Pośpieszne IC i osobowe samorządowe - czyli reforma kolejowa
Moderator: JacekM
+ 6 za wypisanie, bo w kasach rzadko kiedy zgadzają się wydać miejscówkę bez przyznania miejsca...
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
- fik
- Naczelne Chamidło
Wiele się wyjaśnia. Niestety, coraz bardziej mam rację. Do Białegostoku Exami 
http://www.ic.rail.pl/viewtopic.php?p=8795#8795
http://www.ic.rail.pl/viewtopic.php?p=8795#8795
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
- Ikarusomaniak
Hm, o ile ekspres do Białegostoku to pomysł dyskusyjny, to już np. "Starosta" TLK jest moim zdaniem pomysłem jak najbardziej trafionym
.
W ten sposób można uniknąć koszmarnego tłoku, który w pośpiechach na tej trasie panuje bardzo często, nieraz przeklinałem PR za ten syf. Natomiast TLK pokochałem od pierwszego wejrzenia
.
W ten sposób można uniknąć koszmarnego tłoku, który w pośpiechach na tej trasie panuje bardzo często, nieraz przeklinałem PR za ten syf. Natomiast TLK pokochałem od pierwszego wejrzenia
- Bastian
- Sułtan Maroka
I co się stanie z tym tłokiem, wyparuje? Poleci samolotem? 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
tłok przejdzie do TLK, zauważcie, ze tam będzie raczej RF...
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10
a tu sie zgadzam
dlatego jestem za R
dlatego jestem za R
- Ikarusomaniak
Tanie i szybkie połączenia autobusowe? Chciałbym to zobaczyć na trasie do i z Białegostoku
.
Teraz Polski Ekspres jedzie 3,5h. Nie ma bata, żeby bus pobił pociąg na tej trasie, chyba, że kosztowałby 10 zł i jechał 2h, co w obecnych warunkach jest niewykonalne, biorąc pod uwagę stan drogi Białystok-Warszawa i ruch jaki tam panuje.
Po prostu będą musiały jeździć dłuższe pociągi.
Jeśli sytuacja w TLK ma wyglądać tak jak w pośpiechach obecnie, to gdzie niby ma być ta zmiana? Co z tego, że oferta będzie ujednolicona, jeśli ludzie dalej będą dalej jeździli jak sardynki? Miejscówki to moim zdaniem nowa (i dobra) jakość na w/w trasie, bo pozwalają jeździć w ludzkich warunkach.
Teraz Polski Ekspres jedzie 3,5h. Nie ma bata, żeby bus pobił pociąg na tej trasie, chyba, że kosztowałby 10 zł i jechał 2h, co w obecnych warunkach jest niewykonalne, biorąc pod uwagę stan drogi Białystok-Warszawa i ruch jaki tam panuje.
Po prostu będą musiały jeździć dłuższe pociągi.
Jeśli sytuacja w TLK ma wyglądać tak jak w pośpiechach obecnie, to gdzie niby ma być ta zmiana? Co z tego, że oferta będzie ujednolicona, jeśli ludzie dalej będą dalej jeździli jak sardynki? Miejscówki to moim zdaniem nowa (i dobra) jakość na w/w trasie, bo pozwalają jeździć w ludzkich warunkach.
- Bastian
- Sułtan Maroka
O ile jest wystarczająca podaż miejsc.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- fik
- Naczelne Chamidło
Podejrzewam, że niedługo zobaczysz.Ikarusomaniak pisze:Tanie i szybkie połączenia autobusowe? Chciałbym to zobaczyć na trasie do i z Białegostoku.
PKP nie na takich trasach potrafiło wygasić popyt...Ikarusomaniak pisze:Po prostu będą musiały jeździć dłuższe pociągi.
To znaczy, uważasz, że:Ikarusomaniak pisze:Miejscówki to moim zdaniem nowa (i dobra) jakość na w/w trasie, bo pozwalają jeździć w ludzkich warunkach.
a) miejscówki zmniejszą popyt
b) miejscówki zwiększą podaż?
Bo samo wprowadzenie miejscówek tłoku nie zmieni. Jechać będzie tyle samo osób, miejsc będzie tyle samo...
- Ikarusomaniak
Miejscówki zapewniają możliwość podróżowania w przyzwoitych warunkach tym, którzy je dostaną, jechałem "Starostą" wypchanym po brzegi, ale miejscówkę kupiłem 2 tygodnie wcześniej
. Dobrze, że nie musiałem udawać się do kibla
.
Miejscówki wprowadzą tylko coś takiego, co numerki do okienek na poczcie - jako taki porządek. I będzie też możliwość "pomiaru" ile osób chce jechać danym pociągiem, co umożliwi (mam nadzieję) jako takie dopasowanie pojemności pociągu do zainteresowania podróżnych (o ile ci nie będą kupowali biletów w ostatniej chwili).
Gdy jeździłem jeszcze PR to zdarzały się momenty, że np. przed świętami puszczali krótki pociąg (5, góra 6 wagonów) i ludzie ledwo mieścili się już na Zachodnim. Jechałem przyciśnięty do zewn. drzwi wagonu, zmarzłem i miałem pietra, że zaraz się otworzą. Z TLK wiążę nadzieje, że może ktoś tam wreszcie zacznie myśleć i że nie będę już miał takich przygód.
Miejscówki wprowadzą tylko coś takiego, co numerki do okienek na poczcie - jako taki porządek. I będzie też możliwość "pomiaru" ile osób chce jechać danym pociągiem, co umożliwi (mam nadzieję) jako takie dopasowanie pojemności pociągu do zainteresowania podróżnych (o ile ci nie będą kupowali biletów w ostatniej chwili).
Gdy jeździłem jeszcze PR to zdarzały się momenty, że np. przed świętami puszczali krótki pociąg (5, góra 6 wagonów) i ludzie ledwo mieścili się już na Zachodnim. Jechałem przyciśnięty do zewn. drzwi wagonu, zmarzłem i miałem pietra, że zaraz się otworzą. Z TLK wiążę nadzieje, że może ktoś tam wreszcie zacznie myśleć i że nie będę już miał takich przygód.
I znowu ten sam tekst: "pozostali ludzie wyparują". (Bo ten o przeprowadzce na stałe połóżmy na półce z głupimi żartami).Ikarusomaniak pisze: Gdy jeździłem jeszcze PR to zdarzały się momenty, że np. przed świętami puszczali krótki pociąg (5, góra 6 wagonów) i ludzie ledwo mieścili się już na Zachodnim. Jechałem przyciśnięty do zewn. drzwi wagonu, zmarzłem i miałem pietra, że zaraz się otworzą. Z TLK wiążę nadzieje, że może ktoś tam wreszcie zacznie myśleć i że nie będę już miał takich przygód.
Jeżeli obecnie jest taki tłok, że ludzie są ściśnięci na korytarzu, to zakłądając że wprowadzą obowiązkowe miejscówki -ile wagonów będzie musiał mieć ten jeden skład? A ile jest pdobnych pociągów w całej Polsce, skąd wezmą wagony?
Jeżeli chcemy się pozbyć tłoku to nie przez podwyższanie cen (bo ludzie pójdą tam,gdzie taniej, chociażby mieli jechać godzinę dłużej-po prostu nieco rzadziej będą jeździć,ale będą), ale poprzez dodawanie połączeń/ilości pociągów!
I jeszcze jedno: co to jest [R], RF i inne takie?
- fik
- Naczelne Chamidło
[R] - obowiązkowa rezerwacja w całym składzie
R - obowiązkowa rezerwacja w części składu [obecnie nie występuje]
RF - rezerwacja fakultatywna, nieobowiązkowa [występuje praktycznie tylko w międzynarodowych pociągach PKP PR z wagonami do siedzenia, typu Hańcza czy Batory]
R - obowiązkowa rezerwacja w części składu [obecnie nie występuje]
RF - rezerwacja fakultatywna, nieobowiązkowa [występuje praktycznie tylko w międzynarodowych pociągach PKP PR z wagonami do siedzenia, typu Hańcza czy Batory]