Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

Tramwaje dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 kwie 2009, 8:13

przewoz pisze: Opcja - smarowanie kół w tramwajach....
Taniej pewnie w torze przy takiej ilości torów.
Daruj. Smętne kawałki o smarowaniu kół w tramwajach taborowcy opowiadają od 10 lat. I opowiadają, a szyny suche, a tramwaje na łukach jak wyły, tak wyją.

Na Zachodzie stosuje się smarowania i tu, i tu, bo służą one do zupełnie różnych celów. I do redukcji zużycia bocznego i hałasu smarownice tramwajowe się nie nadają i tyle.

[ Dodano: |14 Kwi 2009|, 2009 08:14 ]
przewoz pisze:
Glonojad pisze:Wygody pasażerów nie "kupisz". Szyny na wymianę - owszem.
A ile tej wygody pasażerów wywalasz... Czy układ 1+2 w 120N nie mniej by przeszkadzał jak mała ilość miejsca nad wózkiem?
120Na ma układ 1+1, zresztą układ 1+2, z fotelami wiszącymi, jest i tak luźniejszy, niż układ 2+2 ze skrzyniami wyciągniętymi pod samą krawędź fotela (por. np. 118N).

[ Dodano: |14 Kwi 2009|, 2009 08:14 ]
przewoz pisze:
Glonojad pisze:Mnogość typów to zawsze jest zwielokratnianie kosztów.
Zwielokrotnianie? Ile razy?
Tyle, ilu jest producentów.

[ Dodano: |14 Kwi 2009|, 2009 08:17 ]
przewoz pisze:
Glonojad pisze:Odwrócę pytanie - które miasto, zamawiając podobną liczbę wagonów, zdecydowało się na dywersyfikację?
Nie wymienię Ci ani jednego, ale przecież nie chodzi ot o ,żeby być jak wszyscy.
Aha. Wszyscy przewoźnicy tacy ślepi, że nie zauważylii genialności dywersyfikacji?
Poza tym spójrzmy na autobusy. Czy abvy tylko Solarisy i Ikarusy jeździły po naszym mieście?
Za durną politykę taborową MZA wymieniającego 3% taboru w jednym prztargu nie odpowiadam. I tak mają "szczęście", że nie mają 7 marek albo 10 przy takim podejściu.
Chociaż ostatnio się poprawiło, 150 autobusów w jednym przetargu to już jest postęp.

Zresztą autobusy po 10 lat się wymienia(ć powinno).

Podać mogę także przykłady przewoźników, którzy pozbyli się autobusów krótkoseryjnych, nietypowych jak tylko było to możliwe. Np. MPK Łódź i... MZA :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

przewoz

Post autor: przewoz » 14 kwie 2009, 9:14

Glonojad pisze:Daruj. Smętne kawałki o smarowaniu kół w tramwajach taborowcy opowiadają od 10 lat. I opowiadają, a szyny suche, a tramwaje na łukach jak wyły, tak wyją.
Nie wiem, nie słuchałem taborowców ani ich obietnic, ale podobnie nie słyszałem o smarowaniu szyn. Ale skoro mówisz, że będzie i że lepsze - to skłonny jestem uwierzyć, w końcu torowiec to torowiec, wie co i gdzie się zużywa. Ale też jakby każdy łuk wyposażyć w smarowanie, to tani nie wyjdzie ;)
120Na ma układ 1+1, zresztą
Będzie miał. Z resztą póki protesty (pewnie nie zatrzymają na długo przetargu), to jeszcze nie mają.
Układ 1+1 oczywiście jest lepszy niż 1+2 czy więcej. Ale aż tak dużo tego miejsca stracimy nad tym wózkiem? Coś się komuś stanie? Chyba nie...
Glonojad pisze:Aha. Wszyscy przewoźnicy tacy ślepi, że nie zauważylii genialności dywersyfikacji?
Dywersyfikacja większych zamówień dalej pozostaje opcją. Czasem lepiej zamówić drożej i od różnych dostawców (np gaz do Polski ;) ) niż czekać i patrzeć, aż ta jedna partia się sypie lub nam kurek zakręca. Ot, nawet takie Siemensy swoje w Poznaniu przeszły... Zamówili by wtedy 180 sztuk, to dziś pewnie dalej ciągęły by się poprawki. A jak będzie z Pesami - tak na prawdę dowiemy się w połowie wieku tych tramwajów. Mam nadzieję, że też nie okażą się tandetą.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 kwie 2009, 9:18

przewoz pisze: Ale aż tak dużo tego miejsca stracimy nad tym wózkiem? Coś się komuś stanie? Chyba nie...
Oj chyba tak. Na pewno jechałeś NGT6 w Krakowie, to kwintesencja wad zarówno 2+2, jak i wózków obrotowych. Nie chcę tego w Warszawie. =;
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

przewoz

Post autor: przewoz » 14 kwie 2009, 11:47

No doba. Poczekajmy na rozstrzygnięcie protestu (ów). W tej chwili i tak za późno na inne rozwiazanie w kwestii tramwajów. Oby te Pesy pojeździły.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 kwie 2009, 11:51

Słyszałem, że sam protestujący wątpi, czy wyjdzie z protestem poza KIO... tak to jest, jak rządzi "centrala". ](*,)

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 14 kwie 2009, 14:59

Glonojad pisze:Słyszałem, że sam protestujący wątpi, czy wyjdzie z protestem poza KIO... tak to jest, jak rządzi "centrala". ](*,)
Cały ten protest da tylko to, że opóźni się podpisanie umowy z PESĄ. PESA i tak wali na głowę ceną, więc nawet uwzględnienie protestu będzie operacją pro-forma.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 kwie 2009, 19:27

O ile protest oprócz wycofania się z odrzucenia protestanta nie zawiera także wywodów na temat konieczności odrzucenia Pesy.

Aczkolwiek przy cenie protestanta znacząco przekraczającej kosztorys (i możliwości finansowe) Zamawiającego, może on równie dobrze unieważnić przetarg ze względu na brak środków i wówczas zwycięstwo staje się pyrrusowe.

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 14 kwie 2009, 20:19

Skoro już wiadomo, że to Alstom to mam nadzieję na szybkie odrzucenie protestu i brak odwołania.

Awatar użytkownika
Kozik

Post autor: Kozik » 14 kwie 2009, 22:02

Skąd wiesz, że to Alstom?
pozdrawiam Kozik

mkm101
Kontakt:

Post autor: mkm101 » 14 kwie 2009, 22:53

Plesim pisze:Skoro już wiadomo, że to Alstom to mam nadzieję na szybkie odrzucenie protestu i brak odwołania.
Alstom wnosi o uchylenie odrzucenia jego oferty (domagając się poprawienia "oczywistych pomyłek pisarskich" m.in. dotyczących linii podłogi), odrzucenie oferty Pesy jako niezgodnej nie tylko z SIWZ ale i z Prawem Zamówień Publicznych (w kwestiach m.in. podnoszenia środkowego wózka, rozplanowania siedzeń i nacisku na oś) oraz o konsekwentne uznanie oferty Alstomu jako jedynej nieodrzuconej - a więc zwycięskiej.
Jest interesująco...

Filipinho

Post autor: Filipinho » 14 kwie 2009, 23:05

Taaa...ale jak odrzucą Pese to będzie nowy przetarg. Przecież alstom znacząco przekracza kosztorys...
733 RuLeZ :)
www.wirtualtrans.ovh.org <--FaJnA GrA

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 14 kwie 2009, 23:17

Glonojad pisze:Słyszałem, że sam protestujący wątpi, czy wyjdzie z protestem poza KIO... tak to jest, jak rządzi "centrala". ](*,)
no ale jak się zaprze, to przecież może iść dalej w bezsensownym i bezpodstawnym odwoływaniu się...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 15 kwie 2009, 1:28

Ta cała ustawa o zamówieniach publicznych jest chora. Juz dawno powinien zostać dodany przepis, że firma, której odwołanie sie jest bezpodstawne, musi zapłacic odszkodowanie w wysokości strat jakie spowodowało odwołanie, licząc od dnia planowanego podpisania umowy w 1 terminie. Jeżeli zaś firma odwoła się do sądu i przegra, powinna dodatkowo ponieśc koszty sądowe.
Już setki razy te pseudoodwołania generuja przy praktycznie każdym państwowym przetargu de facto dla nas podatników duże koszty, a jakby nikt tego nie zauważał , więc komus to musi być bardzo na rękę...

przewoz

Post autor: przewoz » 15 kwie 2009, 8:14

mkm101 pisze:Jest interesująco...
Ja to się spodziewałem, że Newag wniesie protest. Stadler nie miał szans na wygraną, więc sobie darował.
No ale gorąco to faktycznie być może. Jaja mogą być, jak przetarg trzeba będzie ogłosić raz jeszcze.

[ Dodano: |15 Kwi 2009|, 2009 14:20 ]
Pełny protest Alstomu na stronach Rynku Kolejowego:

http://www.rynek-kolejowy.pl/11318/Tram ... estuje.htm

Proponuje przeczytać, bo Alstom podważa kilka punktów oferty Pesy. Będzie ciekawie. Z niecierpliwością czekam na odpowiedź ze strony TW :)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 15 kwie 2009, 15:49

Nie ma to jak konkretne zarzuty: "odległość między siedzeniami jest bez wątpienia zbyt mała" - skoro bez wątpienia, to jaka jest i jaka powinna być?

[ Dodano: |15 Kwi 2009|, 2009 15:50 ]
MeWa pisze:
no ale jak się zaprze, to przecież może iść dalej w bezsensownym i bezpodstawnym odwoływaniu się...
Można.

ODPOWIEDZ