Koleją na warszawskie lotnisko
Moderator: JacekM
- R-9 Chełmska
Absolutnie nie, nie miałoby to większego sensu moim zdaniem.MichalJ pisze:Proponujesz skrócić te pociągi do Służewca?
Jedynie zauważyłem, że linię "lotniskową" zapełniają pracownicy biurowi, zaś na/z MPL to tylko jednostki jeżdżą. Swoją drogą, mam wrażenie, że ma to też związek z budową, dojście do stacji jest bardzo niewygodne i biegnie slalomem.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Warto zauważyć, że pracownicy biurowi w tym miejscu generują ruch przez 2-3h na kierunek dziennie, i to tylko w DP.
W DS SKMki na Okęcie to pociągi-widma, zresztą w DP również, jeśli akurat nie są to te 2-3h na kierunek, kiedy jest wielu pracowników biur.
Nie wiem, jak wygląda wykorzystanie stacji ŻiW, Rakowiec i AlJ w szczycie, ale poza szczytem również one nie generują znacznych potoków.
Sądzę, że na samo lotnisko wystarczyłby pociąg co 30 min. Na pewno lepiej by było puścić połowę SKMek na lotnisko, a połowę do Piaseczna. Ale póki co niedasie.
W DS SKMki na Okęcie to pociągi-widma, zresztą w DP również, jeśli akurat nie są to te 2-3h na kierunek, kiedy jest wielu pracowników biur.
Nie wiem, jak wygląda wykorzystanie stacji ŻiW, Rakowiec i AlJ w szczycie, ale poza szczytem również one nie generują znacznych potoków.
Sądzę, że na samo lotnisko wystarczyłby pociąg co 30 min. Na pewno lepiej by było puścić połowę SKMek na lotnisko, a połowę do Piaseczna. Ale póki co niedasie.
Nawet i co godzinę. Tylko pytanie, czy ktokolwiek by sobie poszedł na stację wiedząc, ze może czekać pół godziny, czy raczej by od razu się skierował ku 175? 30 minut to nie jest częstotliwość zachęcająca.BJ pisze:Sądzę, że na samo lotnisko wystarczyłby pociąg co 30 min.
Piaseczno by wyrobiło finansowo?BJ pisze:Na pewno lepiej by było puścić połowę SKMek na lotnisko, a połowę do Piaseczna.
Oczywiście.BJ pisze:Warto zauważyć, że pracownicy biurowi w tym miejscu generują ruch przez 2-3h na kierunek dziennie, i to tylko w DP.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Pasażerów korzystających stricte ze stacji na lotnisku byś upchnął w max dwóch pociągach na dobę, ale chodzi o to, żeby to miało jakikolwiek sensWolfchen pisze:Nawet i co godzinę.
Nie jest bardzo zachęcająca, ale jednak pociąg to nie autobus czy tramwaj i sądzę, że takie połączenie co 30 min. byłoby ok.Wolfchen pisze:Tylko pytanie, czy ktokolwiek by sobie poszedł na stację wiedząc, ze może czekać pół godziny, czy raczej by od razu się skierował ku 175? 30 minut to nie jest częstotliwość zachęcająca.
Trzeba by tylko nieco "wypromować" pociąg w hali przylotów, bo osoby spoza Wwy prawie na pewno mając do wyboru autobus lub pociąg wybiorą pociąg.
Mimo wszystko nawet te 0.5h czekania na pociąg na ciepłej i ładnej stacji z toaletami i barami pod nosem to nie jest zła oferta.
To by musiało pociągnąć za sobą szereg kolejnych zmian.Wolfchen pisze:Piaseczno by wyrobiło finansowo?
- budowę P+R przy PKP Piaseczno
- ścięcie 709
- podkręcenie 209 i puszczenie go z MW, aby można było bardziej ściąć 709. Trasa takiego 209: MW-Puławska-Baletowa-PKP Dawidy-trasa 715 do Jeziorek-PKP Jeziorki-Karczunkowska-Puławska-MW.
W ten sposób oblatujemy dwie stacje, więc osobom z ZP Żołny i dalej na południe może się bardziej opłacać 209+pociąg niż cośdoM+M.
- pełna koordynacja 209 z pociągami
- jakaś krótka Lka krążąca po Piasecznie co kilka min. i dowożąca do PKP. Koszt brygadowy niewielki, bo przelot pewnie max 12-15 min., ale częstotliwość musiałaby być dobra
Póki co to bardzo pobożne życzenia, bo wymagałoby to wielu porozumień i ścisłej współpracy Wwy i Piaseczna.
[ Dodano: |8 Gru 2012|, 2012 16:17 ]
Nie, powiem więcej - bzdurą jest legendarny tłok w pociągach do Legionowa. Przynajmniej w szczycie B.Siecool pisze:Czy waszym zdaniem przykładowo o godz. 10.00 w DP do Legionowa to niby jeżdżą pełne SKMki?
Nie wymagam nie wiadomo jakiego zapełnienia, bo to logiczne, że w międzyszczycie pociągi będą pustsze. Ja wymagam jakiegokolwiek zapełnienia i sensu.
A ja myślę, że niekoniecznie, skoro w autobus wsiadają również na końcowym i czekają jakieś trzy razy mniej...BJ pisze:Nie jest bardzo zachęcająca, ale jednak pociąg to nie autobus czy tramwaj i sądzę, że takie połączenie co 30 min. byłoby ok.
Nie dawałbym takich kateogrycznych osądów. Szczególnie, że pociągi jeżdżą nieregularnie i dość ciężko się w tym połapać, który jak i gdzie jedzie.BJ pisze:Trzeba by tylko nieco "wypromować" pociąg w hali przylotów, bo osoby spoza Wwy prawie na pewno mając do wyboru autobus lub pociąg wybiorą pociąg.
Te bary mają ceny lotniskowe, a korzystający z ich usług raczej wybierze TAXIBJ pisze:Mimo wszystko nawet te 0.5h czekania na pociąg na ciepłej i ładnej stacji z toaletami i barami pod nosem to nie jest zła oferta.
De facto łatwiej by było przyłączyć Piaseczno do Warszawy.BJ pisze:Póki co to bardzo pobożne życzenia, bo wymagałoby to wielu porozumień i ścisłej współpracy Wwy i Piaseczna.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Budowa to jest wisienka na torcie papierologii, co już sam powinieneś dawno wiedzieć.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Tak a propos co jest szybsze, autobus czy kolej 
Wg ZTMu
Wg ZTMu
http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/articl ... /121209583...
Póki co możemy skorzystać z doświadczeń stolicy, gdzie linia kolejowa na Lotnisko Chopina działa od czerwca tego roku. Spytaliśmy warszawski Zarząd Transportu Miejskiego, czy kolej jest najpopularniejszym i najwygodniejszym środkiem transportu na lotnisko?
- Na razie nie jest i prawdopodobnie w najbliższym czasie takowym nie będzie - tłumaczy Magdalena Potocka z ZTM w Warszawie. - Są co najmniej dwie przyczyny. Po pierwsze, odległość lotniska od centrum Warszawy, na lotnisko można dojechać szybciej autobusem lub samochodem.
...
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Ale to chyba nie jest wina ZTM, a tego, że pociąg faktycznie przegrywa.przewoz pisze:No skoro ZTM tak mówi, to my już chyba nie mamy nic do dodania.