Tereny pod zabudowę
Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Malle Szczęśliwickie 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Ale po drugiej stronie jest Blue City, które może mieć do ZTM pretensje. Notabene ludzie w 127 przy Centralnym częściej pytają o BC niż o Redutę. Rzekłbym, że cale wycieczki tam jezdzą. A ja jeszcze w BC nie byłem i się nie wybieramchruscik pisze:Carrefour Reduta ? ponoc najczesciej na ch Reduta mowi sie poprostu Carrefour.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Bastian
- Sułtan Maroka
Ja raz zajrzałem przy okazji. Nic ciekawego 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Więc pozostanę przy swoim i jednak się nie wybiorę.Bastian pisze:Ja raz zajrzałem przy okazji. Nic ciekawego
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Wogóle nieźle jest z granicami administracyjnymi. W tej gazecie napisali, że PCO znajduje się na Grochowie, zaś wg MSI jest to Gocław. Ja sam już się nie łapie jak to jest. Nawet planowane budynki mieszkalne na skrzyżowaniu Anińskiej i Rechniewskiego dostały nazwę "Osiedle przy Promenadzie" (w dodatku adres ul. Anińska 45 - jedyny taki nr na całym ciągu
).
Ale do sedna - mieszkańcy tych bloków, będą mieć ciekawe otoczenie. Wyjdą z domu i na lewo Promenada, na prawo Conforama.
A co do nazwy przystanku...hmm...chyba faktycznie najlepsza nazwa to CH PROMENADA, bo nic innego nie pasuje...
Ale do sedna - mieszkańcy tych bloków, będą mieć ciekawe otoczenie. Wyjdą z domu i na lewo Promenada, na prawo Conforama.
A co do nazwy przystanku...hmm...chyba faktycznie najlepsza nazwa to CH PROMENADA, bo nic innego nie pasuje...
Gocławska linia mikrobusowa:
211 Gocław, Bora - Komorowskiego, Jugosłowiańska, Fieldorfa, Umińskiego, Rechniewskiego, Nowaka - Jeziorańskiego, Żymirskiego, Motorowa, Poligonowa, Grenadierów, Grochowska, Praga Płd. - Ratusz
Bo fantazja jest od tego
211 Gocław, Bora - Komorowskiego, Jugosłowiańska, Fieldorfa, Umińskiego, Rechniewskiego, Nowaka - Jeziorańskiego, Żymirskiego, Motorowa, Poligonowa, Grenadierów, Grochowska, Praga Płd. - Ratusz
Bo fantazja jest od tego
- chruscik
- Dysklawiaturzysta
- Kontakt:
Tzn. tam wogole nie ma kolejekR-11 Kleszczowa pisze:Więc pozostanę przy swoim i jednak się nie wybiorę.Bastian pisze:Ja raz zajrzałem przy okazji. Nic ciekawego
Skoro jest przystanek Stacja benzynowa...R-11 Kleszczowa pisze:Ale po drugiej stronie jest Blue City, które może mieć do ZTM pretensje. Notabene ludzie w 127 przy Centralnym częściej pytają o BC niż o Redutę. Rzekłbym, że cale wycieczki tam jezdzą. A ja jeszcze w BC nie byłem i się nie wybieramchruscik pisze:Carrefour Reduta ? ponoc najczesciej na ch Reduta mowi sie poprostu Carrefour.![]()
MOBILIS Ursus
- Bastian
- Sułtan Maroka
Bo granica MSI jest sztuczna, poprowadzona ulicą. Kiedyś Ostrobramska miała tylko zabudowę wzdłuż, więc naturalnie to wszystko był Grochów (Witolin), a głębiej nic nie było. Tak więc granicę między Grochowem a Gocławiem ja bym raczej wytyczył tak, aby oddzielić dawny pas zabudowy wzdłuż Ostrobramskiej a nowymi budynkami Gocławia. Wypadałoby więc mniej więcej na Anińską...Maro_D pisze:Wogóle nieźle jest z granicami administracyjnymi. W tej gazecie napisali, że PCO znajduje się na Grochowie, zaś wg MSI jest to Gocław.
A tak przy okazji, to ostatnio byłem zaskoczony, gdy natknąłem się na końcówkę tejże ulicy przy skrzyżowaniu Kwarcianej, Poligonowej i Cyrklowej. Anińska jest tam doprowadzona (choć nie miałem jej jeszcze na moim planie, stąd moje zaskoczenie), jest tam zrobione skrzyżowanie z przeprowadzonym prostopadle połączeniem Kwarciana - Cyrklowa, po czym następuje ślepy wylot Anińskiej na zachód od tego skrzyżowania. Skoro jest zrobiony wylot, to widocznie są i plany dalszej budowy. Tylko dokąd? Do Al. Stanów Zjednoczonych nie ma raczej sensu, bo nie ma jak zrobić skrzyżowania. A może łukiem do Bora w rejonie Wału Gocławskiego? A może wzdłuż kanałku do Al. Tysiąclecia? Ktoś wie?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Anińska, początkowo planowana jako dwujezdniowa al. Anińska ma z jednej strony krzyżować się z al. Tysiąclecia (a ta jakoś z al. Stanów Zjednoczonych), z drugiej zaś plany przewidywały jej przebieg aż do Wawra z jakimś skrzyżowaniem z Trasą Siekierkowską. Obecnie od strony Promenady planuje się jedynie jej przebieg do Rodziewiczówny.
A co do MSI - Promenada to Gocław, w gazecie podają, że Grochów a administracyjnie to Gocławek, przynajmniej do tego osiedla przypisany jest Witolin.
Cuda na kiju
.
A co do MSI - Promenada to Gocław, w gazecie podają, że Grochów a administracyjnie to Gocławek, przynajmniej do tego osiedla przypisany jest Witolin.
Gocławska linia mikrobusowa:
Bo fantazja jest od tego
Bo fantazja jest od tego
W artykule początkowym napisano:ziomal pisze:Oj tak,cuda na kiju,cuda na kiju...![]()
A tak apropo-czy,i jeśli tak,to gdzie przenosi się Centrum Optyki?
"- Deweloper przejmie nasz teren dopiero w kwietniu 2008 r. - zaznacza prezes Kardasz. Tyle czasu zajmie przeprowadzka PCO, którego zakłady przeniosą się na teren Radwaru przy ul. Poligonowej."
Ci sami budują na poprzemysłowym terenie przy Obozowej.MZ pisze:GW pisze:Na miejscu Przemysłowego Centrum Optyki powstanie osiedle
Michał Wojtczuk, ostatnia aktualizacja 23-07-2006 21:14
Za ponad 100 mln zł deweloper kupił tereny Przemysłowego Centrum Optyki na Grochowie i zbuduje tam osiedle mieszkaniowe.
Przemysłowe Centrum Optyki to spółka skarbu państwa produkująca m.in. celowniki noktowizyjne i systemy kierowania ogniem. Jego zakłady znajdują się przy ul. Ostrobramskiej, tuż obok centrum handlowego Promenada i sklepu Media Markt. PCO wystawiło swoją działkę na sprzedaż w ubiegłym roku. Niedawno sfinalizowało transakcję - grunt kupiła zajmująca się budową mieszkań firma Pirelli Pekao Real Estate.
Ryszard Kardasz, prezes PCO, nie chciał ujawnić dokładnej kwoty, jaką Pirelli zapłacił za dziesięciohektarowy teren. Powiedział tylko, że chodzi o kwotę ponad 100 mln zł. Na wniosek zakładów optycznych ratusz wydał już dla działki przy ul. Ostrobramskiej warunki zabudowy: dopuszczają one budowę osiedla mieszkaniowego składającego się z bloków o wysokości od czterech do nawet osiemnastu pięter.
- Deweloper przejmie nasz teren dopiero w kwietniu 2008 r. - zaznacza prezes Kardasz. Tyle czasu zajmie przeprowadzka PCO, którego zakłady przeniosą się na teren Radwaru przy ul. Poligonowej.
W przetargu na zakup działki przy Ostrobramskiej startowało także centrum handlowe Promenada. Jednak Pirelli przebił jego ofertę.
Pieniądze ze sprzedaży swoich terenów Przemysłowe Centrum Optyki przeznaczy na inwestycje oraz na spłatę starych długów - kilka lat temu zakłady nie dotrzymały warunków kontraktu z indyjską armią na dostawę systemów sterowania ogniem i musiały zapłacić karę.Jak widać, każda atrakcyjna działka jest już teraz na wagę złota. Jak tak dalej pójdzie, to pod zabudowę będą przeznaczane już nie tylko zajezdnie i parki, ale także fabryki i inne tereny przemysłowe.
Generalnie sam nie wiem co o tym wszystikim myśleć. Z jednej strony niech raczej - skoro już muszą tyle mieszkań w Warszawie budować - dogęszczają zabudowę tam, gdzie można w samym mieście (zamiast rozbudowywać sypialnie typu Nowodwory) i niech ma to ręce i nogi (bo np. wstawianie plomb na skwerkach w blokowiskach jest irracjonalne i szkodliwe). Także wysoka zabudowa w tym miejscu IMHO pasuje (w przeciwieństwie np. do sąsiedztwa ratusza bemowskiego). Ale z drugiej strony mieszkańców przecież ciągle przybywa. A terenów zielonych i rekreacyjnych - nie. O komunikacji już nie wspominam nawet. Nie bardzo widzę rozwiązanie inne, niż prowadzenie zrównoważonej polityki urbanistycznej i komunikacyjnej
[ Dodano: 2006-08-18, 12:52 ]
Np "Osiedle Księżycowa Bryza" albo "Villa Modra Poświata"MZ pisze:Akurat nazwa CH PROMENADA powie ludziom więcej niż jakaś nowa, abstracyjna nazwa osiedla.
[ Dodano: 2006-08-18, 12:54 ]
Toż to by była czysta żywa kryptoreklama. Inaczej - nowe wyzwanie dla CBAchruscik pisze:Carrefour Reduta ? ponoc najczesciej na ch Reduta mowi sie poprostu Carrefour.
[ Dodano: 2006-08-18, 13:02 ]
Jednym słowem chaos architektoniczno-urbanistyczny, nie odbiegający od średniego poziomu ogólnowarszawskiegoMaro_D pisze:Ale do sedna - mieszkańcy tych bloków, będą mieć ciekawe otoczenie. Wyjdą z domu i na lewo Promenada, na prawo Conforama.