Tak na przyszłość Pomorski.....po mojej wypowiedzi można sie domyslićbohun pisze:Pomorski, Podkarpacki, Podlaski... tak na przyszłośćspan pisze:PZPR
Bariery na kolei
Moderator: JacekM
Dlatego prosiłem o precyzowanie na przyszłość a nie terazspan pisze:po mojej wypowiedzi można sie domyslić
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
A ja się zastanawiam, czy do takiego szynobusu istotnie łatwo jest wejść? Bo to zależy nie tylko od typu pojazdu, ale również od budowy peronu.. Te szczeliny między peronem a składem wciąż wydaja się być nie lada przeszkodą, wszystko zależy także od jego wysokości. Inna sprawa, że wydaje mi się, że te szczeliny między wagonem a peronem najtrudniej pokonać właśnie na warszawskich dworcach...
Nie tylko u nas. NIe dalej jak 5 godzin temu jechałem sobie szynobusem z Metzingen do Tybingi. Czasami wysokość peronu to około 20-25 centymetrów. W Tybindze wysiadająć trzeba pokonać spory schodek do przodu (stworzony przez peron). A gdzieś głęboko w dole widać rozkładaną kratkę jako schodek pomocniczy. Odległość krawędzi podłogi wagonu od peronu to przynajmniej 15 centymetrów, co by się ładnie zmieściła noga w szczelinie.
Widać wszędzie tak jest.
Widać wszędzie tak jest.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Bardziej kłopotliwe są raczej perony wyższe od wyjścia. Typowy przykład to Siedlce i szynobusy, gdzie z wejściem/wyjściem ma problem dużo choćby starszych osób, ale nie tylko, wejść na wyższy o 40 cm peron z plecakiem też nie jest łatwo.
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10
Nie wiem, nie mierzyłem. Ale wygląda na typowy wysoki peron WWK.MeWa pisze:A jaką wysokość ma tam peron?
-
Jožin z bažin
- Kontakt:
Nie, perony nr 2 i 3 nie były modernizowane.MeWa pisze:Bohun - jeśli po modernizacji, to nie powinien mieć standardowych 76 cm?
A peron 1 jest niskim.
Stacja PKP w Siedlcach nie była modernizowana podczas remontu linii kolejowej (torowisko niestety też nie). Ale tu nie jest najgorzej - osoba na wózku dostanie się na peron jeśli skorzysta z przejścia na zachodnich krańcach peronów (za pocztą). Gorzej z wysokością peronów i dostaniem się do pociągu... Zresztą w ogóle jest tam ciekawie - szynobus jeździ z peronu 3 na Hajnówkę i tam jest "wysoki" peron. Natomiast kilka pociągów EZT na Zachód odjeżdża z peronu 1 - "niski" gdzie odległość od powierzchni peronu do pierwszego schodka EZT'ki jest ponad 35cm - nawet zdrowa osoba jak ma cięzki bagaż ma problemy żeby wsiąść do pociągu
. Porównując do warunków Warszawskich to perony 2 i 3 w Siedlcach przypominają wysokością te Śródmiejskie, a pierwszego nie mam z czym porównać
.
AiR na WiP PW 5 rok ... 2x