No tak, spodziewałbym się że błędy pojawiłyby się co najmniej po roku.Bywalec pisze:Nowe tablice a na nich już błędy....
http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje, ... 52486.html
System informacji pasażerskiej w metrze
Moderator: JacekM
Nie ma to jak pociąg jadący na Młociny z wyświetlaczem "Kurs skrócony: MŁOCINY"... Rozumiem, że inne składy jadą do Łomianek? Może drobnostka, ale sprawia, że ludzie przestają zwracać uwagę na nietypowe napisy na wyświetlaczu i potem się dziwią, że pociąg kończy bieg itd.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Niedawno pisałem o kursie skróconym do Kabat. Nie wiem czy to błąd maszynisty, czy błąd oprogramowania, ale co jakiś czas występuje w obu kierunkach.
Pewnie jeśli wklepana jest trasa WILANOWSKA-MŁOCINY, to system automatycznie wnioskuje, że jeśli trasa jest krótsza niż normalna, to kurs skrócony. Problem w tym, że jeśli pociąg nie kończy wcześniej, a zaczyna później, to taka informacja jest kompletnie nieprzydatna. Wręcz przeciwnie, dezinformuje.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Znaczy, że to co siedzi w Inspiro jest głupsze niż to co siedzi w Swingu? Da się? Przecież nie jest w żaden sposób ważne dla pasażera skąd pociąg zaczyna, tylko gdzie kończy.
Mit i tyle. Na dowód zobacz sobie co wyświetla Inspiro przed wyjazdem z torów odstawczych na Wilanowskiej/Pl. Wilsona (ewentualnie na Politechnice, gdybyś miał taką możliwość) - nie są to żadne kursy skrócone, tylko to co zawsze: "M1 KABATY" lub "M1 MŁOCINY", bez żadnych negatywów, czerwonych ramek, ani niczego innego.reserved pisze:Pewnie jeśli wklepana jest trasa WILANOWSKA-MŁOCINY, to system automatycznie wnioskuje, że jeśli trasa jest krótsza niż normalna, to kurs skrócony. Problem w tym, że jeśli pociąg nie kończy wcześniej, a zaczyna później, to taka informacja jest kompletnie nieprzydatna. Wręcz przeciwnie, dezinformuje.
Przykład z brzegu - dziś o 5:30 stacja Wierzbno, na peron w kierunku Młocin podjeżdża Inspiro, na bocznych wyświetlaczach ma wyraźny napis KURS SKRÓCONY, a obok niego jest napisane "Młociny" i przewija się trasa. Co dziwne, stacje przewijały się... od Ursynowa do Kabat... W pociągu pusto, więc domyśliłem się, że wyjechał z Wilanowskiej.
Mówię o tych wyświetlaczach: http://bi.gazeta.pl/im/15/38/c9/z131870 ... metro-.jpg
Mówię o tych wyświetlaczach: http://bi.gazeta.pl/im/15/38/c9/z131870 ... metro-.jpg
A może to są kursy "doraźnie skrócone", w odróżnieniu od kursów rozkładowo krótszych?
Co to znaczy "doraźnie skrócone"? 
Chcesz mi powiedzieć, że w kierunku Młocin występują trzy typy kursów:
- pełny (do Metra Młociny)
- rozkładowo krótszy (do Metra Młociny)
- doraźnie skrócony (do Metra Młociny)?!
Jak puszczą metro przez Szczęśliwice, to będziecie mogli se skracać je w nieskończoność.
Chcesz mi powiedzieć, że w kierunku Młocin występują trzy typy kursów:
- pełny (do Metra Młociny)
- rozkładowo krótszy (do Metra Młociny)
- doraźnie skrócony (do Metra Młociny)?!
Jak puszczą metro przez Szczęśliwice, to będziecie mogli se skracać je w nieskończoność.
Nie wiem, jak często, ale może się przecież przytrafić kurs skrócony ze względów operacyjnych. Tramwaje też się czasem zawraca w połowie drogi dla wyrównania rozkładu...
Ale ewentualny wpływ na wyświetlacze to jest moja zgadywanka. Tramwaje potrafią odróżnić kurs skrócony od skróconego
, to może metro też jakoś podobnie... Albo inaczej.
Ale ewentualny wpływ na wyświetlacze to jest moja zgadywanka. Tramwaje potrafią odróżnić kurs skrócony od skróconego
Ostatnio jechałem o tej porze 3 razy i mam wrażenie, że oprócz dzisiejszego dnia ostatnio widziałem też taki kurs. Tylko nie dam sobie głowy uciąć, że to była właśnie ta godzina, ale bardzo możliwe. Stąd moje założenia, że jest to zwykły rozkładowy kurs rozpoczynający pracę na Wilanowskiej w kierunku Młocin.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Ja od ciut ponad pół roku regularnie jeżdżę z Ratusza do Imielina i też co jakiś czas trafiam na kurs skrócony do Kabat. I jak coś takiego widzę, to włącza mi się empatia. Skąd ci biedni ludzie mają wiedzieć o co chodzi, jak ja nie wiem, a niby jestem kumaty w tematach komunikacyjnych w moim mieście? W moim ograniczonym umyśle rodzi się myśl, że jeśli pociąg z pasażytami dojeżdża na Kabaty, to nie powinien być w żaden specjalny sposób oznaczany. Ale co ja tam wiem.
Opisane przez Was problemy ze skróconą trasą pociągu, mimo że nie jedzie on do stacji końcowej, wynika z ograniczeń systemu Inspiro.
Do bazy danych SIP w tym pociągu jest wklepany tylko pełny wariant trasy (czyli Kabaty-Młociny i Młociny-Kabaty). W każdym przypadku, gdy pociąg kończy bieg na stacji pośredniej (regularnie tylko A7) i z takiej stacji startuje (A7, A11 i A18) maszynista sam wklepuje trasę, aby komunikaty odtwarzały się we właściwej kolejności. Taki obrót spraw powoduje, że wspomniany system w Inspiro widzi, że trasa jest krótsza niż ta zaprogramowana i automatycznie rzuca adnotację o skróceniu trasy, niezależnie czy pociąg jedzie ze stacji końcowej na pośrednią, czy odwrotnie.
Podsumowując - to nie metro wprowadza nas w błąd, tylko system pociągu. I myślę, że jeżeli cokolwiek w tej sprawie się zmieni, to poczekamy trochę na to...
Do bazy danych SIP w tym pociągu jest wklepany tylko pełny wariant trasy (czyli Kabaty-Młociny i Młociny-Kabaty). W każdym przypadku, gdy pociąg kończy bieg na stacji pośredniej (regularnie tylko A7) i z takiej stacji startuje (A7, A11 i A18) maszynista sam wklepuje trasę, aby komunikaty odtwarzały się we właściwej kolejności. Taki obrót spraw powoduje, że wspomniany system w Inspiro widzi, że trasa jest krótsza niż ta zaprogramowana i automatycznie rzuca adnotację o skróceniu trasy, niezależnie czy pociąg jedzie ze stacji końcowej na pośrednią, czy odwrotnie.
Podsumowując - to nie metro wprowadza nas w błąd, tylko system pociągu. I myślę, że jeżeli cokolwiek w tej sprawie się zmieni, to poczekamy trochę na to...
Albo nawet jako inna linia... M01 np.