Czysty tabor

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 03 wrz 2007, 12:23

Ja juz się do tego syfu w autobusach MZA przyzwyczaiłem...

pasażer

Post autor: pasażer » 03 wrz 2007, 13:13

Powiem tylko, jechałem już jakiś czas temu tym wozem i tak samo pachniał. Faktycznie może jest ktoś kto z niego korzysta i taki zapach rozsiewa. Koniec tematu.

plocmaster

Post autor: plocmaster » 03 wrz 2007, 19:14

MZ pisze::arrow: Oj, nie wiem, czy to są śrubokręty. To raczej diament lub coś w tym stylu...
Wiertła z końcówkami diamentowymi i coś jeszcze, ale nie pamiętam co

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 17 mar 2011, 17:16

KLIK
Obrazek
Dlaczego mamy jeździć brudnymi autobusami i tramwajami?

Dlaczego dopiero co kupione tramwaje i autobusy wożą pasażerów tak brudne, jakby od lat nie widziały myjni?

Wsiadam rano do jedynki. Podjeżdża nowa pesa, model swing - ładny, nowoczesny tramwaj nafaszerowany elektroniką. Są automaty biletowe, klarowny system informacji wizualnej o przystankach, siedzenia z warszawskimi motywami - Europa. Tramwaj jest nowiutki. Tworzywo z wykończenia wnętrza i tapicerka wciąż pachną nowością. Tramwaj dopiero wyjechał z zajezdni (według informacji to "Zakład Żoliborz"). Mimo to podłoga wygląda tak, jakby wagon nie był myty od nowości. Widać ślady po rozlanych lepkich cieczach, a w kątach pod fotelami resztki błota. Chyba kilkunastodniowego, bo w ostatnich dniach świeciło słońce i było sucho.

Znacznie gorzej wyglądają autobusy, i to zarówno należące do miejskiego przewoźnika, jak i jego prywatnej konkurencji. W niedzielę wieczorem wsiadłem tylnymi drzwiami do nowoczesnego MAN-a z klimatyzacją linii 163 i odniosłem wrażenie, że znalazłem się w starym gracie przygotowywanym do złomowania. Autobus należy do firmy ITS Michalczewski. Ściany ma wysmarowane pisakami, a podłoga dosłownie oblepiona jest suchym błotem. W wielu miejscach widać zbite grudy ziemi, soli i Bóg wie czego jeszcze. Fotele zdają się lepić od brudu, a do wszystkiego przyczepiony jest nieusuwalny smród. Cuchnie smrodem nawet nie wczorajszym, ale takim sprzed tygodnia i miesiąca. Koszmar.

Miasto kupuje i wymienia tramwaje i autobusy na nowe, a one po już kilku dniach jazdy wyglądają jak po miesiącach eksploatacji. Pieniądze wyrzucone w błoto, i to dosłownie. Gołym okiem widać, że w zajezdniach tabor sprząta się byle jak. Nie wygląda na to, by podłogi, siedzenia czy ściany były kiedykolwiek myte detergentami, nowoczesnymi urządzeniami pod ciśnieniem. Jeżeli już, to ścierką.

- Zarówno przewoźnicy autobusowi, jak i Tramwaje Warszawskie mają myjnie. To do nich należy utrzymanie czystości w środkach transportu publicznego. Teraz jest taka pogoda, że pojazdy można już umyć na zewnątrz. My co jakiś czas to kontrolujemy i reagujemy na sygnały pasażerów - zapewnia Igor Krajnow z Zarządu Transportu Miejskiego.

Z kolei Adam Stawicki, rzecznik Miejskich Zakładów Autobusowych, przekonuje, że autobusy są sprzątane codziennie po powrocie do zajezdni i wtedy przechodzą przez myjnię. Jest to jednak sprzątanie powierzchowne - ze śmieci, a zimą z błota pośniegowego. - Całościowe pucowanie odbywa się raz w miesiącu. Wtedy do autobusów wchodzą sprzątaczki. Myją szyby, poręcze, tapicerkę - wylicza Adam Stawicki. Słucham odpowiedzi i wsiadam do solarisa MZA linii 191. Nie ma wątpliwości. Trafiłem do pojazdu, któremu miesięczny termin generalnego mycia najwyraźniej właśnie się zbliża. W myjni też dawno nie był. Adam Sawicki pociesza mnie: - W najbliższym czasie zmierzamy wprowadzić myjki wysokociśnieniowe - mówi. Kiedy to się stanie? - To kwestia kilku miesięcy - słyszę.
Obrazek

Websterek

Post autor: Websterek » 17 mar 2011, 17:33

Bywalec pisze:W niedzielę wieczorem wsiadłem tylnymi drzwiami do nowoczesnego MAN-a z klimatyzacją linii 163 i odniosłem wrażenie, że znalazłem się w starym gracie przygotowywanym do złomowania. Autobus należy do firmy ITS Michalczewski
Widzę, że nie tylko ŻW potrafi umieszczać totalne bzdury, chyba że ja czegoś nie przegapiłem i przeguby ITSu są na 163 w miejsce Solin, czy co tam jeździ.

Szop

Post autor: Szop » 17 mar 2011, 18:07

Może miało być 162? Łotewer, autor niestety ma rację. Nawet przy okazji NG nie przeprowadza się gruntownego czyszczenia wszystkich elementów. Przeklejanki numerów i jamników na to niestety nie pomogą.
Cześć.

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 17 mar 2011, 18:07

Kto wieczorem liczy, że w autobusie będzie się błyszczało, skoro wóz cały dzień jeździł po mieście?
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 17 mar 2011, 20:34

chester pisze:Kto wieczorem liczy, że w autobusie będzie się błyszczało, skoro wóz cały dzień jeździł po mieście?
ale rano po wyjeździe z zajezdni liczyć na to można...
Pamiętam, jak na 184 kiedyś potrafił z zajezdni przyjechać w zimie autobus z błotem.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
3383

Post autor: 3383 » 17 mar 2011, 21:16

Szop pisze:Może miało być 162?
ITS nie jeździ na 162. Pewnie chodziło o 167.

Szop

Post autor: Szop » 21 mar 2011, 1:14

Czy ZTM w kontraktach z przewoźnikami określa sposób sprzątania pojazdów?
Cześć.

drapka

Post autor: drapka » 21 mar 2011, 9:38

Z tym że bardziej pewnie by tu szło o jakieś sprzątanie w ciągu dnia, co jest raczej niełatwe, niż o czyszczenie w przerwie nocnej. Bo róznica między wozem kursującym na linii nocnej pod koniec kursowania a wozem jadącym na linii dziennej na początku kursowania jest dość wyraźna, więc w wielu przypadkach nocna obsługa w zasadzie wystarcza.
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 13 kwie 2011, 21:06

KLIK --> GAZETA.PL
Obrazek
Koniec z brudem? Teraz tramwaje mają lśnić i pachnieć

Tramwaje Warszawskie podpisały nową umowę na sprzątanie wagonów. Od połowy kwietnia o porządek w wagonach dbać będzie codziennie ponad 100 osób. Czy to pomoże utrzymać w nich porządek?

Warszawskie tramwaje nie są wzorem czystości - stare, nawet kilkudziesięcioletnie wagony straszą brudem, błotem, przylepionymi gumami do żucia czy wlepkami. Wymiana wagonów na nowe nie rozwiązuje problemu - te też się brudzą.

Właściciel taboru postanowił z tym walczyć. Właśnie podpisano nową umowę na sprzątanie ponad 900 wagonów kursujących po stolicy. Czyszczeniem każdego z nich przed wyruszeniem w trasę zajmie się ponad 100 pracowników Zakładów Usługowych "EZT". Sprzątanie odbywać się będzie w nocy, w czterech warszawskich zajezdniach: przy Kawęczyńskiej, Woronicza, Zgrupowania AK "Kampinos" na Żoliborzu i Młynarskiej na Woli.

Nowa firma wkroczy do akcji 16 kwietnia. Czy dzięki niej wreszcie będzie można z przyjemnością korzystać z tego środka komunikacji? - Jesteśmy już zaprawieni w boju. Wykurzymy brud ze stołecznych tramwajów - deklaruje Krzysztof Kamizela, przedstawiciel wybranej firmy. Jednak, jak twierdzi rzecznik Tramwajów Warszawskich, Michał Powałka, już teraz tramwaje wyjeżdżające co rano w trasę powinny być czyste. - Za wszelkie uchybienia pociągamy wyznaczoną firmę do odpowiedzialności - podkreśla rzecznik.
Obrazek

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 13 kwie 2011, 21:13

GW pisze:w czterech warszawskich zajezdniach: przy Kawęczyńskiej, Woronicza, Zgrupowania AK "Kampinos" na Żoliborzu i Młynarskiej na Woli.
Skucha :D

drapka

Post autor: drapka » 14 kwie 2011, 8:39

Żoliborz na Bielanach, Gorzów Wielkopolski w Lubuskiem, Biała Podlaska na Lubelszczyźnie. Takie oczywiste oczywistości :)
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 14 kwie 2011, 9:09

Jednak, jak twierdzi rzecznik Tramwajów Warszawskich, Michał Powałka, już teraz tramwaje wyjeżdżające co rano w trasę powinny być czyste. - Za wszelkie uchybienia pociągamy wyznaczoną firmę do odpowiedzialności - podkreśla rzecznik.
Czy za to, że zewnętrzne mycie całopojazdowe odbywa się około raz na miesiąc, też ? :>

ODPOWIEDZ