Komunikacja na Targówku

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
maciej180
Kontakt:

Post autor: maciej180 » 12 sty 2010, 22:02

195 pisze:105 zakrancowac tymczasowo na Dw.Centralnym
niby gdzie? chyba że na Emilce.
195 pisze:108 skierowac (...) na Polibude xD
taa, to jest najgenialniejsze miejsce na kraniec w całej Warszawie
Obrazek

195

Post autor: 195 » 12 sty 2010, 22:06

maciej180 pisze:niby gdzie? chyba że na Emilce.
Na Dw.Centralnym tam gdzie krancuje 160, a co do 108 to podalem przyklad ale chodzilo mi o <M> Politechnika ;]

Awatar użytkownika
maciej180
Kontakt:

Post autor: maciej180 » 12 sty 2010, 22:30

195 pisze:co do 108 to podalem przyklad ale chodzilo mi o <M> Politechnika ;]
wyobraź sobie, że zdaję sobie z tego sprawę...
Obrazek

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 13 sty 2010, 10:37

Paranoja. Po co chcecie krańcować 127 na Pl. Trzech Krzyży skoro ten kraniec był przyczyną włączenia 518 w 503 :?: Nikt się na to nie zgodzi. Z resztą jeśli już, to lepiej 127 zostawić do DWC (co po zabraniu 500 stamtąd, wydaje się to konieczne).
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 13 sty 2010, 10:39

Dęboszczak pisze:118 powinno kończyć gdzieś w okolicach pl. Konstytucji. Wydłużania na Kazimierzowską doprowadzi do agonii tej linii. I raczej przez Powiśle (Ludna) a nie Tamką. Wydaje mi się dogmatem konieczność bezpośredniego połączenia Bródna ze Starówką. 4 wystarczy + 118 od strony Wisłostrady z dojściem do Nowego Miasta.
Czy przez Tamkę, czy przez Ludną byłoby miw zasadzie obojętne, gdyby nie to, że na Tamce będą ułatwienia dla autobusów, a na Ludnej nie, wskutek czego 118 stałoby na notorycznie zakorkowanej Książęcej przy wjeździe na PTK. Tak więc ja wolę Tamkę ze skrętem w NŚ.

I nie na pl. Konstytucji ani przy <M>Politechnika, ten drugi kraniec nie daje kompletnie nic pasażerom, jedyną zaletą jest to, że można się pozbyć 101. Ja wolę odprowadzić 118 do Centralnego, bo to daje olbrzymie korzyści zarówno wschodniej części Bródna, gdzie mam nadzieję, że linia by zawitała w postaci połączenia ze Śródmieściem i Dworcem.

Dwa BUW. Przy pętli na Politechnice, przez Ludną, w żadnym wypadku nie wieziesz ich szybko do metra. Stacja Centrum jest o wiele bliżej, będzie buspas w Alejach, a NŚ jest buswayem. Poza tym i Karowa, i BUW to wielkie rzesze studentów, nie tylko wymieniających książki, ale uczących się (Karowa, w dodatku tam jest bardzo duże studium WF). Połączenie z dworcem byłoby dla nich bezcenne, chodzi mi głównie o kolej. Nie tylko wtedy, gdy będą z bagażami wracać do domu bądź przyjeżdżać do Warszawy, ale także w codziennych podróżach. Przy wysokiej częstotliwości 118 opłacałoby się dojeżdżać do szyny, a Bródno jest tą z dzielnic, gdzie liczba wynajmujących pokoje lub mieszkania jest najwyższa. Trasa przez De Gauelle'a - Centrum - DWC daje optymalne załatwienia kwestii dojazdu do metra, kolei i przesiadek autobusowo-tramwajowych na całą Warszawę bez ryzyka korków. W dodatku jest najkrótsza ze wszystkich tu proponowanych.

O 101 już mówiłem, załatwić je 138. Zaś Grzybowska daje możliwość skomunikowania Biblioteki z UW i mam nadzieję, że tak pojedzie 150.
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 13 sty 2010, 10:46

A co ze 118 na południe od DWC :?: Obecna trasa na południe raczej nie ma racji bytu, a na Kazimierzowskiej do Rakowieckiej sprawę załatwiłoby 218.
Emdegger pisze:O 101 już mówiłem, załatwić je 138. Zaś Grzybowska daje możliwość skomunikowania Biblioteki z UW i mam nadzieję, że tak pojedzie 150.
138 jest bardziej pożyteczne na trasie przez Saską Kępę i Trasę Łazienkowską. 101 nie wozi tylu pasażerów, by miało się ją zamienić na lepszy model. 166 wystarczy.
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.

drapka

Post autor: drapka » 13 sty 2010, 10:53

Dęboszczak pisze:Aż się prosi 195+503 jako jedna b. częsta linia w śladzie 503
Żeby się nawet na kolanach prosiła - na kiełbasy i do towarzyszy z komitetu! #-o
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 13 sty 2010, 10:54

Na Spartańskiej zostanie 222, wystarczy. Zresztą samo 222 też jest do sprzątnięcia, bo nie przekracza 20, 30% zapełnienia. W Alejach Niepodległości 118 z całą pewnością zastępować nie trzeba, tam jeździ mnóstwo pustych autobusów.

Ja nie mam nic przeciwko 218 na Kazimierzowskiej. Tak więc zasadniczo odpowiadając zastępstwo tylko na Kazimierzowskiej, nigdzie indziej. 118 miało pełne wymiany na patelni i DWC i na południe jechać nie powinno.

Tak samo nie wiem, czy 101 zastępować czymś na pl. Hallera. Tramwaje nadal tam będą, 174 też, również 135. A trasa 166 już teraz jest bardzo długa, gdy ja chciałem wpuścić na Ursynów 162, to powiedziano mi, że eszelon. 166 na Hallerze to też tasiemiec. Linię należy raczej wycofać z Pragi, niż w nią inwestować. Chyba że będzie skrócona na Ursynowie.
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

drapka

Post autor: drapka » 13 sty 2010, 10:56

Emdegger pisze:Poza tym i Karowa, i BUW to wielkie rzesze studentów, nie tylko wymieniających książki, ale uczących się (Karowa, w dodatku tam jest bardzo duże studium WF)
Ale Karowa i BUW, o ile nie przemieszczają się piechotą, zasilają zupełnie różne ciągi komunikacyjne. Karowa to wybitnie Bristol/Uniwersytet Warszawski, a BUW to Bibiloteka Uniwersytecka.
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 13 sty 2010, 10:57

drapka pisze:
Dęboszczak pisze:Aż się prosi 195+503 jako jedna b. częsta linia w śladzie 503
Żeby się nawet na kolanach prosiła - na kiełbasy i do towarzyszy z komitetu! #-o
Przysłowia mądrością narodu (o ile to przysłowie, a nie np. nawiązanie do jakiegoś filmu), mógłbyś sprecyzować?

[ Dodano: |13 Sty 2010|, 2010 10:58 ]
drapka pisze:Ale Karowa i BUW, o ile nie przemieszczają się piechotą, zasilają zupełnie różne ciągi komunikacyjne. Karowa to wybitnie Bristol/Uniwersytet Warszawski, a BUW to Bibiloteka Uniwersytecka.
Decyduje wiadukt Markiewicza - kto na wschód ten liniami bibliotecznymi, kto na zachód, ten ląduje na Trakcie. Przerabiałem.

drapka

Post autor: drapka » 13 sty 2010, 11:10

Emdegger pisze:Żeby się nawet na kolanach prosiła - na kiełbasy i do towarzyszy z komitetu!
Przysłowia mądrością narodu (o ile to przysłowie, a nie np. nawiązanie do jakiegoś filmu), mógłbyś sprecyzować?
Naturalnie.
No więc w czasach słusznie minionych kolejna karuzela kadrowa ("Bartkowiak z Paxu do śmaksu, Dupiak do komitetu, a Maliniak w maliny...") spowodowała, że jeden z ważnych towarzyszy został oddelegowany na dyrektora zakładów mięsnych (na czym się oczywiście nie znał). No i podczas pierwszego obchodu po terenie, rozżalony degradacją, zobaczywszy wyjątkowo dorodnego tucznika płci żeńskiej, rozkazal współpracownikom: "ta świnia - na kiełbasy i wysłać do towarzyszy z komitetu". "Ale towarzyszu dyrektorze ona się prosi..." - "Żeby się nawet na kolanach prosiła, powiedziałem: na kiełbasy i do komitetu!"

Więc skoro 195 się prosi, ja odpowiadam: do komitetu! :)
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 13 sty 2010, 11:12

Dzięki ;)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 sty 2010, 11:16

drapka pisze: Więc skoro 195 się prosi, ja odpowiadam: do komitetu! :)
Niestety, nie zrozumialem - popierasz, czy wręcz przeciwnie?

Mnie tam się wydaje, że lepiej mieć jedno coś a'la 190 czy 191* niż dwie niekoordynowalne linie.

* - nie sądziłem że dożyję takiej częstotliwości ursuskiej jedynki
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

drapka

Post autor: drapka » 13 sty 2010, 11:27

Glonojad pisze:drapka napisał/a:

Więc skoro 195 się prosi, ja odpowiadam: do komitetu!

Niestety, nie zrozumialem - popierasz, czy wręcz przeciwnie?
"Połączenie 195 z 503 po śladzie 503" rozumiem jako pozbawienie potrzebnej i wykorzystywanej relacji między Ursynowem Płn. a Traktem Królewskim (zwłaszcza odcinków Dunikowskiego-Pięciolini/Zaolziańska i Kostrzewskiego-Łazienki Królewskie czyli tych, do których dojazd metrem byłby przerostem formy nad treścią). Dodatkowo odcięto by połączenie z hipermarketem Real okolic Stegien i Dolnego Mokotowa (a są na nie chętni). I jeszcze miejmy na względzie niekompatybilnosć charakteru linii: 195 jako linia zwykła i 503 jako przyspieszona. Jaki charakter miałaby mieć ta hybryda? Przyspieszony - zeby zabrać i Stegnom Płd. połączenie ze światem? Czy może zwykły, żeby spowolnić Ursynowowi i Służewowi nad Dolinką dojazd na Trakt?

Połączyć można to na północ od Krakowskiego Przedmieścia, na południe - nie bardzo widzę możliwość. Nawet jeśli pozostawić zamiast 195 ogryzek do Ursynowa Północnego, to - po pierwsze: gdzie to pomieścić (dobra, rozumiem, że da się to połączyć z 209 i ten problem znika), po drugie - jakość przesiadki do tzw. kitu.
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 sty 2010, 11:34

No o rozbieżności tras na Ursynowie nie pomyślałem.

Co do spowolnienia - nic się nie spowolni, bo na długość podróży składa się czas przejazdu (+ dla czerwonaka) oraz czas oczekiwania (+ dla połączonej linii) i czas dojścia (+ dla czarnucha).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ODPOWIEDZ