O chłodzeniu i niechłodzeniu

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 11 lip 2011, 20:09

alojz pisze:
5744 pisze:Grodzisk > klima... bez komentarza =;
Skoro nie komentujesz to ja to zrobię. Dziś chłodzili aż miło.
A609? :D

radeom

Post autor: radeom » 11 lip 2011, 20:33

Ja też dziś byłem miło zaskoczony działająca klimatyzacją. No może oprócz 575, ale tam to chyba nawet nie warto jej włączać. :D

Adam G.

Post autor: Adam G. » 12 lip 2011, 3:30

Pawel_ pisze:
alojz pisze:Skoro nie komentujesz to ja to zrobię. Dziś chłodzili aż miło.
A609? :D
W przeważającej ilości Scanii klima działa wyśmienicie. Problemem w PKSie jest czynnik ludzki, nie kwestie techniczne.
noidea

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 12 lip 2011, 9:11

Adam G. pisze:W przeważającej ilości Scanii klima działa wyśmienicie.
Niestety nie miałem nigdy okazji tego sprawdzić.
Adam G. pisze:Problemem w PKSie jest czynnik ludzki, nie kwestie techniczne.
To chyba jest duży problem
Obrazek

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 12 lip 2011, 9:15

Adam G. pisze:
Pawel_ pisze:A609? :D
W przeważającej ilości Scanii klima działa wyśmienicie. Problemem w PKSie jest czynnik ludzki, nie kwestie techniczne.
No tak, ale statystycznego pasażera gie obchodzi, jaki czynnik, chłodzący, czy ludzki, jest problemem. On chce, by chłodziło, a niestety z tutejszej obserwacji (166, 179, 192, czyli ok. 25% ilostanu PKS) wnioski płyną smutne...
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 12 lip 2011, 12:02

Bywalec pisze:Niestety nie miałem nigdy okazji tego sprawdzić.
Żałuj. Co prawda nie wiem jak to jest w Scaniach u Grodzia, ale w tej testowej Scanii na etanol, to do tej pory pamiętam jak ta klimatyzacja cudownie chłodziła. Do tej pory nie znalazłem autobusu w Warszawie, który by tak chłodził..
W ostatniej chwili mi się przypomniało: Pewien MAN z ITS-u, ale to było w czasach, kiedy MAN Lion's na 510 królował i ITS na klimatyzacji nie oszczędzał.

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 12 lip 2011, 13:41

ITS nadal nie oszczędza na użytkowanie, tylko gorzej z serwisem.
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

Adam G.

Post autor: Adam G. » 12 lip 2011, 14:36

chester pisze:
Adam G. pisze:W przeważającej ilości Scanii klima działa wyśmienicie. Problemem w PKSie jest czynnik ludzki, nie kwestie techniczne.
No tak, ale statystycznego pasażera gie obchodzi, jaki czynnik, chłodzący, czy ludzki, jest problemem. On chce, by chłodziło, a niestety z tutejszej obserwacji (166, 179, 192, czyli ok. 25% ilostanu PKS) wnioski płyną smutne...
Jasne :) Chodzi mi tylko o to, by nie szydzić sobie ze Scanii, bo akurat one mają jedną z najlepszych klimatyzacji spośród wozów jeżdżących po Warszawie.
primoż pisze:Do tej pory nie znalazłem autobusu w Warszawie, który by tak chłodził..
W ostatniej chwili mi się przypomniało: Pewien MAN z ITS-u, ale to było w czasach, kiedy MAN Lion's na 510 królował i ITS na klimatyzacji nie oszczędzał.
Te MANy mają już 4 lata, klima się zestarzała. Trzeba byłoby ją naprawdę bardzo porządnie serwisować, by działała dobrze - niestety ITS tego najwyraźniej nie robi.
noidea

Awatar użytkownika
Ryży

Post autor: Ryży » 12 lip 2011, 15:28

W Manach z ITSu czuć ten nawiew zimnego powietrza wyłącznie przy samych otworach. Choć czasami i tam przykładając dłoń ledwo co czuję. Czy za to odpowiedzialne są wyłącznie (prawdopodobnie) niewymieniane filtry powietrza? Wcale się nie dziwię, że w nich w ogóle nie czuć klimatyzacji skoro jest jak jest.

jgas

Post autor: jgas » 13 lip 2011, 12:54

Czy uważacie, że używanie ciepłego guzika w upalne wczorajsze popołudnie w niewyposażonym w klimatyzację ani nawiew gniocie to przesada? Czy tylko ja jestem przewrażliwiony?

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 13 lip 2011, 13:07

jgas pisze:Czy uważacie, że używanie ciepłego guzika w upalne wczorajsze popołudnie w niewyposażonym w klimatyzację ani nawiew gniocie to przesada?
Jakieś problemy emocjonalne z jego używaniem?
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 13 lip 2011, 13:15

Trzy ostatnie "moje" solarisy: jeden wyłączony, dwa grzały. Dziękuję.

jgas

Post autor: jgas » 13 lip 2011, 22:21

MisiekK pisze:
jgas pisze:Czy uważacie, że używanie ciepłego guzika w upalne wczorajsze popołudnie w niewyposażonym w klimatyzację ani nawiew gniocie to przesada?
Jakieś problemy emocjonalne z jego używaniem?
Nie wiem, nie pytałem kierowcy o jego problemy emocjonalne.

webtom

Post autor: webtom » 14 lip 2011, 0:18

Ryży pisze:W Manach z ITSu czuć ten nawiew zimnego powietrza wyłącznie przy samych otworach. Choć czasami i tam przykładając dłoń ledwo co czuję. Czy za to odpowiedzialne są wyłącznie (prawdopodobnie) niewymieniane filtry powietrza? Wcale się nie dziwię, że w nich w ogóle nie czuć klimatyzacji skoro jest jak jest.
Mi natomiast rzadko się zdarza, żeby w wozie z ITSu było gorąco... Mniej lub bardziej ale prawie zawsze chłodzi. Natomiast nie pamiętam SU z Mobilisu czy Scanii z grodzia, w ktorej było można odczuć chociaż niewielką ulgę w upalny dzień.

Michalk001

Post autor: Michalk001 » 14 lip 2011, 7:52

Wczoraj w A016 na 157 można było się udusić z gorąca. Poza tym nie dziwne że 3 drzwi co chwilę padają - przy zamykaniu tłuką tak że mało nie wylecą na zewnątrz. Nawet mój 5 letni syn stwierdził po kilku razach że "już go głowa boli od tego trzaskania". :D

ODPOWIEDZ