Warszawskie dworce i przystanki kolejowe

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
bohunu

Post autor: bohunu » 30 sty 2007, 16:10

PKP SA pisze:Wyremontowane przystanki na warszawskich trasach kolejowych

Dworce i przystanki kolejowe w rejonie Warszawy nabierają nowego blasku. Prace modernizacyjne zakończyły się już na stacjach: Śródmieście, Powiśle, Ursus, Wawer, Rembertów, Stadion, Ochota, Sulejówek, Wola Grzybowska.

Modernizacje prowadzone są w ramach programu „ABC – kolej w Warszawie: A-atrakcyjna, B-bezpieczna, C-czysta”.

W pierwszej kolejności wyremontowano przystanki na linii średnicowej. Późną jesienią pasażerowie korzystali już z odnowionego przystanku Warszawa-Ursus oraz Warszawa-Ochota. Równocześnie przystąpiono do porządków na stacjach: Warszawa Rembertów, Warszawa Stadion, Wawer, Sulejówek, Wola Grzybowska. Z nastaniem wiosny prace zostaną wznowione na kolejnych.

Remonty przystanków kolejowych mają różny zakres: od odnowienia wiat, ławek i poprawę informacji, przez odmalowanie i poprawę nawierzchni po kompleksową modernizację dworca. Prace mają na celu przede wszystkim poprawę komfortu i bezpieczeństwa podróżnych.
A to dlatego zniknęły ławki z Ochoty :-k
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 30 sty 2007, 18:16

tjaa, na Powiślu straszą strzępy folii, na Wschodnim w ramach modernizacji zamienili podświetlane kasety z numerami peronów na zwykłe tablice...

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 30 sty 2007, 18:28

bohun pisze:Dworce i przystanki kolejowe w rejonie Warszawy nabierają nowego blasku. Prace modernizacyjne zakończyły się już na stacjach:(...) Sulejówek, Wola Grzybowska.
Bez jaj. Żadne roboty na tych przystankach nie były prowadzone. Wiaty jak były pomazane tak są nadal więc jak oni śmią mówić że cokolwiek robili. Nawet ogrodzenia nie pomalowali

Awatar użytkownika
Karol

Post autor: Karol » 30 sty 2007, 19:59

Ciekawe kiedy remont Ursusa Pn....swoją drogą mogliby ten przystanek rozebrać...kto tam jeszcze jeździ? :-k no chyba że teren dawnej fabryki zamieni się w osiedle mieszkaniowe kiedyś.
www.kolej.one.pl
Zachęcam do aktualizowania danych!!!

Pasażer:KM, 401, 520, 115, 173, 315 (kolejność zamierzona!)

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 30 sty 2007, 20:06

Ja bym zaczął od Służewca, podejrzewam że ma najwyższe wykorzystanie ze stacji nie leżących na średnicy i niebędących Gdańską, a nawet usiąść gdzie nie ma zbytnio...
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

przewoz

Post autor: przewoz » 30 sty 2007, 20:13

W Sulejówku chyba pomalowali wejście to tunelu.
Reszta przystanków owszem - odmalowana, a dziś już znowu straszy "sztuką nowoczesną". Szkoda było kasy na to wydawać. Najpierw kamer więcej, albo Sokistów , a potem odmalowywać.

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 30 sty 2007, 20:52

Latem stacja Sulejówek-Miłosna została odmalowana. Pomalowano poczekalnie, odmalowano ściany podziemnego przejścia oraz wiaty. Ale wandale doprowadzili do stanu z przed malowania

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 30 sty 2007, 21:20

Karol pisze:Ciekawe kiedy remont Ursusa Pn....swoją drogą mogliby ten przystanek rozebrać...kto tam jeszcze jeździ? :-k no chyba że teren dawnej fabryki zamieni się w osiedle mieszkaniowe kiedyś.
ZTCW to przy ul. Szamoty powstanie hipermarket- także stacja wówczas zyska na znaczeniu. Dodatkowo korzystają z niej mieszkańcy Nowych Włoch, którzy mają tu wygodniejsze dojście niż do stacji przy Chrobrego.

Na Stadionie natomiast straszy wszystko co jest dookoła stacji :roll:

Notabene czekam aż pomalują PKP Włochy :bow:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 09 lut 2007, 13:18

bohun pisze: A to dlatego zniknęły ławki z Ochoty :-k
przecież są...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
bohunu

Post autor: bohunu » 09 lut 2007, 14:47

MeWa pisze:przecież są...
To może wróciły, ale nie było.
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 10 lut 2007, 0:16

czyżby to oznaczało, że w najbliższym czasie nawet nie oczyszczą tego dworca? esz...

Obrazek
Centralny na Zachodni

Dariusz Bartoszewicz2007-02-09, ostatnia aktualizacja 2007-02-09 22:45

Zderzenie dwóch światów: luksusu, porządku i ładnych zapachów z biedą, bałaganem i smrodem. Dworzec Centralny po otwarciu Złotych Tarasów - przez kontrast - wygląda gorzej niż kiedykolwiek. Co na to PKP?

- Przejście ze Złotych Tarasów na Dworzec Centralny to szok. Jak podróż w czasie z kapitalizmu do siermiężnego PRL-u. Uderza zaniedbana architektura, brud, ale przede wszystkim smród moczu, który czuć teraz ze zdwojoną siłą - zwierza się pani Agnieszka z Nowolipek, która wybrała się na zwiedzanie nowego centrum handlowego.

Kontrast jest szokujący. Amerykańscy projektanci Złotych Tarasów są jednak przekonani, że ich inwestycja wymusi zmiany na lepsze w całej okolicy. - To naturalna i nieunikniona ewolucja. I miasto, i kolej musi podnieść standard ulic, placów i dworców - mówił "Gazecie" David D. Rogers, współautor Tarasów.

Nowa władza się wdraża

Dokładnie rok temu w artykule "Centralny dylemat" postawiliśmy w "Gazecie" pytanie: dworzec do rozbiórki czy remontu? Wtedy wśród szefów PKP były rozbieżności. Waldemar Grzyb, dyrektor oddziału Dworce Kolejowe PKP SA, przekonywał: - Nie burzyć. Centralny opłaca się remontować. Musi nam jeszcze służyć 10-15 lat. Otwarty na zmiany był za to Paweł Olczyk, pełnomocnik zarządu ds. zagospodarowania mienia: - Rozmawiamy z inwestorami, co się da zrobić, i z władzami miasta, co będzie się dobrze komponować.

Teraz kolej zmieniła politykę. - O tym, jak ma wyglądać dworzec i jego otoczenie, powinny decydować władze Warszawy. Niech powiedzą, co sobie wyobrażają w tym miejscu - mówi Michał Wrzosek, rzecznik prasowy PKP SA. I przypomina, że powstały dwa zespoły robocze złożone z przedstawicieli ratusza i PKP. Wszystko jednak zamarło przed wyborami. Miasto przestało rozmawiać. - W nowym tygodniu spotykam się z przedstawicielami kolei. Będziemy się wspólnie zastanawiać, co robić z Dworcem Centralnym - zapewniał w piątek "Gazetę" wiceprezydent Warszawy Jacek Wojciechowicz.

Gruntowna modernizacja albo nowa inwestycja w miejscu istniejącej hali wymaga jednak jej zamknięcia. Dlatego według Michała Wrzoska najpierw musi powstać nowy Dworzec Zachodni w Al. Jerozolimskich, kilkaset metrów bliżej w stronę centrum w stosunku do już istniejącego. Jego budowa powinna się zacząć w przeciągu 24 miesięcy. Kolej szuka inwestora, który wyłoży 1-1,5 mld zł, a w zamian będzie korzystać nawet przez 30 lat z powierzchni na dworcu i wokół niego. - I nie będą to budki z piwem i kebabem, lecz wielofunkcyjne obiekty, np. z biurami, hotelami, może nawet mieszkaniami - zapewnia rzecznik PKP.

Poczekamy do nowej dekady

Kolej już od ponad roku ma doradców inwestycyjnych. Koncepcją inwestycji w rejonie Dworca Zachodniego zajmuje się renomowana firma CB Richard Ellis. - Właśnie przygotowujemy analizę, jakiego typu budynki mogą tam powstać: biurowe, kongresowe czy hotelowe. Rozpoczęcie prac wykonawczych może nastąpić za dwa lata - uważa Michał Masztakowski z CB Richard Ellis.

Dlaczego trzeba czekać tak długo i dopiero po uruchomieniu nowego Zachodniego zamykać Centralny, czyli najwcześniej za cztery-pięc lat? - Bo rocznie korzysta z niego ok. 6 mln pasażerów, a przez cały obiekt przetacza się nawet 16 mln ludzi. Na razie nie ma żadnego innego dworca, który mógłby przejąć jego funkcje na czas przebudowy - przypomina rzecznik PKP.

Władze PKP uważają, że przy Złotych Tarasach obiekt kolejowy musi zintegrować wszystkie środki transportu - komunikacji miejskiej i regionalnej, ułatwiając szybkie przesiadki. Powinien też pełnić "różne funkcje, bo Centralny to bardzo ciekawa nieruchomość". - Stację metra, dworzec Śródmieście i Centralny warto w przyszłości połączyć ruchomym chodnikiem - marzy Michał Wrzosek. Zapowiada, że kiedyś kontrast między Tarasami a Centralnym zniknie.

Na pewno w przyszłej dekadzie.

STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 lut 2007, 9:17

MeWa pisze:c najpierw musi powstać nowy Dworzec Zachodni w Al. Jerozolimskich, kilkaset metrów bliżej w stronę centrum w stosunku do już istniejącego.
Ale co dokładnie ma być bliżej? Budynek dworca PKP, który nie istnieje? Istniejąca tymczasowa buda z biletami? Dworzec PKS? Perony?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Tm

Post autor: Tm » 10 lut 2007, 9:57

czy ja dobrze zrozumiałem, że chcą przenosić Zachodni tylko dlatego, żeby było bliżej z centrum na czas remontu Centralnego? innego wyjaśnienia chyba nie ma
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 10 lut 2007, 10:24

Mnie też to dziwi, zwłaszcza, że obecne umiejscowienie DWZ umożliwia sprawne przesiadki z pociągu do PKS-u i na odwrót. No, chyba, że to będzie kompleksowa inwestycja wraz z budową nowego dworca PKS (w co wątpię)... A jeśli chodzi o przeniesienie Zachodniego w stronę p.o. Warszawa Ochota, to wydaje mi się, że może być kłopot, bo dalej się zaczyna zaglębienie terenu i jednokierunkowe Aleje Jerozolimskie, co uniemożliwia sprawny dojazd...
A może nowy dworzec ma być podziemny, tj. obecny wykop poszerzą, a następnie przykryją stropem :-k
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 lut 2007, 10:55

Akurat położenie na wylocie TŁ byłoby wcale niegłupie, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że między nią a Płocką/Brylowską ma powstać nowe połączenie.

Rodzi się tylko pytanie, jak przeprowadzić wówczas trasę tramwajową Bemowo - Wilanów przez ten rejon i czy w ogóle jest sens wiązać tę trasę z obsługą Dworca Zachodniego. Chociaż ja osobiście jestem przeciwnikiem tworzenia odcinków zakończonych pętlą zamiast przelotowych.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ODPOWIEDZ