Numery taborowe wozów zgłoszonych do systemu opłat viaTOLL
-
michał1984
Też o to mi chodziło czyli mogą się pojawiać na liniach 7xx w kierunku JanekPiotrekbe pisze:Obecnie Viatoll mają 2200, 2202 i chyba 2203.michał1984 pisze:Pytanko czy któryś z mercedesów już ma zainstalowany ten systemnp do obsługi 703 lub 706 czy dalej są wystawiane u15
Biedny moderator jak nie może sobie poradzić zamyka kolejne tematy.Brawo 
Viatolla ma mieć 20 mercedesów i 50 deskorolek. Taki był przynajmniej plan.michał1984 pisze:Też o to mi chodziło czyli mogą się pojawiać na liniach 7xx w kierunku JanekPiotrekbe pisze: Obecnie Viatoll mają 2200, 2202 i chyba 2203.
W wersji ostatecznej viatoll posiada 14 mercedesów i około 29 su15.
Bramki są również na jezdniach bocznych, więc każdy autobus jadący z Żerania na Bródno w teorii powinien mieć tego viaTolla. Od Bródna, na jezdni bocznej bramka jest na zjeździe na Modlińską ( dalej nie wiem, bo jechałem na Modlińską, czy jest bramka na wjeździe od Wysockiego też nie wiem, bo nie zwróciłem uwagi - dziś sprawdzę bo będę znów jechał tą trasą ). Od Żerania, zaraz za przystankiem na Trasie również jest bramka. Czy jest ona przy zjeździe na Wysockiego, nie zauważyłem. Dzisiaj sprawdzę.
EDIT: Dziwnie są ułożone te bramki. Jechałem od Wysockiego do Modlińskiej, więc dajmy na to jak np. 145 i 732. Bramki są na wysokości zjazdu na Modlińską, więc pewnie nie ma bramki przy zjeździe za przystankiem. W drugą stronę, jadąc z Modlińskiej do Wysockiego, bramka jest zaraz za przystankiem, a na zjeździe na Wysockiego już takowej brak. Jak to wygląda w takiej sytuacji? Autobus musi mieć tego viatrolla czy nie? ;>
EDIT: Dziwnie są ułożone te bramki. Jechałem od Wysockiego do Modlińskiej, więc dajmy na to jak np. 145 i 732. Bramki są na wysokości zjazdu na Modlińską, więc pewnie nie ma bramki przy zjeździe za przystankiem. W drugą stronę, jadąc z Modlińskiej do Wysockiego, bramka jest zaraz za przystankiem, a na zjeździe na Wysockiego już takowej brak. Jak to wygląda w takiej sytuacji? Autobus musi mieć tego viatrolla czy nie? ;>
A jaki powód ku temu? Tramwaje za utrzymanie torowisk i drutów z prądem muszą wydać trochę hajsu, metro tak samo, pociągi też. Ba, nawet trolejbusy muszą utrzymywać za własne bilety NBP druciki, żeby jakoś jeździć, więc dlaczego od autobusów nie pobierać opłat za korzystanie z wybranych dróg?Websterek pisze:Co nie zmienia faktu, że autobusy komunikacji miejskiej nie powinny płacić za tego typu przejazdy.
Bo to jest w zasadzie kolejny podatek, pomijając fakt, że podatek ten płacą głównie miejskie spółki. Z publicznych pieniędzy płaci się kolejny haracz. Warto przeanalizować ile ja jako kierowca z własnej kieszeni zapłaciłem na budowę dróg, a do tego jeszcze mam płacić za przejazd tymi drogami? To tak jakbyś zaprosił mnie na imprezę do domu, ja bym kupił wszystko i jeszcze kazałbyś mi płacić za wejście do Twojego lokalu. Jak dla mnie, zwykły bandytyzm na miarę zbójców przy średniowiecznych traktach. Gdzie te czasy, gdy rabusiów wieszano na drzewach? Jeśli państwa nie stać na utrzymanie autostrad, to nie widzę najmniejszego sensu w zabawę w tego typu rzeczy. Trzeba w takim razie budować tańsze drogi ekspresowe. Wtedy może okazałoby się, że wystarczą winiety dla pojazdów zagranicznych ( autobusów dalekobieżnych, ciągników z naczepami ), albo ew. stworzyć system tak jak w Szwajcarii, gdzie tranzyt TIRów przez Polskę odbywał się na platformie na torach. Ale w tym momencie za bardzo odbiegłem od tematu. Jeszcze trochę, to piesi będą płacić za chodniki, bo w końcu można uszkodzić tenże chodnik.