Problem w tym, ze o ile wykonywanie transportu jakos trzyma sie kupy, to zarzadzanie mocno kuleje, a lwia czesc rozkladow, ktore szanowny ZTM wymysla zza biureczka, wola o pomste do nieba Ale to nie urzedasowi zabiora premie za przyspieszenia, tylko kierowcy, ktory nie jest w stanie trzymac sie rozkladu przezen stworzonego, niejednokrotnie nawet slimaczac sie 20-30 km/h.Jarek pisze:I dlatego już dawno stwierdzono, że sposobem na podniesienie jakości usług w transporcie publicznym jest rozdział funkcji zarządzania i wykonywania przewozów
Metro Marymont i praktyki ekspedytorów
Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS
Przyznam, ze tez juz slyszalem cala mase historii na temat ekspedytorow z Marymontu... Jednak jako ze ostatnio czestuja mnie wynalazkami typu E-8 czy E-4 (i nie czepiac mi sie tych cholernych myslnikow, bo w grafikach wszystko jest z myslnikami...), to rownie czesto mam przyjemnosc goscic w tej ekspedycji i musze stwierdzic, ze pracujacy tam ludzie sa bardzo uprzejmi i przyjaznie nastawieni - jeszcze nic przykrego nie spotkalo mnie z ich strony, a niejednokrotnie odjezdzalem stamtad np. -1 z powodu w/w sprinterow lub przyjezdzalem nawet i +3, bo mi sie za mocno przycisnelo na Torunskiej Nie mam im nic do zarzucenia, choc naprawde niejeden kierowca przeklina ich w najgorszych slowach.
Zwłaszcza w te dni, gdy nie wyjeżdża kilkadziesiąc brygad, bo przewoźnikowi pouciekali pracownicy i grafik się "nie domknął". Albo innemy przewoźnikowi grozi odebranie licencji. Chyba pracujesz w branży od bardzo niedawna, że takie bzdury piszesz. Albo żyjesz z klapkami na oczach.rzeznik pisze:Problem w tym, ze o ile wykonywanie transportu jakos trzyma sie kupy
A gdzie są związkowcy z MZA czy inne podmioty, które przekazują informację o działaniu rozkładów w praktyce? Możesz nie odpowiadać, by sie nie pogrążać. Dodam tylko, że gdyby słuchać twoich kolegów, to większość linii by się tak ślimaczyła.rzeznik pisze:lwia czesc rozkladow, ktore szanowny ZTM wymysla zza biureczka, wola o pomste do nieba Ale to nie urzedasowi zabiora premie za przyspieszenia, tylko kierowcy, ktory nie jest w stanie trzymac sie rozkladu przezen stworzonego, niejednokrotnie nawet slimaczac sie 20-30 km/h.
Ktoś pamięta może 705 albo 709 sprzad raptem kilku lat?
OK, wobec tego jako jednemu z zainteresowanych wypada mi się ustosunkować do przedstawionych tu uwag
Niekoniecznie - przecież 14:14:25 to nadal 14:14, a poza tym jak można przeczytać na kartce w ekspedycji odjazd może być opóźniony jedną minutę. Co innego przyspieszenia - skoro piszesz, że 10 sekund to już przyspieszenie - tak trudno poczekać te 10 sekund i odjechać planowo?gregory5576 pisze: Z tego krańca jak nie odjedziesz planowo (14:14) a tylko 14:14:25, to już wisisz na zakładzie za nie punktualny odjazd z krańca (opóźniony).
Powiem tyle, że opóźnienia wynikłe np. z przebywania w toalecie są traktowane inaczej, niż opóźnienia wynikłe z gadania z innymi kierowcami.mozgow pisze:Kierowca też jest człowkiem i ma prawo iść do WC jeśli zostało mu trochę czasu.
A nikt nie zauważa, że bilety najczęściej kontrolowane są w dni wolne, gdy w promieniu 500m trudno gdziekolwiek je zanabyć?jacek pisze:Nigdy mnie nie poproszono na tejże petli o pokazanie biletow, a jest to ponoc tam nagminne
Domyślam się, że jesteś ze Stalowej - nie sądzę, żeby komuś problem sprawiało poczekanie max 10 minut na kolejne E4/E8 biorąc pod uwagę inne zachowania pasażerów na tym krańcu. Poza tym - zawsze można odnotować w karcie drogowej przyczynę opóźnienia ew. przyjść wyjaśnić to do ekspedycji, a nie narzekać na forum.gregory5576 pisze:Tak ale dość często i gęsto trzeba poczekać na dobiegającego pasażera to też niestety traktowane jest jako opóźnianie, to koledzy powiedzieli ,że mają w dupie sportowców z metra nie ma czekania na spóźnialskich, trudno i darmo.
Wypada w imieniu moim i zmienników podziękowaćrzeznik pisze:, to rownie czesto mam przyjemnosc goscic w tej ekspedycji i musze stwierdzic, ze pracujacy tam ludzie sa bardzo uprzejmi i przyjaznie nastawieni
- gregory5576
- Kontakt:
Niestety kolega za to wisiał (opóźniony), ale kierownik podszedł do sprawy bardzo wyrozumiale i nie zabrał mu premii. To jest chore. Wiem bo byłem przy tym.ITS A 218 pisze:Zanim kierowca wysiądzie z kabiny, przejdzie do drugich drzwi, rozłoży podjazd, wjedzie z wózkiem do środka, opuści podjazd, wróci do kabiny, przygotuje się do jazdy, zamknie drzwi to już jest ze 2 minuty. I co, raport na niego za to że pomógł niepełnosprawnemu ?
[ Dodano: Nie 21 Wrz, 2008 15:17 ]
Jedynym organem którego Jako tako Ztm się słucha to prezes, ile raportów poszło za sprawą i przez związki i kierownictwa i gówno z tego wyszło. Teraz łaskawie N46 poprawią dołożą łan brygad. Instruktor jak pojechał za brygadą zatrzymującą się na każdym przystanku to zajechali na zajezdnię na -11 po odjeździe.Jarek pisze:A gdzie są związkowcy z MZA czy inne podmioty, które przekazują informację o działaniu rozkładów w praktyce? Możesz nie odpowiadać, by sie nie pogrążać. Dodam tylko, że gdyby słuchać twoich kolegów, to większość linii by się tak ślimaczyła.
-
Nieprawda. 127,169,500, 517 na wniosek kierowców czasy zostały poprawione.gregory5576 pisze:Niestety kolega za to wisiał (opóźniony), ale kierownik podszedł do sprawy bardzo wyrozumiale i nie zabrał mu premii. To jest chore. Wiem bo byłem przy tym.ITS A 218 pisze:Zanim kierowca wysiądzie z kabiny, przejdzie do drugich drzwi, rozłoży podjazd, wjedzie z wózkiem do środka, opuści podjazd, wróci do kabiny, przygotuje się do jazdy, zamknie drzwi to już jest ze 2 minuty. I co, raport na niego za to że pomógł niepełnosprawnemu ?
[ Dodano: Nie 21 Wrz, 2008 15:17 ]Jedynym organem którego Jako tako Ztm się słucha to prezes, ile raportów poszło za sprawą i przez związki i kierownictwa i gówno z tego wyszło. Teraz łaskawie N46 poprawią dołożą łan brygad. Instruktor jak pojechał za brygadą zatrzymującą się na każdym przystanku to zajechali na zajezdnię na -11 po odjeździe.Jarek pisze:A gdzie są związkowcy z MZA czy inne podmioty, które przekazują informację o działaniu rozkładów w praktyce? Możesz nie odpowiadać, by sie nie pogrążać. Dodam tylko, że gdyby słuchać twoich kolegów, to większość linii by się tak ślimaczyła.
-
- Zbanowany
Nigdy mnie nie kontrolowaliście, wiec trudno stwierdzić w jakie dni to robicie, ale skoro kierowcy mają obowiazek miec bilety, a twoim obowiązkiem jest to kontrolować, to sprawa jasna i klarownamarcus pisze:A nikt nie zauważa, że bilety najczęściej kontrolowane są w dni wolne, gdy w promieniu 500m trudno gdziekolwiek je zanabyć?
[ Dodano: Nie 21 Wrz, 2008 16:01 ]
Mam nadzieje że takie podejście i nastawienie do kierowców pozostaniemarcus pisze:Wypada w imieniu moim i zmienników podziękować
Fakt, pracuje w branzy od niedawna, ale wystarczajaco dlugo, zeby miec odpowiedni poglad na pewne sprawy. Zle mnie zrozumiales - braki kadrowe to odrebna historia, chodzilo o to, ze przewoznicy potrafia sobie zorganizowac prace w taki sposob, zeby wykrzesac z siebie wszystko, co w danej chwili jest mozliwe.Jarek pisze:(...)
Skoro ja bzdury pisze, to Ty takze. Dlaczego? Ano dlatego, ze kazdy z nas ma inne spojrzenie na ta sprawe - Ty zza biurka, ja zza fajery.Jarek pisze:że takie bzdury piszesz
No to teraz mnie dobiles... Chyba z ksiezyca spadles, skoro nie wiesz, jaki jest sens istnienia zwiazkow zawodowych i jakie sa prawdziwe cele zwiazkowcow (nie mylic z tymi wyglaszanymi...). Odsylam do przykladu niedawnego nawolywania do strajku, bo niby zarzad "ukradl" pieniadze przeznaczone na podwyzki dla kierowcow - pozostawie to bez komentarza. Poza tym bezposrednia informacja o jakosci rozkladow sa karty drogowe - z tym, ze zaden kierowca nie napisze, ze mial przyspieszenie, bo ZTM zamiast sie zastanowic nad tym, natychmiast nalozy kare, a w nakladaniu kar ta instytucja nie ma sobie rownychJarek pisze:A gdzie są związkowcy z MZA czy inne podmioty, które przekazują informację o działaniu rozkładów w praktyce?
ZE CO??? Najpierw spytaj, co na ten temat sadza moi "koledzy", a potem zabieraj glos w tej sprawie, bo jak na razie mijasz sie z prawda.Jarek pisze:Dodam tylko, że gdyby słuchać twoich kolegów, to większość linii by się tak ślimaczyła.
P.S.
Racja. Z mojej strony EOT - zeby Ciebie nie pograzac...Jarek pisze:Możesz nie odpowiadać, by sie nie pogrążać.
A tak na serio, to racja jest jak dupa - kazdy ma swoja... Mozemy tak polemizowac bez konca, a i tak pewnie nie dojdziemy do porozumienia. Jakby co, to zapraszam na pw.[/u]
Może prywatni...rzeznik pisze:przewoznicy potrafia sobie zorganizowac prace w taki sposob, zeby wykrzesac z siebie wszystko, co w danej chwili jest mozliwe.
Ja też zapraszam. Na wydział transportu PW. Możemy tam porozmawiać o podziale zadań w transporcie aglomeracyjnym.rzeznik pisze:Jakby co, to zapraszam na pw.
Zareczam Ci, ze nie tylko. Problem stanowia jedynie owe "mozliwosci".Jarek pisze:Może prywatni...
Nie jestem pewien czy bedzie okazja, bo wybieram sie na srk. Po rocznej przerwie w studiowaniu stracilem orientacje w programach.Jarek pisze:Ja też zapraszam. Na wydział transportu PW. Możemy tam porozmawiać o podziale zadań w transporcie aglomeracyjnym.
Zaskoczony?
Ja z kolei moge zaprosic na jazde obserwacyjna na wybranych liniach, zebys zobaczyl jak te wielkie teorie maja sie do praktyki.
[ Komentarz dodany przez: Bastian: 2008-09-21, 21:14 ]
Korekta tagów.
Przeoczyłeś to :alojzy pisze:A nie denerwują Was pasażerowie, co ciekawe tylko linii tarchomińskich (nawet ci z Łomianek są bardziej zdysycyplinowani) pchający się do autobusu na przystanku dla wysiadających? Czy zdarza się Wam ich wyrzucać?
ZTM pisze:2008-07-25 | Zmiana charakteru przystanku METRO MARYMONT 11 | Od dnia 29.07.2008r. (od początku kursowania) zmienia się charakter przystanku METRO MARYMONT 11 z przystanku dla wysiadających na przystanek stały dla linii E-4, 110, 508, 511, 701.