Co w dzielnicy Ursynów piszczy

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 15 kwie 2015, 6:46

geograf_OSU pisze:
pawcio pisze:A paręnaście lat temu to samo 401 przez Służewiec przejeżdżało bez zasadniczych wymian pasażerskich, bo po dawnych fabrykach wiatr hulał niczym po gruszach. I co z tego?
Jeszcze 2-3 lata temy pawcio, bastian, oraz fik wyśmiewali wszystkich którzy chcieli pociąć 401 a teraz zmiana frontu, hehe. Warunki drogowe wtedy były takie jak teraz.
Po pierwsze, to ruch rosnie w tempie 5% rocznie. Tu bardziej, bo doszedł ruch wzbudzony z inwestycji drogowych.

Po drugie, nie ma mostu Łazienkowskiego.

Może jednak ogranicz się do forum Gazety Polskiej (o ile ne w ogòle ma).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 15 kwie 2015, 7:56

Nigdy nie broniłem integralności 401. Wskazywałem tylko, że jego podział wymaga dołożenia.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

reserved

Post autor: reserved » 15 kwie 2015, 7:57

TGM pisze:Nie pamiętam już kolejności, ale na pewno 195 długo miało jeden przystanek. A mogli dołożyć bo do niedawna to były dwa różne zespoły przystankowe: Tor Stegny i Idzikowskiego. Więc dla porządku tylko...
On jest tam totalnie bez sensu. Linia zatrzymuje się tam, żeby tylko klapnąć drzwiami. Ludzie i tak wysiadają na wcześniejszym. Nie ma tam żadnego innego autobusu. Nic tam nie ma.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 15 kwie 2015, 9:50

Ale jeśli zatrzyma się tam 401 (a chyba jednak przesiadkowo powinno), to już się robią dwie linie...

reserved

Post autor: reserved » 15 kwie 2015, 11:04

Ja jestem stanowczo przeciwko spowalnianiu linii przyspieszonych. Każdy przystanek to strata czasowa dla pasażerów. A jaki tam mógłby być zysk? Iść milion kilometrów przez całe skrzyżowanie na przystanek, gdzie jest samo 401? A jak mi ucieknie? Będę czekał 15 min na totalnym pustkowiu? Nie, moim zdaniem nawet jeśli ktoś z tego przystanku i z tej linii skorzysta, to i tak w ogólnym udziale tej linii przyniesie to więcej strat niż zysków. Zawsze można wsiąść w takie 148 przy Mangalii (gdzie jest ciut lepsza przesiadka) i potem się przesiąść dalej w 401. To samo ze 166 w kierunku południowym.

Georg

Post autor: Georg » 15 kwie 2015, 11:05

Jeśli 401 będzie jeździć na obecnej trasie, to rozkład jest fikcją. Następny autobus może przyjechać i za minutę i za 45 minut. Chyba nikt przy zdrowych zmysłach by się tam nie przesiadał.

drapka

Post autor: drapka » 15 kwie 2015, 12:18

Poc Vocem pisze:A może po prostu przy tym nieszczęsnym Torze Stegny trzeba zatrzymywać czerwone? Odnoszę wrażenie, że tam nie ma ludzi, bo przyspieszone się nie zatrzymują, a nie dlatego że nie ma chętnych. Węzeł owszem, jest daleko od generatorów ruchu, ale całkiem wygodnie można się tam przesiadać na to nieszczęsne 401.
Spokojnie. Wybudują drugi Służewiec-znajdą się pasażerzy :)
Popatrz, jaka franca!

reserved

Post autor: reserved » 15 kwie 2015, 12:19

Pasażerzy?!

drapka

Post autor: drapka » 15 kwie 2015, 12:38

Łammy paradygmaty :)
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 15 kwie 2015, 12:55

drapka pisze:Spokojnie. Wybudują drugi Służewiec-znajdą się pasażerzy :)
Jakoś średnio wierzę w ten drugi Służewiec w ciągu najbliższego dziesięciolecia. Podobno sprawy z gruntami wciąż są nieuregulowane, a na dodatek własność części działek (salon samochodowy i ta dziura w ziemi w trójkącie, o pozostałościach R-9 wreszcie nie wspominając) jest "niemożliwa" do wykupienia.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

drapka

Post autor: drapka » 15 kwie 2015, 14:00

Szczerze mówiąc nie rozpaczam z tego powodu :)
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 15 kwie 2015, 15:10

Poc Vocem pisze:
drapka pisze:Spokojnie. Wybudują drugi Służewiec-znajdą się pasażerzy :)
Jakoś średnio wierzę w ten drugi Służewiec w ciągu najbliższego dziesięciolecia. Podobno sprawy z gruntami wciąż są nieuregulowane, a na dodatek własność części działek (salon samochodowy i ta dziura w ziemi w trójkącie, o pozostałościach R-9 wreszcie nie wspominając) jest "niemożliwa" do wykupienia.
No nie wiem...
http://m.warszawa.gazeta.pl/warszawa/1, ... zyje_.html
Po zaciętej licytacji w piątek sprzedany został szkielet niedoszłego hotelu u zbiegu Sobieskiego i Sikorskiego. - Mamy nadzieję, że budowa zostanie dokończona - powiedział "Gazecie Stołecznej" przedstawiciel inwestora.
Data artykułu jest 2014-07-04.
I dalej:
To kolejna inwestycja w tym rejonie, która może ożyć po długim okresie hibernacji. W ubiegłym roku nowego właściciela znalazła trójkątna działka u zbiegu Idzikowskiego, Sobieskiego i Witosa. Pod koniec lat 90-tych ówczesny inwestor, spółka Tarus Holding, zdążył tam wybudować fundamenty pawilonu wystawienniczego. Potem właściciel spółki zmarł, a ona sama przestała działać. Fundamenty od kilkunastu lat po każdym większym deszczu zamieniają się w sadzawkę. Teraz nieruchomość przejęła firma Papylong. Fundamenty chce rozebrać, a potem zbudować ośmiopiętrowy biurowiec z trzypiętrowym podziemnym parkingiem zaprojektowany przez pracownię Innebo. - Budowa rozpocznie się na wiosnę 2015, a zakończy się po 16 miesiącach realizacji. Jesteśmy w trakcie opracowywania projektu budowlanego - informuje Ewa Zurman z firmy Papylong.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 15 kwie 2015, 15:21

8 piętrowy biurowiec ma być "nowym Służewcem"? Bitch, please...

reserved

Post autor: reserved » 15 kwie 2015, 15:28

Właśnie ostatnio się zastanawiałem, co z tym budynkiem. Jak się wybuduje, trzeba będzie zobaczyć, jakie potoki generuje. Może 401 z przystankiem NŻ nie byłoby takie złe. Zwłaszcza, że tam zbyt wielu ludzi nie ma, więc nie będzie niepotrzebnych zatrzymań, a i sam wieżowiec pewnie będzie generować zatrzymania jedynie w godzinach szczytowych.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 15 kwie 2015, 15:44

person pisze:8 piętrowy biurowiec ma być "nowym Służewcem"? Bitch, please...
- wieżowiec przy Torze Stegny
- budynek w miejscu zalanych fundamentów http://www.urbanity.pl/mazowieckie/wars ... long,b8800
- biurowiec w okolicy Mangalii http://www.urbanity.pl/mazowieckie/wars ... ark,w11312
- biurowce pomiędzy Witosa i Beethovena http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1545407
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

ODPOWIEDZ