Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
Na ogół to kontroler czeka, aż mu się okaże bilet, a nie odwrotnie. Chyba słusznie, że zatrzymuje naraz kilka osób i sukcesywnie, w miarę odnajdywania biletów przez poszczególne osoby, "odpipcza" ich swoim urządzeniem.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
No nie wiem, tu bym dyskutował... Dla mnie to już nadgorliwość. Kontrola - OK. Ale nie w formie takiej, że się robi grupkę "straceńców" na dziesięć osób i ich sprawdza po kolei. Za duża strata czasu dla pasażera - jedynym zyskującym na takim systemie pracy jest kontroler. 
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Możesz sobie jęczeć ale i tak kontrolerzy będą sprawdzać wysiadających. I nie jest to żadna nadgorliwość. Pasażer wysiadający niczym się różni od tego czekającego i już jadącego.michalek^ pisze:Nawet jak ktoś mieszka poza Warszawą i jedzie linią prywatną kursującą co godzinę? To trochę bardziej nadgorliwość.
Może z perspektywy kontrolera, który ma jakiś tam swój regulamin, ale dla pasażera jest różnica. Przecież tak na prawdę tyle samo osób wchodzi do metra niż wychodzi, także co to dla kontrolera różnica jak sprawdzi wchodzącego na peron?Premo pisze:Pasażer wysiadający niczym się różni od tego czekającego i już jadącego.
Karte nosze w portfelu, trzeba ją stamtąd wyjąć, niektórzy kontrolerzy życzą sobie także legitymacje, ok można w z portfela okazać, ale jeszcze są tacy którzy każą ją wyjmować bo chcą stempelek zobaczyć wraz z rokiem. Wyjęcie legitymacji ode mnie z portfela to troszkę pracy.Nie popadajmy w paranoję, kontrola biletu to max 30 sekund (o ile nosisz go w kieszeni i nie szukasz kilka minut) - do nadrobienia przyśpieszeniem kroku. Z autopsji wiem, że więcej czasu tracisz na schodach.
A co jeśli ktoś mający bilet 20 min zamierza jechać 23?michalek^ pisze:Może z perspektywy kontrolera, który ma jakiś tam swój regulamin, ale dla pasażera jest różnica. Przecież tak na prawdę tyle samo osób wchodzi do metra niż wychodzi, także co to dla kontrolera różnica jak sprawdzi wchodzącego na peron?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Jak taki z ciebie francuski piesek to zamiast metrem podróżuj tramwajami. Tam nikt ci na przystanku biletów sprawdzał nie będzie.michalek^ pisze:Może z perspektywy kontrolera, który ma jakiś tam swój regulamin, ale dla pasażera jest różnica.
Kup bilet normalny na okaziciela to nawet wyjmować nie będziesz musiał. Wystarczy że powiesz "okaziciel"michalek^ pisze:Karte nosze w portfelu, trzeba ją stamtąd wyjąć, niektórzy kontrolerzy życzą sobie także legitymacje, ok można w z portfela okazać, ale jeszcze są tacy którzy każą ją wyjmować bo chcą stempelek zobaczyć wraz z rokiem. Wyjęcie legitymacji ode mnie z portfela to troszkę pracy.
Mam wrażenie, że tworzysz nieistniejący problemmichalek^ pisze:Może z perspektywy kontrolera, który ma jakiś tam swój regulamin, ale dla pasażera jest różnica. Przecież tak na prawdę tyle samo osób wchodzi do metra niż wychodzi, także co to dla kontrolera różnica jak sprawdzi wchodzącego na peron?Premo pisze:Pasażer wysiadający niczym się różni od tego czekającego i już jadącego.
noidea
- Daniel_FCB
- (kaczofob)
Ale tylko w zamkniętej. Otwarta kwalifikuje się już pod spożywanie w miejscu publcznym.Premo pisze:Jak pasażer mówi ze ma bilet na okaziciela to dla mnie może być zakodowany w puszce po piwie
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM
Rozumiem. Swoją drogą, przez ponad pół roku miałem inne nazwisko na WKM i inne nazwisko na ELS - nikt nie zwrócił na to uwagi.fik pisze:Wyświetla się, ale kontrolerzy proszą o okazanie karty przed przyłożeniem do niej czytnika.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43