Polecenie służbowe nr 2/2009

Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS

TJ

Post autor: TJ » 26 maja 2009, 23:08

Adam G. pisze:ROTFL :) i teraz kierowcy będą musieli pamiętać, które przystanki ktoś z ZTMu oznaczył sobie jako te o "dużej wymianie pasażerów", a jeśli na innym będzie dużo ludzi i kontrola ZTMu a kierowca otworzy drzwi, to już mu się dostanie ](*,)
Jak mnie będzie ktoś chciał karać to mu przytoczę:
2 W przypadku przedłużonego oczekiwania na przystanku, aby nie potrzebnie nie wyziębiać wnętrza po wejściu pasażerów, kierowca powinien zamknąć drzwi i jeżeli autobus znajduje się w strefie przystankowej uaktywnić powtórnie system......... Kierowca powinien zwracać szczególną uwagę na osoby niepełnosprawne, zwłaszcza niewidome poruszające się przy pomocy laski (białej) lub psa przewodnika. W przypadku stwierdzenia takiej osoby na przystanku lub w autobusie i mającej zamiar skorzystać z przejazdu lub wysiąć, należy bezwzględnie otworzyć właściwe lub wszystkie drzwi.
"No Panie kierowniku, była na przystanku osoba poruszająca się przy pomocy laski i to nawet białej. Słowo daję. Jak pan nie wierzy niech Pan sprawdzi nagranie z wozu. Oj przepraszam, zapomniałem, że nagrania są trzymane tylko przez tydzień" :)
Ciekawe też, czy ZTM będzie też niedługo wyznaczał przystanki dla niewidomych czy może ich zliczał przy każdej kontroli.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 27 maja 2009, 9:01

TJ pisze:nagrania są trzymane tylko przez tydzień
Miesiąc :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
gregory5576
Kontakt:

Post autor: gregory5576 » 27 maja 2009, 9:47

dużej wymianie pasażerskiej USTALA Z.T.M. Wykaz takich przystanków z.t.m przesyła do przewoźników

:arrow: Primo: czy takie działania w ogóle były konsultowane z kimś z Z.T.M-u
Sekundo: Na jakiej podstawie będą typowane takie przystanki, i jak życie pokazuje to na przykład "centrum: 01 będzie bez guzikowy, a :Centrum: 02 już nie, powinno być zwrot "zespół przystanków". Bo na przykład ZESPÓŁ PRZYSTANKÓW "Nowodwory" ,czy "Dąbrówka Wiślana" w rannym szczycie są bardzo zatłoczone. To co należy rozumieć ,że rano jest bez guzikowym a po południu już nie :?:
Duo: Wyszło to z M.Z.A ,a "rozleje" się na wszystkich przewoźników "robiących" w Warszawie, więc są podejrzenia ,że wyszło to jednak z Z.T.M.-u. Ale mogę się mylić. Ciepły guzik powinien być używany od 4:00 do 6:00 i od 19:00 do końca kursowaniai przez cały dzień na krańcach,ale i to nie ma sensu, bo jak kierowca wyjdzie za potrzebą do ekspedycji, a pasażer jak otworzy sobie drzwi to komputer nie zamknie drzwi. A ludzie są tak nauczeni ,że jak są otwarte jedne drzwi to ja se otworze jeszcze jedne i w ten sposób otwiera się wszystkie. A druga sprawa nie pozwala się uruchamiać klimy. Aby klima działała to musi być przekręcony kluczyk w stacyjce, a co za tym idzie płynie prąd z akumulatorów,i które mają swoją żywotność i pojemność elektryczną, będą "padać" no i częsta ich wymiana, a akumulatory też kosztują. To jakie tu oszczędności, no i teksty do centrali " Chciałem zgłosić awarię, "SŁĄBE BATERIE". A ,że nie wspomnę o paliwie. Ludzie "nieda się" na tym zaoszczędzić, więc "spece" w firmach niech nie szukają oszczędności tam gdzie ich nie ma i nie może być. ](*,) :D

[ Dodano: |27 Maj 2009|, 2009 10:14 ]
I tu jest pytanie stosować się do tego zalecenia czy nie, bo jak tak to ciekawe kto szybciej pęknie kierowca czy pasażer. Bo otworzenie wszystkich drzwi w dzień upalny i nie możność uruchomienia klimy rzutuje na podniesie temperatury nie tylko we wozie. Czyli realizujemy"griilowania" ludzi w zbiorkomie. :D

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 27 maja 2009, 20:41

Bastian pisze:Miesiąc :>
Tak miesiąc że w prawie żadnym się nie nagrywa... Pamiętam sytuacje urwania lustra w 8854, to oczywiście NIC... 8867 awantura i? NIC... 1836 Bójka na wozie i ? NIC... 1846 kolizja i? NIC...
Oczywiście przyjeżdżali instruktorzy lub zjeżdżaliśmy na zakład i oczywiście wszystkie próby wyciągnięcia nagrań zostały zakończone fiaskiem, a dlaczego? Bo się nic nie nagrywało....
gregory5576 pisze:I tu jest pytanie stosować się do tego zalecenia czy nie, bo jak tak to ciekawe kto szybciej pęknie kierowca czy pasażer. Bo otworzenie wszystkich drzwi w dzień upalny i nie możność uruchomienia klimy rzutuje na podniesie temperatury nie tylko we wozie. Czyli realizujemy"griilowania" ludzi w zbiorkomie. :D
Tego nawet nikt z ZTMu nie wie...
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 27 maja 2009, 23:03

gregory5576 pisze:Ciepły guzik powinien być używany od 4:00 do 6:00 i od 19:00 do końca kursowaniai przez cały dzień na krańcach,
Powinien być używany przez cały czas i wszędzie.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Domino2001

Post autor: Domino2001 » 28 maja 2009, 19:14

A macie wykaz tych przystanków, gdzie są duże wymiany pasażerskie? czytałem, że przewoźnicy to dostaną, ale wy kierowcy też dostaniecie. może się podzielicie tą informacją?
Najczęściej jeżdżę liniami: M1, 179, 185, 195, 209, 503, 737.

Awatar użytkownika
gregory5576
Kontakt:

Post autor: gregory5576 » 29 maja 2009, 8:10

Domino2001 pisze:A macie wykaz tych przystanków, gdzie są duże wymiany pasażerskie? czytałem, że przewoźnicy to dostaną, ale wy kierowcy też dostaniecie. może się podzielicie tą informacją?

:arrow: Narazie a widu ani słychu więc utopia. :D

NR
(tygrys)

Post autor: NR » 01 cze 2009, 22:50

Ludzie jak obserwuję są i tak już zdezorientowani i na wszelki wypadek naciskają :D

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 01 cze 2009, 22:56

Tak jest od zawsze... kiedy CG obowiązuje (okres zimowy), nie wciskają i mają pretensje. Za to idealnie, kiedy akcja się skończy, eee, wtedy to napierniczają w ten guzik ile wlezie :D

przewoz

Post autor: przewoz » 01 cze 2009, 23:02

JKTpl pisze:wtedy to napierniczają w ten guzik ile wlezie
Szczególnie namiętnie wcisnake są przyciski STOPu w Jelczach bez CG, lub przycisk niebieski - dla niepełnosprawncych - w Jelczach na zewnątrz (jakoś więcej ludzi się garnie do niebieskiego przycisku niż do czerwonego). W ogóle naciskają wszystko co się da i trzymają te przyciski z takim uporem, że długo to one nie posłużą ;)

Misiek997
Zbanowany

Post autor: Misiek997 » 02 cze 2009, 8:40

przewoz pisze:Szczególnie namiętnie wcisnake są przyciski STOPu w Jelczach bez CG, lub przycisk niebieski - dla niepełnosprawncych - w Jelczach na zewnątrz (jakoś więcej ludzi się garnie do niebieskiego przycisku niż do czerwonego). W ogóle naciskają wszystko co się da i trzymają te przyciski z takim uporem, że długo to one nie posłużą
Najgorsze to jednak jest naciskanie STOP w neoplanach gdzie słychać głośne wycie ble... pod prąd bym to podłączył :/

NR
(tygrys)

Post autor: NR » 02 cze 2009, 11:32

przewoz pisze:
Szczególnie namiętnie wcisnake są przyciski STOPu
a kierunkowskaz przy I drzwiach to pies :D

Misiek997
Zbanowany

Post autor: Misiek997 » 02 cze 2009, 11:34

tygrys pisze:a kierunkowskaz przy I drzwiach to pies
Najlepsze jest naciskanie naklejki na drzwiach "Otwórz drzwi przyciskiem" :D

remas

Post autor: remas » 02 cze 2009, 11:47

Sporo komentarzy z tym ,,ciepłym guzikiem''. Według mnie powinien być stosowany przy bardzo małym ruchu pasażerów. Co z tego ,ze działa w wozach klimatyzacja jak i tak trzeba ludziom otworzyc wszystkie dzwi przy dużej frekwencji .Ciepły guzik to jest dobry, ale po 19.30 lub bardzo rano.

NR
(tygrys)

Post autor: NR » 02 cze 2009, 13:42

Misiek997 pisze:Najlepsze jest naciskanie naklejki na drzwiach "Otwórz drzwi przyciskiem" :D
PESA ich nauczyła iż guzik jest na drzwiach :D

Zablokowany