Akurat to bardzo potrzebna stacja jest...R-11 Kleszczowa pisze:Ale tej stacji w połowie tunelu średnicowego to sobie wyobrazić nie mogę- nie powiem- pasowałaby mi tam stacja, ale raczej jestem przeciwny jej budowie
Nowe przystanki kolejowe w Warszawie
Moderator: JacekM
- Bastian
- Sułtan Maroka
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Nie neguję tego- ale dlaczego nie pomyślano o niej wcześniej, tylko rozkopią tunel chwilę po jego remoncieBastian pisze:Akurat to bardzo potrzebna stacja jest...R-11 Kleszczowa pisze:Ale tej stacji w połowie tunelu średnicowego to sobie wyobrazić nie mogę- nie powiem- pasowałaby mi tam stacja, ale raczej jestem przeciwny jej budowie
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Solaris U10
Mnie nie, bo nawet jeśliby doszło do likwidacji SKM, to przecież ten tabor nie zostanie zlikwidowany, a zapewne jakoś wykorzystany.Premo pisze:Dziwi mnie fakt chęci zakupu nowych składów dla SKM. Jeszcze niedawno zapowiadano likwidację SKM
Co do układu przystanków: obecna lokalizacja p.o. Powiśle jest chyba najgorsza z możliwych. Widziałbym to tak: przesuwamy Powiśle na wschód, aby wschodnią głowicą oparł się o ul. Solec i wstawiamy nowy przy 'palmie' - zachodnia głowica przy Nowym Świecie, a wschodnia (chyba taka długość wystarczy?) przy dawnej 'Gastronomii'. To widzi mi się jako bardziej wykonalne niż budowa przy Kruczej, bo nad torami na zachód od NŚ jest skwerek, który można przecież na jakiś czas rozkopać?
OUGH. Po napisaniu zajrzałem na Google Earth. Wychodzi od Empiku do Gastronomii 165m. Może by w takim razie zrobić przystanek tylko dla 14WE i SKM, a reszta kibli nie zatrzymywałaby się...
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...
Tu jest kwestia częstości SKM, gdyby 'zwykły kibel EN57' przejeżdżał bez zatrzymania co 3 minuty, ale co 7-9 minut zatrzymywałby się WE24 to podejrzewam, że byłoby to 'do wytrzymania'.
Cały czas mówimy o peronie 156-metrowym. A jaką długość peronu przewidział ten, co wymyślił przystanek 'Krucza'? (to nie byłem ja)
Cały czas mówimy o peronie 156-metrowym. A jaką długość peronu przewidział ten, co wymyślił przystanek 'Krucza'? (to nie byłem ja)
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Ja też czekam. I niestety jeszcze trochę sobie poczekamyratraciak pisze:Czekamy na nowe przystanki i SKM z Okęcia do Modlina
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- MeWa
- Cukiereczek
Stacja Niedźwiadek za trzy lata?
śmik2007-04-22, ostatnia aktualizacja 2007-04-22 12:05
Przy osiedlu Ursus Niedźwiadek wreszcie ma powstać stacja kolejowa. Miasto chce ją budować wspólnie z kolejarzami.
Zarząd Transportu Miejskiego rozmawiał na ten temat z szefami spółki PKP Polskie Linie Kolejowe. Nowy przystanek ułatwiłby podróż do centrum tysiącom mieszkańców Ursusa, którzy teraz nie mogą zbyt łatwo dotrzeć do stacji kolejowej w centrum dzielnicy. Podróż autobusem do Śródmieścia w godzinach szczytu zajmuje zaś nawet godzinę. Po zbudowaniu przystanku pociągiem będzie można dojechać do centrum w ciągu 17 minut.
Inwestycja ma kosztować ok. 20 mln zł. Stacja byłaby gotowa w 2009 r. Budowę mają wspólnie finansować władze miasta i Polskie Linie Kolejowe. W przyszłym roku mają powstać dwa nowe przystanki na linii radomskiej - przy Al. Jerozolimskich i przy al. Żwirki i Wigury. W kolejnym etapie będą budowane przystanki m.in. obok centrów handlowych: Arkadia, Wola Park i Fort Wola, a także na linii średnicowej przy Nowym Świecie.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]