Najgorzej jest jak starsi zaczynają szarpać i starać się wyłamać drzwiMisiek997 pisze:Krzyczą, oburzają się że nie otwieram drzwi że to mój obowiązek. Niektórzy nawet naciskali naklejki na drzwiach![]()

Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam
No, ja wczoraj widzialem łebka z gimnazjum który w ten sposób chciał otwierać drzwi bo widać nie nauczyli go jeszcze czytać.Piotrek pisze:Najgorzej jest jak starsi zaczynają szarpać i starać się wyłamać drzwiMisiek997 pisze:Krzyczą, oburzają się że nie otwieram drzwi że to mój obowiązek. Niektórzy nawet naciskali naklejki na drzwiach![]()
desert_eag pisze:Czy w zwiazku ze wszystkimi powyzej przytoczonymi faktami nie nalezaloby pozostawic decyzji o stosowaniu CG kierowcy?
Zgadza sie, napisalem o tym w punkcie 5. Trzeba sie zastanowic czy zmiana zasad stosowania nie przyniesie jednak wiecej korzysci niz strat.MZ pisze:Wszystko można, tylko skąd pasażer ma wtedy wiedzieć, który kierowca stosuje ciepły guzik, a który nie? Powinna być jakaś reguła, bo inaczej to będzie odbijać się wszystko na prowadzących ("tamten otwiera, a panu się nie chce!").
desert_eag pisze:3. Czy w momencie, kiedy na zewnatrz temperatura wynosi np. 7 stopni C, jak dzis, stosowanie CG jest zasadne? A moze kierowca ma karcic pasazerow, ktorzy chcac uniknac duchoty otwieraja okna?
A zatem w okresie jesienno-zimowym (w przeciwieństwie do okresu wiosenno-letniego) stosowanie CG nie powinno być uzależnione od temperatury.ZTM/PP2-6146/CG1-07/BK pisze:1. System powinien być stosowany przez cały rok, z naciskiem na wykorzystywanie go przez cały dzień w okresie jesienno-zimowym. W okresie wiosenno-letnim stosowanie systemu znajduje zastosowanie w pojazdach klimatyzowanych w czasie działania tych urządzeń lub we wszystkich pojazdach, gdy notowane są niższe temperatury (np. wczesne poranki czy późne wieczory)
Potwierdzam. Tak właśnie jest. Jeżeli nikt nie wyjdzie przez otwarte drzwi w autobusie oznacza to wg ZTM, że kierowca nie stosuje CG.Jamnik pisze:Podobno kontrole ZTM-u przeprowadzane są poprzez porównywanie liczby otwartych drzwi liczby drzwi, z których skorzystali pasażerowie.
Tak, widziałem. Tylko że ta kartka na temat sposobu przeprowadzania kontroli, nie jest żadnym oficjalnym pismem z ZTM-u. O wiele bardziej sensowne byłoby patrzenie na podświetlenie obwódek przycisków, tylko że w przypadku Scanii chyba nie zdałoby to egzaminu.dzidek pisze:Potwierdzam. Tak właśnie jest. Jeżeli nikt nie wyjdzie przez otwarte drzwi w autobusie oznacza to wg ZTM, że kierowca nie stosuje CG.Jamnik pisze:Podobno kontrole ZTM-u przeprowadzane są poprzez porównywanie liczby otwartych drzwi liczby drzwi, z których skorzystali pasażerowie.
Na Kleszczowej mamy długą listę ukaranych kierowców za to, że nie stosowali CG.