System informacji pasażerskiej w metrze

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 17 sty 2007, 20:20

A jesteś w stanie przedstawić algorytm jego działania?
z obserwacji - kierunek wyświetla się w momencie ustawienia zwrotnicy i ruszenia pociągu.
Jak uważasz, czy system, z którego działania wszyscy się naśmiewają jest dobrym systemem?
nie zaobserwowałem. Naśmiewać się można z osób, które - chcąc jechać do Kabat - wsiadają do oznakowanego pociągu na Marymont.

Natomiast Ty proponujesz utrudnienie dostępu informacji o tym za ile przyjedzie wahadło przez ograniczenie liczby ekranów na której taka informacja będzie wyświetlana. A to właśnie z myślą o wahadle został uruchomiony ten system.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 17 sty 2007, 20:28

MeWa pisze:Ty proponujesz utrudnienie dostępu informacji o tym za ile przyjedzie wahadło
Ale na tym monitorze nie było informacji "Przyjazd za 01:10", tylko "kierunek Marymont, oczekiwanie na wjazd" i "kierunek Kabaty"!
MeWa pisze:z obserwacji - kierunek wyświetla się w momencie ustawienia zwrotnicy i ruszenia pociągu.
To nie jest jak dla mnie przedstawienie algorytmu. Wolałbym LSA albo GSA, ale przyjmę dowolny inny jednoznaczny zapis.
MeWa pisze:nie zaobserwowałem
Wierz mi, wiele osób się śmieje z tych monitorów i ich funkcjonowania.
xxx

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 17 sty 2007, 20:42

Hieronim pisze:
MeWa pisze:Ty proponujesz utrudnienie dostępu informacji o tym za ile przyjedzie wahadło
Ale na tym monitorze nie było informacji "Przyjazd za 01:10", tylko "kierunek Marymont, oczekiwanie na wjazd" i "kierunek Kabaty"!
straszne! To znaczy, że pociąg w kierunku Kabat powinien był wjechać, lecz został zatrzymany, by przepuścić pociąg do Kabat, bądź nie dostał wolnej drogi. Innymi słowy "oczekiwanie na wjazd" pojawiło się zamiast "za ok. [puste pole]", w momencie, gdy poprostu czas odmierzany doszedł do zera, co stwarzało większe problemy. Tak więc nie rozróżniałbym sytuacji, czy tam jest "za ok. 1:40" czy "oczekiwanie na wjazd".
Hieronim pisze:To nie jest jak dla mnie przedstawienie algorytmu. Wolałbym LSA albo GSA, ale przyjmę dowolny inny jednoznaczny zapis.
dane kontaktowe są podane na stronie Metra.
Hieronim pisze:Wierz mi, wiele osób się śmieje z tych monitorów i ich funkcjonowania.
to nie kwestia wiary, bywam tam często i nie spotkałem się z naśmiewaniem.

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 17 sty 2007, 20:46

MeWa pisze:to nie kwestia wiary, bywam tam często i nie spotkałem się z naśmiewaniem.
Ale chodzi mi o prywatne rozmowy prowadzone po wyjściu ze stacji metra. A jak bywasz tam często, to często bywasz pod moim domem...
MeWa pisze:straszne!
Zaiste straszne. W ramach rekompensaty żądam krwi i świeżej wątróbki ;) Wiem, że nie jest to system sterowania, więc nie musi być niezawodny, ale czemu nie może taki być?
xxx

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 17 sty 2007, 21:03

Hieronim pisze:
MeWa pisze:to nie kwestia wiary, bywam tam często i nie spotkałem się z naśmiewaniem.
Ale chodzi mi o prywatne rozmowy prowadzone po wyjściu ze stacji metra. A jak bywasz tam często, to często bywasz pod moim domem...
cóż, nie jestem jasnowidzem i nie słyszę wszystkich rozmów o metrze. Ciekawe tylko, czemu pod ziemią nie wyśmiewają się. Ale może wytłumaczenie jest proste - pod ziemią, nie czytają, nie myślą, głupieją, a na powierzchni - by wytłumaczyć się przed sobą z własnej głupoty, wyśmiewają się...
Hieronim pisze:Wiem, że nie jest to system sterowania, więc nie musi być niezawodny, ale czemu nie może taki być?
Przede wszystkim dlatego, że system ten nie jest w stanie wszystkiego przewidzieć - np. tego, że pociąg z Kabat przyjedzie opóźniony czy za późno obróci i że wahadło będzie dłużej stało w tunelu. Po części też dlatego, że pewne sytuacje wymagają dopracowania, bowiem w niektórych przypadkach system głupieje (np. wyjazd pociągu szczytowego czy zjazd pociągu z Marymontu do Kabat)

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 17 sty 2007, 21:13

MeWa pisze:system ten nie jest w stanie wszystkiego przewidzieć
System działa tak, jak go stworzył człowiek.
xxx

Awatar użytkownika
Sindbad

Post autor: Sindbad » 17 sty 2007, 22:52

:idea: Wahadło jest tak oznakowane, że trzeba być ślepym by pomylić pociągi :idea:
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec

metron

Post autor: metron » 17 sty 2007, 23:20

Gdy pisałem że stworzenie systemu podającego czas do przyjazdu pociągu, wcale nie jest takie łatwe,niektórzy na tym forum twierdzili co innego. Nie trzeba było jednak długo czekać,wdrozono nowy system. Teraz wystarczy niewielkie opóznienie,peturbacje w ruchu a całe odwzorowanie trafia szlag
Nadal uważacie że jest to idealny system ???

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 mar 2007, 1:26

Obrazek
Warszawa
KRÓTKO

Ekrany w metrze

Osiem firm rywalizuje o wart ponad 400 tys. euro kontrakt na elektroniczne tablice informacyjne na 15 stacjach metra, od Kabat do Dworca Gdańskiego. W ciągu półtora miesiąca szefowie spółki chcą podpisać umowę ze zwycięzcą przetargu. Tablice mają zacząć działać najpóźniej w październiku. W tej chwili elektroniczna informacja o tym, ile minut zostało do przyjazdu pociągu, znajduje się tylko na stacjach Plac Wilsona i Marymont.

kmaj

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 13 cze 2007, 20:58

Metro Warszawskie pisze:Za ile przyjedzie pociąg? Nowy system informacji.

Informacje
12.06.2007

Dzisiaj Metro Warszawskie zaprosiło do złożenia oferty czterech wykonawców którzy spełnili warunki udziału w przetargu ograniczonym na modernizację sieci czasu, dostawę i montaż oraz uruchomienie systemu informacji wizualnej na piętnastu stacjach metra (bez Pl. Wilsona i Marymont).

Przedmiotem zamówienia jest między innymi wykonanie dokumentacji dla poszczególnych stacji, wykonanie zmian programowych i sprzętowych w zakresie niezbędnym do uruchomienia systemu informacji wizualnej na piętnastu stacjach metra, dostawa i montaż uruchomienie systemu oraz prowadzenie serwisu gwarancyjnego systemu przez 24 miesiące.

Warunki udziału w postępowaniu spełniło czterech wykonawców:

• Badawczo – Rozwojowa Spółdzielnia Pracy Mikroprocesorowych Systemów Automatyki „MIKRONIKA”;

• Funkwerk Information Technologies GmbH;

• Kontron East Europe Sp. z o.o.;

• Konsorcjum: Telekomunikacja Kolejowa Sp. z o.o. oraz Kolejowe Zakłady Łączności Sp. z o.o.

Wykonawcy, którzy spełnili warunki udziału w przetargu zostali wyłonieni 23 kwietnia 2007 r., ale protest jednej z firm biorącej udział w przetargu opóźnił termin wysłania zaproszenia do wykonawców spełniających określone przez Metro kryteria.

Termin składania ofert mija 31 lipca 2007 roku o godzinie 12.00. Głównym kryterium wyboru zwycięzcy będzie cena.

Zakup dokonywany będzie z pieniędzy własnych firmy Metro Warszawskie.

Termin realizacji zamówienia wynosić będzie 6 miesięcy od podpisania umowy ze zwycięzcą przetargu.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 14 cze 2007, 2:16

:arrow: A tymczasem Gazeta Wyborcza wróciła w ten sposób do tematu odmierzania czasu:
GW pisze:Czas ucieka, metro czeka (na zegary)

osa, ostatnia aktualizacja 2007-06-13 14:38

Niektórzy otwierali już szampana na wieść o tym, że zegary na stacjach metra wreszcie przestaną działać na opak. Miały podawać, ile minut zostało do przyjazdu następnego pociągu. Wygląda na to, że na taki wynalazek przyjdzie jeszcze warszawiakom poczekać.

Wczoraj Metro Warszawskie podzieliło się informacją, jak ciężko wprowadzić urządzenia, które sprawdzają się w większości podziemnych kolei na świecie. Tam wystarczy spojrzeć na stacyjne zegary i już wiadomo, kiedy będzie pociąg. U nas pasażerowie dostają mało praktyczną informację, jak dawno pociąg odjechał. System, który jest ewenementem, dostarcza mnóstwo radości przyjezdnym. Dowcipy opowiada o nim znany komik i aktor Steffen Moeller. Kiedy w październiku zeszłego roku Metro ogłosiło w końcu wymianę zegarów, powiedział "Gazecie", że to będzie rewolucja. A współautor polityki transportowej Warszawy prof. Wojciech Suchorzewski był za nią gotów wypić szampana. - Wreszcie przestaniemy się niekorzystnie wyróźniać na tle innych miast - podkreślał.

Od tamtej pory rewolucja dokonała się jednak tylko na stacji Plac Wilsona. Powieszono tam nowe monitory. Pokazują, ile trzeba czekać na pociąg do Kabat, a ile na wahadłowy skład do pobliskiej stacji Marymont. Jest jedynym, który dociera do najnowszego przystanka metra i o godzinach jego odjazdu też informują tam nowoczesne zegary.

A co z pozostałymi? Rzecznik Metra Grzegorz Żurawski powiedział nam, że gdyby można było, ot tak, pójść po nie do sklepu, już dawno zostałyby kupione. Producenta zegarów zamiast na zakupach urzędnicy muszą jednak szukać w przetargu. A ten na wiele tygodni zablokował protest jednej z firm. Teraz o kontrakt walczy czterech dostawców. Dopiero pod koniec lipca dowiemy się, ile żądają pieniędzy. Na zamontowanie wszystkich zegarów Metro daje kolejne pół roku od podpisania umowy.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 14 cze 2007, 2:30

No cóż, zawsze jest powód do ponarzekania :)

A odliczanie od odjazdu jest akurat typowe dla sieci metra postsowieckich. Takie zegary są w Pradze, jak i w paru miastach rosyjskich, ukraińskich itp.

Rosa

Post autor: Rosa » 15 cze 2007, 13:33

MeWa pisze:No cóż, zawsze jest powód do ponarzekania :)

A odliczanie od odjazdu jest akurat typowe dla sieci metra postsowieckich. Takie zegary są w Pradze, jak i w paru miastach rosyjskich, ukraińskich itp.
Co nie znaczy że jest to dobre.
Po co mi informacja kiedy odjechal poprzedni pociąg skoro mogę mieć informację o tym kiedy przyjedzie następny.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 10 sie 2007, 23:14

Co byście zmienili w zakresie informacji pasażerskiej w metrze? Jakieś nowe rozwiązania? Tylko proszę mi nie pisać o odliczaniu do przyjazdu pociągu, bo to jest w trakcie realizacji.

mobil one
Kontakt:

Post autor: mobil one » 10 sie 2007, 23:25

To ,o czym już tu bardzo dawno pisałem-czyli zaprogramowanie na wewnętrznych wyświetlaczach w wagonach- opcji: "STACJA:xxx" oraz "NASTęPNA STACJA:xxxx"
Oraz tekstu z "trasą",czyli kolejnymi pozostałymi do przejechania stacjami.
Czy jest to realne i do zrealizowania.Czy przeszkadzają względy techniczne (np:zaprogramowanie autokomputera u maszynisty w kabinie) :?:
Linia 155: 1966-2011

155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)

WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.

ODPOWIEDZ