jest kolego taka mozliwość, zgloś sie do swojego UP i tam Ci wszystklo wyjaśniazeus pisze:mozliwość finansowania bądź dofinsowania przez np Urząd Pracy
Zarobki w warszawskiej komunikacji
A po co z urzędu pracy? To tylko zawracanie głowy. Jak ja się starałem o dofinansowanie kursu kat. D to musiałem najpierw się zarejestrować, następnie zwyczajnie przychodzić codziennie i udawać że szukam pracy, żeby pan mógł odhaczyć w papierkach że aktywnie jej szukam dopiero po tygodniu łaskawie pozwolili mi wypełnić wniosek. A to ile dofinansują zależy od tego ile czasu jest się bezrobotnym więc gra nie warta świeczki.zeus pisze:A w dobie takich strasznych braków kadrowych nikt nie zwraca/partycypiuje/dokłada itp w kosztach kursu na motorniczego? Jest mozliwość finansowania bądź dofinsowania przez np Urząd Pracy?
Obecnie w TW sytuacja wygląda tak: Albo wpłacasz połowę czyli 3 tys. a drugą połowę Ci umarzają na dwa lata. Jeśli będziesz pracował nienagannie to Ci darują. Druga opcja to prosisz na raty. Wtedy przez pierwszy rok pracy potrącają ci te 3 tys. A drugą połowę umorzą jak przepracujesz nienagannie dwa lata.
Kursy są teraz przyspieszone - mój zaczął się 18 sierpnia a skończy się 17 października, choć został miesiąc to jestem już po egzaminie i mam uprawnienia. Teraz motorniczy po kursie dostaje 16,40 brutto.
Motorniczy Tramwajów Warszawskich
a pomyslales ze kogos moze nie być stac na splacanie po te 250PLN ?? i woli te 2000-3000 wychaczyc z urzedu pracy i miec z glowy ??Tweety pisze:A po co z urzędu pracy? To tylko zawracanie głowy.
nie zgadzam sie z toba, ja dostalem 5400 beda zarejstrowanym przez 4 miesiaceTweety pisze:A to ile dofinansują zależy od tego ile czasu jest się bezrobotnym więc gra nie warta świeczki.
i cale magiczne 15 godzin wyjezdzone, a z tym na woz to bym nie siadalTweety pisze:Kursy są teraz przyspieszone - mój zaczął się 18 sierpnia a skończy się 17 października, choć został miesiąc to jestem już po egzaminie i mam uprawnienia.
trzeba jeszcze przepracowac te 2 lata, a jak sie komus noga powinie ??Tweety pisze:A drugą połowę umorzą jak przepracujesz nienagannie dwa lata
Dla mnie i tak to jest paranoja- ubieganie się o łaskawe współfinansowanie UP lub łaskawe rozłożenie na raty przez Tramwaje Warszawskie. Skoro tak potrzebują strasznie Motorniczych i kierowców autobusów to te instytucje/miasto powinny finansować w całości lub w znacznym stopniu bez żadnych problemów te kursy...
Jeszcze kwestie prawa jazdy na kat. D to jestem w stanie zrozumieć podpisywanie tzw "cyrografów" na pracę przez określony okres u danego przewoźnika, ponieważ instenieje ryzyko że ktoś zrobi sobie prawo jazdy na kat. D i odejdzie do innego przewoźnika który lepiej płaci. Ale w przypadku TW co można zrobić z kursem na motorniczego??? - jedynie pracować u przewoźnika który sfinansował kurs.
A tak poza wszystkim to znam osoby chętne do pracy w zawodzie motorniczego oraz kierowcy autobusu, które wysyłały swoje aplikacje do TW w momencie kiedy pojawiały się ogloszenia o pracę na tym stanowisku w prasie i w wagonach TW - i było zero odzewu... Dodam że owe osoby spełniały wszystkie wymagania na to stanowisko.
Myślę że jest więcej takich osób, jednak szybko się rozmyśliły dowiadując się ile jest formalności i problemu z takimi kursami...
Jeszcze kwestie prawa jazdy na kat. D to jestem w stanie zrozumieć podpisywanie tzw "cyrografów" na pracę przez określony okres u danego przewoźnika, ponieważ instenieje ryzyko że ktoś zrobi sobie prawo jazdy na kat. D i odejdzie do innego przewoźnika który lepiej płaci. Ale w przypadku TW co można zrobić z kursem na motorniczego??? - jedynie pracować u przewoźnika który sfinansował kurs.
A tak poza wszystkim to znam osoby chętne do pracy w zawodzie motorniczego oraz kierowcy autobusu, które wysyłały swoje aplikacje do TW w momencie kiedy pojawiały się ogloszenia o pracę na tym stanowisku w prasie i w wagonach TW - i było zero odzewu... Dodam że owe osoby spełniały wszystkie wymagania na to stanowisko.
Myślę że jest więcej takich osób, jednak szybko się rozmyśliły dowiadując się ile jest formalności i problemu z takimi kursami...
N64 DW.Centralny...-Płochocińska-Jana Kazimierza- PKP Nieporęt/Białobrzegi
526 BRÓDNO PODGRODZIE - SZCZĘŚLIWICE
Tak dla budowy parkingów Park & Ride
cos okolo tegopjok-79 pisze:Po kursie można wyciągnąć ok. 2000 PLN za normalną jazdę, tak?
masz dodatki swiateczne, za prace w godzinach nocnych, za 3 wagon i takie pierdolypjok-79 pisze:A co dodatkowego można zarobić, czy praca w sobotę, niedzielę jest jakoś dodatkowo płatna?
-
jaco
[ Dodano: Pią 06 Mar, 2009 14:00 ]
Podyskutujemy i na ten temat?zapraszam wszelkiej maści pracowników TW,MZA I MW.Na jakims tam forum wyczytałem,że motorniczy maja stawki do 24 zł butto-czy to prawda?
[ Dodano: Pią 06 Mar, 2009 15:39 ]
podobno motorniczy moze zarobić 4000 zł netto,ale to chyb a jak napiepszy ze 250 godzin miesiecznie
Mnie też nurtują zarobki motorniczych - ale od razu ci powiem że jeśli nie masz choćby najmniejszych znajomości w TW to nie masz absolutnie żadnych szans na taką pracę  ](*,)](./images/smilies/eusa_wall.gif)
N64 DW.Centralny...-Płochocińska-Jana Kazimierza- PKP Nieporęt/Białobrzegi
-
jaco
nurtuja ale to znaczy ,ze sa za wysokie zarobki w TW czy za niskie? ja zasłyszałem od kolegów motorniczych,ze za niskie są zarobki i jest za mało motorniczych.zeus pisze:Mnie też nurtują zarobki motorniczych - ale od razu ci powiem że jeśli nie masz choćby najmniejszych znajomości w TW to nie masz absolutnie żadnych szans na taką pracę
-
Ikarus 5780
Jak to było w Kabarecie Moralnego Niepokoju w skeczu Familiada : "to zależy ile się miedzi zwinie".jaco pisze:
podobno motorniczy moze zarobić 4000 zł netto
A tak na serio, moim zdaniem temat niepotrzebny, jeśli ktoś chce wiedzieć ile kto zarabia zakłada temat na WC i tam pyta. To ma mało wspólnego z komunikacją jako taką.
-
jaco
- ZaciszaniN
- Kontakt:
W tramwajach są "trzynastki", może dlatego wychodzi tak wysoka średnia. 4000zł to kwota nierealna dla zwykłego motorowego. Musiałby śmigać przecinakami po kilkanaście godzin dziennie, codzienie
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.