[Kraków] Jak widać nie tylko u nas jest syf...

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 04 maja 2006, 19:37

Tm pisze:Problem jest z płyta parkingu nad torami- tam się wszystko sypie.
Rany, przecież sam pamiętam, jak dopiero co to budowali... :roll: #-o
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Karol

Post autor: Karol » 04 maja 2006, 23:03

Nie tak dopiero...1993 rok czy jakoś tak...po 13 latach wszystko ma prawo się posypać zwłaszcza że to jedna z pierwszych nowoczesnych budowli III RP więc pewnie w porównaniu z dzisiejszymi budowlami jest wiele niedociągnięć ;-)

Generalnie to i tak wygląda to fajnie. Ładny zabytkowy budynek dworca i potężny plus w postaci mini poczekalni w tunelach. Wskazówka dla Warszawy! (Dw. Zachodni i Wschodni)
www.kolej.one.pl
Zachęcam do aktualizowania danych!!!

Pasażer:KM, 401, 520, 115, 173, 315 (kolejność zamierzona!)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 05 maja 2006, 14:19

Karol pisze:Nie tak dopiero...1993 rok czy jakoś tak...
No, dla mnie to dopiero... :P
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 14 maja 2006, 10:44

Obrazek
Dworzec PKP w Krakowie wreszcie posprzątany

Adam Liss 13-05-2006, ostatnia aktualizacja 12-05-2006 20:31

Trzy tygodnie zajęło służbom odpowiedzialnym porządek na dworcu PKP doprowadzenie go do stanu, za który nie trzeba się wstydzić. W końcu jednak się udało.

O wszechpanującym brudzie i nieporządku tam panującym "Gazeta" pisze od trzech tygodni. Kiedy pod koniec kwietnia obeszliśmy dworzec i jego okolice, zastaliśmy zakamarki wypełnione śmieciami, pomazane ściany, obskurne stoiska z tandetą, pełno odklejających się ogłoszeń na każdym słupie, porozrzucane butelki, worki, opakowania i niedopałki papierosów. Wszystko szare i lepkie od brudu. Wtedy odpowiedzialni za utrzymanie czystości obiecywali, że posprzątają. Z zobowiązania się nie wywiązali. Na dworcu i w okolicy nadal panował brud. Tak jak obiecaliśmy, wczoraj po raz kolejny odwiedziliśmy dworzec, żeby sprawdzić, czy już się udało go posprzątać.

Co się zmieniło od naszej poprzedniej wizyty? Stan dworca był zgoła inny niż ten, jaki tu panował w ostatnich miesiącach. Można nawet powiedzieć, że zdarzył się cud.

Na terenie prowadzącym na dworzec nie walają się już papiery, puste butelki, puszki i kartony. Plakaty i ulotki oblepiające słupy w większości zostały usunięte. Posadzki w holu dworcowym pozmywane. Porządek panuje w przejściu podziemnym prowadzącym na perony. Na peronach odremontowano płyty odpadające od cokołów na ławki. Windy po raz pierwszy od niepamiętnych czasów lśnią czystością. Naprawdę lśnią i bez przeszkód można spojrzeć przez nie na przestrzał. Usunięto wiekowe plamy i kurz z posadzek. Odmalowano linie bezpieczeństwa na krawędziach peronów, a także barierki i poręcze przy schodach.

Towarzyszył nam patrol straży miejskiej. Strażnicy nie ukrywali zadowolenia ze zmian widocznych gołym okiem na dworcu. - Jednak dało się coś zrobić. Sprzątanie naprawdę nie jest takie trudne - mówił Janusz Wiaterek, komendant straży miejskiej. Dodawał jednak, że ładny wygląd dworca strażników nie uśpi. - To jedno z najważniejszych miejsc w Krakowie. Dlatego nadal będziemy odwiedzać dworzec. To niedopuszczalne, żeby krakowianie wstydzili się z powodu brudu na dworcu. Przecież to wizytówka miasta.

Janusz Wiaterek zapowiada, że w razie zaniedbań odpowiedzialni za czystość na dworcu nadal będą karani mandatami. Przypomnijmy, że za skandaliczny bałagan na terenie, za który odpowiada kierownik budowy Nowego Miasta, SM wymierzyła karę w wysokości 500 zł.

Czy była to jednorazowa akcja sprzątania? - Gruntowne porządki mieliśmy zaplanowane na początek maja. Trochę się to jednak przeciągnęło - przyznaje Adam Machejek, naczelnik w PKP Polskie Linie Kolejowe. - Dworzec jest naszym oczkiem w głowie, na bieżąco jest sprzątany - twierdzi.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 22 maja 2006, 16:14

R-11 Kleszczowa pisze:Częstochowa.
może i był ładny. Jak go otwierali.
Schody ruchome nie działają od wieków, popękane kafelki, niedzaiałające drzwi automatyczne, brudne szyby, powybijane panele w przejściach, zardzewiałe elementy zadaszenia peronów, fatalny system nagłośnienia. Kolej po prostu nie potrafi dbać o swoje obiekty.
Choć chyba za wzór to teraz stawiają sobie skierniewicki dworzec. Tam im się udało i udaje... I jest pięknie. Teraz perony tylko odnowią wraz z modernizacją trasy i będzie super.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 22 maja 2006, 19:43

MeWa pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Częstochowa.
może i był ładny. Jak go otwierali.
Schody ruchome nie działają od wieków, popękane kafelki, niedzaiałające drzwi automatyczne, brudne szyby, powybijane panele w przejściach, zardzewiałe elementy zadaszenia peronów, fatalny system nagłośnienia.
Czepiasz się =P~
MeWa pisze:
Kolej po prostu nie potrafi dbać o swoje obiekty.
=D> =D> =D>

MeWa pisze: Choć chyba za wzór to teraz stawiają sobie skierniewicki dworzec. Tam im się udało i udaje... I jest pięknie. Teraz perony tylko odnowią wraz z modernizacją trasy i będzie super.

Skierniewice będa mi się zawsze kojarzyć z wiecznym remontem budynku i ogladaniem starych lokomotyw z okien pociągu ;-)
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 22 maja 2006, 19:51

R-11 Kleszczowa pisze: Czepiasz się =P~
stwierdzam po prostu fakt ;) Kiedy tam ostatni raz byłeś? :>
Kleszczu pisze:Skierniewice będa mi się zawsze kojarzyć z wiecznym remontem budynku i ogladaniem starych lokomotyw z okien pociągu ;-)
to moje miasto ;) Ale powinieneś zobaczyć ten dworzec...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 22 maja 2006, 19:54

MeWa pisze:
R-11 Kleszczowa pisze: Czepiasz się =P~
stwierdzam po prostu fakt ;) Kiedy tam ostatni raz byłeś? :>

Jesienią.
MeWa pisze:
Kleszczu pisze:Skierniewice będa mi się zawsze kojarzyć z wiecznym remontem budynku i ogladaniem starych lokomotyw z okien pociągu ;-)
to moje miasto ;) Ale powinieneś zobaczyć ten dworzec...
Widziałem O-)
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

ODPOWIEDZ