Komunikacja w Rembertowie

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
ncc2000

Post autor: ncc2000 » 12 lip 2011, 14:51

Jarek pisze:Będzie tylko coraz rzedziej i mniej kursów.
I to ma być odpowiedź pracownika ZTM? Nikt nie chciał 515 trasą siekierkowską do Służewca, bo ludzie w odróżnieniu od "szpeców" z ZTM mają wyobraźnię i wiedzę co do tego gdzie jeżdżą. Jakie są dziś potoki z Marsa w kierunku TS widzi każdy, kto obserwuje zupełnie puste na tym odcinku 401. To samo byłoby z 515. Czyli to pasażerowie mieli rację. Druga oferta - to było 143 do Wiatracznej - co też dla mieszkańców byłoby nie do przyjęcia. Rembertów stałby się wtedy jedyną dzielnicą miasta bez autobusu dojeżdżającego chociażby w pobliże Centrum. W ostatnich konsultacjach ZTM zaproponował pewien rodzaj kompromisu - nowe 143 co 10 minut (zapewne zorientowano się, że obecne 515 pęka w szwach), ale nie do Wiatracznej, a do GUS - co mieszkańcy przyjęli raczej dobrze (choć woleliby oczywiście zamiast tworzenia nowej linii na tej samej trasie wzmocnienia istniejącej). Z sali padła natomiast propozycja puszczenia 168 zamiast likwidowanego 415 do Mokrego Ługu, co odniosłem wrażenie dla przedstawiciela ZTM było pomysłem przynajmniej wartym rozważenia. Największe kontrowersje wzbudził natomiast plan likwidacji 514, ale tu nie będę zabierał głosu.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 12 lip 2011, 14:53

ncc2000 pisze:
Jarek pisze:Będzie tylko coraz rzedziej i mniej kursów.
I to ma być odpowiedź pracownika ZTM?
Skąd ten pomysł?

I w ogóle skąd postawa "dajecie zabieracie nie rozmawiacie"? Ktoś tu się wypowiada w imieniu ZTM?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
ncc2000

Post autor: ncc2000 » 12 lip 2011, 14:55

Glonojad pisze:Skąd ten pomysł?
Ten pan był kiedyś w Rembertowie jako przedstawiciel ZTM, więc uznałem, że nadal tam pracuje. Jeśli nie - przepraszam.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 12 lip 2011, 14:56

Nawet jeśli tam cały czas pracuje, to wypowiada się na forum jako osoba prywatna.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
ncc2000

Post autor: ncc2000 » 12 lip 2011, 15:00

Bierut pisze:Zrozumcie jeszcze jedno: priorytetem pasażerów 515, nie jest przesiadka do tramwajów w celu kontynuowania jazdy Jerozolimskimi do Centrum, bo po to właśnie mają SKM-kę (oczywiście w jej normalnym wydaniu).
Dokładnie tak jest. Z obecnego 515 na Gocławku i przy Wiatracznej na przesiadki do tramwaju wysiada stosunkowo mało osób (wiem, bo sam wysiadam). Większość jedzie dalej - do Saskiej, Pl. na Rozdrożu i Marszałkowiskiej.
fik pisze:Nie, nie ma. W tym ciągu komunikacyjnym jest silne 182 i czasami silne 523
523 od Wiatracznej w stronę Szaserów nie jeździ zbyt nabity. To jak rozumiem ZTM nie przeszkadza?

Rosa

Post autor: Rosa » 12 lip 2011, 15:02

fik pisze:
Rosa pisze:Nie ma innych linii które można spokojnie pociąc czy wykasowac włączając w to oczywiście ukochanego przez wszystkich muchowoza?
Jakieś (realne) propozycje?
Np zmniejszyłbym czestotliwośc 105, linii która skutecznie omija w Centrum węzły przesiadkowe i która spokojnie mogłaby jeździc rzadziej bo nie wozi tłumów. Uważam tez że 415 czy 515 mogloby spokojnie przejac cos z 401 która po praskiej stronie jest po prostu gorsza linią od duetu z Rembertowa. Nie zgadzam się z Jarkiem w tym że "Remberótw ma tak źle bo nie chciał u siebie 401" Rembertów po prostu słusznie stwierdził że taka linia nic im nie daje i frekwencja w obecnym 401 doskonale to pokazuje. Nie ma po co robic mocnych złych linii skoro mozna te brygady ptrzeznaczyc na cos z czego skorzystaja pasazerowie.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 12 lip 2011, 15:07

ncc2000 pisze:
Bierut pisze:Zrozumcie jeszcze jedno: priorytetem pasażerów 515, nie jest przesiadka do tramwajów w celu kontynuowania jazdy Jerozolimskimi do Centrum, bo po to właśnie mają SKM-kę (oczywiście w jej normalnym wydaniu).
Dokładnie tak jest. Z obecnego 515 na Gocławku i przy Wiatracznej na przesiadki do tramwaju wysiada stosunkowo mało osób (wiem, bo sam wysiadam). Większość jedzie dalej - do Saskiej, Pl. na Rozdrożu i Marszałkowiskiej.
To po co Rembertów walczył o linię via Wiatrak?! W myśl zasady "pasażer żąda połączenia z A do B przez C i D i obowiązkiem ZTM jest takie połączenie stworzyć"?!

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 12 lip 2011, 15:19

Bierut pisze:Tak długo jak nie będziecie słuchać opini mieszkańców, tak długo potrzebna będzie interwencja Pani Burmistrz.
Apeluje jeszcze raz. W końcu coś dajcie, a nie zabierajcie.
Fakt, Rembertów nie dostał S2 - zabrano mu przepustowość na przejeździe na Cyrulików.
Rembertów nie dostał dowozówek w postaci 196, 153, 215 - zabrano mu ciszę i spokój na ulicach.
W Rembertowie nie uruchomiono komunikacji na Frontowej i Szatkowników - zlikwidowano miejsca parkingowe w celu wyznaczenia przystanków.

Wybacz, ale naprawdę, czytanie tego egoistycznego pierdolenia wywołuje we mnie mdłości.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Rosa

Post autor: Rosa » 12 lip 2011, 15:19

Glonojad pisze:
ncc2000 pisze: Dokładnie tak jest. Z obecnego 515 na Gocławku i przy Wiatracznej na przesiadki do tramwaju wysiada stosunkowo mało osób (wiem, bo sam wysiadam). Większość jedzie dalej - do Saskiej, Pl. na Rozdrożu i Marszałkowiskiej.
To po co Rembertów walczył o linię via Wiatrak?!
A walczył? O ile pamiętam to bardziej walczył o połaczenie z TŁ a Wiatrak to tak wyszedł bo ZTM chciał wzmocnic połączenie Wiatraka z Politechnika.

Awatar użytkownika
ncc2000

Post autor: ncc2000 » 12 lip 2011, 15:19

Glonojad pisze:To po co Rembertów walczył o linię via Wiatrak?!
Ja nie walczyłem ;-) A poważnie. Część mieszkańców walczyła, bo trochę osób pracuje w tych okolicach, ale na pewno nie większość. Poza tym 515 puszczono Grochowską bo wycofywano z niej wtedy 143 (które zaczęło jeździć do Metra Wilanowska, potem na Natolin). Wtedy układ był czytelny - w miarę częste 143 15/15/20 i częste 515 10-12/15/15 (skoordynowane na TŁ z 520) + 408 co 15 minut.

Dziś, kiedy jest SKM nikt nie proponuje powrotu do tego co było, ale 515 co 30 minut to chyba jednak za mało.

[ Dodano: |12 Lip 2011|, 2011 15:37 ]
IMO w chwili obecnej najlepszy układ dla Starego Rembertowa, to byłaby linia 143 z Kolonii na Wiatraczną 20/20/20 + 515 z Kolonii np. do GUS lub gdzieś dalej 12/20/20 (przez Ostrobramską). 168 i 415 - likwidacja.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 12 lip 2011, 17:04

ncc2000 pisze:IMO w chwili obecnej najlepszy układ dla Starego Rembertowa, to byłaby linia 143 z Kolonii na Wiatraczną 20/20/20 + 515 z Kolonii np. do GUS lub gdzieś dalej 12/20/20 (przez Ostrobramską). 168 i 415 - likwidacja.
415 sobie likwiduj do woli, ale póki nie wymyślisz jakiegoś rozwiązania na połączenie Ostrobramska-TS-Mokotów, to od 168 się odstosunkuj. A jak coś wymyślisz, to przelicz brygady, bo na moje oko zabraknie Ci ok. 10 sztuk.
A o zerwaniu połączenia Wygoda-Rembertów (ponoć niezbędnego z powodów socjalnych - spierać się nie będę) chwilowo nic pisać nie będę.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

zgrywus70

Post autor: zgrywus70 » 12 lip 2011, 18:16

Widzę,że kolega z os. Wilgi usilnie broni trasy 168.Jak dobrze pamiętam ta linia kiedyś rozpoczynała trasę właśnie na pętli Gocław i podążała do pętli Rakowiecka poprzez cały Gocław i TŁ.Co do jazdy 168 przez Wygodę to jak nią jeżdżę widzę ilość osób wsiadającą i wysiadającą na tym odcinku(większość to osoby tranzytowe do Rembertowa,którym nie chce się czekać na 515).Zastanawiam się też, dlaczego nasze wspaniałe ZTM nie chce połączyć Utraty z Rembertowem przez Strażacką np. linia 338 z Dw. Wileńskiego do Mokrego Ługu przez Paderewskiego i wtedy możliwe byłoby skasowanie 415 wzmacniając 515 autobusami 415 z dogodną przesiadką na pięćsetkę.Zaś zgranie np. linii 338 na proponowanej przeze mnie trasie z linią dość często kursującą (145) na pewno zrekompensowałoby kasację tej linii na odcinku Wygoda-Strażacka. Jestem ciekawy czy takie połączenie zdałoby próbę?

[ Dodano: |12 Lip 2011|, 2011 18:22 ]
Widzę,że kolega z os. Wilgi usilnie broni trasy 168.Jak dobrze pamiętam ta linia kiedyś rozpoczynała trasę właśnie na pętli Gocław i podążała do pętli Rakowiecka poprzez cały Gocław i TŁ.Co do jazdy 168 przez Wygodę to jak nią jeżdżę widzę ilość osób wsiadającą i wysiadającą na tym odcinku(większość to osoby tranzytowe do Rembertowa,którym nie chce się czekać na 515).Zastanawiam się też, dlaczego nasze wspaniałe ZTM nie chce połączyć Utraty z Rembertowem przez Strażacką np. linia 338 z Dw. Wileńskiego do Mokrego Ługu przez Paderewskiego i wtedy możliwe byłoby skasowanie 415 wzmacniając 515 autobusami 415 z dogodną przesiadką na pięćsetkę.Zaś zgranie np. linii 338 na proponowanej przeze mnie trasie z linią dość często kursującą (145) na pewno zrekompensowałoby kasację tej linii na odcinku Wygoda-Strażacka.Co do połączenia Ostrobramskiej z TS 168 skrócić do Os. Ostrobramska przez Rodziewiczówny Jestem ciekawy czy takie połączenie zdałoby próbę?

Awatar użytkownika
ncc2000

Post autor: ncc2000 » 12 lip 2011, 19:22

pawcio pisze:415 sobie likwiduj do woli, ale póki nie wymyślisz jakiegoś rozwiązania na połączenie Ostrobramska-TS-Mokotów, to od 168 się odstosunkuj. A jak coś wymyślisz, to przelicz brygady, bo na moje oko zabraknie Ci ok. 10 sztuk.
Nic nie muszę wymyślać ani liczyć, bo od myślenia i liczenia jest ZTM a nie ja. Fakty są takie, że 515 jeździ zatłoczone do granic możliwości mimo wakacji, i to po stronie miasta a nie mieszkańców powinny być pomysły jak rozwiązać ten problem. Skoro w autobusie jest tłok, to logiczną konstatacją powinno być zrozumienie, że bez zwiększenia częstotliwości kursowania (a co za tym idzie nowych brygad) nic się nie da zrobić. Skąd wzięć brygady? Na przykład z pustej linii ZS2.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 12 lip 2011, 19:29

zgrywus70 pisze:Widzę,że kolega z os. Wilgi usilnie broni trasy 168.Jak dobrze pamiętam ta linia kiedyś rozpoczynała trasę właśnie na pętli Gocław i podążała do pętli Rakowiecka poprzez cały Gocław i TŁ.
Dawno temu. Jak następnym mostem za mostem łazienkowskim był most w Górze Kalwarii.
ncc2000 pisze:Nic nie muszę wymyślać ani liczyć, bo od myślenia i liczenia jest ZTM a nie ja.
To forum aspiruje (he, he, he) nieco wyżej niż populistyczne postulaty "tego nie damy, ale dajcie więcej". Więc albo zmienisz sposób postępowania, albo będziesz się musiał przenieść na Gazetę.
ncc2000 pisze:Skąd wzięć brygady? Na przykład z pustej linii ZS2.
Czy ja coś dzisiaj o liniach politycznych nie pisałem?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
ncc2000

Post autor: ncc2000 » 12 lip 2011, 19:42

pawcio pisze: Więc albo zmienisz sposób postępowania, albo będziesz się musiał przenieść na Gazetę.
To lubię. Propozycja z gatunku tych "nie do odrzucenia".

ODPOWIEDZ