Tabor SKM w Warszawie

Moderator: JacekM

eSKeMka

Post autor: eSKeMka » 05 paź 2012, 22:44

problem w tym że część pociągów nocuje w sulejówku rembertowie legionowie otwocku i w pruszkowie a tam jak wiadomo trudno o monitoring i takie dewastacje mają miejsce właśnie podczas nocowania w tych miejscach :)

VLnt7

Post autor: VLnt7 » 05 paź 2012, 22:53

W Otwocku nikt nie maluje pociągów, mam co do tego pewność. Większość aktów wandalizmu to akurat działka Warszawy...

eSKeMka

Post autor: eSKeMka » 05 paź 2012, 22:59

w otwocku się nie patyczkują od razu wykolejają pociąg jak to było swego czasu :)

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 06 paź 2012, 8:42

VLnt7 pisze:W Otwocku nikt nie maluje pociągów, mam co do tego pewność. .
To masz złe wiadomości
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

VLnt7

Post autor: VLnt7 » 06 paź 2012, 12:59

Raczej zdrowe uszy i oczy.
Rynek Kolejowy pisze:14WE w Kolejach Śląskich?

Pod koniec września Koleje Śląskie ogłosiły przetarg na zakup dwóch elektrycznych zespołów trakcyjnych. Pojazdy mają być jednoprzestrzenne, klimatyzowane, i zmodernizowane po 2005 roku. Czyli takie jak 14WE, których pozbyć chce się SKM Warszawa.

(...)
Cały artykuł: http://www.rynek-kolejowy.pl/35768/14WE ... askich.htm

Adam G.

Post autor: Adam G. » 06 paź 2012, 16:50

VLnt7 pisze:W Otwocku nikt nie maluje pociągów, mam co do tego pewność. Większość aktów wandalizmu to akurat działka Warszawy...
Z rozmów z kierownikami rok czy dwa lata temu wynikało, że nocowanie w Otwocku to najgorsze, co można spotkać. Podobno bardzo często zdarzały się akcje ze sprayem, rzucaniem kamieniami itp.
noidea

VLnt7

Post autor: VLnt7 » 06 paź 2012, 20:32

Adam G. pisze:Z rozmów z kierownikami rok czy dwa lata temu wynikało, że nocowanie w Otwocku to najgorsze, co można spotkać. Podobno bardzo często zdarzały się akcje ze sprayem, rzucaniem kamieniami itp.
Wiadomość z drugiej ręki i do tego przeterminowana o 1-2 lata? ^^
Każdego dnia wiem, co nocuje. W ostatnim czasie pomazany był tylko 107 albo 108... które w Otwocku nie nocowały od bardzo dawna.
Nie jestem żadnym fanbojem własnego miasta... Obserwuję i notuję na forum. Dla równowagi: wiem, że ok. rok temu były próby wykolejenia na moście.

Jacek Z.

Post autor: Jacek Z. » 06 paź 2012, 22:44

Swojego czasu w internetowym magazynie o fotografii "5 klatek" (nr 008 ) był fotoreportaż pt. "Graffiti" autorstwa p. Mateńko niepotrzebnie gloryfikujący mazanie po pociągach jako "rodzaj walki partyzanckiej" czy "sposób na wyrażanie siebie przez talent i odwagę". Ewentualne wnioski zostawiam zainteresowanym...

Wracając jednak do tematów milszych (?), czyli sprzedaży dwóch 14WE SKM Warszawa do Kolei Śląskich - czy mi się dobrze wydaje, że warunek: zmodernizowane po 2005 roku spełniają tylko dwie jednostki, gdyż pozostałe zostały wprowadzone do służby w 2005?...

Dodatkowo, jednostki te jako jedyne we flocie SKM jeżdżą nadal w nieaktualnym już malowaniu biało-niebieskim (które nieprędko miałoby szansę się zmienić). Obie są też po pierwszym P4, a tuż przed kolejnym P3, za który zapłacić będzie musiał ktoś.

Tylko co wtedy dalej z kolejnymi pięcioma 14WE (szósty stojący bezużytecznie, aż się prosi o kanibalizację na części), droga SKM? Nie lepiej może pójść w ślady IC i ED74?

przewoz

Post autor: przewoz » 06 paź 2012, 22:59

IC rozwiązuje problemy z ED74 przetargiem w stylu "doprowadzenie do stanu używalności"...

Jacek Z.

Post autor: Jacek Z. » 06 paź 2012, 23:24

Nie do końca rozumiem niuanse przetargowe i leasingowe, ale ostatnio też RK lub KK donosił, że Newag chce nie tylko sprzedawać tabor, lecz także dopuszcza formę dzierżawy...

Mogłoby to być dość wygodne dla SKM pod tym względem, że pozbyła by się 14WE pod względem technicznego utrzymania, a płaciła "jedynie" za ich dzierżawę i wpisywała to sobie w koszty. Czy źle myślę?...

przewoz

Post autor: przewoz » 06 paź 2012, 23:40

Chodzi pewnie o ten leasing zwrotny z udzialem IC i ED74?
IC robiąc takie cuś wcale się nie pozbyła tych składów pod absolutnie żadnym względem.
Dalej jeżdżą, dalej trzeba je utrzymywać.
Tak na prawdę dla mnie - kompletnego laika ekonomicznego - takie narzędzie z udziałem wirtualnych pieniędzy to kompletne czary i ewentualna droga w kierunku kreatywnej księgowości, bo w naturze nic nie ginie, a pojawia się zewnętrzny podmiot (bank), który trzeba jeszcze jakoś finansować przecież :) Gdzie tu zysk - nie wiem i na razie żadne wyjaśnienia mnie nie przekonały ani nic nie nauczyły ;)

W każdym razie SKMW to nie uratuje.
A Newag chce dzierżawić tabor - owszem. Ale ten, który jest na stanie Newagu. Czyli np kupili coś tam, zmodernizowali i będą to dzierżawić....

Jacek Z.

Post autor: Jacek Z. » 07 paź 2012, 0:01

przewoz pisze:A Newag chce dzierżawić tabor - owszem. Ale ten, który jest na stanie Newagu. Czyli np kupili coś tam, zmodernizowali i będą to dzierżawić....
No to właśnie chodzi o to, że mogliby kupić i zmodernizować 14WE ;-) I dzierżawić je SKM Warszawa, do czasu zamówienia i otrzymania przez nią 31WE lub kolejnych 35WE...

Awatar użytkownika
marcin89

Post autor: marcin89 » 07 paź 2012, 1:08

Jacek Z. pisze:
przewoz pisze:A Newag chce dzierżawić tabor - owszem. Ale ten, który jest na stanie Newagu. Czyli np kupili coś tam, zmodernizowali i będą to dzierżawić....
No to właśnie chodzi o to, że mogliby kupić i zmodernizować 14WE ;-) I dzierżawić je SKM Warszawa, do czasu zamówienia i otrzymania przez nią 31WE lub kolejnych 35WE...
Nierealne :D Newag głupi nie jest i woli na pewno sprowadzić kolejne en57 i je modernizować ;)

xavee

Post autor: xavee » 07 paź 2012, 1:50

Skoro SKM nie zabardzo chce (może) się pozbyć 14WE to czy na ten czas nie lepiej byłoby je AKMizować :-k?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 07 paź 2012, 8:48

ŚP Prezes Walczak był przeciwnikiem tego rozwiązania - uważał, że AKM konserwuje jedną z głównych wad EN57, czyli wózki*, a tego by nie chciał. Dlatego rozważana modernizacja byłaby szersza.

* - złośliwi twierdzą, że wózek EN57 jest konstrukcyjne zbliżony do wózków wagonów towarowych, niestety nie umiem tego skomentować.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ODPOWIEDZ