O nazwach ulic

Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 30 lis 2009, 11:25

Bastian pisze:
fik pisze:Drugie co do wielkości miasto w Polsce ma w Warszawie jedną aleję i jedno przedmieście; faktycznie, ulicy senso stricto - nie ma.
Są jeszcze ulice Krakusa i Krakowiaków :P
No i Wawelska tak na podsumowanie ;)
Krakusa to miejsce szczególnie mi bliskie, bo tam mieszkam, ale ulica ogólnie mało znana
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 30 lis 2009, 12:39

Paweł_K pisze:
Bastian pisze: Są jeszcze ulice Krakusa i Krakowiaków :P
No i Wawelska tak na podsumowanie ;)
Krakusa to miejsce szczególnie mi bliskie, bo tam mieszkam, ale ulica ogólnie mało znana
Jest jeszcze ul. Nowej Huty :p
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

JaBaal

Post autor: JaBaal » 05 gru 2009, 15:09

Łódź nie jest większa od Krakowa aby?
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 05 gru 2009, 15:23

Może i jest większa, ale Kraków ma więcej mieszkanców.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 05 gru 2009, 16:56

Pod względem powierzchni też jest mniejsza od Krakowa (i chyba też od Szczecina OIDP) ;-)
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

slav

Post autor: slav » 11 gru 2009, 13:50

Wolfchen pisze:Może i jest większa, ale Kraków ma więcej mieszkanców.
ale to od niedawna i bardzo możliwe, że wkrótce to Łódź będzie miała znowu więcej mieszk.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 11 gru 2009, 14:11

Możliwe też jest, że nie będzie miała. Warto o tym pisać? :roll:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 11 gru 2009, 14:57

Czyżby JWC inwestowało w Łodzi?
W Krakowie podejżewam że też są jacyś deweloperzy.

](*,)
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 12 gru 2009, 13:26

Ciąg dalszy sprawy o nazwie dla mostu Północnego

http://www.tvnwarszawa.pl/-1,1633053,0, ... omosc.html
Most Północny powinien nosić imię Jana Pawła II - zaproponowała w czerwcu Hanna Gronkiewicz-Waltz. Czy to dobry pomysł? - pyta na swoim blogu radny Warszawy Bartosz Dominiak. Efekt? - Pojawiło się kilkanaście propozycji, przesłałem je do pani prezydent - mówi w TVN Warszawa radny.

Nadanie przeprawie z Bielan na Białołękę imienia Jana Pawła II zaproponowała prezydent Hanna Gronkiewicz-Waltz. Propozycja padła w czerwcu podczas wbicia pierwszej łopaty na budowie.

Do tego pomysłu w dość złośliwy sposób odniósł się niedawno na swoim blogu radny Bartosz Dominiak.

- Zadałem pytanie na blogu, pojawiło się kilkanaście propozycji. Takie ożywienie świadczy o tym, że taka dyskusja jest potrzebna - przekonuje.

Radny przesłał propozycje w oficjalnym piśmie do prezydent Warszawy. - Chciałbym, żeby w trakcie prac nad nazwą mostu przynajmniej je uwzględnić - dodaje.

Dyskusja trwa

Wśród propozycji internautów były zarówno te jak najbardziej poważne, jak i pomysły, które można traktować w kategoriach dowcipu. - Jedną z najciekawszych propozycji jest nadanie mostowi imienia Marka Edelmana. Ale to pod warunkiem, że w ogóle podejmiemy decyzję o zmianie nazwy - mówi Dominiak. - Osobiście jestem zwolennikiem pozostawienia nazwy: most Północny - dodaje.

Wśród propozycji jest m.in. most im. Benedykta XVI, Bohaterów Tybetu oraz Most Zygmunta. Z przymrużeniem oka można traktować pomysły nadania przeprawie imienia Polskiego Idiotyzmu oraz Most Północny im. Słońca Peru.

Propozycje widzów

Swoje propozycje zgłosili także widzowie "Miejskiego Reportera", którzy w czasie trwania programu dzwonili na numer 22 444 77 77. - To proste: powinien nazywać się Białołęcki, ewentualnie Tarchomiński - mówi Marek z Targówka. - Powinien pozostać mostem Północnym, bo ta nazwa zaistniała jako pierwsza - dodaje Jerzy ze Śródmieścia.
Wg sondy około 80% głosujących popiera pozostawienie obecnej nazwy.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 12 gru 2009, 15:07

:/
Most im. Jana Pawła II i dla kontrastu kościół parafialny pod wezwaniem Marii Skłodowskiej =;
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 12 gru 2009, 15:57

Pod wezwaniem kogo? :shock:
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Awatar użytkownika
m72
(mateusz72)

Post autor: m72 » 12 gru 2009, 16:01

"-A może Maria Curie-Skłodowska też była kobietą?!
- To chyba nie był najlepszy przykład...
- A bo mnie zdenerwowały!"

[ Dodano: |12 Gru 2009|, 2009 16:02 ]
Kleszczowi zapewne chodziło o to, że JPII już do zarzygania jest dużo a innych osób, które są znamienite nie honoruje się.
BTW dość z janopapizacją!
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 12 gru 2009, 16:03

^^^ Dokładnie :]
Emdegger pisze:Pod wezwaniem kogo? :shock:
Jeżeli most ma być imienia papieża, a już planowano żeby stadion narodowy nosił też jakieś święte imię to może czas aby kościoły miały świeckich patronów =;
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 12 gru 2009, 19:54

:arrow: Ten most zawsze będzie nazywany Północnym i żadne uchwały tego ze świadomości ludzi nie wyrzucą.

P.S. W Radomiu powstanie wkrótce ulica... Zegara Słonecznego :shock:.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 12 gru 2009, 21:05

MZ pisze:Ten most zawsze będzie nazywany Północnym i żadne uchwały tego ze świadomości ludzi nie wyrzucą.
Ale na mapie będzie paszkwil. Patrz: rondo Babka...
MZ pisze:W Radomiu powstanie wkrótce ulica... Zegara Słonecznego
Czy mówisz o przedłużeniu Czystej? To już lepiej by wyglądało "Heliocentryczna"... #-o

ODPOWIEDZ