Seriale

Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
Pagan

Post autor: Pagan » 01 wrz 2011, 23:19

Trudne sprawy.... o rety, nie potrafiłem babci wytłumaczyć, że to aktorzy zgarnięci z ulicy, a nie prawdziwe życie. Często powtarzała, że ona by się na takie coś nie zdecydowała. W końcu zrozumiała, że ja miałem rację, bo jedna pani wystąpiła w kolejnym odcinku :D
.: !Perkunu Yra Dang! :.
Obrazek

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 01 wrz 2011, 23:22

Bastian pisze:Oglądał w wersji szwedzkiej drugiej.
Wallandera grał Krister Henriksson?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 01 wrz 2011, 23:38

BJ pisze:
Bastian pisze:Oglądał w wersji szwedzkiej drugiej.
Wallandera grał Krister Henriksson?
Tak.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 02 wrz 2011, 3:03

BJ pisze:Wallandera w wersji szwedzkiej ktoś czytał/oglądał?
Czytał w wersji polskiej i angielskiej tylko. Oglądał w wersji szwedzkiej jednej (z Hendrikssonem) i angielskiej (z Bradagiem). Każda wersja ma swoje zalety - obydwie kręcone w Skanii (to całkiem niezłe polazic sobie po Ystad śladami bohaterów - polecam). Proza świetna (czasem zbyt moralizujaca), ekranizacje niezłe. Teraz chyba leci inna wersja szwedzka - ekranizacje samych powieści, a nie odrębne scenariusze filmowe. Jakos ciagle zapominam sobie to nagrać, a jestem ciekawy, jak sobie poradzono o niekrotkimi wszak książkami (wersje BBC miały pociętą fabułę). Ale każdemu polecam Mankella.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 02 wrz 2011, 8:26

chester pisze:Teraz chyba leci inna wersja szwedzka - ekranizacje samych powieści, a nie odrębne scenariusze filmowe.
Tak, to pierwsza wersja szwedzka, z Rolfem Lassgårdem (nie widziałem).

Właśnie się doczytałem, że był jeszcze serial "Talismanen" z Lennartem Jähkelem 8-(
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 02 wrz 2011, 14:51

chester pisze:Ale każdemu polecam Mankella.
Ja przeczytałem sporo jego kryminałów i również każdemu mogę je polecić.
chester pisze:Oglądał w wersji szwedzkiej jednej (z Hendrikssonem) i angielskiej (z Bradagiem). Każda wersja ma swoje zalety
Mnie angielska w ogóle nie przekonała...
Ale np. mój ojciec nie przepada za wersją szwedzką i woli angielską.
chester pisze:obydwie kręcone w Skanii (to całkiem niezłe polazic sobie po Ystad śladami bohaterów - polecam).
Ja mam to szczęście, że w Skane (wybaczcie brak szwedzkich znaków, ale nie chce mi się otwierać Worda O-) ) mieszka mój wujek i moi kuzyni, zatem w tym rejonie Szwecji byłem już lekko licząc z 15 razy i niemałą część miejsc, w których był kręcony serial, poznaję, bo miałem okazję tam być ;)

MichalJ

Post autor: MichalJ » 02 wrz 2011, 14:54

To u niego jest miłujący pokój Związek Sowiecki a największym zbrodniarzem jest agent CIA, czy coś przekręciłem? :)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 02 wrz 2011, 15:17

BJ pisze:w Skane (wybaczcie brak szwedzkich znaków, ale nie chce mi się otwierać Worda O-) )
I słusznie, bo po polsku jest Skania.
MichalJ pisze:To u niego jest miłujący pokój Związek Sowiecki a największym zbrodniarzem jest agent CIA, czy coś przekręciłem? :)
Na szczęście najwyraźniej przekręciłeś. Prywatnie jest lewakiem, ale w książkach w tak polityczne tematy się nie zapędza.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 02 wrz 2011, 15:19

Eeee, to się chyba nazywało "Niespokojny człowiek"...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 02 wrz 2011, 15:38

A to mogło się coś takiego zdarzyć.

Tym niemniej w amerykańskich filmach też często agent CIA itp. okazuje się największym zbrodniarzem ;)

Awatar użytkownika
Mong
(ZEA_R-0)

Post autor: Mong » 02 wrz 2011, 16:02

BJ pisze:Wallandera w wersji szwedzkiej ktoś czytał/oglądał?
Ja też oglądałem/oglądam (jak dadzą ;) ). Wolę serię z Kristerem Henrikssonem niż z Rolfem Lassgårdem. Ostatnio na Ale Kino! leciało z tym drugim.

Bastian, dlaczego jak Ty napisałeś szwedzką literkę "a z kółeczkiem" to Ci się wyświetliła, a mi nie? :neutral:

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 02 wrz 2011, 16:07

Nie wiem, jak pisałeś, ale ja zrobiłem ctrl+c / ctrl+v skądinąd. Poprawiłem u ciebie, z kolei kopiując literkę ode mnie.

Awatar użytkownika
Mong
(ZEA_R-0)

Post autor: Mong » 02 wrz 2011, 17:03

Dziwne, ja skopiowałem od Ciebie :-k

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 02 wrz 2011, 19:41

:niewiem:

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 03 wrz 2011, 23:20

MichalJ pisze:To u niego jest miłujący pokój Związek Sowiecki a największym zbrodniarzem jest agent CIA, czy coś przekręciłem? :)
Nie przekręciłeś. Wszystkie recenzje ostatniej sprawy Wallandera jakoś to uwypuklają, ale... jak się przeczyta, to trudno nie oprzeć się wrażeniu, że to zwykłe czepialstwo. Zresztą w innej powieści to czerwoni są tymi złymi, więc bez przesady.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

ODPOWIEDZ