Skoro poruszono ten temat, to spytam: czy są jakieś plany przebudowy/modernizacji zajezdni Kleszczowa, tak aby 18-metrowce mogły tam stacjonować? Bo jeśli nie, to ta zajezdnia jest skazana na przerzuty SU15 w miarę dostaw nowych wozów na inne zakłady, a z nowych dostaw mogliby dostać jedynie solówki.dzidek pisze:Póki co Kleszczowa nie ma możliwości obsługi przegubowymi autobusami niskopodłogowymi więc jakby zabrali SU12 to poza częścią Ikarusów 280, Neoplanami i SU15 nie miałoby co stacjonować na Kleszczowej
Quo vadis, MZA?
"Ale ty jesteś mądry, Bonifacy!"
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Zasypywać je będą?!Plesim pisze:Gdzieś czytałem, że mają być na Kleszczowej robione kanały. Może to spowoduje możliwość obsługi 10 metrów.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
przestali przyjmować w listopadzie a w styczniu zaczęli znowu przyjmować. sam jestem ciekaw co się wydarzył przez dwa miesiące, jak faktycznie ZTM obniżył wozokilometry na ten rok. chyba że dużo kierowców odejdzie w tym roku na emerytury i jakoś się zabezpieczajądzidek pisze:Podobno na początku stycznia wstrzymano rekrutację do MZA. Ogłoszenia na stronie też nie było. Teraz znowu informacja o poszukiwanych kierowcach do pracy w MZA pojawiła się na stronie. Zastanawia mnie czemu tak intensywnie MZA szuka kierowców jeżeli nawet na Kleszczowej (gdzie zawsze był kłopot z ludźmi) w tej chwili jest wielu dyżurnych i z wolnego niewielu zatrudniają. Na Ostrobramskiej z powodu nadmiaru pracowników wszystkich , którzy mają jakieś zaległe urlopy wysyłają na nie bo pozostali kierowcy nie mają na czym jeździć. Żeby chociaż MZA chciało zwiększyć swój plan brygadowy a przecież wraz z wejściem umowy wieloletniej liczba wozokilometrów ma stale spadać. Z obecnych jak słyszałem 83 mln do 79 w 2014 roku
znajomemu umowę na R-3 przedłużyli ale jak podpisywał papiery to dwóch właśnie rezygnowało
gieoceławu
-
Solaris100
Niech tez poprzyjmują troche młodych mechaników bo kiedyś się obudzą z ręką w nocniku. Rozmawiając kiedyś z mechanikami będącymi na zmianie, to z całej grupy najmłodszy miał już 15 lat stażu w firmie a większość ma już bliżej emerytury niż dalej. Nie ma młodej kadry ktora by się wyrobiła pod okiem starszych(lub jest ich bardzo mało). A doświadczenie trzeba zdobyć bo taki co naprawiał tylko samochody osobowe może sobie odrazu nie poradzić z autobusami.
O modernizacji Kleszczowej:Plesim pisze:Gdzieś czytałem, że mają być na Kleszczowej robione kanały. Może to spowoduje możliwość obsługi 10 metrów.
http://infobus.pl/text.php?from=mail&id=30634
Temat "Quo vadis, MZA?" zamknięty, więc wklejam tu i proszę o przeniesienie do stosownego tematu.
MZA: chcemy najlepszych. Tylko chętnych brak. - TVN Warszawa
MZA: chcemy najlepszych. Tylko chętnych brak. - TVN Warszawa
-
bartoni722
Kim jest "Sławomir Łubowski z MZA"
M-1 PKS S-1 7 9 709 727 KM1 KM8 WKD N85
KM WPR: 1, 2
KM WPR: 1, 2
Ślubowski, dział marketingu.eMeLPe pisze:Kim jest "Sławomir Łubowski z MZA"? Rzecznikiem nowym
?
Musiało coś w słuchawce komuś zatrzeszczeć. Grunt, ze dziennikarze doskonale zorientowani w temacie. Chcoiaż jak dorosły facet przedstawia się publicznie telewidzom jako "Maciek", to może nalezy oczekiwać od niego standardów właściwych gazetkom gimnazjalistów?eMeLPe pisze:Kim jest "Sławomir Łubowski z MZA" ? Rzecznikiem nowym ?
[ Dodano: |25 Lut 2010|, 2010 12:50 ]
Podoba mi się poczucie humoru pana Sławomira. W najlepszym angielskim stylu.bartoni722 pisze:"Chcemy tak dobrych pracowników jak TVN Warszawa ma dziennikarzy" - Lepiej żeby takich mechaników nie było
Popatrz, jaka franca!
drapka pisze:Podoba mi się poczucie humoru pana Sławomira. W najlepszym angielskim stylu.Sławomir Ślubowski pisze:"Chcemy tak dobrych pracowników jak TVN Warszawa ma dziennikarzy"
-
Solaris100
Według strony BDI-bank danych o inżynierach średnia pensja inżyniera wynosi okolo 5000 to nikt nie przyjdzie im pracować za lekko ponad 2000 zwłaszcza niby Ci najlepsi;)
Pozatym tam nie ma szans na żaden rozwój, wszędzie pełno bałaganu a myślenie wielu ludzi jak za czasów komuny, bo dużo starych pracowników. Zresztą co mogą im zaoferować, pracę jako mistrz albo technolog na zajezdni i użeranie się z ludźmi. To zniechęci każdego. Pisze tak bo sam byłem w takiej sytuacji pare lat temu. Ambitny student a zwłaszcza niby Ci najlepsi wybierze prace tam gdzie może sie rozwijać. Nawet jeśli przyjdą to po roku uciekną tak jak ja. Trzeba rozpędzić kolesiostwo i układy które tam są a dopiero potem można zaproponować młodym prace.
Pozatym tam nie ma szans na żaden rozwój, wszędzie pełno bałaganu a myślenie wielu ludzi jak za czasów komuny, bo dużo starych pracowników. Zresztą co mogą im zaoferować, pracę jako mistrz albo technolog na zajezdni i użeranie się z ludźmi. To zniechęci każdego. Pisze tak bo sam byłem w takiej sytuacji pare lat temu. Ambitny student a zwłaszcza niby Ci najlepsi wybierze prace tam gdzie może sie rozwijać. Nawet jeśli przyjdą to po roku uciekną tak jak ja. Trzeba rozpędzić kolesiostwo i układy które tam są a dopiero potem można zaproponować młodym prace.
W tej chwili po wejściu w życie nowej umowy z tego co wiem oprócz przyspieszeń max. 59sek., kierowcy MZA ścigani są za przewożenie osób postronnych w kabinach, niesprawny wyświetlacz należy zgłaszać natychmiast na centralę w innym przypadku są kary, nie wolno wyjechać na miasto niedomytym autobusem gdyż grozi za to również sankcja i tu pojawia się pytanie jak w 15 min.(za tyle jest płacone) zrobić poranne OC, wcześniej znaleźć wóz na placu, ewentualnie dolać brakujące płyny i przejechać przez myjkę jeśli na hali OC jest kolejka po dolewki? Kierownik już wzywał kierowców na rozmowę za wyjazd niedomytym autobusem. Ja się zastanawiam jak go domyć w tak krótkim czasie? Bo to, że przychodzę (jak wszyscy 40-60 min) przed wyjazdem na zakład to tylko moja dobra wola ale i w te 40 min jest duże prawdopodobieństwo nie wyrobienia się z wyjazdem o czasie jeśli będzie trzeba kolejny raz przez myjkę przejeżdżać.
A jak już jestem w temacie MZA to podobno jedyną zajezdnią, która ma nieaktualne pliki kasowników jest Kleszczowa mimo iż wg kart drogowych są one nadal aktualne
Przez to jest to jedyna zajezdnia , która później odjeżdża z pętli. Taką informację przekazał instruktor ZTM 
A jak już jestem w temacie MZA to podobno jedyną zajezdnią, która ma nieaktualne pliki kasowników jest Kleszczowa mimo iż wg kart drogowych są one nadal aktualne