[PL] Infrastruktura drogowa

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 28 gru 2006, 0:52

Ponieważ wątek jest również o S8 , pozwalam sobie wkleić artykuł z łódzkiej prasy...(bo i o A2 w nim mowa)
2020 rok to oczywiste science-fiction, więc nie traktowałbym podanych dat śmiertelnie poważnie...;)

Obrazek
Do 2020 roku mają powstać wszystkie autostrady i drogi ekspresowe wokół Łodzi

Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad przygotowała projekt rozbudowy sieci dróg na najbliższe lata. Jest na niej przechodząca przez Łódź S-8, o którą walczyła "Gazeta"

Po kilku miesiącach walki o przebieg drogi ekspresowej S8 przez Łódź trasa powróciła na planowaną od kilku lat lokalizację. Pod naszym protestem przeciwko próbie zmiany jej przebiegu podpisało się niemal 20 tys. osób. Petycja za pośrednictwem władz miasta w październiku trafiła na ręce ministra transportu.

Na mapie przygotowanej właśnie przez GDDKiA droga przebiega znowu w okolicach Łodzi, a nie - jak próbowano zmienić - przez Bełchatów i Piotrków (na trasie krajowej "ósemki"). Urzędnicy z GDDKiA na razie nie chcą zagwarantować jej przebiegu. - Lokalizację musi zatwierdzić komisja oceny przedsięwzięć inwestycyjnych, która spotka się w pierwszej połowie stycznia. Z przeprowadzonych przez nas badań wynika jednak, że wariant łódzki jest najbardziej prawdopodobny i dlatego ten przebieg zaznaczyliśmy w naszych materiałach - tłumaczy Artur Mrugasiewicz z GDDKiA.

Nieoficjalnie dowiedzieliśmy się jednak, że jest mało prawdopodobne, by komisja kolejny raz przesunęła trasę S8, tak by mijała ona Łódź.

Według planów budowa drogi S8 powinna rozpocząć się w przyszłym roku. Prace nad południową obwodnicą Łodzi mają potrwać sześć lat.

Dłużej będziemy musieli poczekać na drogę S14, która ma połączyć autostradę A2 z S8, otaczając Łódź z zachodu. Jej budowę zaplanowano dopiero na lata 2014-2020. - W tym okresie droga musi zostać oddana, ale nie wykluczamy, że prace mogą zakończyć się wcześniej - mówi Mrugasiewicz.

Wcześniej na pewno będziemy mogli cieszyć się z nowych autostrad. Do 2010 roku ma zostać wydłużona A2 - od Strykowa do Konotopy pod Warszawą. Za trzy lata ma zostać ukończona również budowa całej autostrady A1 - od Gdańska do południowej granicy Polski. Drogi skrzyżują się w Strykowie. - Jesteśmy na etapie przetargu, który ma wyłonić firmy budowlane. Wyrobimy się w planowanym terminie - zapewnia Mrugasiewicz.

Drogi ekspresowe i autostrady stworzą wokół Łodzi ring drogowy, który ma sprawić, że nasz region stanie się komunikacyjnym centrum kraju i jeszcze atrakcyjniejszym miejscem dla inwestorów.

Kalendarium autostrad i dróg szybkiego ruchu w Łódzkiem

*Autostrada A1:

Odcinek Toruń - Stryków (144 km) - realizacja w latach 2008-2010 r.

Odcinek Stryków - Tuszyn (40 km) - 2008-2010 r.

Piotrków Trybunalski - Częstochowa (83 km) - 2008-2010 r.

*Autostrada A2:

Stryków - Konotopa (94 km) - 2008-2010 r.

*S8:

Łódź - Sieradz - realizacja 2007-2013 r.

*S14:

Zachodnia obwodnica Łodzi - realizacja w latach 2014-2020 r

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 gru 2006, 9:56

ratraciak pisze:S8 powinna biec mniej więcej po śladze DK8,.
Na odcinku "Gierkówki" jest to tak planowane, chociaż to moim zdaniem średni pomysł. Mnóstwo skrzyżowań, dość intensywne zagospodarowanie... mści się wybudowanie jej po śladzie starej szosy, niestety - odcinek podlaski jest pod tym względem dużo lepszy.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 28 gru 2006, 12:17

GW pisze:*Autostrada A1:

Odcinek Toruń - Stryków (144 km) - realizacja w latach 2008-2010 r.
Brednie.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 28 gru 2006, 12:25

Brednie.
Niestety, a tak powinno być :-$
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 28 gru 2006, 12:27

Piotrek pisze:
Brednie.
Niestety, a tak powinno być :-$
PiS nadal wierzy, że relalizacja tej inwestycji do 2010 jest realna. Tak niestety nie jest. Dodatkowo cały czas PiSuary chcą przejąc od GTC budowę odcinka Nowe Marzy - Toruń, co może spowodować kolejne opóźnienia na budowie tej ważnej trasy.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 28 gru 2006, 12:28

R-11 Kleszczowa pisze:Dodatkowo cały czas PiSuary chcą przejąc od GTC
To akurat jest chyba plusem, bo Ci z GTC nic nie robią. Tylko kasę biorą.

Chyba, że ojciec dyrektor kasę wyłoży ;)
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 28 gru 2006, 12:37

Piotrek pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Dodatkowo cały czas PiSuary chcą przejąc od GTC
To akurat jest chyba plusem, bo Ci z GTC nic nie robią. Tylko kasę biorą.
Robią. Budowany jest przez nich właśnie odcinek autostrady A1 od Obowdnicy Trójmiasta S6 do węzła Nowe Marzy z DK1. Odcinek Nowe Marzy - Toruń miał powstawać po zakończeniu budowy A1 z Gdańska do Grudziądza. Budową miała zająć się własnie firma GTC. Ale PiSowi się to nie podoba :|

Polecam:
Dziennik Bałtycki pisze:Rząd chce odebrać Gdańsk Transport Company koncesję na budowę i eksploatację autostrady A-1. Drugi odcinek miałby być, tak jak inne autostrady, budowany za państwowe pieniądze przez specjalnie powołane państwowe spółki. Rząd przekonuje, że będzie taniej. Taniej może jednak nie być, a będzie zdecydowanie dłużej.

Odcinek z Gdańska do Grudziądza strategicznej dla Pomorza trasy jest budowany. Realizacja kolejnego, do Torunia miała zacząć się w 2008 roku. Nie wiadomo jednak czy się zacznie w terminie.
Ministerstwo Transportu uważa, że koszty budowy kilometra drogi określone w umowie z GTC są za wysokie. Wszczęło zatem postępowanie administracyjne mające na celu doprowadzenie do wygaśnięcia decyzji o przyznaniu firmie Gdańsk Transport Company koncesji na budowę i eksploatację autostrady A1 z Gdańska do Torunia. Resort transportu chce aby 60 - kilometrowy odcinek z Grudziądza do Torunia
budowała Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad, która ma zrobić to podobno taniej.
- Decyzja o cofnięciu koncesji odsuwa wybudowanie autostrady o minimum 3 lata. To świadome działanie na niekorzyść Pomorza. Dodatkowo taka decyzja naraża skarb państwa na dodatkowe koszty w formie odszkodowań dla koncesjonariusza - uważa Sławomir Nowak, poseł PO.
GTC jeśli utraci koncesję zamierza sprawę skierować do sądu administracyjnego. Uważa, że przyznana w 1997 koncesja jest ważna do 2039 roku. Postępowanie administracyjne i sprawa w sądzie o odszkodowanie może znacznie opóźnić budowę drogi. Spór może być rozstrzygany przez długie miesiące, a nawet lata i w tym czasie prace budowlane nie ruszą i cała autostrada nie zostanie ukończona w 2013 r.

Umów trzeba dotrzymywać

Henryk Ćwikliński, ekonomista Uniwersytetu Gdańskiego.

Uważam, że GTC powinno na mocy umów wybudować oba odcinki A-1 do Torunia. Nie wierzę w to, że jeśli budowę przejmie państwo będzie taniej, a kompletnie już nie wierzę, że autostrady powstaną szybciej. Możemy mieć do czynienia z gigantycznym zagrożeniem zapóźnienia w budowie autostrad. Moim zdaniem to, że ktoś uważa iż podpisane przez laty umowy mogły być korzystniejsze nie jest powodem do wypowiadania ich i odbierania koncesji. Dla mnie jest to skandal. Umów trzeba dotrzymywać.

2010 rok to mrzonki

Sławomir Nowak poseł Platformy Obywatelskiej

- Nie lubię tego słowa ale ciśnie mi się a usta jedno - " A nie mówiłem". Ostrzegaliśmy już kilka miesięcy temu, że to wszystko może się tak skończyć. To, kto będzie budował autostrady i w jaki sposób nie jest ważne. Ważne jest aby ona w ogóle powstała. Jeśli ma być budowana w systemie tradycyjnym, czyli przez państwo, to etap planowania prac rozpocznie się najwcześniej w roku 2008. Wiadomo, że w roku przyszłym nie ma po prostu pieniędzy na budowę autostrady. Nie wiadomo też skąd wziąć miliardy złotych w przyszłości. Chyba, że premier Kaczyński posiada jakąś magiczną różdżkę i wyczaruje te pieniądze. Obecnie mówienie o terminie zakończenia inwestycji w latach 2008 czy nawet 2010 to kompletne mrzonki.

Opóźnień nie będzie

Zbigniew Kozak poseł Prawa i Sprawiedliwości

- To kto ma budować autostrady jest pytaniem retorycznym. Ważne aby były one wybudowane dobrze i za rozsądną cenę. Głównym zarzutem wobec koncesjonariusza budującego A-1 była właśnie zbyt wysoka cena. Powinniśmy osiągnąć jakiś kompromis pomiędzy ceną a szybkością wybudowania autostrady. To aby powstała ona jak najszybciej jest teraz najważniejszym problemem. Nic mi nie wiadomo aby w związku z cofnięciem koncesji na budowę autostrady odwlekły się jej terminy zakończenia. Wręcz przeciwnie roboty mają zakończyć się terminowo. Mam jedynie nadzieję, że budowie autostrady nie zaszkodzi coraz większa liczba wyjeżdżających za granicę fachowców oraz ciągle drożejące materiały budowlane.

Przebieg autostrady A1

- Gdańsk - Grudziądz - w budowie.
- Grudziądz - Toruń - rozpoczęcie budowy planowane jest na 2008 r. Zakończenie na 2010 r.
- Toruń - Stryków k. Łodzi - ma powstać do 2013 r., przetarg nie został rozpisany.
- Stryków - Częstochowa - Pyrzowice - trwa procedura przetargowa.
- Pyrzowice - Gliwice - ma powstać do 2013 r., przetarg nie został rozpisany.
- Gliwice - granica - Rozpoczęcie prac w przyszłym roku.
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 28 gru 2006, 12:51

R-11 Kleszczowa pisze:Robią. Budowany jest przez nich właśnie odcinek autostrady A1 od Obowdnicy Trójmiasta S6 do węzła Nowe Marzy z DK1. Odcinek Nowe Marzy - Toruń miał powstawać po zakończeniu budowy A1 z Gdańska do Grudziądza. Budową miała zająć się własnie firma GTC. Ale PiSowi się to nie podoba :|
No ale przez ile lat nic nie robili? Mimo wszystko teraz do Strykowa państwo robiło autostradę i jakoś poszło, a reszta to tak średnio. Póki co są złe warunki dla nas jeśli chodzi o prywatnych inwestorow, bo z tego co wiem za samą koncesję dostają kasę, a nie muszą nic budować. Dopiero teraz zostali przyparci do muru (chodzi mi o GTC).
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 28 gru 2006, 13:02

Piotrek pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Robią. Budowany jest przez nich właśnie odcinek autostrady A1 od Obowdnicy Trójmiasta S6 do węzła Nowe Marzy z DK1. Odcinek Nowe Marzy - Toruń miał powstawać po zakończeniu budowy A1 z Gdańska do Grudziądza. Budową miała zająć się własnie firma GTC. Ale PiSowi się to nie podoba :|
No ale przez ile lat nic nie robili? Mimo wszystko teraz do Strykowa państwo robiło autostradę i jakoś poszło, a reszta to tak średnio. Póki co są złe warunki dla nas jeśli chodzi o prywatnych inwestorow, bo z tego co wiem za samą koncesję dostają kasę, a nie muszą nic budować. Dopiero teraz zostali przyparci do muru (chodzi mi o GTC).
Pomijam, że A2 do Strykowa powstała faktycznie dzięki rządowi (ministrowi Polowi) ale to nic nie znaczy. Wiesz jak wyglądają autostrady budowane w Polsce przez rząd :?: -A4 bez MOPów od Śląska do Wrocławia, to samo z A2 z Konina do Łodzi. Nie ma MOPów nie ma autostrady. Zresztą państwo to buduje nam autostrady od 30 lat. Prywatny inwestor będzie ją budował jak najlepiej bo musi mu się zwrócić budowa i jeszcze na tym zarobić.
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 28 gru 2006, 13:05

R-11 Kleszczowa pisze:Nie ma MOPów nie ma autostrady.
MOP-y są, w postaci kibla, zadaszonych stolików na świeżym powietrzu i przyczepy kempingowej, w której dyżuruje pan ochroniarz. Brakuje za to stacji benzynowych, moteli, zajazdów itepe...
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 28 gru 2006, 13:08

Paweł_K pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Nie ma MOPów nie ma autostrady.
MOP-y są, w postaci kibla, zadaszonych stolików na świeżym powietrzu i przyczepy kempingowej, w której dyżuruje pan ochroniarz. Brakuje za to stacji benzynowych, moteli, zajazdów itepe...
No tak. Notabene "pinkne" są te szalety :roll: Jednocześnie zauważ, że nie ma telefonów alarmowych. A najgorsze jest to, że jak wybiorą już firmę pobierająca opłaty za tą trasę to będa musieli ją od nowa rozkopać :lol:
Albert Camus-"Dżuma"

Rosa

Post autor: Rosa » 28 gru 2006, 15:25

R-11 Kleszczowa pisze: Jednocześnie zauważ, że nie ma telefonów alarmowych.
Czy te telefony są jesze teraz tak naprawde potrzebne?

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 28 gru 2006, 15:28

Rosa pisze:
R-11 Kleszczowa pisze: Jednocześnie zauważ, że nie ma telefonów alarmowych.
W dobie telefonii komórkowej nie do końca. Ale przepisy są jakie są. No i zawsze to jednak zwiększa trochę bezpieczeństwo.
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 28 gru 2006, 15:29

Czy bezpieczeństwo na drodze jest tak naprawdę potrzebne?
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 gru 2006, 15:38

nie każdy ma telefon, nie każdy ma pieniądze na karcie (a z takiego nie wezwiesz pomocy drogowej), wykupiony roaming, komuś może się rozładować telefon. Poza tym nie wiem, czy wszędzie jest taki świetny zasięg.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

ODPOWIEDZ