Quo vadis, MZA?

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
kocur

Post autor: kocur » 03 lut 2010, 13:53

dzidek pisze:Póki co Kleszczowa nie ma możliwości obsługi przegubowymi autobusami niskopodłogowymi więc jakby zabrali SU12 to poza częścią Ikarusów 280, Neoplanami i SU15 nie miałoby co stacjonować na Kleszczowej :D
Skoro poruszono ten temat, to spytam: czy są jakieś plany przebudowy/modernizacji zajezdni Kleszczowa, tak aby 18-metrowce mogły tam stacjonować? Bo jeśli nie, to ta zajezdnia jest skazana na przerzuty SU15 w miarę dostaw nowych wozów na inne zakłady, a z nowych dostaw mogliby dostać jedynie solówki.
"Ale ty jesteś mądry, Bonifacy!"

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 03 lut 2010, 17:12

Gdzieś czytałem, że mają być na Kleszczowej robione kanały. Może to spowoduje możliwość obsługi 10 metrów.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 03 lut 2010, 17:21

Plesim pisze:Gdzieś czytałem, że mają być na Kleszczowej robione kanały. Może to spowoduje możliwość obsługi 10 metrów.
Zasypywać je będą?!
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

GCW

Post autor: GCW » 03 lut 2010, 17:28

dzidek pisze:Podobno na początku stycznia wstrzymano rekrutację do MZA. Ogłoszenia na stronie też nie było. Teraz znowu informacja o poszukiwanych kierowcach do pracy w MZA pojawiła się na stronie. Zastanawia mnie czemu tak intensywnie MZA szuka kierowców jeżeli nawet na Kleszczowej (gdzie zawsze był kłopot z ludźmi) w tej chwili jest wielu dyżurnych i z wolnego niewielu zatrudniają. Na Ostrobramskiej z powodu nadmiaru pracowników wszystkich , którzy mają jakieś zaległe urlopy wysyłają na nie bo pozostali kierowcy nie mają na czym jeździć. Żeby chociaż MZA chciało zwiększyć swój plan brygadowy a przecież wraz z wejściem umowy wieloletniej liczba wozokilometrów ma stale spadać. Z obecnych jak słyszałem 83 mln do 79 w 2014 roku :-k
przestali przyjmować w listopadzie a w styczniu zaczęli znowu przyjmować. sam jestem ciekaw co się wydarzył przez dwa miesiące, jak faktycznie ZTM obniżył wozokilometry na ten rok. chyba że dużo kierowców odejdzie w tym roku na emerytury i jakoś się zabezpieczają :-k
znajomemu umowę na R-3 przedłużyli ale jak podpisywał papiery to dwóch właśnie rezygnowało :-"
gieoceławu

Solaris100

Post autor: Solaris100 » 04 lut 2010, 14:26

Niech tez poprzyjmują troche młodych mechaników bo kiedyś się obudzą z ręką w nocniku. Rozmawiając kiedyś z mechanikami będącymi na zmianie, to z całej grupy najmłodszy miał już 15 lat stażu w firmie a większość ma już bliżej emerytury niż dalej. Nie ma młodej kadry ktora by się wyrobiła pod okiem starszych(lub jest ich bardzo mało). A doświadczenie trzeba zdobyć bo taki co naprawiał tylko samochody osobowe może sobie odrazu nie poradzić z autobusami.

alojzy

Post autor: alojzy » 05 lut 2010, 9:01

Plesim pisze:Gdzieś czytałem, że mają być na Kleszczowej robione kanały. Może to spowoduje możliwość obsługi 10 metrów.
O modernizacji Kleszczowej:
http://infobus.pl/text.php?from=mail&id=30634

radeom

Post autor: radeom » 24 lut 2010, 16:46

Temat "Quo vadis, MZA?" zamknięty, więc wklejam tu i proszę o przeniesienie do stosownego tematu.

MZA: chcemy najlepszych. Tylko chętnych brak. - TVN Warszawa

bartoni722

Post autor: bartoni722 » 24 lut 2010, 16:50

"Chcemy tak dobrych pracowników jak TVN Warszawa ma dziennikarzy" - Lepiej żeby takich mechaników nie było :D
I już nie stały pasażer świetnej linii 527. :(

Awatar użytkownika
eMeLPe

Post autor: eMeLPe » 25 lut 2010, 1:13

Kim jest "Sławomir Łubowski z MZA" 8-( ? Rzecznikiem nowym ;-)?
M-1 PKS S-1 7 9 709 727 KM1 KM8 WKD N85

KM WPR: 1, 2

radeom

Post autor: radeom » 25 lut 2010, 11:58

eMeLPe pisze:
Kim jest "Sławomir Łubowski z MZA" 8-( ? Rzecznikiem nowym ;-)?
Ślubowski, dział marketingu.

drapka

Post autor: drapka » 25 lut 2010, 12:46

eMeLPe pisze:Kim jest "Sławomir Łubowski z MZA" ? Rzecznikiem nowym ?
Musiało coś w słuchawce komuś zatrzeszczeć. Grunt, ze dziennikarze doskonale zorientowani w temacie. Chcoiaż jak dorosły facet przedstawia się publicznie telewidzom jako "Maciek", to może nalezy oczekiwać od niego standardów właściwych gazetkom gimnazjalistów?

[ Dodano: |25 Lut 2010|, 2010 12:50 ]
bartoni722 pisze:"Chcemy tak dobrych pracowników jak TVN Warszawa ma dziennikarzy" - Lepiej żeby takich mechaników nie było
Podoba mi się poczucie humoru pana Sławomira. W najlepszym angielskim stylu. :)
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 25 lut 2010, 19:13

drapka pisze:
Sławomir Ślubowski pisze:"Chcemy tak dobrych pracowników jak TVN Warszawa ma dziennikarzy"
Podoba mi się poczucie humoru pana Sławomira. W najlepszym angielskim stylu.
:arrow: Na dowód tego, jak dobrych pracowników ma TVN Warszawa, przekręcili oni w podziękowaniu za komplement nazwisko rozmówcy na "Łubowski". Nic dodać, nic ująć.

Solaris100

Post autor: Solaris100 » 26 lut 2010, 8:27

Według strony BDI-bank danych o inżynierach średnia pensja inżyniera wynosi okolo 5000 to nikt nie przyjdzie im pracować za lekko ponad 2000 zwłaszcza niby Ci najlepsi;)
Pozatym tam nie ma szans na żaden rozwój, wszędzie pełno bałaganu a myślenie wielu ludzi jak za czasów komuny, bo dużo starych pracowników. Zresztą co mogą im zaoferować, pracę jako mistrz albo technolog na zajezdni i użeranie się z ludźmi. To zniechęci każdego. Pisze tak bo sam byłem w takiej sytuacji pare lat temu. Ambitny student a zwłaszcza niby Ci najlepsi wybierze prace tam gdzie może sie rozwijać. Nawet jeśli przyjdą to po roku uciekną tak jak ja. Trzeba rozpędzić kolesiostwo i układy które tam są a dopiero potem można zaproponować młodym prace.

dzidek

Post autor: dzidek » 27 lut 2010, 13:43

W tej chwili po wejściu w życie nowej umowy z tego co wiem oprócz przyspieszeń max. 59sek., kierowcy MZA ścigani są za przewożenie osób postronnych w kabinach, niesprawny wyświetlacz należy zgłaszać natychmiast na centralę w innym przypadku są kary, nie wolno wyjechać na miasto niedomytym autobusem gdyż grozi za to również sankcja i tu pojawia się pytanie jak w 15 min.(za tyle jest płacone) zrobić poranne OC, wcześniej znaleźć wóz na placu, ewentualnie dolać brakujące płyny i przejechać przez myjkę jeśli na hali OC jest kolejka po dolewki? Kierownik już wzywał kierowców na rozmowę za wyjazd niedomytym autobusem. Ja się zastanawiam jak go domyć w tak krótkim czasie? Bo to, że przychodzę (jak wszyscy 40-60 min) przed wyjazdem na zakład to tylko moja dobra wola ale i w te 40 min jest duże prawdopodobieństwo nie wyrobienia się z wyjazdem o czasie jeśli będzie trzeba kolejny raz przez myjkę przejeżdżać.

A jak już jestem w temacie MZA to podobno jedyną zajezdnią, która ma nieaktualne pliki kasowników jest Kleszczowa mimo iż wg kart drogowych są one nadal aktualne :D Przez to jest to jedyna zajezdnia , która później odjeżdża z pętli. Taką informację przekazał instruktor ZTM :>

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 27 lut 2010, 14:15

dzidek pisze:kierowcy MZA ścigani są za przewożenie osób postronnych w kabinach
Na to jest wiele patentów ;)

ODPOWIEDZ