Bilet jednodniowy kosztuje 80 koron, miesięczny 550...MeWa pisze:Co robiłaś aż tyle w Pradze?
Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
Jak to jest z tymi biletami przez komórkę? Wsiada kanar, to kasowniki blokuje. A komórka? Ktoś może mieć refleks jak z dala od kanara stoi. Albo może sobie "pykać" w jakąś gierkę i się potem tłumaczyć, że właśnie sms'a z biletem wysyłał...
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.
Chyba sobie żarty robisz?klarowny jan pisze:Tutaj procedura trwa minimum jedną dobę.
download.php?id=1765

Bilet kupiony w czasie kontroli będzie nieważny i jako taki zostanie zarejestrowany przez systemTGM pisze:Jak to jest z tymi biletami przez komórkę? Wsiada kanar, to kasowniki blokuje. A komórka? Ktoś może mieć refleks jak z dala od kanara stoi. Albo może sobie "pykać" w jakąś gierkę i się potem tłumaczyć, że właśnie sms'a z biletem wysyłał...
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec
S.J.Lec
że zacytuje kogoś z Poznania "andkra1- he, he jako poznaniak mogę napisać, że znacznie częstsza będzie sytuacja dokładnie odwrotna, co mogę powiedzieć z autopsji, bo w Poznaniu takie rozwiązanie wdrożono 3 lata temu, a po negatywnych doświadczeniach zrezygnowano około półtora roku temu. Otóż częstą sytuacją była taka właśnie: wsiadamy, wpisujemy kod, a potwierdzenie usługi nie nadchodzi. Wsiadają (lub podnoszą się z siedzeń) kontrolerzy, wypisują karę i wychodzą, a dopiero wtedy przychodzi potwierdzenie wykupienia biletu. Oczywiście należy się anulowanie kary, aczkolwiej juz nie drogą elektroniczną, a w realu, na nóżkach od urzędu do urzęduSindbad pisze:Tm pisze:Tylko udowodnij, że bilet kupiono w czasie kontroli, a nie 30 sek. przed.Wykazuje to system, przewidziano takie sytuacje
http://www.telepolis.pl/news.php?id=13741
Więc u nas też nie zawsze musi być tak rózowo. Kupno takiego biletu traktowałbym jednak jako ostateczność (gdybym oczywiście miał Plusa
Jednak poznański system trochę się różni od warszawskiego - u nas jest to zakup przez SMSa, u nich poprzez połączenie z "portmonetką" przez JAVĘ. U nas dodatkowo musisz "zadzwonić" do kontrolera - jeśli potwierdzenie nie przyszło, to z pewnością po wystukaniu numeru kontrolera on dostanie dobrą informacjęRosa pisze:Więc u nas też nie zawsze musi być tak rózowo. Kupno takiego biletu traktowałbym jednak jako ostateczność
Oczywiście, że taka forma sprzedaży ma być jedynie uzupełnieniem i ostatecznością. Chyba nikt rozsądny nie myślał, że kiedyś zastąpi normalne bilety
Nie przez SMS (będę się czepiałgeograf pisze:u nas jest to zakup przez SMSa
I tak ten pomysł powinien zostać zmodyfikowany, bo jak ktoś już wcześniej powiedział, bilet kasujemy po wejściu do pojazdu, a jak widzimy autobus z daleka, to nie wiemy, czy np. to nasz.
Poużywałbym sobie tego mPay, ale, kurczę, patrzę, a ja mam PIN na koncie zablokowany
Będę musiał do salonu iść.
a skąd system będzie wiedział kiedy zaczęła się kontrola? Ostatnio głośno było o tym, że np. w ajencyjnych autobusach czas na kasowniku znacznie różni się od "systemowego", ciekawe czy podobnych sytuacji nie będzie z tymi elektronicznymi biletami...Sindbad pisze:Wykazuje to system, przewidziano takie sytuacje
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"
Kazik - Cztery pokoje
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"
Kazik - Cztery pokoje
Korzystam z usługi "płać komórką" od samego początku - 4x dziennie kupuję bilet i jak dotąd nigdy nie miałem problemu typu brak potwierdzenia, czy brak biletu. Usługa działa bardzo sprawnie, a obawiałem się, że będzie podobnie jak przy doładowaniach telefonu komórkowego (np. z mbanku via blue media) - często odładowanie dociera do telefonu np. po pół godzinie... no comments... W każdym razie cieszę się, że mam już z głowy żonglowanie tymi kartonikami, wiecznie pałętającymi się po kieszeniach, czy książkach.

A propos kupowania biletu jeszcze na przystanku - a co jeśli jadę autobusem i jestem w połowie trasy danej linii, a właśnie kończy mi się bilet? Na ile minut/sekund przez końcem biletu powinienem wykupić drugi bilet, żeby kontroler nie miał obiekcji, że skasowałem go na jego widok?

A propos kupowania biletu jeszcze na przystanku - a co jeśli jadę autobusem i jestem w połowie trasy danej linii, a właśnie kończy mi się bilet? Na ile minut/sekund przez końcem biletu powinienem wykupić drugi bilet, żeby kontroler nie miał obiekcji, że skasowałem go na jego widok?