Bilety, kontrole, taryfa

Moderator: JacekM

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 22 sty 2009, 18:46

MeWa pisze:Co robiłaś aż tyle w Pradze? :)
Bilet jednodniowy kosztuje 80 koron, miesięczny 550...
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 22 sty 2009, 19:13

widać, że pod turystów ;)
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 22 sty 2009, 19:30

Jak to jest z tymi biletami przez komórkę? Wsiada kanar, to kasowniki blokuje. A komórka? Ktoś może mieć refleks jak z dala od kanara stoi. Albo może sobie "pykać" w jakąś gierkę i się potem tłumaczyć, że właśnie sms'a z biletem wysyłał...
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

Awatar użytkownika
Gronostaj

Post autor: Gronostaj » 22 sty 2009, 19:59

MeWa pisze:Co robiłaś aż tyle w Pradze?
Byłam tam bodajże 10 dni. Odpoczywałam :).
klarowny jan pisze: Tutaj procedura trwa minimum jedną dobę.
Personalizowałam niejedną kartę i czas jej wyrobienia wahał się średnio od 5 do 10 minut.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 22 sty 2009, 20:36

klarowny jan pisze:Tutaj procedura trwa minimum jedną dobę.
Chyba sobie żarty robisz?
download.php?id=1765
Obrazek

Awatar użytkownika
Sindbad

Post autor: Sindbad » 22 sty 2009, 22:53

TGM pisze:Jak to jest z tymi biletami przez komórkę? Wsiada kanar, to kasowniki blokuje. A komórka? Ktoś może mieć refleks jak z dala od kanara stoi. Albo może sobie "pykać" w jakąś gierkę i się potem tłumaczyć, że właśnie sms'a z biletem wysyłał...
Bilet kupiony w czasie kontroli będzie nieważny i jako taki zostanie zarejestrowany przez system :idea:
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec

Tm

Post autor: Tm » 22 sty 2009, 22:55

Tylko udowodnij, że bilet kupiono w czasie kontroli, a nie 30 sek. przed.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
Sindbad

Post autor: Sindbad » 22 sty 2009, 23:01

Tm pisze:Tylko udowodnij, że bilet kupiono w czasie kontroli, a nie 30 sek. przed.
:idea: Wykazuje to system, przewidziano takie sytuacje :idea:
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec

Rosa

Post autor: Rosa » 22 sty 2009, 23:42

Sindbad pisze:
Tm pisze:Tylko udowodnij, że bilet kupiono w czasie kontroli, a nie 30 sek. przed.
:idea: Wykazuje to system, przewidziano takie sytuacje :idea:
że zacytuje kogoś z Poznania "andkra1- he, he jako poznaniak mogę napisać, że znacznie częstsza będzie sytuacja dokładnie odwrotna, co mogę powiedzieć z autopsji, bo w Poznaniu takie rozwiązanie wdrożono 3 lata temu, a po negatywnych doświadczeniach zrezygnowano około półtora roku temu. Otóż częstą sytuacją była taka właśnie: wsiadamy, wpisujemy kod, a potwierdzenie usługi nie nadchodzi. Wsiadają (lub podnoszą się z siedzeń) kontrolerzy, wypisują karę i wychodzą, a dopiero wtedy przychodzi potwierdzenie wykupienia biletu. Oczywiście należy się anulowanie kary, aczkolwiej juz nie drogą elektroniczną, a w realu, na nóżkach od urzędu do urzędu :-D I wtedy dopiero zaczyna się spychologia. Nikt nie jest winien: ani operator, ani przewoźnik, ani firma która to wdrożyła. Winny jest tylko i wyłącznie pasażer. Mnie dwukroptnie wlepiono karę, pomimo wykupionego biletu, dlatego nie tęsknię za taką formą sprzedaży."
http://www.telepolis.pl/news.php?id=13741

Więc u nas też nie zawsze musi być tak rózowo. Kupno takiego biletu traktowałbym jednak jako ostateczność (gdybym oczywiście miał Plusa :D )

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 22 sty 2009, 23:50

Rosa pisze:(gdybym oczywiście miał Plusa :D )
Tutaj widać nieuczciwość (subiektywność ze względu na sponsora?) ZTM, chyba niedługo będę flamastrem dopisywał, że w Play też można... ;>

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 23 sty 2009, 8:24

Rosa pisze:Więc u nas też nie zawsze musi być tak rózowo. Kupno takiego biletu traktowałbym jednak jako ostateczność
Jednak poznański system trochę się różni od warszawskiego - u nas jest to zakup przez SMSa, u nich poprzez połączenie z "portmonetką" przez JAVĘ. U nas dodatkowo musisz "zadzwonić" do kontrolera - jeśli potwierdzenie nie przyszło, to z pewnością po wystukaniu numeru kontrolera on dostanie dobrą informację ;)
Oczywiście, że taka forma sprzedaży ma być jedynie uzupełnieniem i ostatecznością. Chyba nikt rozsądny nie myślał, że kiedyś zastąpi normalne bilety :>

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 23 sty 2009, 10:39

geograf pisze:u nas jest to zakup przez SMSa
Nie przez SMS (będę się czepiał :P), a przez usługę znaną w Polsce jako krótki kod :)
I tak ten pomysł powinien zostać zmodyfikowany, bo jak ktoś już wcześniej powiedział, bilet kasujemy po wejściu do pojazdu, a jak widzimy autobus z daleka, to nie wiemy, czy np. to nasz.
Poużywałbym sobie tego mPay, ale, kurczę, patrzę, a ja mam PIN na koncie zablokowany :<
Będę musiał do salonu iść.

Awatar użytkownika
slupek
Kontakt:

Post autor: slupek » 23 sty 2009, 14:27

JKTpl pisze:
Rosa pisze:(gdybym oczywiście miał Plusa :D )
Tutaj widać nieuczciwość (subiektywność ze względu na sponsora?) ZTM
Akcja promocyjna wygląda mi na robioną przez Plusa, a nie ZTM.

Awatar użytkownika
hubik
Kontakt:

Post autor: hubik » 23 sty 2009, 14:30

Sindbad pisze:Wykazuje to system, przewidziano takie sytuacje
a skąd system będzie wiedział kiedy zaczęła się kontrola? Ostatnio głośno było o tym, że np. w ajencyjnych autobusach czas na kasowniku znacznie różni się od "systemowego", ciekawe czy podobnych sytuacji nie będzie z tymi elektronicznymi biletami...
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Kazik - Cztery pokoje ;)

zavrat

Post autor: zavrat » 26 sty 2009, 12:50

Korzystam z usługi "płać komórką" od samego początku - 4x dziennie kupuję bilet i jak dotąd nigdy nie miałem problemu typu brak potwierdzenia, czy brak biletu. Usługa działa bardzo sprawnie, a obawiałem się, że będzie podobnie jak przy doładowaniach telefonu komórkowego (np. z mbanku via blue media) - często odładowanie dociera do telefonu np. po pół godzinie... no comments... W każdym razie cieszę się, że mam już z głowy żonglowanie tymi kartonikami, wiecznie pałętającymi się po kieszeniach, czy książkach.
:)

A propos kupowania biletu jeszcze na przystanku - a co jeśli jadę autobusem i jestem w połowie trasy danej linii, a właśnie kończy mi się bilet? Na ile minut/sekund przez końcem biletu powinienem wykupić drugi bilet, żeby kontroler nie miał obiekcji, że skasowałem go na jego widok?
:)

Zablokowany