Dla MZA priorytetem jest, aby wóz był sprawny i bezpieczny, a doprowadzenie Neoplanów do takiego stanu jest czasochłonne i lekko syzyfowe... Zresztą w 2008 mają ciąć już Neosie i tak...Premo pisze:Najłatwiej mówić, że wszystko wina pasażerów lecz MZA nic nie robi by naprawić skutki ich zachowań
Autobusy 15m
- R-9 Chełmska
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Powiem tak, w każdym cywilizowanym Europejskim kraju wozy 15 metrowe jeździłyby na liniach typu 700-coś tam, 190, 125 (kiedy jeszcze zasuwało śl-dąbrowskim), czy innych gdzie zakręty można było liczyć na palcach jednej ręki. Ale nie u nas... U nas 15 metrów ładuje się w Tamkę, na ciasne rejony Ursusa, gdzie nieraz skręca się na kartkę papieru, na ciasne rondka o średnicy mniejszej niż długość takiego autobusu, albo zakręty są jak pętle zwrotne w górach, prawie 180 stopni 
Pogrążacie się coraz bardziej!
- Aleksander2560
- (Aleksander2634)
Oj, masz rację... A tylko chwile nas dzielą od wysłania w zaświaty N4020 z serii 67xxSP45-166 pisze:Powiem tak, w każdym cywilizowanym Europejskim kraju wozy 15 metrowe jeździłyby na liniach typu 700-coś tam, 190, 125 (kiedy jeszcze zasuwało śl-dąbrowskim), czy innych gdzie zakręty można było liczyć na palcach jednej ręki. Ale nie u nas... U nas 15 metrów ładuje się w Tamkę, na ciasne rejony Ursusa, gdzie nieraz skręca się na kartkę papieru, na ciasne rondka o średnicy mniejszej niż długość takiego autobusu, albo zakręty są jak pętle zwrotne w górach, prawie 180 stopni
Miejskie Zakłady Autobusowe m. st. Warszawy
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa
Dla przykładu taka sytuacja (zdarzająca się b. często): na Krakowskim Przedmieściu podjeżdża 122, Jelcz. Wszyscy pakują się do środka, mimo że zaraz będzie su18 na 195. I jest straszny ścisk. Kiedyś 122 obsługiwały tylko neoplany i su15. Jest to bowiem złoty środek na te linie, które częściowo są bardzo obłożone, a częściowo w ogóle. Takich jest wiele.
quattro właśnie mówi to o co mi chodziło, robicie OT o utrzymaniu wozów, które jest względne. Mi chodziło o to czy moje przeczucie że 15-metrowce są potrzebne tylko względnie Warszawie jest prawdziwe, czy tylko takie subiektywne uczucie?
Na zawsze w mojej pamięci Jelcz M180/Volvo B10MA/Steyr SG18 MZA #7370 1993-2009 
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Moje życie jest jak beczka, tylko nie wiem czy śmiechu czy prochu.
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
To także jest linia dobra na te wozy. Nieporozumieniem są od początku dla mnie 12tki. No może ew. w DŚ czy coś, ale na pewno nie w DP.quattro pisze:Kiedyś 122 obsługiwały tylko neoplany i su15.
To prawda. Większość z nich jest mułowatych strasznie.Aleksander2634 pisze:A tylko chwile nas dzielą od wysłania w zaświaty N4020 z serii 67xx
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.
Pozdrawiam, Szafran.
O zgrozo. Faktem jest, że n4020 są w złym stanie technicznym, co nie zmienia faktu, że są to konstrukcje stukroć nowocześniejsze od Jelcza...kozioł pisze:Neoplany faktycznie skasować, chyba już lepsze Jelcze(i chyba tańsze w ekspoatacji)
Zapraszam do radomskich NG272, gdzie są okazy, które nie mają ŻADNYCH okien otwieranych...dzidek pisze:Żeby tylko w Neoplanach okna były większe bo latem mamy saunę.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Zgadzam sie 15 metrowce są potrzebne Warszawie , jest sporo linni na ktore świetnie pasują. Fakt Neoplany są w kiepskim stanie ale nie oznacza to żeby je kasować fakt pare nadaje się do kasacji ale nie większość. Jeśli chcą Kasowac neoplany to Kleszczowa musi dostać niskie przegubowce bo inaczej nie będzie miała taboru niskopodłogowego większego od solówek. A S oalrisów to prosze się też nie czepiac bo są często szybsze i lepsze od niejednego stalowego Mana.
114,500,506,414,E-3 - najlepsze linie w Warszawie
506 najlepsza
506 najlepsza
Czy sądzicie że zakup w najbliższych 2-3 latach jest potrzebny.
Na zawsze w mojej pamięci Jelcz M180/Volvo B10MA/Steyr SG18 MZA #7370 1993-2009 
Wg. mnie to wymiana Neoplanów niedługo będzie konieczna. Narazie jeszcze sobie jakoś radzą na stołecznych uliczch. Jeśli MZA będzie kupowało nowe 15metrowce to daj boże żeby takie coś kupili (niekoniecznie w wersji FC)
http://pl.youtube.com/watch?v=cQfpDhhyz3E
http://pl.youtube.com/watch?v=cQfpDhhyz3E