Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych

Obiegi i obsługa połączeń KM

Moderator: JacekM

przewoz

Post autor: przewoz » 08 sty 2015, 20:35

Glonojad pisze:
przewoz pisze: Receptą jest urozmaicenie tych obiegów, czyli łączenie różnych linii, tylko wtedy na pewno taktu nie uzyskamy. Do tego najdłuższe relacje typu Radom, Dęblin, Łuków czy Skierniewice w ogóle powinny kończyć w Warszawie, one są najbardziej podatne na opóźnienia i powinny mieć stały np godzinny takt, zawsze byłyby to pewne pociągi, nawet jak coś by padło na dalszej części łączonej trasy.
Brak taktu i zapychanie średnicy kursami "do Warszawy" dyskwalifikuje ten pomysł. Rozwiązaniem jest wyłącznie czynna rezerwa na Wschodnim i Zachodnim.
Teraz i tak taktu nie masz, wszyscy żyją.
Niemniej jednak jestem przeciwny potworkom w stylu Skierce - Dęblin.
Raz, że podatne na opóźnienia, dwa, że długa wymiana pasażerska, niczym w S2 w szczycie na średnicy.
Już szybciej Grodzisk - Dęblin, Otwock - Skierce. Ale nie takie długie dziwolągi.
Z resztą aktualnie robi się odbiegi na średnicy 3 - 4 minuty. Przy trzech minutach w mniej niż pół godziny obsłużyć można całkiem sprawnie wszystkie kierunki...

Przykładowo

00 - Wsch - Skierce
03 - Otwock - Błonie
06 - Siedlce - Zach
09 - Wsch - Radom
12 - SKM S1
15 - SKM S2
18 - Wsch - Łowicz
21 - Mińsk - Grodzisk
24 - Dęblin - Zach

Tylko trzeba zrobić podstawowe założenia: do Łowicza, Skierniewic i Radomia raz na godzinę minimum osobowy. Raz na godzinę do Sochaczewa i Żyrardowa, raz do Błonia, Warki i Grodziska plus S1/S2 w tym układzie co jest i przyspieszone p. Centralny dodatkowo i ewentualnie w szczycie coś w krótkich relacjach łączonych: Rembertów - Skierniewice etc.
Da się IMO. Super taktu i tak chyba się nie doczekam, skoro w PLK ten sam pociąg jadący 1-5 może mieć inny rozkład od tego samego jadącego 6-7 (o minutę).

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 sty 2015, 21:00

przewoz pisze:
Teraz i tak taktu nie masz, wszyscy żyją.
Przepraszam, ale przy takim poziomie argumentacji chyba nie mamy za bardzo o czym dyskutować... w końcu przed wojną elektryczność na wsi była luksusem i wszyscy żyli. Tylko szkoda tych 4 mld zł na średnicę, jeśli ma zostać to samo łajno (bo tej oferty nie da się inaczej nazwać, zbyt wiele lat tym jeździłem i zbyt wiele lepszych systemów na Zachodzie widziałem, przykro mi), co dotychczas.

Niech to będzie Skierniewice - Falenica oraz Siedlce - Pruszków, wszystko jedno, ale niech nie zachodni i niech nie wschodni. Chyba, że z zachodu na Zachodni, ze wschodu - na Wschodni, dodatkowe stacje Bracka, Targowa, Niemcewicza i na odcinku Wschodni-Zachodni obsługa przez Metro Warszawskie z wydzieloną z sieci PLK infrastrukturą.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Czotyk

Post autor: Czotyk » 08 sty 2015, 21:03

Chciałbym dożyć -> do Łowicza min. raz na godzinę :D

A tak w ogóle ten nowy pociąg do Kutna w niedziele jest obsługiwany EZT, nie? Tak w ogóle to niezły z niego ekspres :D Tylko Łowicz, Sochaczew i już jesteśmy w Warszawie :P Mazovia do pięt mu nie dorasta.
Obrazek
^^ widzicie go? On rozpędza się do 300 km/h a pendolino 200 km/ na 80 km...

Awatar użytkownika
Czotyk

Post autor: Czotyk » 08 sty 2015, 21:04

Czotyk pisze:Chciałbym dożyć -> do Łowicza min. raz na godzinę :D

A tak w ogóle ten nowy pociąg do Płocka w niedziele jest obsługiwany EZT, nie? Tak w ogóle to niezły z niego ekspres :D Tylko Łowicz, Sochaczew i już jesteśmy w Warszawie :P Mazovia do pięt mu nie dorasta.
Obrazek

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 08 sty 2015, 21:07

przewoz pisze:Z resztą aktualnie robi się odbiegi na średnicy 3 - 4 minuty.
Na zmianę 3,5 i 4, 16 tras w godzinie, czyli o 4 mniej niż proponujesz.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

ashir

Post autor: ashir » 08 sty 2015, 21:55

Czotyk pisze:A tak w ogóle ten nowy pociąg do Kutna w niedziele jest obsługiwany EZT, nie? Tak w ogóle to niezły z niego ekspres :D Tylko Łowicz, Sochaczew i już jesteśmy w Warszawie :P Mazovia do pięt mu nie dorasta.
Mówisz o niedzielnym pociągu do Płocka? Myślałem, że on tak jak Mazovia jest na Push&Pulle? :)

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 08 sty 2015, 21:55

OIDP na Flirta.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

ashir

Post autor: ashir » 08 sty 2015, 21:57

Flirt w Płocku? No ładnie, ładnie. Ale mam nadzieję, że obieg jest tylko na 1xER75? :D

alojz

Post autor: alojz » 08 sty 2015, 22:04

Dwukrotnie zaobserwowany na trzech piętrusach.

ashir

Post autor: ashir » 08 sty 2015, 22:10

Czotyk pisze:A tak w ogóle ten nowy pociąg do Kutna w niedziele jest obsługiwany EZT, nie? Tak w ogóle to niezły z niego ekspres :D Tylko Łowicz, Sochaczew i już jesteśmy w Warszawie :P Mazovia do pięt mu nie dorasta.
Tylko przy powrocie i tylko na odcinku: Kutno - Warszawa, na odcinku: Płock - Kutno jest przyśpieszony w stopniu umiarkowanym. Natomiast zwróć uwagę, że w drodze do Płocka, na odcinku: Warszawa Wschodnia - Łowicz Główny jedzie jako osobowy. :wink:

Awatar użytkownika
Czotyk

Post autor: Czotyk » 08 sty 2015, 22:20

ashir pisze:
Tylko przy powrocie i tylko na odcinku: Kutno - Warszawa, na odcinku: Płock - Kutno jest przyśpieszony w stopniu umiarkowanym. Natomiast zwróć uwagę, że w drodze do Płocka, na odcinku: Warszawa Wschodnia - Łowicz Główny jedzie jako osobowy. :wink:
No wiem, wiem :P Szkoda, że tak późno wraca, bo gdyby był w Łowiczu jakieś 2 godziny wcześniej to byłby świetną alternatywą dla pociągu odjeżdżającego kilka(naście)minut po 16, który teraz przesunęli za kwadrans... (-( ot, taka prywata :)
Obrazek

Awatar użytkownika
tomstak

Post autor: tomstak » 09 sty 2015, 9:06

Rozkład opracowany jest pod 3 wagony push-pull (brutto -> 180t).
19496.JPG
Warszawa -> Łowicz (130km/h), Łowicz -> Płock (160km/h).
91496.JPG
Płock -> Łowicz (160km/h), Łowicz -> Warszawa (130km/h).

Awatar użytkownika
konri

Post autor: konri » 09 sty 2015, 9:19

Dzisiaj KM9 jadące o 6:44 z Nasielska obsłuwiane przez EN57 :) Numeru pociągu niestety nie znam. Wie ktoś może czy i jak będzie jeździł ten skład po południu?

przewoz

Post autor: przewoz » 09 sty 2015, 9:34

fik pisze:
przewoz pisze:Z resztą aktualnie robi się odbiegi na średnicy 3 - 4 minuty.
Na zmianę 3,5 i 4, 16 tras w godzinie, czyli o 4 mniej niż proponujesz.
To chyba po to te miliardy na średnicę pójdą, żeby było minimum 3 minuty na stałe.
Z resztą póki nie wejdziemy na poziom 2- 2,5, to żadnego ładnego taktu nie będzie nigdzie, tylko na zmianę 8,9,12....

Awatar użytkownika
Czotyk

Post autor: Czotyk » 09 sty 2015, 9:47

konri pisze:Dzisiaj KM9 jadące o 6:44 z Nasielska obsłuwiane przez EN57 :) Numeru pociągu niestety nie znam. Wie ktoś może czy i jak będzie jeździł ten skład po południu?
To samo co wczoraj, przed chwilą dostałem informację, że kibel zjeżdżał na Czyste czyli to był ten sam obieg i właśnie chyba skończył pracę. Jeśli znów będzie na tym samym to kilka postów wyżej wypisałem na jakich pociągach po południu się pojawiał.
Obrazek

ODPOWIEDZ