Druga linia metra - dalsze plany rozbudowy
Moderator: JacekM
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Oj, mnie to śmierdzi przygotowywaniem gruntu na ponowne podejście do odcinka centralnego, tym razem z projektem oddzielnie, ale od razu na centralny i zachodni.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- MeWa
- Cukiereczek
nie, pociągi będą nocować na linii.Koszałek pisze:Z tekstu wnioskuję, że Mory mogą być potrzebne do obsługi serwisowej, bo na Kabatach tylu przeglądów się zrobić nie da. Ale pociągi, które nie potrzebują przeglądów i napraw również muszą gdzieś nocować. Czy to oznaczałoby codzienne zjazdy z Kabat przez Odolany na Mory?
Chodzi o drugą głowicę - zachodnią, od strony łącznicy kolejowej, tak, żeby elektrowozownia była przelotowa. SIWZ dostępny był w trakcie trwania przetargu.Koszałek pisze:STP Kabaty jest zorientowana w osi wschód - zachód. Gdzie miałaby się więc znajdować ta "południowa głowica"? Na tym wolnym terenie we wschodniej części zajezdni? Nie slędzę BIPu Metra, a na ich stronie ciężko znaleźć jakąkolwiek informację na temat tej inwestycji. Są gdzieś może dostępne plany, może SWIZ?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- MeWa
- Cukiereczek
raczej nie - artykuł Majszyka jest rozdmuchany, choć należy brać pod uwagę, że w miarę starzenia się taboru i wprowadzania kolejnych pociągów do ruchu może faktycznie pojawić się problem z jego obsługą - bez dodatkowego zaplecza (Kabaty też będą miały określoną pojemność). Dłuższe, częstsze i uciążliwe w swojej naturze zjazdy...Glonojad pisze:Oj, mnie to śmierdzi przygotowywaniem gruntu na ponowne podejście do odcinka centralnego, tym razem z projektem oddzielnie, ale od razu na centralny i zachodni.
I myślę, że należałoby o tym wcześniej pomyśleć niż po 2015 r., tak, jakby to chcieli niektórzy w ratuszu...
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A co z KIO?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jakieś wieści?
http://www.tvnwarszawa.pl/-1,1606980,0, ... omosc.htmlII linia metra - bez rozstrzygnięć
20:55 26.06.2009 / tvnwarszawa.pl
Wciąż nie ma pewności, że metro będzie budowało włosko-tureckie konsorcjum fot. TVN Warszawa
Dwa konsorcja uczestniczące w przetargu na budowę II linii metra domagają się wyeliminowania wybranej w przetargu najtańszej oferty firmy Astaldi-Gulermak. W piątek w tej sprawie odbyło się posiedzenie Krajowej Izby Odwoławczej. - Na razie nie ma rozstrzygnięcia - przyznał w piątek wieczorem, już po zamknięciu posiedzenia rzecznik metra, Krzysztof Malawko.
- Następne posiedzenie już w poniedziałek, chociaż i tym razem nie spodziewamy się konkretnych decyzji - przyznał w rozmowie z portalem tvnwarszawa.pl Krzysztof Malawko.
Walczą o kontrakt
Wykluczenia włosko-tureckiego konsorcjum domagają się Chińczycy. Z kolei Mostostal chce wykluczenia ofert zarówno Chińczyków, jak i Astaldi-Gulermak.
- Oferta Mostostalu była trzecia pod względem ceny. Żeby konsorcjum miało interes prawny w odwoływaniu się od decyzji komisji przetargowej, musiałoby udowodnić, że dwie tańsze oferty zawierają błędy – tłumaczył portalowi tvnwarszawa.pl Krzysztof Malawko.
Niezależnie od ewentualnego rozstrzygnięcia, nie będzie to jeszcze koniec problemów. Skarżące decyzję komisji przetargowej konsorcja zapowiadają odwołanie się od ewentualnego, negatywnego dla nich orzeczenia.
Łakomy kąsek
Przetarg na budowę centralnego odcinka II linii metra wygrało włosko-turecko-polskie konsorcjum Astaldi-Gulermak, które złożyło najniższą ofertę - 4,1 mld zł. Na drodze do podpisania umowy stanęli jednak przegrani: Mostostal Warszawa (zaoferował 4,97 mld zł) i China Overseas Engineering Group (4,49 mld zł).
Obie firmy wciąż walczą o kontrakt, próbując udowodnić, że Astaldi złożyło błędną ofertę i powinno być wykluczone. Gdyby tak się stało, Metro Warszawskie mogłoby podpisać umowę z następnym w kolejce konsorcjum.
mjc/par/mdaw
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A w tle pewnie naciski polityczne...
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No coz. Skoro im wolno i oceniaja, ze maja szanse - ciezko im miec to za zle. Idea dzialania komercyjnego przedsiebiorstwa jest ZYSK.
Tak nawiasem, gdyby od razu pojsc w kompletny projekt, to bylibysmy na tym samym etapie, a ceny bylyby nizsze.
Tak nawiasem, gdyby od razu pojsc w kompletny projekt, to bylibysmy na tym samym etapie, a ceny bylyby nizsze.
- MeWa
- Cukiereczek
"sukces" można byłoby orzec, gdyby w budżecie miasta ten miliard się znalazł, w momencie, gdy jest zapowiedź, że w następnych latach, do 2014 r., brakować będzie 3 mld zł.zofey pisze:oskubać podatników na miliard złotych to byłby swego rodzaju "sukces"
Ale Mostostal raczej swoimi działaniami, do których ma święte prawo, zufania społecznego nie zbuduje, ale na tym mu chyba nie zależy.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
W przetargach "zaufanie społeczne" nie jest oceniane.