Tabor Kolei Mazowieckich

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 17 maja 2009, 21:41

Słyszałem ze niektórzy maszyniści wożą ze sobą cały zestaw wydrukowanych kartek na wypadek awarii wyświetlacza.

przewoz

Post autor: przewoz » 18 maja 2009, 8:10

Premo pisze:Słyszałem ze niektórzy maszyniści wożą ze sobą cały zestaw wydrukowanych kartek na wypadek awarii wyświetlacza.
Nie przebije to któregoś, który na gazecie wypisał relację w jednym z mińskich pociągów dawno temu ;)
Na prawdę bida. Dobrze, że nie na papierze toaletowym ;)

Awatar użytkownika
Adamq

Post autor: Adamq » 18 maja 2009, 23:59

laczor pisze: Najładniej wyglądają tablice kierunkowe wymalowane sprayem na dykcie, korzystając z wyciętego szablonu, co nie Adamq? :grin:
No tak.... praktyka i podgladanie to co najlepsze. Robiąc szablon na komputerze i wydruk z niego uzyskuje sie powtarzalnośc i przejrzystość danej nazwy. Mój pomysł zastosowany w praktyce w Tłuszczu. =D> =D> =D>

Szymon
(Mr_Kolesław)
Kontakt:

Post autor: Szymon » 20 maja 2009, 8:52

No i znów EW60 dostawione ](*,) Po raz kolejny coś nie tak z drzwiami... Czekają na serwis z Mińska. =; A dziś rano zamiast EWek na ich obiegu widziałem 1912+19xx.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 20 maja 2009, 18:43

Mr_Kolesław pisze:No i znów EW60 dostawione ](*,) Po raz kolejny coś nie tak z drzwiami... Czekają na serwis z Mińska. =; A dziś rano zamiast EWek na ich obiegu widziałem 1912+19xx.
One już przedwczoraj wieczorem usterkowały na drzwi. Cały czas wers wywalało.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 20 maja 2009, 19:02

EW60 to chyba rekordzistki pod względem liczby dni w których były odstawione.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 maja 2009, 20:43

Nietypowy wagon, brak składu części zamiennych, do nietypowości dochodzi prototypowość i nieszczęście gotowe. Wystarczy popatrzeć, jak "jeździ" TW 3002...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Adamq

Post autor: Adamq » 21 maja 2009, 6:15

rufio198 pisze:
Mr_Kolesław pisze:No i znów EW60 dostawione ](*,) Po raz kolejny coś nie tak z drzwiami... Czekają na serwis z Mińska. =; A dziś rano zamiast EWek na ich obiegu widziałem 1912+19xx.
One już przedwczoraj wieczorem usterkowały na drzwi. Cały czas wers wywalało.
Dość częsta usterka na EN57....... i najczęściej jest to wina klawiatury. Być może tam jest to samo. Jest zasada.... jeśli warsztat nie opanuje problemu taboru to i maszynista nie pojedzie. Serwis przyjedzie, popatrzy pstryknie tam gdzie potrzeba i usterka naprawiona.

przewoz

Post autor: przewoz » 21 maja 2009, 8:37

Adamq pisze:Dość częsta usterka na EN57....... i najczęściej jest to wina klawiatury. Być może tam jest to samo.
W EW60 są złącza wielostykowe. Jakiś Harting. niby dobre, szczelne (deklaruje producent), a w praktyce różnie to bywa (często szczelność jest w jedną stronę ;) w niektórych przypadkach). Aczkolwiek tego typu złącza są stosowane również w innych pojazdach, raczej bez takich problemów (w tym EN57KM i EN57SKM).
Może coś tam jeszcze zwalili...

Awatar użytkownika
Adamq

Post autor: Adamq » 21 maja 2009, 18:13

Również częstą usterką (zaraz po naprawie rewizyjnej) są tzw. zimne luty.... niby wzrokowo jest dobrze a nie ma przejscia pradowego. (dla nie kumatych - jest to połczenie lutowania miękkiego, cynowe)

przewoz

Post autor: przewoz » 26 maja 2009, 13:28

Na 3 dni przed otwarciem ofert sypnęło się nieco pytań w przetargu na 20 EZT dla Kolei Mazowieckich.

Niektóre dość głupie (ciekawe ,kto zadał to pytanie..):
Pytanie 26: „Zwracamy się z prośbą o przekazanie Wykonawcy danych dotyczących pozycji krawędzi peronów w stosunku do torów kolejowych w celu przeprowadzenia odpowiednich badań dostępności dla osób niepełnosprawnych ruchowo, oraz o określenie odpowiedniego systemu dla tych osób ( układ dźwigowy).”
Nie wiem który wykonawca nie zna wysokości peronów w Polsce.. może jakiś zagraniczny.
Ale niektóre dość ciekawe:
<<...zwracamy się z uprzejmą prośbą o wyjaśnienie treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia (dalej SIWZ). Dotyczy punktu 3 Załącznika nr 2 do SIWZ – Opis przedmiotu zamówienia Pkt 3 – Wymagania techniczne dla czteroczłonowego Elektrycznego Zespołu Trakcyjnego, pkt 4 - Układ mechaniczny ppkt 4.1.1. „Wytrzymałość struktury nadwozia-wg norm PN-EN-12663 i PN-EN-15227”, prosimy Zamawiającego o ODSTĄPIENIE od stosowania normy PN-EN-15227 Uzasadnienie: Zamawiający przywołał obowiazującą normę PN-EN 12663 oraz normę PN-EN 15227. Norma PN-EN 15227 została zarejestrowana w Polsce w marcu 2008 roku i nie jest żadnym aktem prawnym wprowadzona jako obowiązująca, co potwierdza Zał. nr 2 do SIWZ pkt 2.. Z informacji uzyskanych od stosownych instytucji kolejowych, nie istnieje na dzień dzisiejszy żaden, nawet przybliżony termin wprowadzenia tej normy jako obowiązującej w Polsce jak równiez procedur związanych z zastosowaniem tej normy w procesie homologacji pojazdów.Rownież w Europie norma ta nie jest wprowadzona jako obligatoryjna. Żaden z pojazdów szynowych będących w eksploatacji w Polsce i posiadajacy świadectwo dopuszczenia do eksploatacji tej normy nie spełnia, dotyczy to także elektrycznych zespołów trakcyjnych nowej generacji różnych producentów, które w tej postaci będą w eksploatacji przez następnych 30 lat. Zastosowanie tej normy wymaga wprowadzenia zmian w konstrukcji pudła i modyfikacji całej struktury mechanicznej pojazdu.Spełnienie wszystkich wymagan technicznych pojazdu zawartych w zał. nr 2 do SIWZ w powiazaniu z wymaganiami zawartymi w normie PN-EN 15227 oznacza złożenie oferty na zupełnie nowy konstrukcyjnie pojazd niż dotychczas oferowany na rynku co z punktu widzenia założonego w materiałach przetargowych terminu realizacji jest niemożliwe do zrealizowania przez większość wykonawców. Każda nowa konstrukcja pojazdu lub modyfikacja konstrucji pojazdów bedących już w eksploatacji wymaga wszczęcia procedury homologacyjnej celem otrzymania świadectwa dopuszczenia do eksploatacji co również stawia pod znakiem zapytania możliwość realizacji dostawy w ramach wymaganego harmonogramu dostaw. Ponandto wnosimy, iż pojazdy spełniające wymagania normy PN-EN 15227 są konstrukcjami cięższymi od pojazdów skonstruowanch wedlug obowiazującej normy PN-EN 12663, co wiąże się z wyższymi kosztami dostępu do infrastuktury PLK i energii elektrycznej. Z tego względu postulujemy o odstąpienie od stosowania normy PN-EN-15227 i tym samym dopuszczenie do udziału w przetargu EZT o sprawdzonej konstrukcji i spełniających wszystkie obowiązujące normy.>>
Hmmm... KM nie przychyliły się do tego wniosku. Zastanawiam się, która firma tutaj uderza (ta sama co z peronami raczej). Pytanie się nie powtarza, więc pozostali nie mieli wątpliwości chyba, albo jeszcze ich nie wyrazili...
Cóż. Poczekamy te 3 dni i zobaczymy kto chce ten przetarg zgarnąć.
Na Śląsku też mają problem, kolejne pytania im doszły ;)

podrozny113

Post autor: podrozny113 » 26 maja 2009, 14:20

przewoz pisze:Na 3 dni przed otwarciem ofert sypnęło się nieco pytań w przetargu na 20 EZT dla Kolei Mazowieckich.

Ale niektóre dość ciekawe:
prosimy Zamawiającego o ODSTĄPIENIE od stosowania normy PN-EN-15227
Hmmm... KM nie przychyliły się do tego wniosku. Zastanawiam się, która firma tutaj uderza (ta sama co z peronami raczej). Pytanie się nie powtarza, więc pozostali nie mieli wątpliwości chyba, albo jeszcze ich nie wyrazili...
Heh ja też zwróciłem uwagę na ten warunek. Nie wiem jak w szczegółach ale norma 15227 odnosi się do m.in. maksymalnego opóźnienia działającego przy zderzeniu przy prędkości 85km/h. Stadler dostosował się to wymagań tej normy przy budowie GTW dla Holendrów.

kajo

Post autor: kajo » 26 maja 2009, 20:29

podrozny113 pisze:Stadler dostosował się to wymagań tej normy przy budowie GTW dla Holendrów.
No to wiemy, kto wygra przetarg. Odpowiedź włąśnie została podana.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 26 maja 2009, 20:42

I zgodnie z przepisami przetarg został ustawiony pod STADLERa

przewoz

Post autor: przewoz » 26 maja 2009, 21:56

kajo pisze:Odpowiedź włąśnie została podana.
Stadler dostsował GTW, ale Flirtów już nie. To też by musiała być mocniejsza konstrukcja, przynajmniej tak wynika z pisma... Na tej zasadzie, co Stadler dostosowął GTW, Persa może dostosować ED74.... I tak będzie musiała (podłoga), ale samą konstrukcję również by musiała wzmacniać.

ODPOWIEDZ