Cicho, zaraz ktoś napisze o kwiatkach na biurku urzędnika.Piotrek pisze:Super! Zawsze byłem przeciwny radosnej twórczości kierowców, więc ciesze się, że ktoś w końcu poszedł po rozum do głowy.
Quo vadis, MZA?
Dążymy do zachodnich standardów - zniesienia "właścicielstwa" wozów (co będzie musiało przetrwać poważną próbę mentalności kierowców) oraz standardowego wyglądu wszystkich pojazdów. Czym innym jest nierzucająca się w oczy maskotka w kabinie, czym innym oklejenie drzwi od kabiny / przedniej szyby folią. Zresztą - niektóre oklejenia kabin uniemożliwiają praktycznie właściwą obserwację przestrzeni pasażerskiej lub nawet widoczności z prawej strony, zaś niektóre oklejenia przednich szyb w ogóle nie uwzględniają tego, że wozem może jeździć ktoś o wzroście większym niż właściciel...
Osobiście nie mam praktycznie nic przeciwko oklejeniom - większość z nich jest naprawdę estetyczna, niektóre wozy bardzo mi się podobają (np. omawiany wyżej 5437), niemniej jednak, taka jest naturalna kolej rzeczy i trzeba się z tym pogodzić. I tak dziwię się, że decyzję o oklejeniach wydano dopiero teraz.
Osobiście nie mam praktycznie nic przeciwko oklejeniom - większość z nich jest naprawdę estetyczna, niektóre wozy bardzo mi się podobają (np. omawiany wyżej 5437), niemniej jednak, taka jest naturalna kolej rzeczy i trzeba się z tym pogodzić. I tak dziwię się, że decyzję o oklejeniach wydano dopiero teraz.
noidea
To samo A501 na 106 większość naklejek to SCANIA.PePe pisze:proponuję skontrolować i Grodzia z jego A563 i wiecznym kierowcą (znaczy że kiedy go nie spotkam o dowolnej porze tygodnia jest ten sam) na wiecznej relacji 153...
to co on nawyprawiał to jakaś maskara.... wyklejenie nie dość że idiotyczne to do tego estetyka woła o pomstę do nieba...
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Długo by nie szukać, 5437 jak się patrzy...Adam G. pisze:Zresztą - niektóre oklejenia kabin uniemożliwiają praktycznie właściwą obserwację przestrzeni pasażerskiej lub nawet widoczności z prawej strony
[ Dodano: |21 Kwi 2010|, 2010 22:27 ]
A nie lepiej zachować po prostu neutralny stosunek do sprawy? Jeśli oklejenie nie jest przesadzone i nie ogranicza widoczności, to po co się czepiać? Po to by się dowartościować, nie mając swoich spraw na uwadze? Przepraszam ale taki stosunek jest co najmniej chory...Piotrek pisze:Super! Zawsze byłem przeciwny radosnej twórczości kierowców, więc ciesze się, że ktoś w końcu poszedł po rozum do głowy.
Ale faktycznie, bezgraniczne oklejanie swoich wozów jest też nie na miejscu, przykład jw. 5437, 5122...
[ Dodano: |21 Kwi 2010|, 2010 22:30 ]
W serii najnowszych SU18 88xx kierowcy przesadzają z oklejeniem ścianki dzielącej kabinę od przedziału pasażerskiego, vide : 8846...fluger pisze:Czasem okleiny były zrozumiane bo niektórzy pasażerowie lubili wkładać dziób do kabiny kierowcy, a jemu należny się choć trochę prywatność.
Tak by było najlepiej, ale kto miałby to oceniać? Albo likwidujemy całkowicie wszystkie przejawy "personalizacji" wozu, albo wszystkie zostawiamy, to jedyne rozwiązanie.Santos pisze:A nie lepiej zachować po prostu neutralny stosunek do sprawy? Jeśli oklejenie nie jest przesadzone i nie ogranicza widoczności, to po co się czepiać?
noidea
Masz chyba jakieś chore urojenia. W serii 81xx kierowcy na drzwiach od kabiny minimalnie ograniczyli wgląd do kabiny pasażerom pionowym paskiem z okleiny i tyle. W co poniektórych Solarisach z oddzielną kabiną jest to mocno przesadzone...Rav5202 pisze:Czytając to, mam wrażenie że tym kierowcom chcecie zabrać wszystko, nawet prywatność. Prowadzi autobus, dojeżdza na miejsce, wiec czego sie czepiacie? Nie pasuje to czekajcie ne nastepny!
[ Dodano: |21 Kwi 2010|, 2010 22:38 ]
I tak pewnie się stanie. Sukcesywnie wszystko wyjdzie w praniu. Ktoś poczuję się mało bezpiecznie w takim np. 5437 bo stwierdzi, że kierowca ma ograniczoną widoczność, wykona telefon do Straży Miejskiej lub po prostu na Policję. Oni zaś najkrótszą drogą do kierownika oddziału z jakiego pochodzi dany wóz. I po premii dajmy na to.Adam G. pisze:albo wszystkie zostawiamy, to jedyne rozwiązanie.
8144?Santos pisze:Masz chyba jakieś chore urojenia. W serii 81xx kierowcy na drzwiach od kabiny minimalnie ograniczyli wgląd do kabiny pasażerom pionowym paskiem z okleiny i tyle. W co poniektórych Solarisach z oddzielną kabiną jest to mocno przesadzone...Rav5202 pisze:Czytając to, mam wrażenie że tym kierowcom chcecie zabrać wszystko, nawet prywatność. Prowadzi autobus, dojeżdza na miejsce, wiec czego sie czepiacie? Nie pasuje to czekajcie ne nastepny!
przstańcie z opcją you w podpisie 
PrzesadzaszSantos pisze:Ktoś poczuję się mało bezpiecznie w takim np. 5437 bo stwierdzi, że kierowca ma ograniczoną widoczność, wykona telefon do Straży Miejskiej lub po prostu na Policję. Oni zaś najkrótszą drogą do kierownika oddziału z jakiego pochodzi dany wóz. I po premii dajmy na to.
noidea
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Tylko że personalizacja czasem bywa trochę przesadzona. Cholera mnie bierze, jak wsiadam do wozu i na przykład widzę jedną trzecią lewego lusterka, bo właściciel okleił szybę pod siebie, a ja jestem wyższy. Ewentualnie skręcam w prawo, patrzę czy pieszych nie ma i widzę przecudną okleinkę na szybie, bo ktoś, kogo praca polega na wożeniu ludzi ma problem z tym, że wozi ludzi i musi się, biedactwo, całkowicie odizolować.
Trudno by mieli odmawiać, skoro właściciel jest zapewne ''ułożony'' z dyspozytorami i jeździ nim tylko i wyłącznie on sam jeden. Co jest oczywiście abstrakcją. A gdzie widoczność moze być ograniczona to sam się domyśl - z punktu widzenia kierowcy, bo wydaje mi się, że cały czas patrzysz na to przez pryzmat szarego, zwykłego pasażera.radeom pisze:Santos, a możesz powiedzieć, gdzie ta widoczność jest aż tak bardzo ograniczona? Bo nie słyszałem, żeby kierowcy odmawiali jazdy tym wozem ze względu na tą rzecz.Santos pisze:Okleina 5437 jest mocno przesadzona i zapewne część kierowców, na bardzo ograniczoną widoczność odmówiłaby jazdy tym wozem.
[ Dodano: |21 Kwi 2010|, 2010 23:06 ]
Desert kilka wpisów wcześniej umieścił konkrety cytat. Wg niego jeśli ZTM stwierdzi jakieś oklejenie w danym wozie, będą wyciągane odpowiednie konsekwencje. Nawet na forum, wśród miłośników pojawiają się oponenci tegoż ''oklejania'', więc na dobrą sprawę sadzisz, że nie znajdą się tacy w ZTM, po wcześniejszym sygnale od pasażerów ?Adam G. pisze:PrzesadzaszSantos pisze:Ktoś poczuję się mało bezpiecznie w takim np. 5437 bo stwierdzi, że kierowca ma ograniczoną widoczność, wykona telefon do Straży Miejskiej lub po prostu na Policję. Oni zaś najkrótszą drogą do kierownika oddziału z jakiego pochodzi dany wóz. I po premii dajmy na to.Nie sądzę, by ktokolwiek z takiego powodu zawiadamiał jakiekolwiek służby, zaś kierownik chyba doskonale wie, jak wygląda 5437
I zdziwienie, że kierowcy chcą się od tego bydła odgrodzić choćby tym kawałkiem kolorowej taśmy...Santos pisze:Zbyt wielu skur**** znajduję się wśród pasażerów KM, którzy nie mają najmniejszych skrupułów, by ''umilić'' pracę prowadzącemu autobus czy tramwaj.
117 119 130 138 167 168 174 210 318 504 N36 N37
Zmienianie komunikacji miejskiej należy zacząć od zmieniania ZTMu.
Zmienianie komunikacji miejskiej należy zacząć od zmieniania ZTMu.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Jak ktoś nie cierpi pasażerów, to chyba powinien się rozejrzeć raczej za inną robotą?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow