W zasadzie dotyczy to większości małych miast. Komunikacja przynosi tam małe dochody, więc łatwiej jest nic nie robić, a później zlikwidować, niż wydawać pieniądze na modernizację czegoś, co nie przynosi dochodów. Jednak Żyrardów tworząc stronę internetową wykonał mały krok w kierunku modernizacji komunikacji miejskiej. Oby były kolejne...MeWa pisze:Właśnie w miastach typu Żyrardów, Skierniewice brakuje pomysłu na efektowną komunikację (nawet jeśli pojawiają się, to ze względów finansowych są odrzucane). Często szybciej można gdzieś na nogach dojść, niż doczekać się na autobus.
[Żyrardów] Zmiany w komunikacji powiatu żyrardowskiego
Moderator: JacekM
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
"One Way Ticket"...TLG pisze:jedzie ona tylko w jednym kierunku.
Linia 155: 1966-2011
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
-
Krzysiek_S
Byłem wczoraj w Żyrardowie i na rozkładzie są takie linie jak 6A i 7A,12A.
Które na stronie MZK występują jako 6,7,12.
Tylko dlaczego na stronie jest zaznaczona linia jako 1A ,a nie 1.
I rozkład na przystanku nie kłamie bo kiedy wyszedłem z przejścia pod peronem,na pętle podjechały autobusy MZK.
Widziałem wtedy linie 6A -obsługa Autosan moderna z nowymi drzwiami i wyświetlaczem.
Widziałem też Jelcza oraz Neoplana.
Które na stronie MZK występują jako 6,7,12.
Tylko dlaczego na stronie jest zaznaczona linia jako 1A ,a nie 1.
I rozkład na przystanku nie kłamie bo kiedy wyszedłem z przejścia pod peronem,na pętle podjechały autobusy MZK.
Widziałem wtedy linie 6A -obsługa Autosan moderna z nowymi drzwiami i wyświetlaczem.
Widziałem też Jelcza oraz Neoplana.
-
vMZA Warszawa
- Kontakt:
E tam. Strona zrobiona przestarzałymi metodami (layout oparty o tabelki), menu w formie dostępnej dla przeglądarek tekstowych i głosowych dostępne jest na końcu, a powinno być zawsze na początku strony, teraz rozkład jest nieczynny z powodu aktualizacji (a co jeśli ktoś TERAZ chce gdzieś pojechać?) i na koniec ta notka:
"Publikowanie i rozpowszechnianie rozkładu
wymaga pisemnej zgody
Miejskiego Zakładu Komunikacyjnego".
MZK powinno chyba zależeć by jak najwięcej mieszkańców Żyrardowa znało rozkład.
Elementy flaszowe są w ogóle niezgodne z rozporządzeniem o akceptowanych formatach wymiany danych. I zakaz ten nie wynika z czyjegoś widzimisię, ale dla dostępności informacji dla niepełnosprawnych.
IMHO strona kijowa.
"Publikowanie i rozpowszechnianie rozkładu
wymaga pisemnej zgody
Miejskiego Zakładu Komunikacyjnego".
MZK powinno chyba zależeć by jak najwięcej mieszkańców Żyrardowa znało rozkład.
Elementy flaszowe są w ogóle niezgodne z rozporządzeniem o akceptowanych formatach wymiany danych. I zakaz ten nie wynika z czyjegoś widzimisię, ale dla dostępności informacji dla niepełnosprawnych.
IMHO strona kijowa.
Obecnie serwis MZK Żyrardów jest znacznie ulepszony i dostępny pod adresem http://mzk.zyrardow.pl
Nie polecam natomiast korzystania z mapy miasta umieszczonej na stronie UM Żyrardów, ponieważ jest ona mocno przestarzała pod względem przebiegu niektórych ulic, o trasach komunikacji miejskiej nie wspominając...
Ponadto linie z indeksem 6A i 7A są skróconymi "czasowo" liniami 6 i 7, które zakrańcowano na terenie miasta ze względu na brak dopład ze strony sąsiedniej gminy.
Linie 1A i 12 są liniami szkolnymi, wykonującymi 1 kurs dziennie.
Linia 11 jest jedyną linią dwukierunkową.
Rozkłady jazdy są w miarę czytelne, natomiast przeszkadza nieco rozróżnienie spisu godzin odjazdów dla autobusów niskopodłogowych (kursujących od poniedziałku do piątku - w soboty i niedziele zazwyczaj jeździ na tej brygadzie Jelcz) od pozostałych.
Ponadto linie z indeksem 6A i 7A są skróconymi "czasowo" liniami 6 i 7, które zakrańcowano na terenie miasta ze względu na brak dopład ze strony sąsiedniej gminy.
Linie 1A i 12 są liniami szkolnymi, wykonującymi 1 kurs dziennie.
Linia 11 jest jedyną linią dwukierunkową.
Rozkłady jazdy są w miarę czytelne, natomiast przeszkadza nieco rozróżnienie spisu godzin odjazdów dla autobusów niskopodłogowych (kursujących od poniedziałku do piątku - w soboty i niedziele zazwyczaj jeździ na tej brygadzie Jelcz) od pozostałych.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
W ruchu w DP 7 brygad.ziomal pisze:Ile sztuk taboru dokładnie posiadają- ktoś wie?
Jest, ale z obserwacji mogę powiedzieć, ze na wynajmy (najczęściej szkolne) jest podstawiany taki oto Autosan , który realizuje popołudniowe zadanie na liniach 6A i 7A.ziomal pisze:W możliwości wynajmu jest ''Lublin''.
-
Krzysiek_S
Nie chce zakładać nowego tematu, więc tutaj napiszę.
Po pierwsze trwa w remont pętli koło dworca PKP Żyrardów, cała pętla jest rozkopana.
Po drugie widziałem linie 13 Wschód - Spółdzielcza w barwach MZK Żyrardów moderna autosana H-9.
Poza tym mówi się o przejęciu przez PKS Grodzisk Mazowiecki zarówno PKS Żyrardów jak i MZK Żyrardów. Ma powstać firma MZK PKS Żyrardów coś w tym stylu.Również mówi się o przetargu ajencyjnym na linie , który został unieważniony.
Po pierwsze trwa w remont pętli koło dworca PKP Żyrardów, cała pętla jest rozkopana.
Po drugie widziałem linie 13 Wschód - Spółdzielcza w barwach MZK Żyrardów moderna autosana H-9.
Poza tym mówi się o przejęciu przez PKS Grodzisk Mazowiecki zarówno PKS Żyrardów jak i MZK Żyrardów. Ma powstać firma MZK PKS Żyrardów coś w tym stylu.Również mówi się o przetargu ajencyjnym na linie , który został unieważniony.
To nie pętla, tylko dworzec PKSKrzysiek pisze:Po pierwsze trwa w remont pętli koło dworca PKP Żyrardów, cała pętla jest rozkopana.
Linia-widmo? Nigdzie nie ma jej rozkładów...Krzysiek pisze:Po drugie widziałem linie 13 Wschód - Spółdzielcza w barwach MZK Żyrardów moderna autosana H-9.
MZK jako firma organizująca i obsługująca komunikację szuka podwykonawców?Krzysiek pisze:Również mówi się o przetargu ajencyjnym na linie , który został unieważniony.
-
Krzysiek_S
Fakt pisałem to troche pod wpływem.....Wolfchen pisze:nie pętla, tylko dworzec PKS
Nie ma, tylko wiadomo że linia na trasie Wschód- Spółdzielcza, jakaś linia komercyjna MZK.Wolfchen pisze:Linia-widmo? Nigdzie nie ma jej rozkładów...
Nie miasto chciało, albo nadal chce rozwiązać MZK Żyrardów jako firme podległą miastu.W jej miejsce chce wpuścić ajenta. Był nawet przetarg, ale został unieważniony.Wolfchen pisze:MZK jako firma organizująca i obsługująca komunikację szuka podwykonawców?
Podobno kandydatem, który chce wkroczyć na rynek żyrardowski jest..... PKS GM.
Podobno chce przejąc również PKS Żyrardów i utworzyć coś w rodzaju MZK PKS Żyrardów.