O nazwach ulic
Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
No to się zastanowimy
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Bastian
- Sułtan Maroka
A przyszło mi do głowy jeszcze, że dla Lema nadawałaby się Nowo-Czerniakowska. W końcu Park Technologiczny...
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
A czy to nie ma być Aleja Polski WalczacejBastian pisze:A przyszło mi do głowy jeszcze, że dla Lema nadawałaby się Nowo-Czerniakowska. W końcu Park Technologiczny...
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Kolejna "martyrologiczna" nazwa?!R-11 Kleszczowa pisze:Aleja Polski Walczacej
Linia 155: 1966-2011
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
W okolicach Kopca Czerniakowskiego co druga ulica ma w nazwie skrot "AK" . Z całym szacunkiem dla AK, ale IMHO trochę przesadzają Choć największym przkerętem była zmiana nazwy Ronda Babka.mobil one pisze:Kolejna "martyrologiczna" nazwa?!R-11 Kleszczowa pisze:Aleja Polski Walczacej
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jest jeszcze Nowobartycka do nazwania, też całkiem długa.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Jaki ma mieć przebieg Nowo-Bartycka
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Tam to samochody wjeżdżają pod same drzwi wejściowe.R-11 Kleszczowa pisze:A samochody będa parkować bo np. przy wyd. Demart nie ma w sumie wiele miejsca do parkowania.
A jeśli chodzi o nazwy warszawskich ulic, to polecam książkę Jarosława Osowskiego zatytułowaną "Warszawa i jej ulice". Naprawdę dużo można się z niej dowiedzieć.
Witam:)
Wiem, że rondo to niezupełnie ulica, ale skoro to wątek 'o nazwach ulic' to pomyślałam, że może ktosik wie skąd się wzięła nazwa Rondo Żaba?
Co to za żaba?
pzdr!
Wiem, że rondo to niezupełnie ulica, ale skoro to wątek 'o nazwach ulic' to pomyślałam, że może ktosik wie skąd się wzięła nazwa Rondo Żaba?
Co to za żaba?
pzdr!
http://miastomania.pl - Warszawa w obrazkach (specyficznych)
http://tramwaje.wasowska.net - Trolejbusy i tramwaje. Dawniej i dziś.
http://tramwaje.wasowska.net - Trolejbusy i tramwaje. Dawniej i dziś.
- Paweł_K
- Taki ligowy Bełchatów
- Kontakt:
Coś mi się wydaje że dlatego że z lotu ptaka wygląda jak żaba
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Witamy kolejną przedstawicielkę płci pięknej na forum
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Witamy kolejną przedstawicielkę płci pięknej na forum
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
- Bastian
- Sułtan Maroka
Dokładnie. Plan całego skrzyżowania (dodam, że przed przebudową, a więc przed powstaniem ronda) komuś się skojarzył z żabą, stąd nazwa "węzeł Żaba", a obecnie "Rondo Żaba".
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
To na tej zasadzie rynek Nowosolna w Łodzi można nazwać "Plac Pająka", bo stamtąd ulice rozchodzą się w sześciu, czy ośmiu kierunkach...Bastian pisze:Plan całego skrzyżowania (dodam, że przed przebudową, a więc przed powstaniem ronda) komuś się skojarzył z żabą, stąd nazwa "węzeł Żaba", a obecnie "Rondo Żaba".
Trzeba by nadawać jakieś lepsze nazwy nowym ulicom. Mamy Tramwajową i Kolejową, to mozna dać teraz Autobusowa i Trolejbusową
Ewentualnie "Plac 25-lecia Budowy Metra"
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 255 | 414 | 523 | N43
Tylko patrzeć jak jacyś kombatanci złożą wniosek o zmianę nazwy na Rondo Zgrupowania (Jakiegoś Tam). W ten sposób pogrzebano przecież Rondo Babka. O właśnie, a ta nazwa to od czego była?Bastian pisze:Dokładnie. Plan całego skrzyżowania (dodam, że przed przebudową, a więc przed powstaniem ronda) komuś się skojarzył z żabą, stąd nazwa "węzeł Żaba", a obecnie "Rondo Żaba".
- Bastian
- Sułtan Maroka
W 1959 roku, gdy budowano całą Trasę Starzyńskiego, plac pod rondo został usypany na terenach obniżonych i chyba lekko podmokłych. Przypominał więc wielką, okrągłą, piaskową babkę.MZ pisze:Tylko patrzeć jak jacyś kombatanci złożą wniosek o zmianę nazwy na Rondo Zgrupowania (Jakiegoś Tam). W ten sposób pogrzebano przecież Rondo Babka. O właśnie, a ta nazwa to od czego była?Bastian pisze:Dokładnie. Plan całego skrzyżowania (dodam, że przed przebudową, a więc przed powstaniem ronda) komuś się skojarzył z żabą, stąd nazwa "węzeł Żaba", a obecnie "Rondo Żaba".