Buspasy

Moderator: Wiliam

mw158979

Post autor: mw158979 » 27 paź 2010, 22:39

Bastian pisze:
mw158979 pisze:Docelowo to pownien byc trakt posrodku aterii, oczywiscie autobusy obok przecinakow.
A przystanki gdzie? :-k
Jesli samochody odzyskuja prawy pas to oddaja lewy. Poza tym na Zawiszy jest szeroko, Starynkiewicz - wzglednie szeroko, Centralny - jezdnia az za szeroka (i tramwajowy przystanek mozna odrobine odchudzic), Centrum - ciasno, tu gruba przerobka, De Gaule - umiarkowanie szeroko, od biedy mozna zrobic przystanki 1 za drugim. W druga strone nie wiem, centralny ciasniejszy, tak ad hoc nie zaprojektuje.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 paź 2010, 22:40

pawcio pisze:Marudzicie, marudzicie, ale i tak czas przejazdu Jerozolimskimi od EP do Cepelii się dla autobusów skrócił, a i pacjentów parkujących okrakiem nad krawężnikiem jakby mniej trochę.
A tramwajów - wydłużył. Wot polityka transportowa w praktyce.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 27 paź 2010, 22:48

mw158979 pisze:Centrum - ciasno, tu gruba przerobka
No, bardzo jestem ciekaw. A jak skręcić, nawet omijając ten przystanek, w Marszałkowską?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

mw158979

Post autor: mw158979 » 28 paź 2010, 0:43

Bastian pisze:
mw158979 pisze:Centrum - ciasno, tu gruba przerobka
No, bardzo jestem ciekaw. A jak skręcić, nawet omijając ten przystanek, w Marszałkowską?
Ze stosownego pasa w Jerozolimskich, zmiana pasa w sluzie przed skzyzowaniem. (sam przystanek winien byc za skrzyzowaniem)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 paź 2010, 2:20

mw158979 pisze:Ze stosownego pasa w Jerozolimskich, zmiana pasa w sluzie przed skzyzowaniem.
Jak daleko przed skrętem ta śluza?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

drapka

Post autor: drapka » 28 paź 2010, 9:42

Bastian pisze:mw158979 napisał/a:
Ze stosownego pasa w Jerozolimskich, zmiana pasa w sluzie przed skzyzowaniem.

Jak daleko przed skrętem ta śluza?
No i co, jak akurat jest zielone, albo na czerwonym wpakuje się jakiś patafian i czeka na swoje (samochodowe) czerwone?
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 28 paź 2010, 10:20

Glonojad pisze:A tramwajów - wydłużył. Wot polityka transportowa w praktyce.
Jakoś nie poczułem różnicy.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 paź 2010, 10:37

Ale jest, głównie przy Centralnym.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 28 paź 2010, 10:39

Jedyną różnicą, którą tam poczułem była ta, że jadąc od Zawiszy nie trafia się już an początek kreski tylko na chwilę przed pałką.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 paź 2010, 10:49

Ale więcej jest blokowania.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 29 paź 2010, 0:03

pawcio pisze:
bo może nie przejeżdżasz często przez pl. Zawiszy. I na pewno nie stoisz zawsze przed Centralnym w kierunku Pragi i długo przy Emilii Plater?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 paź 2010, 7:44

pawcio pisze:
To popatrz sobie na małą patelnię, która jest notorycznie blokowana przez niezjechałe samochody.

[ Dodano: |29 Paź 2010|, 2010 07:45 ]
MeWa pisze:
pawcio pisze:Jakoś nie poczułem różnicy.
bo może nie przejeżdżasz często przez pl. Zawiszy. I na pewno nie stoisz zawsze przed Centralnym w kierunku Pragi i długo przy Emilii Plater?
To akurat nie ma związku z buspasem.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 29 paź 2010, 9:41

pawcio pisze:Jedyną różnicą, którą tam poczułem była ta, że jadąc od Zawiszy nie trafia się już an początek kreski tylko na chwilę przed pałką.
A z drugiej strony? Ruszając z centrum, przy Emilce czasem się zdąży, czasem nie. Jak się nie zdąży, odczekasz wszystkie możliwe podfazeczki, bo podwójną pałkę jakieś hieny pożarły. Jak ruszasz z Emilki, to akurat trafiasz na "oczka" przy Chałubińskiego. Dalej już jest w sumie OK, podobnie od patelni na Pragę. Tylko z tym centralnym i Emilką mogliby cos zrobić. No i z Zawiszą, najgorsze są puszki skręcające z Raszyńskiej w lewo (i te prosto też często).

Awatar użytkownika
Delfino
Kontakt:

Post autor: Delfino » 29 paź 2010, 14:08

A może pomogłoby ustawienie w takich miejscach wielkich czerwonych tablic z napisem: NIE BLOKUJ TOROWISKA. Ciekawe czy to w ogóle da się zrobić w zgodzie z przepisami...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 paź 2010, 14:20

Nie ma co kombinować. Po prostu wraz z malowaniem buspasów należy zmieniać programy sygnalizacyjne na uwzględniające zmiany warunków ruchu.

No, ale to do "inwestycji" typu "wystarczy kubeł z farbą" nie pasuje przecież.

ODPOWIEDZ