Pytanie:
Szanowny Panie Prezydencie Mam pytanie co z komunikacją w naszym mieście w przyszłym roku. Jak wiadomo ZTM tnie koszty, wspólny bilet z KM ma być tylko do końca marca z tego co wiem. Więc dla wielu mieszkańców będzie to wiązało się z dodatkowymi kosztami bez wspólnego biletu. Co z autobusami linii 731, czy ona też okaże się do likwidacji, i dlatego w Wigilie nie jeździ już od 17, to ważna sprawa dla naszego miasta, mam nadzieję że chociaż SKM będzie dojeżdżać do naszego miasta i to także do Legionowa Piaski jak dotychczas. pozdrawiam
(Ola, 19-12-2012)
Odpowiedź:
Szanowna Pani, nie mamy oficjalnej informacji od ZTM na temat rezygnacji ze "wspólnego biletu" czy też zagrożenia linii 731. Informacje podawane w mediach nie są dla nas wiarygodnym źródłem, dopóki nie zostaną potwierdzone stanowiskiem ZTM.
Pytanie:
Witam, Szanowny Panie Prezydencie czytając wszystie pytania i odpowiedzi dotyczące komunikacji SKM i KM udzielane mieszkańcom nasuwa się taki jeden mały wniosek - płacimy 5mln i traktują nas jak natręta, na zasadzie \"cieszcie się,że w ogóle macie pociągi\" Notorycznie zmieniane rozkłady jazdy (co 2 mieiące) nie mają nic wspólnego z jakimikolwiek pracami remontowymi dot (np. S9). Teraz pytanie czy nie można dogadać się z innymi okolicznymi gminami i razem wymusić, tak wymusić na ZTM równego traktowania? Nad nimi też ktoś sprawuje kontrolę - władze Warszawy! województwa! A zmierzam do tego aby nie zmieniać nieustannie rozkładów jazdy - raz na rok wystarczy!! Wyglada to tak jakby KM i ZTM umawiały się co 2 miesiące na wożenie w najbardziej obleganych godzinach. Po prawie 2 latach już chyba wiadomo kiedy, gdzie i skąd jeżdzi najwiecej pasażerów. Może warto przy tych 5 mln delikatnie trącić stół i powiedzieć dość. Ale do tego trzeba wszystkich gmin w podobnej sytuacji. Stać nas nie stać... przy okzaji o ile wzrosną podatki (te gminne)od nowego roku? ile mamy się spodziewać? to może się przemeldować i % z pit \"pójdzie\" gdzie indziej? może zacząć w sieci kampanię - \"władza olewa to olać władzę, płac podatki gdzie indziej\" - skoro i tak z tego niewiele mamy lub będziemy mieć. zabrać można dużo, ale władza jedzie na tym samym wózku..kiedyś jedna się już przewiozła ( to tak na czasie). pozdrawiam i naprawdę życzę jak najlepiej, sytuacja finansowa jest jaka jest, ale można to zrobić lepiej przy odrobinie empatii - bo to jest dla mieszkańców najważniejsze,biblioteki , muzea i inne dobra są dopiero po zapokojeniu potrzeb podstawowych.
( sławek , 19-12-2012)
Odpowiedź:
Szanowny Panie, gmina Legionowo jest klientem ZTM, a ZTM i KM jest usługodawcą. Jednak w przeciwieństwie do wolnego rynku, gdzie można dowolnie wybierać sobie dostawcę usługi, w przypadku transportu istnieje monopol i wybór dla Legionowa jest taki - mieć dobrze funkcjonujące połączenia ze stolicą ze wszelkimi niedogodnościami z tego wynikającymi albo nie mieć go wcale. Zmiany rozkładów wynikają z wielu przyczyn - w przypadku kolei jest to przede wszystkim przepustowość torów. Uwagi dotyczące zmian należy kierować do przewoźników a nie miasta. 5 mln zł jakie płaci Legionowo to dla ZTM zaledwie kropla w ich budżecie i nie mamy mocy, aby wymagać, czy też żądać jakichś rozwiązań. Może to skutkować rozwiązaniem umowy lub znacznym zwiększeniem kwoty dofinansowania ponoszonej przez miasto. Proszę nie pisać, że mieszkańcy "niewiele z tego mają" - zaledwie kilka lat temu do Warszawy jeździły 2 linie ZTM i 20 pociągów na dobę. Trzeba było kupować oddzielne bilety na kolej i na transport po stolicy. Dojazd znacznie się poprawił i myślę, że takie niedogodności, jak zmiana rozkładów do 2-3 miesiące są do wytrzymania w porównaniu z sytuacją, kiedy nie będzie jak dojechać do pracy. Dla Pana najważniejszy jest dojazd do Stolicy, ale dla mieszkających w Legionowie Seniorów ważniejsze są np. właśnie biblioteki, zatem proszę o odrobinę empatii. Co do przyszłorocznych podatków i opłat lokalnych - podatki od nieruchomości i transportowe wzrosną o 4%, opłata targowa o 1 zł.
Komunikacja w Legionowie i okolicach
Moderator: Wiliam
http://www.legio24.pl/legionowo-nowe-po ... a-mlociny/![]()
Legionowo: Autobusem do Metra
Już 14 stycznia 2013r. firma Translud planuje uruchomienie nowej linii kursującej bezpośrednio do stacji Metro Młociny – podaje rzecznik prasowy legionowskiego ratusza.
Autobusy Translud będą kursowały z byłej z pętli 723 przy ul. Mickiewicza do stanowiska nr 1 przy wejściu do stacji Młociny. Kurs będzie trwał około 25 min, cena biletu – 3 zł.
W godzinach szczytu autobusy będą kursowały co 30 min, poza szczytem co godzinę. Dokładny rozkład jazdy i szczegółowe informacje już wkrótce znajdą się na stronie przewoźnika.
Nowe połączenie do Warszawy to z pewnością odpowiedź na politykę ZTM, który od 1 stycznia znacznie podnosi ceny biletów. Dla wielu pasażerów przejazdy prywatnymi autobusami mogą okazać się znacznie tańsze.
Sprytne posunięcie ze strony przewoźnika. Ciekawe jaka będzie frekwencja na tej linii i co za tym idzie jak długo utrzyma się to połączenie.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
No rzeczywiście. Kurs co 30/60 minut zbawi Legionowo....
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Kubalski z Jabłonnej już się na tym przejechał. Najpierw przekroczył budżet a potem dostał kopa od wyborców.kris126 pisze:Może nie zbawi, ale na pewno zyska zwolenników, a co za tym idzie ukróci się ZTM-owi dojenie kasy z pasażerów. Każda gmina powinna tak zrobić.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
Ale to chyba prywatny przewoźnik, więc Gmina nic do tego nie ma. Ale zobaczcie, dowiezie nas do metra i co dalej? I tak trzeba kupić dodatkowy bilet.kris126 pisze: Może nie zbawi, ale na pewno zyska zwolenników, a co za tym idzie ukróci się ZTM-owi dojenie kasy z pasażerów. Każda gmina powinna tak zrobić.
Pamiętaj że wtedy były inne ceny biletów ZTM. Teraz po znaczących podwyżkach ludzie chętnej bedą szukac alternatyw (tym bardziej że nadchodzi koniec wspólnego biletu a za rok kolejna podwyżka)MisiekK pisze:Kubalski z Jabłonnej już się na tym przejechał. Najpierw przekroczył budżet a potem dostał kopa od wyborców.kris126 pisze:Może nie zbawi, ale na pewno zyska zwolenników, a co za tym idzie ukróci się ZTM-owi dojenie kasy z pasażerów. Każda gmina powinna tak zrobić.
3 złote za bilet - załóżmy, że pasażer jedzie do Warszawy tylko do pracy i tylko raz dziennie-wychodzi więc 21x3zlx2 - jakby nie liczyć wychodzi 126 złotych miesięcznie + 100 za 30-dniowy w I strefie - razem 226.
Jadąc do Warszawy samochodem, przy powyższych założeniach oraz zakładając, że pracuje i mieszka w okolicy centrów obu miast, więc ma jakieś 30 km w jedną stronę, zapłaci 21x11,5zlx2* - jakby nie liczyć-483 złote.
Jeśli ktoś liczy przede wszystkim koszty i ma standardowe godziny pracy - wybór jest jasny. Wybór jest w zasadzie tylk między sposobem dojazdu do Warszawy-autobus czy pociąg-to już zależy od wygody i dogodności połączenia i takich detali jak to, czy ten autobus będzei oferował np.bilety okresowe. Pytanie jest inne: jaki % kosztów pokryją te 3 złote za bilet i kto i na jakich zasadach dopłaci ewentualnie resztę.
*koszt przejechania 30 km przy cenie benzyny 5,45 i średnim spalaniu 7 l w zaokrągleniu
Jadąc do Warszawy samochodem, przy powyższych założeniach oraz zakładając, że pracuje i mieszka w okolicy centrów obu miast, więc ma jakieś 30 km w jedną stronę, zapłaci 21x11,5zlx2* - jakby nie liczyć-483 złote.
Jeśli ktoś liczy przede wszystkim koszty i ma standardowe godziny pracy - wybór jest jasny. Wybór jest w zasadzie tylk między sposobem dojazdu do Warszawy-autobus czy pociąg-to już zależy od wygody i dogodności połączenia i takich detali jak to, czy ten autobus będzei oferował np.bilety okresowe. Pytanie jest inne: jaki % kosztów pokryją te 3 złote za bilet i kto i na jakich zasadach dopłaci ewentualnie resztę.
*koszt przejechania 30 km przy cenie benzyny 5,45 i średnim spalaniu 7 l w zaokrągleniu
Popatrz, jaka franca!
Już na głównej stronie urzędu miasta pojawiła się reklama tego połączenia.
Jako dojazd do pracy czy szkoły faktycznie się nie opłaca ale łapał będzie pasażerów okazjonalnych.
Mickiewicza - Warszawa Centrum
1. 723+510/511/705/735+M1 = ponad 60 min. 6,40zł+3,40=9,80zł (można ryzykować dojazd tylko na bilecie 60 min. za 6,40 ale bywa ciężko).
2. Pieszo 1 km do stacji PKP lub dowozówka około 15min + S3=około 40 min.=4,60 ale trzeba iść pieszo oraz liczyć na szczytową dowozówkę.
3. Można też podjechać 736 do stacji + S3=około 60 min.=6,40 736 kursuje rzadko i nie jest skoordynowany z SKM.
4. Translud 3zł + M1 około 20 min. czyli 3,40 = 6,40
5. Translud bezpośredni do centrum około 60 min. = 4,50
Jako dojazd do pracy czy szkoły faktycznie się nie opłaca ale łapał będzie pasażerów okazjonalnych.
Mickiewicza - Warszawa Centrum
1. 723+510/511/705/735+M1 = ponad 60 min. 6,40zł+3,40=9,80zł (można ryzykować dojazd tylko na bilecie 60 min. za 6,40 ale bywa ciężko).
2. Pieszo 1 km do stacji PKP lub dowozówka około 15min + S3=około 40 min.=4,60 ale trzeba iść pieszo oraz liczyć na szczytową dowozówkę.
3. Można też podjechać 736 do stacji + S3=około 60 min.=6,40 736 kursuje rzadko i nie jest skoordynowany z SKM.
4. Translud 3zł + M1 około 20 min. czyli 3,40 = 6,40
5. Translud bezpośredni do centrum około 60 min. = 4,50
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
Jakie ciężko?! 731/723+511/510/503/705/735+M1 to około 55 minut (udaje mi się w 50 dojechać), więc dla mnie wychodzi 3,2zl (wcześniej 2,6zl, a wczesniej 2zl)Bernard pisze:1. 723+510/511/705/735+M1 = ponad 60 min. 6,40zł+3,40=9,80zł (można ryzykować dojazd tylko na bilecie 60 min. za 6,40 ale bywa ciężko).
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Jeden kurs dziennie też z pewnością zyskałby zwolenników...kris126 pisze:Może nie zbawi, ale na pewno zyska zwolenników, a co za tym idzie ukróci się ZTM-owi dojenie kasy z pasażerów. Każda gmina powinna tak zrobić.MisiekK pisze:No rzeczywiście. Kurs co 30/60 minut zbawi Legionowo....
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- R-9 Chełmska
No, przy jeżdżącej co godzinę SKMce, jeżdżącym co pół godziny 731 i trochę częściej 723, oraz przy niższej cenie Transluda dla pasażerów okazjonalnych - okaże się, iż oferta jest interesująca.
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Liczone na podstawie wyszukiwarki połączeń na stronie ZTM.michalek^ pisze:Jakie ciężko?! 731/723+511/510/503/705/735+M1 to około 55 minut (udaje mi się w 50 dojechać), więc dla mnie wychodzi 3,2zl (wcześniej 2,6zl, a wczesniej 2zl)