O chłodzeniu i niechłodzeniu
-
desert_eag
Miałem wczoraj (nie)przyjemność powozić klimatyzowanym wozem serii 88xx. Zastosowałem się oczywiście do nakazu uruchomienia agregatu i do ok. godz. 21:00 spełniał on swoją rolę doskonale. Wieczorem jednak temperatura otoczenia spadła do około 20 - 22 stopni Celsjusza, a klima nadal dmuchała zimnym powietrzem i zaczeło się robić zimno - mi, oraz moim Klientom marudzącym coś na wozie.
Pamiętając jednak przytaczane tu informacje, że jakoby przewoźnicy zobowiązani są do utrzymywania temperatury na wozie w widełkach od 18 do 25 stopni zrobiłem "pyk" i zielona dioda zgasła zabierając ze sobą śnieżynkę. Potem zrobiłem py-y-yk, py-y-yk, pyk, pyk i luki dachowe były otwarte.
Pytanie do gawiedzi: czy dobrze postąpiłem olewając zlecenie i robiąc dobrze sobie, oraz pasażerstwu?
Pamiętając jednak przytaczane tu informacje, że jakoby przewoźnicy zobowiązani są do utrzymywania temperatury na wozie w widełkach od 18 do 25 stopni zrobiłem "pyk" i zielona dioda zgasła zabierając ze sobą śnieżynkę. Potem zrobiłem py-y-yk, py-y-yk, pyk, pyk i luki dachowe były otwarte.
Pytanie do gawiedzi: czy dobrze postąpiłem olewając zlecenie i robiąc dobrze sobie, oraz pasażerstwu?
www.dobowy.w.of.pl - Zapraszam 
Moim zdaniem, mogłeś zmienić temp. na większą bądź tak jak zrobiłeś + odblokowanie okien
Nie mniej przyjemnie jest jak ta klima chodzi cały czas bo jest rześko w autobusie 
-
desert_eag
Nie no, okna były odblokowane. Z resztą ruch pasażerski na tyle niewielki, że nawet nikt nie pootwierał. Słyszałem, że jest opcja zmiany temperatury w Solarisie z poziomu pulpitu, ale żaden z zapytanych nie potrafi mi tego pokazać. Zakładam, że ustawiona była osiemnastka...
www.dobowy.w.of.pl - Zapraszam 
w sterowniku ATC nie ma takiej możliwościdesert_eag pisze:Nie no, okna były odblokowane. Z resztą ruch pasażerski na tyle niewielki, że nawet nikt nie pootwierał. Słyszałem, że jest opcja zmiany temperatury w Solarisie z poziomu pulpitu, ale żaden z zapytanych nie potrafi mi tego pokazać. Zakładam, że ustawiona była osiemnastka...
wystarczy włączyć ECON i po lodówce a nawiew pozostaje
... życie jest jak koń mijający nas w galopie ...
- Drivter1234
Jasne że się da przestawić temperaturę w SU12 i SU18czaroT-11 pisze:Da się przestawić temperaturę.
- Drivter1234
Jasne... Trzymasz jakieś 10 sekund przycisk od klimy... aż zaczyna mrugać dioda na nim... wtedy przycisk "webasto" jest klawiszem funkcyjnym do zmniejszania temperatury na wozie, a przycisk "zamknięty obieg" jest do podwyższania temperatury.SieneK pisze:to może ktoś nas w końcu oświeci jak to zrobić ...Drivter1234 pisze: Jasne że się da przestawić temperaturę w SU12 i SU18![]()
P.S. Rzecz jasna przycisk "ECON" musi być wyłączony bo jeżeli jest włączony to nie pozwoli włączyć się sprężarce klimatyzacji.
P.S.2 Jest tak jak ktoś wspomniał... Szybery się od razu zamykają z automatu (jeżeli były otwarte) gdy tylko klima się odpali.
P.S.3. Szybery też się samoczynnie zamkną jeżeli w autobusie uruchomimy wycieraczki, choć by nawet spryskiwacz.
Rzecz tyczy się oczywiście SU12 i SU18
- Drivter1234