(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 lut 2008, 11:12

Bastian pisze:
inż. Glonojad pisze:Może zajmiesz się pisaniem o swoich poglądach, a ja się skoncentruję na swoich. Z góry dziękuję. :p
Jeżeli zamierzasz wygłaszać swoje poglądy w zupełnym oderwaniu od rzeczywistości (np. od tego, czy dane relacje cieszą się powodzeniem, czy nie), to ja za taką dyskusję w ogóle z góry dziękuję :P
2 pracuje nieźle na połowie trasy, 1 podobnie, 6 na jednej czwartej, o ile trafi na dziurę. Jeśli trafi na ogon 17, to gorzej. To tak a propos realiów.

Nie można tak wysoce wydajnego środka transportu, jakim jest tramwaj, ograniczać do roli dowozówki do metra - a widzę, że dla Ciebie jeśli tylko tę rolę linia pełni dobrze, to znaczy, że "cieszy się powodzeniem". To zbudujcie pętle przy stacjach metra i poskracajcie tam wszystkie tramwaje, będzie spokój.

Jak na razie to Ty tu jesteś oderwany od rzeczywistości, wbrew faktom próbując od półtora miesiąca udowadniać, że decyzje polityczne są merytorycznymi :p .

Aha, nie próbuj mnie szantażować, że nie musisz ze mną dysktuować - nie chcesz, nie dyskutuj. Naprawdę, wystarczająco krwi mi psują dziwactwa ZTM w DP w godzinach służbowych (i w dojazdach, jeśli mi odbije i zdecyduję się z jego usług skorzystać) - wawkom w którymś momencie będzie pierwszy do odstrzału, jeśli poziom irytacji wzrośnie zbyt wysoko...
Bastian pisze:
inż. Glonojad pisze:Tymczasem, najbardziej zyskuje po reformie... właśnie Jagiellońska.
Owszem, jest to wada tego projektu, też tak to oceniam. Tym bardziej, że byłby to zysk kosztem "przyszłościowego" relacyjnie 21. Tak więc tu jeszcze możliwe są korekty proponowanych rozwiązań. Zresztą dotyczy to wszystkich propozycji, w końcu po to są właśnie konsultacje ;)
Przyszłość oznacza tutaj rok 2015, więc wystarczy zachować wolny numerek linii :p

Poza tym, na nowe 21 i tak musiałby być kupiony nowy tabor, bo chyba nawet ZTM nie wpadłby na genialny pomysł wysłania na Tarchomin solówek. Projekt zresztą zakup pociągów na trasę Winnica - Wiatraczna zakładał.

Tak czy siak, masz niedobór miejsc na Bródnie i nadpodaż na Jagiellońskiej. Nie chcesz tam wysyłać 18? To wyślij 16, przynajmniej będzie równy takt do Św. Metra.

[ Komentarz dodany przez: Bastian: 2008-02-16, 11:18 ]
Korekta tagów.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 16 lut 2008, 11:21

inż. Glonojad pisze:Nie można tak wysoce wydajnego środka transportu, jakim jest tramwaj, ograniczać do roli dowozówki do metra
Kto mówi o ograniczaniu? Jeśli pełni tę rolę dobrze, to co w tym złego? Nie oznacza to, że inne linie nie mogą równie dobrze spełniać innych funkcji.
inż. Glonojad pisze:Aha, nie próbuj mnie szantażować, że nie musisz ze mną dysktuować - nie chcesz, nie dyskutuj.
Jeśli nadal nie rozumiesz, czemu coraz mniej ludzi chce z tobą gadać, to ja ci tego nie wytłumaczę, bo własnie wymiękłem. Obraź się, splonkuj nas, wypisz się... Tylko co to komukolwiek da?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 lut 2008, 11:22

a/p TALENT pisze:Korzystając z wolnego czasu przestudiowałem pilnie temat sieciowy tramwajowy .
Wniosek główny - jestem widać za stary i zmęczony na takie rewolucje , nie jestem w stanie ciągle tłumaczyć pozawarszawskim znajomym dlaczego plan z siecią komunikacyjną W-wy o stażu 3 letnim to praktycznie makulatura. Pal sześć autobusy , ale żeby na statecznych torowiskach odstawiać takie szaleństwa ?
Wynika to Kolego z tego, że od dawna (a chyba od nigdy wręcz) układ linii tramwajowych nie był "infrastrukturalny" - czy może "metrowski" tylko "autobusowy". Ergo - łatwo zmienialny i zakładający dużą liczbę rzadkich relacji bezpośrednich.

Gdyby wreszcie przeprowadzono przyzwoitą, opracowaną zewnętrznie, marszrutyzację (być może z krytycznym spojrzeniem na sensowność liniowej eksploatacji niektórych łączników z jednym czy pół przystanku), uwzględniającą plany rozwojowe sieci metra w układzie docelowym i etapowym i ewentualnie plany rozwojowe sieci tramwajowej (w których realizację nie wierzę), to taki układ byłby sztywniejszy, bardziej czytelny i - bardziej trwały.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 16 lut 2008, 11:24

inż. Glonojad pisze:być może z krytycznym spojrzeniem na sensowność liniowej eksploatacji niektórych łączników z jednym czy pół przystanku
Stawki? Kawęczyńska? Stalowa? Co zrobisz z protestami?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 lut 2008, 11:25

Bastian pisze:
inż. Glonojad pisze:Aha, nie próbuj mnie szantażować, że nie musisz ze mną dysktuować - nie chcesz, nie dyskutuj.
Jeśli nadal nie rozumiesz, czemu coraz mniej ludzi chce z tobą gadać, to ja ci tego nie wytłumaczę, bo własnie wymiękłem.
Jakoś nie zauważyłem tej "coraz mniejszej liczby osób", które chce ze mną gadać. Kilka sztuk poszło w plonkownicę i jest spokój, a gdy kontrolnie zerknę w posty, to oczywiście są tam personalki w moją stronę - na wuj mi to?

Jestem w stanie "obronić" każdą pozycję z mojej plonkownicy, jeśli Cię to - z niezrozumiałych dla mnie powodów - interesuje.

[ Dodano: 2008-02-16, 11:30 ]
Bastian pisze:
inż. Glonojad pisze:być może z krytycznym spojrzeniem na sensowność liniowej eksploatacji niektórych łączników z jednym czy pół przystanku
Stawki? Kawęczyńska? Stalowa? Co zrobisz z protestami?
Zobaczę, jakie odcinki poszłyby rzeczywiście w odstawkę. Założenie z góry, że żaden nie może, jest IMHO błędne.

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 16 lut 2008, 12:07

Dzięki Glonojadzie za syntezę i postawienie problemu na "właściwych torach"- widzę że dla ukojenia komunikacyjnych frustracji pozostaje mi pilne odbycie kuracji w wiedeńskiej komunikacji szynowej / gdzie 90 % przejazdów to standart warszawskich muchowozów /.
Idiokracja nas otacza

Awatar użytkownika
groov

Post autor: groov » 16 lut 2008, 14:21

Moja propozycja:

7 KASACJA
13 5/10/10 ( po otworzeniu pętli Huta, skierowanie do Piasków )
21 KASACJA
23 KASACJA
25 ANNOPOL - ... - Grójecka - al. Krakowska - OKĘCIE
32 DT WOLA - al. Solidarności - most ŚD - al. Solidarności - Stalowa - CZYNSZOWA 5/10/15
46 PLAC NARUTOWICZA - Grójecka - Towarowa - al. Solidarności - most ŚD - al. Solidarności - Targowa - Ratuszowa - Jagiellońska - ŻERAŃ FSO 10/15/-

7 - Kasację tej linii umotywuję umocnieniem 13 i przedłużeniem 25 do Okęcia.
13 - Linia ta zastąpi swoją częstotliwością linię 23 na swojej podstawowej relacji, i linię 7 na odcinku Kawęczyńska Bazylika - Śródmieście. Byłoby to o tyle dobre, że Ci, którzy jechaliby na Szmulki nie jechaliby ciągiem tramwajowym wzdłuż alei Jerozolimskich. Podwojona częstotliwość 13 dałaby także możliwość lepszej koordynacji tramwajów na Bemowie.
21 - Zastąpienie podstawowej relacji poprzez linię 46.
23 - Linia 23 wspomagała linię 13 na najważniejszym odcinku, teraz przy jej dużej częstotliwości linii linia ta stała się zbędna.
25 - Przedłużenie 25 na Okęcie w miejsce 7 dałoby powrót do starego układu linii we Włochach i poprawiłoby komunikację między Włochami a Pragą, gdyż 25 wjeżdża głębiej w Pragę niż linia 7 na obecnej trasie.
32 - Skrócenie trasy 32 do DT Wola umotywuje tym, że DS odcinku Towarowej i Grójeckiej była kiepsko wykorzystywana. Skrócenie trasy spowoduje też, że linia będzie bardzo krótka i zapewniała będzie podstawową relację tego ciągu.
46 - Linia ta zastąpi linię 32 na odcinku Plac Narutowicza - Kercelak w DP, a także 21 na odcinku Żerań FSO - Dw Wileński. Są to dwie relacje tramwajowe które nie wymagają obsługi całotygodniowej.
-----------------------------
W tym momencie zamiana krańców 2 i 28 nabrałaby większego sensu, gdyż odcinek Nowe Bemowo - Piaski zostałby wzmocniony podwójną częstotliwością linii 13. Wadą tego projektu jest likwidacja połączenia Bemowo - Bródno
The fire, baby. It'll burn us both. There's no place in this world for our kind of fire. My warrior woman. My Valkyrie. You'll always be mine.
Always
...and never.

desert_eag

Post autor: desert_eag » 16 lut 2008, 16:21

groov pisze:Moja propozycja:

7 KASACJA
Miałbym zastrzeżenia właściwie tylko co do tego. Wiem, że opory są silne ale przy kasacji 7 wypadałoby 8 do bazyliki wysłać. Ale to se ne da, jak mówią, bo Grochowska "musi" mieć bezpośrednio, naokoło.
W tym momencie zamiana krańców 2 i 28 nabrałaby większego sensu, gdyż odcinek Nowe Bemowo - Piaski zostałby wzmocniony podwójną częstotliwością linii 13. Wadą tego projektu jest likwidacja połączenia Bemowo - Bródno
13 winno za to pojechać do Huty jak dawniej. Nie jest to na tyle szalone wydłużenie by mogło zabraknąć brygad. Bardzo wielu mieszkańców Aspektu i okolic korzystało z tego połączenia. A co do 2 i 28 to mamy jeszcze 35. Z tych trzech można uwić optymalny układ.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 16 lut 2008, 17:01

desert_eag pisze:Wiem, że opory są silne ale przy kasacji 7 wypadałoby 8 do bazyliki wysłać. Ale to se ne da, jak mówią, bo Grochowska "musi" mieć bezpośrednio, naokoło.
A Kawęczyńska musi? :P
desert_eag pisze:13 winno za to pojechać do Huty jak dawniej.
Ma pojechać, może nawet do Marymontu. Ale nie co 5 minut!!!

Awatar użytkownika
groov

Post autor: groov » 16 lut 2008, 17:02

Moim zamiarem jest wycofanie połączenia Szmulki - al. Jerozolimskie, mocna 13 spowoduje ujednolicenie dojazdu. Większa częstotliwość 13 wymusiłaby na tej 7, to że byłaby mniej użytkowana. Co do kursowania 13 na Hutę lub Piaski. Częstotliwość 13 byłaby duża, za duża na obsugiwanie odcinka Reymonta - Huta. Jednak jest to moje zdanie. Można też zostawić 13 na Piaskach, 2 na Kole, a 28 posłać na Hutę, jako linię łączącą ją z Pragą centralną, ale to tylko dywagacje. Trzymam się narazie swojego projektu, chyba że ktoś poda miażdżące argumenty do których się przychyle.

edit:

Może przywrócić 27 na Hutę po remoncie pętli :-k
The fire, baby. It'll burn us both. There's no place in this world for our kind of fire. My warrior woman. My Valkyrie. You'll always be mine.
Always
...and never.

michael112

Post autor: michael112 » 16 lut 2008, 17:35

desert_eag pisze:
groov pisze:Moja propozycja:

7 KASACJA
Miałbym zastrzeżenia właściwie tylko co do tego. Wiem, że opory są silne ale przy kasacji 7 wypadałoby 8 do bazyliki wysłać. Ale to se ne da, jak mówią, bo Grochowska "musi" mieć bezpośrednio, naokoło.
Ależ można tak zrobić. 8 do bazyliki, a 22 naokoło al. Zieleniecką i Grochowską. Na likwidację 7 zgadzam się, jeżeli 25 będzie jeździć co 5/7-8/15, a groov nie był łaskawy podać proponowanej częstotliwości tej linii.
Z resztą bym się nie zgodził, bo dobrze by było jednak puścić 23 na Żerań FSO. Tym bardziej się nie zgadzam, bo groov zostawił jedyne połączenie Żerania z centrum Pragi tylko w DP.

Awatar użytkownika
groov

Post autor: groov » 16 lut 2008, 17:47

michael112 pisze:
desert_eag pisze: Miałbym zastrzeżenia właściwie tylko co do tego. Wiem, że opory są silne ale przy kasacji 7 wypadałoby 8 do bazyliki wysłać. Ale to se ne da, jak mówią, bo Grochowska "musi" mieć bezpośrednio, naokoło.
Ależ można tak zrobić. 8 do bazyliki, a 22 naokoło al. Zieleniecką i Grochowską. Na likwidację 7 zgadzam się, jeżeli 25 będzie jeździć co 5/7-8/15, a groov nie był łaskawy podać proponowanej częstotliwości tej linii.
Z resztą bym się nie zgodził, bo dobrze by było jednak puścić 23 na Żerań FSO. Tym bardziej się nie zgadzam, bo groov zostawił jedyne połączenie Żerania z centrum Pragi tylko w DP.
Podałem sensowne wytłumaczenie kasacji 7, co do połączenia Żerań Fso - Praga, to nie słyszałem żeby 144 zostało zawieszone :grin:

Można dać 8 na Szmulki, tylko po co, przy 13 jeżdżącej za dwie linie ?!

edit:
Na forum była już dyskusja nad 21 i doszło dużo osób do wniosku że należy 21 całkowicie skasować, ja postanowiłem dać szansę tej relacji
Always
...and never.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 16 lut 2008, 18:08

groov pisze:Podałem sensowne wytłumaczenie kasacji 7, co do połączenia Żerań Fso - Praga, to nie słyszałem żeby 144 zostało zawieszone :grin:
Aczkolwiek skrócenie do Żerania nie byłoby złym pomysłem - w wakacje się to świetnie sprawdziło.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
groov

Post autor: groov » 16 lut 2008, 18:27

MisiekK pisze:
groov pisze:Podałem sensowne wytłumaczenie kasacji 7, co do połączenia Żerań Fso - Praga, to nie słyszałem żeby 144 zostało zawieszone :grin:
Aczkolwiek skrócenie do Żerania nie byłoby złym pomysłem - w wakacje się to świetnie sprawdziło.
Gdyby się całkowicie sprawdzało, to by po wakacjach taki układ został. Przy istnieniu 144, na Żerań Fso, komunikacja tramwajowa na Pragę może się odbywać tylko w DP.
Always
...and never.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 16 lut 2008, 18:43

groov pisze:Gdyby się całkowicie sprawdzało, to by po wakacjach taki układ został.
Przyjdzie na niego czas. Synchronizacja 144 z 21 była rewelacyjna.
groov pisze:Przy istnieniu 144, na Żerań Fso, komunikacja tramwajowa na Pragę może się odbywać tylko w DP.
A 509 to już odstrzelono już wogóle?
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

ODPOWIEDZ