NajwyĹźszy budynek kontynentalnej Europy w Warszawie?
Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
NIe, nie, je trzeba zabezpieczyć przed wiatrem - przy tej wysokości to jest kluczowa kwestia, hiperwysokościowce są na to jeszcze bardziej czułe - któryś z nich jest nawet nieciągły (tzn. ma piętra "przewiewne"), nie wiem czy nie Taipei One...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- MeWa
- Cukiereczek
nie byłbym taki kategoryczny w tym przekonaniu. Jeśli miejscowy plan dopuszacza możliwośc takiej zabudowy (o ile w ogóle dla tego rejonu jest plan)Ryoga pisze:ale zgody i tak nie będzie
Zresztą Złote Tarasy też miały sparaliżować centrum
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Kwestia konstrukcji. WTC było wykonane ze stali, ze stropami płytowymi zalanymi betonem. Ale przykład ataku terrorystycznego pokazał, że takie konstrukcje przy złym zabezpieczeniu dźwigarów stropowych bardzo szybko się zapadają...Ryoga pisze:Mnie zastanawia - WTC było prawie idealnymi prostopadłościanami - i nie poległo od wiatrów...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 255 | 414 | 523 | N43
A nie paraliżują porannej komunikacji? Jak widże tłumy stojące na JPII to strach myśleć co się dzieje w tramwajach. Z drugiej strony wiedz ze wiele osób dojeżdża metrem i przejeżdża przystanek busem lub tramwajem albo idzie pieszo.Zresztą Złote Tarasy też miały sparaliżować centrum
Po drugie przy Pl. Zawszy krzyżuje się ruch południowy, od lotniska, z całej woli. Budowa wieżowca w tym miejscu tylko pogorszy sprawę.
wywalić wieżowce z Centrum. Mnie sie podoba Intraco I. W kwestii lokalizacji i architektury.
Ale dajesz porównanie... Tylko co tam było zburzone przez lata?Paryż Jest super zorganizowany.
Nie wywalić. Mi się podoba ta forma architektury. Oczywiście w odpowiednim dla niej miejscu czyli właśnie Centrum. Czuje wtedy tą wielkomiejskość miasta. Po za tym ładnie się prezentuje. Lepiej niż pojedyńcze gdzieś daleko...
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.
Pozdrawiam, Szafran.
A co to ma do tego? Po prostu nie bić rekordów wysokości w Centrum miasta.Piotrek pisze:Tylko co tam było zburzone przez lata?
Naoglądaliście sie amerykańskich miast.
Miasto ma być dla ludzi a nie dla samego siebie i tylko dlatego że,
Piotrek pisze:Czuje wtedy tą wielkomiejskość miasta.
I co z TEGO?Piotrek pisze:Lepiej niż pojedyńcze gdzieś daleko...
To Tak samo jak budowa stadionu w Centrum miasta. jak by ktoś mądry wpadł na budowę Gabin II na Pl. defilad?
Dlaczego u nas w warszawie nie ma podziału na dzielnice wg typu. dzielnica wieżowców gdzieś na peryferia.
Kazdy chce wieżowce podziwiać ale nie chce ich mieć u siebie. dziwne.
Miasto musi zajmować jak najwięcej terenu i byc najabedziej rozrzedzone. Bo niestety ale ulice sie nie powiększa w nieskończoność.
W tej chwili Warszawa przypomina mi Dinohattan.
A Argumenty o zburzeniu mnie nie interesują, powinno sie tyle odbudować niskiej i średniej zabudowy ile to tylko możliwe. Prawda jest tka ze w tych apartamentach mało kto mieszka, są tylko dobra lokalizacją kapitału i sa czymś takim jak dacza gdzieś w górach.
Dla kogo mają być te wieżowce w Wawrze? To też jest i może być ciekawa architektura.Kazdy chce wieżowce podziwiać ale nie chce ich mieć u siebie. dziwne.
Co to ma do tego, że uważam, że samo centrum Warszawy powinno być wysokie? W Singapurze też tak jestRyoga pisze:Naoglądaliście sie amerykańskich miast.
Toteż właśnie póki co u nas dzielnica wieżowców jest mniej więcej w centrumRyoga pisze: Dlaczego u nas w warszawie nie ma podziału na dzielnice wg typu. dzielnica wieżowców gdzieś na peryferia.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.
Pozdrawiam, Szafran.
Dobrze Czytasz. mnie sie nie podobają miasta "Słupki".Wolfchen pisze:Słucham?
I nigdy nie spodobają. To przypomina nie miejsce gdzie żyją ludzie tylko jakiś futurystyczny koszmar plus więzienie.
Po co budować wieżowiec który nie rozwiązuje żadnych problemów a tworzy nowe komunikacyjne, społeczne, infrastrukturalne?
Jak upakujesz około 15 000 ludzi/km2 to nawet 3 linie metra ze swoimi stacjami tego nie obsłużą.