Wspólny bilet ZTM/KM/WKD/PR

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 07 cze 2011, 21:21

maxiak pisze:witam! mam pytanie dotyczące tego wspólnego biletu? czy jak sobie wyrobię kartę miejską i wykupię i nań zakoduję bilet 30 dniowy na 2 strefy to czy mogę tym biletem jeździć i skm i km? czy mógłby mi to ktoś wytłumaczyć jak krowie na rowie?
z góry dzięki za odpowiedź
Na odcinku wspólnego biletu możesz jeździć SKM i KM. SKM to nawet na całej trasie.
W tym pliku pdf jest mapka zasięgu wspólnego biletu
Obrazek

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 cze 2011, 21:58

SKM jest częścią systemu komunikacyjnego nadzorowanego przez ZTM, w związku z czym obowiązują tam takie same bilety jak w autobusach, tramwajach i metrze.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 08 cze 2011, 8:25

Naprawdę szczegółowe informacje o "Wspólnym bilecie" kolejowym są dostępne na stronie ZTM: http://www.ztm.waw.pl/?c=145&l=1.

maxiak

Post autor: maxiak » 08 cze 2011, 18:26

ok no ale to w końcu jak sobie wyrobię kartę miejską i wykupię i nań zakoduję bilet 30 dniowy na 2 strefy to czy mogę tym biletem jeździć i skm i km? czy nie? proste pytanie i proszę o prostą odpowiedź. chodzi mi o dojazd do szkoły czy mogę mieć oba środki komunikacji (km i skm) na jednym bilecie (karta miejska) w seisnie żebym nie musiał kupować biletów km na stacji bo zależy jak uda mi się dotrzeć na stację to będę jechał albo skm'ką albo koleją maz. więc?

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 08 cze 2011, 19:10

maxiak pisze:ok no ale to w końcu jak sobie wyrobię kartę miejską i wykupię i nań zakoduję bilet 30 dniowy na 2 strefy to czy mogę tym biletem jeździć i skm i km? czy nie? proste pytanie i proszę o prostą odpowiedź. chodzi mi o dojazd do szkoły czy mogę mieć oba środki komunikacji (km i skm) na jednym bilecie (karta miejska) w seisnie żebym nie musiał kupować biletów km na stacji bo zależy jak uda mi się dotrzeć na stację to będę jechał albo skm'ką albo koleją maz. więc?
Bywalec - 07.06.2011 pisze:Na odcinku wspólnego biletu możesz jeździć SKM i KM
Rozumiesz już?
Obrazek

maxiak

Post autor: maxiak » 08 cze 2011, 19:21

nie. pytam czy ten wspólny bilet działa jeśli mam bilet np. 30 dniowy ztm na 2 strefy? czy wtedy tak?

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 08 cze 2011, 19:22

Też "działa".
Ale jeszcze powiedz: skąd do Wawy chciałbyś jeździć?

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 08 cze 2011, 19:22

Zostało już ci parę razy napisane, że tak, czego jeszcze potrzebujesz?
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

maxiak

Post autor: maxiak » 08 cze 2011, 20:15

@ person: z józefowa
@fik: może i zostało ale w tak nieprzejrzysty sposób że to poezja. teraz dopiero załapałem. (prosiłem żeby było jak krowie na rowie)

Domino2001

Post autor: Domino2001 » 09 cze 2011, 9:14

Józefów w granicy 2 strefy biletowej i obowiązują bilety 30 dniowe i inne długookresowe zarówno w KM jak i w SKM. Od Śródborowa w kierunku Dęblina przestają obowiązywać bilety KM. SKM kończy trasę w Otwocku.
Najczęściej jeżdżę liniami: M1, 179, 185, 195, 209, 503, 737.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 30 lis 2011, 12:21

Zagrożony Wspólny Bilet na linii wołomińskiej

Burmistrz Ząbek wypowiedział porozumienie w zakresie współfinansowania Wspólnego Biletu ZTM-KM. Dla mieszkańców tego miasta oznacza to, że od początku marca nie będą mogli podróżować pociągami Kolei Mazowieckich na podstawie biletów Zarządu Transportu Miejskiego. Konsekwencje tej decyzji odczuć mogą nie tylko mieszkańcy Ząbek. ZTM zmuszony jest bowiem wypowiedzieć porozumienia wszystkim pozostałym gminom leżącym przy linii wołomińskiej: Zielonce, Kobyłce i Wołominowi.

W siedzibie ZTM odbyło się spotkanie z burmistrzem miasta Ząbki, w trakcie którego wypowiedział on zasady porozumienia w zakresie współfinansowania Wspólnego Biletu w przyszłym roku. Trzeba podkreślić, że była to suwerenna decyzja miasta i co najważniejsze – wypowiedzenie było jednostronne.

Zgodnie z zawartym porozumieniem wypowiedzenie ma okres 3-miesięczny. Dla pasażerów oznacza to, że nie będą mogli korzystać ze Wspólnego Biletu od początku marca 2012 r. Bez zmian pozostaną zasady dotyczące finansowania komunikacji autobusowej na terenie Ząbek. W dalszym ciągu pasażerowie będą mogli korzystać z biletów obowiązujących w pierwszej strefie biletowej.

Decyzję Ząbek dotkliwie mogą odczuć również pasażerowie z Zielonki, Kobyłki i Wołomina. ZTM zmuszony jest do tego by wypowiedzieć porozumienia w zakresie Wspólnego Biletu również tym samorządom. Liczymy na to, że do końca stycznia uda się wspólnie wypracować jak najlepsze dla pasażerów rozwiązanie.
http://ztm.waw.pl/aktualnosci.php?i=591&c=100&l=1

Nxo

Post autor: Nxo » 30 lis 2011, 12:29

no to powoli zaczyna się rozpadać transport aglomeracyjny stolicy,

Może to i dobrze bo w końcu ZTM zrozumie ze nie jest monopolistą i nie może narzucać wygórowanych cen, Podniesienie jednoczesne cen biletów oraz dopłat od gmin to już przegięcie z ich strony.

Może warto zastanowić się czy gminy nie powinny zacząć organizować wspólnej komunikacji na swoim terenie, na pewno to wyjdzie taniej niż obecne żądania ZTM.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 30 lis 2011, 12:33

Nxo pisze:Może to i dobrze bo w końcu ZTM zrozumie ze nie jest monopolistą
W Warszawie jest (w pewnym sensie). Ujmę to tak: Warszawa ma naturalny monopol na stanowienie centrum aglomeracji warszawskiej, czy się to okolicom podoba, czy nie - do GOP-u raczej się nie przeniosą.

Gminy mogą organizować swój transport, ale biletu na Warszawę mieszkańcom nie zapewnią. Teraz trzeba przekalkulować, kto i ile straci...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 30 lis 2011, 12:34

Nxo pisze:no to powoli zaczyna się rozpadać transport aglomeracyjny stolicy,

Może to i dobrze bo w końcu ZTM zrozumie ze nie jest monopolistą i nie może narzucać wygórowanych cen, Podniesienie jednoczesne cen biletów oraz dopłat od gmin to już przegięcie z ich strony.

Może warto zastanowić się czy gminy nie powinny zacząć organizować wspólnej komunikacji na swoim terenie, na pewno to wyjdzie taniej niż obecne żądania ZTM.
Ja bym bardziej podziękował PSL, za to że blokuje wejście ustawy metropolitarnej...
ZTM nie ma nic do tego, że wzrosły koszty wszystkiego... To ZTM wina, że wzrosły ceny za paliwo czy energię? Ciekawe...

[ Dodano: |30 Lis 2011|, 2011 12:36 ]
Bastian pisze: Teraz trzeba przekalkulować, kto i ile straci...
Na pewno dużo za dużo osób... Przez brak Wspólnego Biletu wzrośnie ruch samochodowy na drogach dojazdowych jak i w Warszawie... Jedyny plus to z tego, że linie prywatne "wołomińskie" mogą odżyć... Ale co to da, skoro w korku i tak będą stać.

W każdym razie pan burmistrz Ząbek chce pokazać, jak dba o interesy mieszkańców Ząbek. Ale mu coś nie wyszło i może to być jego ostatnia kadencja...

Nxo

Post autor: Nxo » 30 lis 2011, 12:42

Wystarczy zorganizować dojazd do granicy strefy biletowej, powiedzieć ZTMowi żeby się wynosił do warszawy i ani km dalej, a tą kasę poświecić na komunikację,
nie wierzę żeby bilety miesięczne kosztowały więcej niż 50- 60 zł,
Mieszkańcy na bilety wydali by podobna kwotę (różnica między 1 a 2 strefą to 66 zł)
Komunikacja była by lepiej zorganizowana ( więcej lini na terenach objętych komunikacją ) a nie jak obecnie w Otwocku 1 linia autobusowa która nie ma żadnego połączenia ze stacją kolejowa i jedna SKM i za to płacą grube miliony
Brak żądań ze strony ZTM

ODPOWIEDZ