O chłodzeniu i niechłodzeniu

Moderatorzy: JacekM, Dantte

desert_eag

Post autor: desert_eag » 05 cze 2011, 11:27

Miałem wczoraj (nie)przyjemność powozić klimatyzowanym wozem serii 88xx. Zastosowałem się oczywiście do nakazu uruchomienia agregatu i do ok. godz. 21:00 spełniał on swoją rolę doskonale. Wieczorem jednak temperatura otoczenia spadła do około 20 - 22 stopni Celsjusza, a klima nadal dmuchała zimnym powietrzem i zaczeło się robić zimno - mi, oraz moim Klientom marudzącym coś na wozie.
Pamiętając jednak przytaczane tu informacje, że jakoby przewoźnicy zobowiązani są do utrzymywania temperatury na wozie w widełkach od 18 do 25 stopni zrobiłem "pyk" i zielona dioda zgasła zabierając ze sobą śnieżynkę. Potem zrobiłem py-y-yk, py-y-yk, pyk, pyk i luki dachowe były otwarte.
Pytanie do gawiedzi: czy dobrze postąpiłem olewając zlecenie i robiąc dobrze sobie, oraz pasażerstwu?
www.dobowy.w.of.pl - Zapraszam :)

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 05 cze 2011, 11:33

Moim zdaniem, mogłeś zmienić temp. na większą bądź tak jak zrobiłeś + odblokowanie okien ;-) Nie mniej przyjemnie jest jak ta klima chodzi cały czas bo jest rześko w autobusie :smile:
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

desert_eag

Post autor: desert_eag » 05 cze 2011, 11:55

Nie no, okna były odblokowane. Z resztą ruch pasażerski na tyle niewielki, że nawet nikt nie pootwierał. Słyszałem, że jest opcja zmiany temperatury w Solarisie z poziomu pulpitu, ale żaden z zapytanych nie potrafi mi tego pokazać. Zakładam, że ustawiona była osiemnastka...
www.dobowy.w.of.pl - Zapraszam :)

Awatar użytkownika
SieneK

Post autor: SieneK » 05 cze 2011, 11:59

desert_eag pisze:Nie no, okna były odblokowane. Z resztą ruch pasażerski na tyle niewielki, że nawet nikt nie pootwierał. Słyszałem, że jest opcja zmiany temperatury w Solarisie z poziomu pulpitu, ale żaden z zapytanych nie potrafi mi tego pokazać. Zakładam, że ustawiona była osiemnastka...
w sterowniku ATC nie ma takiej możliwości
wystarczy włączyć ECON i po lodówce a nawiew pozostaje
... życie jest jak koń mijający nas w galopie ...

czaroT-11
Kontakt:

Post autor: czaroT-11 » 05 cze 2011, 12:03

Da się przestawić temperaturę.

blinski

Post autor: blinski » 05 cze 2011, 13:22

SieneK pisze:wystarczy włączyć ECON i po lodówce a nawiew pozostaje
Econ jest dobry przy małej liczbie pasażerów i po zachodzie słońca. Kiedy świeci, nagrzewa wóz tak, że żaden econ w niczym nie pomaga, to samo, gdy masa ludzi wydziela mnóstwo ciepła.

ness

Post autor: ness » 05 cze 2011, 13:40

Czy wlaczone ogrzewanie (te z listwy przy podlodze) w neoplanach (TD) to jest normalna procedura w upaly?
Kierowca sobie dochladza tym silnik czy cos?
Sie w czwartek malo co nie usmazylem w 504.

dzidek

Post autor: dzidek » 05 cze 2011, 15:11

Normalne to na pewno nie jest ale dzięki temu autobus jest w stanie przejeździć całą zmianę bez zagotowania się. W części nawet kierowca nie może zakręcić kranu odpowiadającego za to bo przez warsztat jest zablokowany ;)

radeom

Post autor: radeom » 05 cze 2011, 15:51

Desert pisze: Nie mniej przyjemnie jest jak ta klima chodzi cały czas bo jest rześko w autobusie :smile:
Przyjemnie, dziś napotkałem klimę w 506 po 5 nad ranem i mimo, że nie było wybitnie gorąco, to klima spełniała swoje zadanie. ;-)

Awatar użytkownika
Drivter1234

Post autor: Drivter1234 » 05 cze 2011, 17:31

czaroT-11 pisze:Da się przestawić temperaturę.
Jasne że się da przestawić temperaturę w SU12 i SU18 :) Ale tak apropo... Zwracam honor Solarisowi... A711 ma taką klimę że MAN się chowa. Temperatura na zewnątrz +32 stopnie (termometr na moście Grota Roweckiego ) a w środku aż miło, obstawiam że temperatura w wozie oscylowała w granicach 20-22 stopni. Wszystkie okna były odblokowane a nikt ich nie otwierał bo było naprawdę chłodno. Jak rozmawiałem z ludźmi to sami przyznawali że jeszcze tak dobrej klimy w warszawskim autobusie nie widzieli. Nikt się nie skarżył, nikt nie miał pretensji. Co ciekawe... w sekcji B gdzie jest silnik zazwyczaj jest zawsze nieco cieplej niż w sekcji A z racji temperatury od silnika a tutaj zupełnie jak by była jakaś super izolacja cieplna :D Wręcz było chłodniej w sekcji B niż w A. Natomiast z nawiewu leciało 100% 18 stopni i nic więcej. I nie było to tak że głowy urywało od nawiewu jak to zazwyczaj w SU tylko spokojny podmuch i to wystarczało :D !!! Jak dla mnie ten wózek to mistrzostwo :D !!! Tak powinna działać klima w wozach !!! Moge powiedzieć że wręcz wzorowy wózek pod tym względem !!! Przez cały dzień ANI JEDNA KROPLA POTU MI NIE POLECIAŁA . Czułem się jak bym jechał turystykiem w trasie. P.S. Pokrętło mocy nawiewu w kabinie miałem na 1/4 skali i to w zupełności wystarczało.

Awatar użytkownika
SieneK

Post autor: SieneK » 05 cze 2011, 17:34

Drivter1234 pisze: Jasne że się da przestawić temperaturę w SU12 i SU18 :)
to może ktoś nas w końcu oświeci jak to zrobić ...
... życie jest jak koń mijający nas w galopie ...

Awatar użytkownika
Drivter1234

Post autor: Drivter1234 » 05 cze 2011, 17:36

SieneK pisze:
Drivter1234 pisze: Jasne że się da przestawić temperaturę w SU12 i SU18 :)
to może ktoś nas w końcu oświeci jak to zrobić ...
Jasne... Trzymasz jakieś 10 sekund przycisk od klimy... aż zaczyna mrugać dioda na nim... wtedy przycisk "webasto" jest klawiszem funkcyjnym do zmniejszania temperatury na wozie, a przycisk "zamknięty obieg" jest do podwyższania temperatury.

P.S. Rzecz jasna przycisk "ECON" musi być wyłączony bo jeżeli jest włączony to nie pozwoli włączyć się sprężarce klimatyzacji.

P.S.2 Jest tak jak ktoś wspomniał... Szybery się od razu zamykają z automatu (jeżeli były otwarte) gdy tylko klima się odpali.

P.S.3. Szybery też się samoczynnie zamkną jeżeli w autobusie uruchomimy wycieraczki, choć by nawet spryskiwacz.

Rzecz tyczy się oczywiście SU12 i SU18

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 05 cze 2011, 18:14

Uwielbiam alpino za wielko klimatyzator i mała kubature. W takie upały nawet w metrze jest mi za duszno. Wreszcie linia 210 sie na coś przydaje :)
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

Awatar użytkownika
Drivter1234

Post autor: Drivter1234 » 05 cze 2011, 18:17

chester pisze:Uwielbiam alpino za wielko klimatyzator i mała kubature. W takie upały nawet w metrze jest mi za duszno. Wreszcie linia 210 sie na coś przydaje :)
Zapomniałem dopisać że tyczy się to też Alpino ;) O-)

Makuchowy
Zbanowany

Post autor: Makuchowy » 05 cze 2011, 22:03

Drivter1234 pisze:A711 ma taką klimę że MAN się chowa.
Podejrzewam że wszystkie solarisy z tej dostawy taka maja, tylko kwestia umiejetności jej obsługi szwankuje :idea:

ODPOWIEDZ