Komunikacja miejska po M2C - plany, projekty

Moderator: Wiliam

reserved

Post autor: reserved » 02 paź 2014, 8:08

osa pisze:
JotPeCet pisze:Nie pamiętam ostatniego przesunięcia otwarcia Targowej ;)
Najpierw otwarcie miało być 1 października. A w ogóle to pod koniec wakacji.
A w ogóle to na Euro 2012. :P

Awatar użytkownika
Domas
(A408 i A451)

Post autor: Domas » 02 paź 2014, 8:17

Wina Kopa... oh, wait...

pasażer

Post autor: pasażer » 02 paź 2014, 16:24

ashir pisze:Z Kijowskiej 01 jest chyba bliżej do stacji metra niż od Al. Zielenieckiej 01?
A co z Zielenieckiej nie będzie busów do M Stadion?

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 02 paź 2014, 22:41

Glonojad pisze:Mi tam się wydaje, że Ząbkowska - a już na bank Kijowska - powinny pozostać. To jest jednak funkcjonalne centrum miasta, praskie śródmieście, a wymiany pasażerów w tramwajach pokazują, że i autobusy mogłyby mieć wzięcie- tym bardziej, że z Wileniaka do Zielenieckiej jest ponad 1200 metrów.

Charakter przyspieszony fajna sprawa, ale nie za cenę rozsądku - tym bardziej, że np. z Tarchomina do Wschodniego to inaczej, niż 509 do Kijowskiej, dojechać się niestety nie da (choć oczywiście sprawę doskonale załatwiłoby 21 na trasie Winnica - Światowida - Modlińska - Jagiellońska - Targowa - Kijowska - Tysiąclecia - Bora Komorowskiego - Gocław)
Ząbkowska to chyba nie ma potrzeby - do Wileńskiego jest rzut beretem, raczej powinna zostać Kijowska zamiast Al.Zielenieckiej.
ŁK

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 02 paź 2014, 22:46

primoż pisze:
ashir pisze:W jakiej kwestii?
Likwidując przystanek przy Powszechnym dla 509 uniemożliwiasz przesiadkę ludziom z Gocławia na Grochowską. 22 co 10/15/15 z przesiadką na rondzie Waszyngtona jest niezadowalające, bo oznacza dłuższy czas oczekiwania niż na trio 3/22/26 na ZP al. Zieleniecka (samo 26 z dwa razy większą częstotliwością, a nawet po planowanym późniejszym pocięciu do 8/12/15 zostaje jeszcze 3 i 22). Z kolei przesiadka z Gocławia na Grochowskie przy Kijowskiej to jazda na około. No i skoro stawia się na system przesiadkowy, to trzeba zadbać o rozsądny czas oczekiwania. Bo potem to są protesty o bezpośrednią linię, bo przesiadka gówniana.
Nie do końca. Wydaje się, że z Kijowskiej do tramwajów (owszem, bez 22) jest bliżej niż spod teatru pod Wedel.
A 22 to sobie można sprawdzić jeszcze na Rondzie Waszyngtona, na tablicy świeci, za ile będzie.

Główny problem? Korek przed skrętem w Kijowską.
ŁK

osa

Post autor: osa » 03 paź 2014, 0:08

pawcio pisze:Targowa w wakacje? Nigdy czegoś takiego nie słyszałem. Ale Tobie się zdarzało słyszeć i pisać potem różne dziwne rzeczy na temat terminów, jak tramwaje na Targowej od września w Kencie gdy od roku nikt na termin wcześniejszy niż początek października nie liczył.
A to ciekawe, bo niejaki dyrektor Wiesław Witek o możliwym powrocie tramwajów na Targową przed końcem wakacji mówił wiosną miejskim radnym. Zresztą nie tylko on. Inni jednak dali potem ciała i się posypało.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 03 paź 2014, 0:11

pasażer pisze:A co z Zielenieckiej nie będzie busów do M Stadion?
Nieopłacalne czasowo, chyba, że się trafi akurat na przystanku.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

pasażer

Post autor: pasażer » 03 paź 2014, 0:35

Tak, najlepiej bus z pod domu do pracy i z powrotem. Bliżej do metra będzie na Wileńskim tylko kilka kroków, nie trzeba wysiadać i czekać na nieoplacalny podjazd do M Stadion, wystarczy podjechać do Wileńskiego.

Awatar użytkownika
DarW

Post autor: DarW » 03 paź 2014, 2:05

Tak przy okazji dla sprawiedliwości ogólnonarodowej powinno się także skasować RZESZOTARSKIEJ 01, skoro likwidują w str. Targówka tymczasowy (nr. 5X) to i do Centrum ten za ulicą (za skrzyżowaniem) dla równowagi też zamkną. Jest przecież SZWEDZKA i DW. WILEŃSKI.
-------------------

DarW

ashir

Post autor: ashir » 03 paź 2014, 6:50

DarW pisze:Tak przy okazji dla sprawiedliwości ogólnonarodowej powinno się także skasować RZESZOTARSKIEJ 01, skoro likwidują w str. Targówka tymczasowy (nr. 5X) to i do Centrum ten za ulicą (za skrzyżowaniem) dla równowagi też zamkną. Jest przecież SZWEDZKA i DW. WILEŃSKI.
Ale Rzeszotarskiej 01 już funkcjonowało w dawnych latach. :wink:

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 03 paź 2014, 8:23

osa pisze:
pawcio pisze:Targowa w wakacje? Nigdy czegoś takiego nie słyszałem. Ale Tobie się zdarzało słyszeć i pisać potem różne dziwne rzeczy na temat terminów, jak tramwaje na Targowej od września w Kencie gdy od roku nikt na termin wcześniejszy niż początek października nie liczył.
A to ciekawe, bo niejaki dyrektor Wiesław Witek o możliwym powrocie tramwajów na Targową przed końcem wakacji mówił wiosną miejskim radnym. Zresztą nie tylko on. Inni jednak dali potem ciała i się posypało.
Na szczęście za dyrektora Witka nie odpowiadam. :D
Wiem tylko, że na różnych spotkaniach na temat harmonogramu wyłączeń tramwajowych od listopada nikt z technicznych o wrześniu nie mówił. A co potem z tego polityczni robią, to już inna bajka.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 03 paź 2014, 10:48

DarW pisze:Tak przy okazji dla sprawiedliwości ogólnonarodowej powinno się także skasować RZESZOTARSKIEJ 01, skoro likwidują w str. Targówka tymczasowy (nr. 5X) to i do Centrum ten za ulicą (za skrzyżowaniem) dla równowagi też zamkną. Jest przecież SZWEDZKA i DW. WILEŃSKI.
Tak, a jak ktoś mieszka idealnie pośrodku odcinka Szwedzka - Targowa, będzie ganiał z buta...

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 03 paź 2014, 10:54

pasażer pisze:Tak, najlepiej bus z pod domu do pracy i z powrotem. Bliżej do metra będzie na Wileńskim tylko kilka kroków, nie trzeba wysiadać i czekać na nieoplacalny podjazd do M Stadion, wystarczy podjechać do Wileńskiego.
A o co Ci chodzi? Z Zielenieckiej to na 90% z buta do metra ludzie będą chodzić, a nie czekać na dowozówkę, żeby parę metrów podjechać...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

osa

Post autor: osa » 03 paź 2014, 10:55

pawcio pisze:
osa pisze: A to ciekawe, bo niejaki dyrektor Wiesław Witek o możliwym powrocie tramwajów na Targową przed końcem wakacji mówił wiosną miejskim radnym. Zresztą nie tylko on. Inni jednak dali potem ciała i się posypało.
Na szczęście za dyrektora Witka nie odpowiadam. :D
Wiem tylko, że na różnych spotkaniach na temat harmonogramu wyłączeń tramwajowych od listopada nikt z technicznych o wrześniu nie mówił. A co potem z tego polityczni robią, to już inna bajka.
Ja się bardzo cieszę, że na naradach technicznych trzeźwo myślący urzędnicy przewidywali opóźnienie Targowej (na marginesie pytanie: co zrobili, żeby temu zapobiec i lepiej skoordynować prace?). Tylko że ja nie jestem uczestnikiem tych narad. Skoro różni ważni urzędnicy zapewniają publicznie, że Targowa może wrócić przed końcem wakacji, to ja nie mam podstaw im nie wierzyć. Słyszę też zresztą, że to była niedopilnowane i można się było wyrobić, gdyby się chciało. Z kolei oficjalne informacje o poślizgu tramwajów były w ostatnich tygodniach cenzurowane i trzeba je było wydzierać siłą.
Podawano też ewidentne kłamstwa - gdy przed wakacjami pisaliśmy, że nie ma szans, by zdążyć z ukończeniem budowy metra 30 września, zbywano to kpinami. Teraz widać, że budowa trwa dalej. Kiedy w maju doszło do osunięcia ziemi na Targowej (powstał lej głęboki na 3 metry), sprawa była bagatelizowana, że nic się nie stało. Teraz widać, że przeszkodziło to w dokończeniu remontu torów tramwajowych. Nadal nie jest też oficjalnie ogłoszone, jaki jest jego harmonogram. Zaiste przedziwna polityka informacyjna ratusza i jego spółek.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 03 paź 2014, 11:33

Polityka informacyjna jest dziwna, to prawda.
A harmonogram na Targowej cały czas chyba się zmienia. W ostatnim miesiącu poznałem chyba cztery jego wersje, a nie wiem, czy czegoś nie przegapiłem.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

ODPOWIEDZ