Komunikacja w Rembertowie
Moderator: Wiliam
Wpadła mi w ręce dość ciekawa prezentacja przedstawiona podobno mieszkańcom w czasie konsultacji w Rembertowie: http://www.rembertow.waw.pl/aktualnosci ... 10573.html
Ciekawa lektura, ale moje obawy budzą "pomiary" potoków pasażerskich w autobusach, zwłaszcza w 183 i 514. Wynika z nich, że to 514 cieszy się mniejszym zainteresowaniem pasażerów. To dość dziwne, zwłaszcza, że prawie codziennie obserwuję rzeczywistość. Jest chyba jednak inna;-) To co mnie szczególnie zszokowało - i o czym pisałem wcześniej, to ogromna dysproporcja w liczbie kursów zważywszy na liczbę mieszkańców między Marysinem i Międzylesiem a Rembertowem. Z mapki przedstawionej przez ZTM wynika, że sama tylko Kolonia ma ponad 7 tys. mieszkańców, a blokowisko na Marysinie niecałe 6. tys. Wszyscy wiemy ile kursów na godzinę jest na Marysin, a ile do Rembertowa.
Ciekawa lektura, ale moje obawy budzą "pomiary" potoków pasażerskich w autobusach, zwłaszcza w 183 i 514. Wynika z nich, że to 514 cieszy się mniejszym zainteresowaniem pasażerów. To dość dziwne, zwłaszcza, że prawie codziennie obserwuję rzeczywistość. Jest chyba jednak inna;-) To co mnie szczególnie zszokowało - i o czym pisałem wcześniej, to ogromna dysproporcja w liczbie kursów zważywszy na liczbę mieszkańców między Marysinem i Międzylesiem a Rembertowem. Z mapki przedstawionej przez ZTM wynika, że sama tylko Kolonia ma ponad 7 tys. mieszkańców, a blokowisko na Marysinie niecałe 6. tys. Wszyscy wiemy ile kursów na godzinę jest na Marysin, a ile do Rembertowa.
Daj spokój, przeciez sam fakt że w tej prezentacji piszą o tym że 183 ma lepsza frekwencje od 514 powinien ją z góry zdyskwalifikowac jako nieprawdziwą i falszująca rzeczywistośc. Do tego czas podrózy oczywiście wygodnie przedstawiany jest do przystanku Centrum czyli dokladnie tam gdzie przystanek ma SKM. Biorąc pod uwage inne miejsca już by nie bylo tak rózowo.
-
Krzysiek_S
To nagrajcie i pokażcie. Jeżdżę tamtędy codziennie i od lat nie widziałem 183 bardziej nabitego niż 514, więc o wynik eksperymentu jestem spokojny.Jarek pisze:Rosa, przestań wreszcie ściemniać. 514 ma frekwencję, bo ludzie na Trasie Łazienkowskiej wsiądą we wszystko, co podjedzie. Nawet rano. Ale nawet, jakby film nagrać, to pewnie byś nie uwierzył.
-
prażanin35
- Zbanowany
Naprawdę napisali, że 183 ma lepszą frekwencję? No to teraz dziwią się, że konsultacje nie wypaliły z tak niepoważnym podejściem... Może w szczycie w porywach frekwencja na obu liniach jest równa czyli mizerna z uwagi na korki. Po szczycie to gdzieś 3:1 dla 514 a wieczorem gdzieś od 20 10:1 bo 183 jeździ puste. Myślałem, że ZTM bardziej poważnie podejdzie do próby przekonania mieszkańców chyba, że im to wisi i zmiany już są przesądzone...
A to ciekawe. Chyba się komuś numerki pomyliły.ncc2000 pisze:Ciekawa lektura, ale moje obawy budzą "pomiary" potoków pasażerskich w autobusach, zwłaszcza w 183 i 514. Wynika z nich, że to 514 cieszy się mniejszym zainteresowaniem pasażerów.
Na Komandosów też ma frekwencję ale to może Wesoła jedzie tranzytemRosa pisze:Nie pisze o TŁ ale dosyc czesto czekam na cos na Marsa i widze jak to tam wyglada.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
-
geograf_OSU
Zaraz, zaraz, czy ja dobrze widze na koncu? Tyle robic halasu, a koniec koncow, w trzech gminach zmiany spowoduja przyplyw tylko 572 pasazerow. Przeciez rozkladajac na wszystkie kursy to moze beda 2-3 dodatkowe osoby na kazdy kurs, tak?
W sumie cieszyc sie ze nie bedzie odplywu. Nie da rady inaczej odzyskac tych wozow?
Wiem, zamiast 183 i 514, wydluzyc 520 z Marysinu do PKP Rembertow.
W sumie cieszyc sie ze nie bedzie odplywu. Nie da rady inaczej odzyskac tych wozow?
Wiem, zamiast 183 i 514, wydluzyc 520 z Marysinu do PKP Rembertow.
Moze sam przestan. Wsiadaja ludzie w 514 jeszcze przed Plowiecka, jest to jedna z lepiej zapelnionych linii tamze. W odroznieniu od 183, ktore jak przywiezie 25 osob na Plowiecka to juz jest super-wynik. W wiekszosci 10~20 (mowa o porannym szczycie).Jarek pisze:Rosa, przestań wreszcie ściemniać. 514 ma frekwencję, bo ludzie na Trasie Łazienkowskiej wsiądą we wszystko, co podjedzie. Nawet rano. Ale nawet, jakby film nagrać, to pewnie byś nie uwierzył.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Czyli tyle, ile da radę przejechać jednym pasem przez 20 minut. Wcale nie jest to tak mało.fik pisze:I tylko jakieś 500 samochodów/h mniej.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow