Zarobki w warszawskiej komunikacji

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
Pingwin
(2525)

Post autor: Pingwin » 11 wrz 2008, 11:30

zeus pisze:mozliwość finansowania bądź dofinsowania przez np Urząd Pracy
jest kolego taka mozliwość, zgloś sie do swojego UP i tam Ci wszystklo wyjaśnia :)

Awatar użytkownika
Tweety

Post autor: Tweety » 11 wrz 2008, 11:42

zeus pisze:A w dobie takich strasznych braków kadrowych nikt nie zwraca/partycypiuje/dokłada itp w kosztach kursu na motorniczego? Jest mozliwość finansowania bądź dofinsowania przez np Urząd Pracy? :-k
A po co z urzędu pracy? To tylko zawracanie głowy. Jak ja się starałem o dofinansowanie kursu kat. D to musiałem najpierw się zarejestrować, następnie zwyczajnie przychodzić codziennie i udawać że szukam pracy, żeby pan mógł odhaczyć w papierkach że aktywnie jej szukam dopiero po tygodniu łaskawie pozwolili mi wypełnić wniosek. A to ile dofinansują zależy od tego ile czasu jest się bezrobotnym więc gra nie warta świeczki.
Obecnie w TW sytuacja wygląda tak: Albo wpłacasz połowę czyli 3 tys. a drugą połowę Ci umarzają na dwa lata. Jeśli będziesz pracował nienagannie to Ci darują. Druga opcja to prosisz na raty. Wtedy przez pierwszy rok pracy potrącają ci te 3 tys. A drugą połowę umorzą jak przepracujesz nienagannie dwa lata.

Kursy są teraz przyspieszone - mój zaczął się 18 sierpnia a skończy się 17 października, choć został miesiąc to jestem już po egzaminie i mam uprawnienia. Teraz motorniczy po kursie dostaje 16,40 brutto.
Motorniczy Tramwajów Warszawskich

Awatar użytkownika
Pingwin
(2525)

Post autor: Pingwin » 11 wrz 2008, 23:53

Tweety pisze:A po co z urzędu pracy? To tylko zawracanie głowy.
a pomyslales ze kogos moze nie być stac na splacanie po te 250PLN ?? i woli te 2000-3000 wychaczyc z urzedu pracy i miec z glowy ??
Tweety pisze:A to ile dofinansują zależy od tego ile czasu jest się bezrobotnym więc gra nie warta świeczki.
nie zgadzam sie z toba, ja dostalem 5400 beda zarejstrowanym przez 4 miesiace
Tweety pisze:Kursy są teraz przyspieszone - mój zaczął się 18 sierpnia a skończy się 17 października, choć został miesiąc to jestem już po egzaminie i mam uprawnienia.
i cale magiczne 15 godzin wyjezdzone, a z tym na woz to bym nie siadal
Tweety pisze:A drugą połowę umorzą jak przepracujesz nienagannie dwa lata
trzeba jeszcze przepracowac te 2 lata, a jak sie komus noga powinie ??

pjok-79

Post autor: pjok-79 » 12 wrz 2008, 18:09

No dobra, to wracając do głównego wątku. Po kursie można wyciągnąć ok. 2000 PLN za normalną jazdę, tak?
A co dodatkowego można zarobić, czy praca w sobotę, niedzielę jest jakoś dodatkowo płatna?
"Żyj!- krzyknęła nadzieja...bez Ciebie nie potrafię - odparło cicho życie..."

Awatar użytkownika
zeus

Post autor: zeus » 12 wrz 2008, 18:20

Dla mnie i tak to jest paranoja- ubieganie się o łaskawe współfinansowanie UP lub łaskawe rozłożenie na raty przez Tramwaje Warszawskie. Skoro tak potrzebują strasznie Motorniczych i kierowców autobusów to te instytucje/miasto powinny finansować w całości lub w znacznym stopniu bez żadnych problemów te kursy...
Jeszcze kwestie prawa jazdy na kat. D to jestem w stanie zrozumieć podpisywanie tzw "cyrografów" na pracę przez określony okres u danego przewoźnika, ponieważ instenieje ryzyko że ktoś zrobi sobie prawo jazdy na kat. D i odejdzie do innego przewoźnika który lepiej płaci. Ale w przypadku TW co można zrobić z kursem na motorniczego??? - jedynie pracować u przewoźnika który sfinansował kurs.

A tak poza wszystkim to znam osoby chętne do pracy w zawodzie motorniczego oraz kierowcy autobusu, które wysyłały swoje aplikacje do TW w momencie kiedy pojawiały się ogloszenia o pracę na tym stanowisku w prasie i w wagonach TW - i było zero odzewu... Dodam że owe osoby spełniały wszystkie wymagania na to stanowisko. :-k
Myślę że jest więcej takich osób, jednak szybko się rozmyśliły dowiadując się ile jest formalności i problemu z takimi kursami...
N64 DW.Centralny...-Płochocińska-Jana Kazimierza- PKP Nieporęt/Białobrzegi

526 BRÓDNO PODGRODZIE - SZCZĘŚLIWICE

Tak dla budowy parkingów Park & Ride

Awatar użytkownika
Pingwin
(2525)

Post autor: Pingwin » 13 wrz 2008, 22:21

pjok-79 pisze:Po kursie można wyciągnąć ok. 2000 PLN za normalną jazdę, tak?
cos okolo tego :)
pjok-79 pisze:A co dodatkowego można zarobić, czy praca w sobotę, niedzielę jest jakoś dodatkowo płatna?
masz dodatki swiateczne, za prace w godzinach nocnych, za 3 wagon i takie pierdoly :) jesli chce ci sie czytac na stronie sierpnia 80 (o ile pamiec mnie nie myli) jest regulamin wynagrodzenia w TW.

pjok-79

Post autor: pjok-79 » 14 wrz 2008, 11:57

kurde, a gdzie tego szukać?
"Żyj!- krzyknęła nadzieja...bez Ciebie nie potrafię - odparło cicho życie..."

Awatar użytkownika
Pingwin
(2525)

Post autor: Pingwin » 14 wrz 2008, 12:18

jaco

Post autor: jaco » 06 mar 2009, 13:57

[ Dodano: Pią 06 Mar, 2009 14:00 ]
Podyskutujemy i na ten temat?zapraszam wszelkiej maści pracowników TW,MZA I MW.Na jakims tam forum wyczytałem,że motorniczy maja stawki do 24 zł butto-czy to prawda?

[ Dodano: Pią 06 Mar, 2009 15:39 ]
podobno motorniczy moze zarobić 4000 zł netto,ale to chyb a jak napiepszy ze 250 godzin miesiecznie

Awatar użytkownika
zeus

Post autor: zeus » 06 mar 2009, 19:38

Mnie też nurtują zarobki motorniczych - ale od razu ci powiem że jeśli nie masz choćby najmniejszych znajomości w TW to nie masz absolutnie żadnych szans na taką pracę ](*,)
N64 DW.Centralny...-Płochocińska-Jana Kazimierza- PKP Nieporęt/Białobrzegi

526 BRÓDNO PODGRODZIE - SZCZĘŚLIWICE

Tak dla budowy parkingów Park & Ride

jaco

Post autor: jaco » 06 mar 2009, 20:58

zeus pisze:Mnie też nurtują zarobki motorniczych - ale od razu ci powiem że jeśli nie masz choćby najmniejszych znajomości w TW to nie masz absolutnie żadnych szans na taką pracę ](*,)
nurtuja ale to znaczy ,ze sa za wysokie zarobki w TW czy za niskie? ja zasłyszałem od kolegów motorniczych,ze za niskie są zarobki i jest za mało motorniczych.

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 06 mar 2009, 21:02

jaco pisze:

podobno motorniczy moze zarobić 4000 zł netto
Jak to było w Kabarecie Moralnego Niepokoju w skeczu Familiada : "to zależy ile się miedzi zwinie". :D

A tak na serio, moim zdaniem temat niepotrzebny, jeśli ktoś chce wiedzieć ile kto zarabia zakłada temat na WC i tam pyta. To ma mało wspólnego z komunikacją jako taką.
"Należy się zmieniać, by jakim jest się pozostać."

Marcovia Marki

jaco

Post autor: jaco » 06 mar 2009, 21:22

jak komus ten temat nie pasi w tym miejscu to nie widze problemu by przenisc,jeśli to komuś w życiu pomoże.
co do tych 4000 netto w TW to zacytowane czyjes wymysły z innego forum,bo oczywiscie tyle nie mają przy normie miesiecznej

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 07 mar 2009, 2:31

W tramwajach są "trzynastki", może dlatego wychodzi tak wysoka średnia. 4000zł to kwota nierealna dla zwykłego motorowego. Musiałby śmigać przecinakami po kilkanaście godzin dziennie, codzienie :P
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.

jaco

Post autor: jaco » 08 mar 2009, 19:07

no własnie tez tak myslę-a jak jest w MZA?

ODPOWIEDZ