Trasa Łazienkowska i nie tylko

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 20 wrz 2009, 20:44

Linie z zapłowiecza powinny omijać jak najwięcej przystanków na TŁ, ale z jednym zastrzeżeniem: o ile do tych przystanków nie dojeżdżają ludzie z tego zapłowiecza.

Myślę, że po uruchomieniu buspasa szybko będziemy wzmacniać 382, bo chętnych będzie mnóstwo. Kto z zapłowiecza będzie się chciał przesiadać np. do Zamienieckiej, Międzynarodowej czy Rozbratu, jeśli teraz ma bezpośrednią linię?

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 20 wrz 2009, 20:46

rhemek pisze:Ze względu na to, że stojąc na tych przystankach autobusy zwykle tracą cykl świateł, podróż wydłuża się o 6-7 minut.
jeśli dodatkowy postój wydłuża czas przejazdu o 6-7 minut, a uruchomienie buspasa ma przynieść oszczędność czasową rzędu 15 minut, to bez likwidacji przystanku zamiast straty i tak będziesz miał korzyść 8-9 minut :D
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 20 wrz 2009, 21:02

MeWa pisze:
rhemek pisze:Ze względu na to, że stojąc na tych przystankach autobusy zwykle tracą cykl świateł, podróż wydłuża się o 6-7 minut.
jeśli dodatkowy postój wydłuża czas przejazdu o 6-7 minut, a uruchomienie buspasa ma przynieść oszczędność czasową rzędu 15 minut, to bez likwidacji przystanku zamiast straty i tak będziesz miał korzyść 8-9 minut :D
Teoretycznie :D Znajac zycie, bedzie to 15 minut ale w przeciwna stronę ...
Zreszta dla 525 korki generuje węzęł Marsa i skrzyżowanie Czecha/Kajki nie Lazienkowska.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 20 wrz 2009, 21:18

Zagadka 1: kto upiłował ROZBRAT dla 502?

Zagadka 2: kto nie pozwolił na wywalenie MIĘDZYNARODOWEJ z 520?

Zagadka 3: jakie są szanse, że z innymi 5XX będzie inaczej?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

reserved

Post autor: reserved » 20 wrz 2009, 21:20

Czyli z 523 wywalamy Zachodni :kekeke:
Dlaczego?
rhemek pisze:Nie wiem, czy na pewno jeździsz 525 , bo ja za mojego życia nie przypominam sobie, żeby ten autobus planowo zatrzymywal sie na przystanku Rozbrat. :)
Nie nie, przepraszam, nie wyraziłem się dość dobrze. Z Rozbratem to już dotyczyło ogólnie linii przyspieszonych (502, 520). Zresztą pisałem o 525, że szybkie jedzie, a to m.in. właśnie dzięki Rozbratowi. I nie tylko.

[ Dodano: |20 Wrz 2009|, 2009 21:22 ]
Dodam jeszcze, że ja nie jestem za wywaleniem konkretnego przystanku. Ja jestem za tym, by uporządkować TŁ. Albo zatrzymują się WSZYSTKIE linie przyspieszone, albo ŻADNE.
Jeśli chodzi o Linie Przyśpieszone od DWZ do Wisły zrobiłbym tak:
- Dw. Zachodni
- Hala Kopińska
- Wawelska
- Pomnik Lotnika
- GUS (tutaj zrobiłbym NŻ...)
- Metro Politechnika
- Marszałkowska
- Pl. Na Rozdrożu
dalej już Saska... a potem to już ja się nie znam. Aczkolwiek stawiałbym, żeby na odcinku od Saskiej do Centrum Optyki jak najmniej się zatrzymywały. Wtedy będą przyspieszone z prawdziwego zdarzenia.

Domino2001

Post autor: Domino2001 » 21 wrz 2009, 8:47

Na stacji Metro Politechnika pasażerowie jadący w kierunku Saskiej będą mimo wszystko wybierać ten przystanek nad stacją. Mało kto będzie galopować na przystanek na drugą stronę TŁ. Wymaga tylko przyzwyczajenia, a nowe 382 :arrow: Os. Ostrobramska nie będzie miało specjalnie tłumów z tego przystanku.
Najczęściej jeżdżę liniami: M1, 179, 185, 195, 209, 503, 737.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 wrz 2009, 8:51

No i jak to dzisiaj działa? Kolejka pojazdów z TŁ zablokowała tramwaje na Grójeckiej, czy nie?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

reserved

Post autor: reserved » 21 wrz 2009, 9:01

Ale ten buspas ma być chyba od jutra?

Lipa

Post autor: Lipa » 21 wrz 2009, 9:17

reserved pisze:Jeśli chodzi o Linie Przyśpieszone od DWZ do Wisły zrobiłbym tak:
- Dw. Zachodni
- Hala Kopińska
- Wawelska
- Pomnik Lotnika
- GUS (tutaj zrobiłbym NŻ...)
- Metro Politechnika
- Marszałkowska
- Pl. Na Rozdrożu
dalej już Saska... a potem to już ja się nie znam. Aczkolwiek stawiałbym, żeby na odcinku od Saskiej do Centrum Optyki jak najmniej się zatrzymywały. Wtedy będą przyspieszone z prawdziwego zdarzenia.
A nie za dużo tych przystanków na odcinku od Dw. Zachodniego do Pomnika Lotnika?
Na Pradze byś obcinał a u siebie zostawił, gratuluję taktyki...
Jeśli ma być szybki dowóz do centrum z dalszych rejonów to Hala Kopińska i Wawelska/Pomnik Lotnika powinny zostać tylko dla zwyklaków.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 wrz 2009, 9:20

Lipa pisze: A nie za dużo tych przystanków na odcinku od Dw. Zachodniego do Pomnika Lotnika?
Na Pradze byś obcinał a u siebie dokładał, gratuluję taktyki..
Spytaj przeciętnego pasażera czerwonaka, gdzie ma on stawać - zawsze prawie dostaniesz odpowiedź "na tych przystankach, z których ja korzystam". To jest niestety problem linii przyspieszonych przez obszary gęsto zurbanizowane... od "złotych czasów PRL" Warszawa zaczęła uzupełniać przerwy między "plackami" zabudowy i przystanków do pomijania robi się po prostu coraz mniej a niektóre linie pomijają je po prostu na siłę.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

reserved

Post autor: reserved » 21 wrz 2009, 9:23

Lipa pisze:Na Pradze byś obcinał a u siebie dokładał, gratuluję taktyki...
Jeśli ma być szybki dowóz do centrum z dalszych rejonów to Hala Kopińska i Wawelska/Pomnik Lotnika powinny zostać tylko dla zwyklaków.
Nie wiem, nie znam Pragi więc tą kwestię pozostaje komuś, kto jeździ przez praski odcinek.
Hala Kopińska najbardziej oblegana w godzinach szczytu, natomiast Wawelska chyba zawsze.

Lipa

Post autor: Lipa » 21 wrz 2009, 9:25

No to ja Cię informuję, że Przyczółek, Rawar i Centrum Optyki też są oblegane. Punkt widzenia zeleży od punktu siedzenia. No i jak napisał Glonojad: wyjdzie na to że żadnego z obecnych przystanków nie można wywalić.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 wrz 2009, 9:29

rhemek pisze: A co z ludźmi, którzy nie maja samochodu, a nie stać ich na taxi?
Karetka pogotowia.

drapka

Post autor: drapka » 21 wrz 2009, 9:41

reserved pisze: Ja jestem za tym, by uporządkować TŁ. Albo zatrzymują się WSZYSTKIE linie przyspieszone, albo ŻADNE.
Oj tak, to popieram. Kiedyś, jak jeszcze 523 jeździło przez Aleje i nic nawet nie wskazywało, że może być inaczej, chciałem sie przesiąść bodaj przy Kopińskiej w jadące z tyłu 408 celem szybszej teleportacji do metra. No i skończyło się na tym, że jazdę TŁ dokończyłem linią 187.
Popatrz, jaka franca!

mariow

Post autor: mariow » 21 wrz 2009, 9:45

Glonojad pisze:. od "złotych czasów PRL" Warszawa zaczęła uzupełniać przerwy między "plackami" zabudowy i przystanków do pomijania robi się po prostu coraz mniej
dlatego też coraz więcej linii przyspieszonych traci sens istnienia :-"
takich obszarów oddalonych od innej zabudowy jest coraz mniej: Nowodwory, Skarbka z Gór. Nawet już Ursus jest coraz bliżej z resztą miasta poprzez zabudowanie Alej biurowcami.
PURA VIDA!

ODPOWIEDZ