(*)Ba, 317 nawet...
Komunikacja w Rembertowie
Moderator: Wiliam
- fik
- Naczelne Chamidło
Dwa błędy logiczne w tej wypowiedzi widzę:ncc2000 pisze:Skoro w autobusie jest tłok, to logiczną konstatacją powinno być zrozumienie, że bez zwiększenia częstotliwości kursowania (a co za tym idzie nowych brygad) nic się nie da zrobić.
a) jedynym sposobem na tłok jest zwiększenie częstotliwości (bzdura)
b) jedynym sposobem na zwiększenie częstotliwości jest dodanie brygad (druga bzdura)
[ Dodano: |12 Lip 2011|, 2011 20:07 ]
Odznakę "forumowicza-weterana" i kwaterę w Alei ZasłużonychMichalJ pisze:A jak jeździłem 168(*) jeszcze Poniatoszczakiem, to dostanę jakiś bonus?![]()
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
-
prażanin35
- Zbanowany
Albo ja mam złe obserwacje albo ty nie nadążasz. 6,03 z Okularowej, ludzie się na Gocławiu z trudem mieszczą. Wracam o 17 i od Wałbrzyskiej nie mam szans na siedzące do Gocławia. Lepiej miec coś w tamtym kierunku niż cisnąc się w 515.ncc2000 pisze:I to ma być odpowiedź pracownika ZTM? Nikt nie chciał 515 trasą siekierkowską do Służewca, bo ludzie w odróżnieniu od "szpeców" z ZTM mają wyobraźnię i wiedzę co do tego gdzie jeżdżą. Jakie są dziś potoki z Marsa w kierunku TS widzi każdy, kto obserwuje zupełnie puste na tym odcinku 401.
Problem jest w braku kolejki, jak wróci to 515 będzie znowu normalnie zapełnione. Najlepiej jakby jeździła linia co 5 minut na SR przez Marsa i przejazd, wtedy by obsługiwała oba osiedla tylko te stanie pod szlabanem...
- fik
- Naczelne Chamidło
Na przykład zwiększenie pojemności pojazdów, wprowadzenie połączeń substytucyjnych/komplementarnych, itd, itp. Ba, nierzadko sposobem na tłok jest zmniejszenie częstotliwości (jako relatywne pogorszenie konkurencyjności w stosunku do połączeń substytucyjnych, zwane czasami wygaszaniem popytu).ncc2000 pisze: To jakie są te inne, cudowne sposoby?
Tłok w 515 pojawił się nie dlatego, że to dobre połączenie, tylko dlatego, że pogorszyła się oferta połączenia substytucyjnego. Oznacza to, że w warunkach normalnych S-2 jest substytucyjne dla większości połączeń realizowanych przez 515 (bo jeździ ono pustawe), a to z kolei oznacza, że nie tylko nie ma potrzeby wzmacniania go i puszczania na Zachodni (
Oczywiście, najłatwiej napisać "515 ma być częściej i już", bez zastanowienia się, jak można inaczej rozwiązać sytuację, ale jak już Paweł napisał - to nie onet ani nie gazeta.
Ten cytat sobie drukuję i oprawiam w ramki. To jest IMO esencja uwiądu w jakim tkwi dziś ZTM. Jeśli układ komunikacyjny w stolicy 40-milionowego państwa ustala się na drodze zemsty na dzielnicach "bo nie chciały współpracować", to nie ma w zasadzie dalej o czym rozmawiać.ncc2000 musi się pogodzić, że dobra oferta dla Rembertowa już była
Teraz będzie tylko cięcie tego, co jest; a brygady pójdą do dzielnic, które lepiej współpracują.
[ Dodano: |12 Lip 2011|, 2011 23:28 ]
Wprowadzenie połączeń komplementarnych to de facto zwiększenie częstotliwości (bo czym jest utworzenie nowej linii pokrywającej się z trasą dotychczasowej i skoordynowanie rozkładów) i tak samo wymaga nowych brygad, więc tylko potwierdza to co pisałem wyżej. Rozładowywanie tłoku poprzez cięcie linii i wygaszanie popytu - choć często stosowane przez obecną ekipę ZTM przypomina powiedzenie Wałęsy "stłucz pan termometr, a nie będziesz mieć gorączki". To metoda niepoważna. Wprowadzenie taboru wielkopojemnego w celu zwiększenia podaży w przypadku 515 jest niemożliwe z oczywistych względów, więc to pomijam;-)fik pisze:wprowadzenie połączeń substytucyjnych/komplementarnych, itd, itp. Ba, nierzadko sposobem na tłok jest zmniejszenie częstotliwości
I na koniec taka mała uwaga techniczna - wysyłanie każdego, kto nie zgadza się z obowiązującym tu sposobem dyskusji na Onet, jest obraźliwe dla tego ostatniego. Tam jest wymiana poglądów, tu widzę dopuszczalny jest jedynie monolog propagujący jedynie słuszną opcję.
- 29 Ikarusów
Jasny gwint! Ludzie, nie ośmieszajcie się! Co to ma być? Gra komputerowa? Sim City? Czy ZTM jest mafią, że "brygady pójdą do dzielnic, które lepiej współpracują"?Jarek pisze:ncc2000 musi się pogodzić, że dobra oferta dla Rembertowa już była
Teraz będzie tylko cięcie tego, co jest; a brygady pójdą do dzielnic, które lepiej współpracują.
No jasne. A czy kiermani tego 143 będą się w ogóle zatrzymywać na przystankach? Kto to może wiedzieć. Może tylko będą pokazywać faka przejeżdżając przez największe kałuże, żeby ochlapać Bogu Ducha winnych Rembertowian...Jarek pisze: 143 pewnie powstanie, ale czy częste? Kto to może wiedzieć.
Ponieważ w 100% mogę podpisać się pod opiniami ncc2000 w sprawie 515/415 dodam tylko, że dla osoby kompletnie spoza Waszego towarzystwa (mam na myśli osoby zarządzające tym skądinąd kapitalnym forum), takie uwagi (groźby wyrzucenia stąd) wydają się wyjątkowo niesmaczne. Przyhamujcie, bo często atakujecie w ten sposób czysto merytoryczne poglądy, wpisy, ale "złe" tylko dlatego, że inne.ncc2000 pisze: I na koniec taka mała uwaga techniczna - wysyłanie każdego, kto nie zgadza się z obowiązującym tu sposobem dyskusji na Onet, jest obraźliwe dla tego ostatniego. Tam jest wymiana poglądów, tu widzę dopuszczalny jest jedynie monolog propagujący jedynie słuszną opcję.
Pozdrawiam!!
- fik
- Naczelne Chamidło
Konkrety też sprytnie pominąłeś. Bo po co się nimi zajmować, skoro można pokrzyczeć i potupać, nie?ncc2000 pisze: Wprowadzenie połączeń komplementarnych to de facto zwiększenie częstotliwości (bo czym jest utworzenie nowej linii pokrywającej się z trasą dotychczasowej i skoordynowanie rozkładów) i tak samo wymaga nowych brygad, więc tylko potwierdza to co pisałem wyżej. Rozładowywanie tłoku poprzez cięcie linii i wygaszanie popytu - choć często stosowane przez obecną ekipę ZTM przypomina powiedzenie Wałęsy "stłucz pan termometr, a nie będziesz mieć gorączki". To metoda niepoważna. Wprowadzenie taboru wielkopojemnego w celu zwiększenia podaży w przypadku 515 jest niemożliwe z oczywistych względów, więc to pomijam;-)
Na onecie jest pyskówka. Tu ma być dyskusja merytoryczna, a nie, cytuję "od myślenia i liczenia jest ZTM a nie ja". Skoro tak, to będziesz traktowany na tym forum jako osoba, która liczyć i myśleć nie potrafi. Yer choice.ncc2000 pisze: I na koniec taka mała uwaga techniczna - wysyłanie każdego, kto nie zgadza się z obowiązującym tu sposobem dyskusji na Onet, jest obraźliwe dla tego ostatniego. Tam jest wymiana poglądów, tu widzę dopuszczalny jest jedynie monolog propagujący jedynie słuszną opcję.
-
geograf_OSU
Za takie teskty do ZTM i pracownicy to wyznajacy do odstrzalu.Jarek pisze:Teraz będzie tylko cięcie tego, co jest; a brygady pójdą do dzielnic, które lepiej współpracują
Nie da sie ukryc ze ani 415 czy 515 nie jezdzi zapchane jak normalnie dziala S2. Mokry Lug nie potrzebuje bezposredniego polaczenia do centrum/metra, i oferta 143 do GUSu byla dobra i tutaj winna Rembertowa ze tego niezaakceptowal, choc to laczone bylo z pakietem wawerskim.
Ale problem jest inny co beton ZTMowski raczy nie zauwazyc: w 515 jest tlok bo pogorszyla sie oferta S2. Czy naprawde ZTM takim jest betonem ze nie moze na ten okres dodac kursow na 515 aby rozladowac ten tlok? A to ze ZTM tego nie zrobi to jest skandalem, ale zaraz wyksztalciuchy swoja nowomowa mnie rozjada, ze tak nie mozna bo uklady, systemy, ksztalowanie zachowan itd itp.
Tak sie boicie ze jak normalne S2 wroci to Rembertow nie bedzie chcial oddac czestszego 515? Wtedy mozna zrobic z tego wasze 143 przez Wiatraczna do GUSu.
-
prażanin35
- Zbanowany
Wystarczyło na czas remontu zrobic częste Z-14 i Z-15. Po remoncie można z nimi zrobic cokolwiek, nawet wrócic do obecnej postaci ogryzków co 30 min.
[ Dodano: |13 Lip 2011|, 2011 04:39 ]
Nie wiem czy ktoś zauważył ale ostatnie działania ZTM-u względem Rembertowa świadczą o kompletnym oderwaniu od rzeczywistości:
1 likwidacja 415 w sytuacji kiedy ludzie nie mieszczą się do autobusów
2 brak zastępstwa za kolejkę, która w każdej dyskusji podawana jest za powód braku częstszych połączeń autobusowych(umówmy się, że ZS2 to żadna alternatywa)
3 wyniki rzekomych badań na NR, z których wynikało że 183 ma lepsze wykorzystanie niz 514, a jak jest naprawdę mozna przekonac się po 30 min obserwacji
Prawdopodobnie zmiany sa wprowadzane zza biurka w centrum, a badania robione bez wyjmowania rąk z kieszeni przez osoby które tylko z grubsza wiedza gdzie ta dzielnica się znajduje. Bo jak inaczej wytłumaczyc takie gafy? I nikogo nie dziwi chyba nikła akceptacja dla tak wprowadzanych "reform"...
[ Dodano: |13 Lip 2011|, 2011 04:39 ]
Nie wiem czy ktoś zauważył ale ostatnie działania ZTM-u względem Rembertowa świadczą o kompletnym oderwaniu od rzeczywistości:
1 likwidacja 415 w sytuacji kiedy ludzie nie mieszczą się do autobusów
2 brak zastępstwa za kolejkę, która w każdej dyskusji podawana jest za powód braku częstszych połączeń autobusowych(umówmy się, że ZS2 to żadna alternatywa)
3 wyniki rzekomych badań na NR, z których wynikało że 183 ma lepsze wykorzystanie niz 514, a jak jest naprawdę mozna przekonac się po 30 min obserwacji
Prawdopodobnie zmiany sa wprowadzane zza biurka w centrum, a badania robione bez wyjmowania rąk z kieszeni przez osoby które tylko z grubsza wiedza gdzie ta dzielnica się znajduje. Bo jak inaczej wytłumaczyc takie gafy? I nikogo nie dziwi chyba nikła akceptacja dla tak wprowadzanych "reform"...
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No, jeśli czystością merytoryczną jest "dajcie, bo jest tłok" skierowane do moderatorów forum internetowego zamiast do ZTM (sic!) tudzież "mam w nosie skąd brygady, to nie mój problem" względnie "chcę mieć linię spod domu do szkoły ale koniecznie przez moją ulubioną ulicę choć tam nie wysiadam" to rzeczywiście, tak czysto merytoryczne wpisy bywają niesłusznie prześladowane na forum.29 Ikarusów pisze: Przyhamujcie, bo często atakujecie w ten sposób czysto merytoryczne poglądy, wpisy, ale "złe" tylko dlatego, że inne.
To jest trochę tak jak z kreacjonizmem - jakakolwiek próba jego naukowej obróbki powoduje dość duże wyrwy w spójności tej teorii, stąd jest traktowana jako przejaw dyskryminacji.
[ Dodano: |13 Lip 2011|, 2011 06:39 ]
No to leć na Onet wymieniać się tam poglądami, skoro jest na odpowiednim dla Ciebie poziomie. Nikt tu nikogo pod pistoletem nie trzyma.ncc2000 pisze: I na koniec taka mała uwaga techniczna - wysyłanie każdego, kto nie zgadza się z obowiązującym tu sposobem dyskusji na Onet, jest obraźliwe dla tego ostatniego. Tam jest wymiana poglądów, tu widzę dopuszczalny jest jedynie monolog propagujący jedynie słuszną opcję.
Niestety, obowiązujący tu sposób dyskusji narzuca pewne faszystowskie ograniczenia w rodzaju obowiązku uzasadniania swoich koncepcji czy konieczności szerszego spojrzenia na sprawę, niż tylko dowóz mojego tyłka do mojej pracy.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Tak to niestety działa. Dlatego w Wawrze najbliższa szansa na zwiększenie częstotliwości czegokolwiek będzie pewnie koło 2020 r. zaś Nowodwory od dawien dawna cieszą się częstym (onego czasu hiperczęstym na tle) 508. Jeżeli dzielnice na propozycję a lub b odpowiadają tylko krzykiem a+b+c, to niestety.29 Ikarusów pisze:Jasny gwint! Ludzie, nie ośmieszajcie się! Co to ma być? Gra komputerowa? Sim City? Czy ZTM jest mafią, że "brygady pójdą do dzielnic, które lepiej współpracują"?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Nie rozumiem tego calego gderania nt. 415 + 515 = 143 . Czestotliwosc 143 by byla bardzo przyzwoita, na Mokry Ług można było podyskutowac o 168 ktore mialoby zasadnosc na tej petli przy mocnym 143 na Kolonii.
The fire, baby. It'll burn us both. There's no place in this world for our kind of fire. My warrior woman. My Valkyrie. You'll always be mine.
Always
...and never.
Always
...and never.