Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy
-
Krzysiek_S
Nie wiem jaką ma wartość 3191 moich postów , ale kłania się tutaj Prawo autorskie.
Nikt nie zapytał mnie czy zgadzam się na udostępnianie moich wypowiedzi na de facto już innym forum nie społecznym tylko skierowanym na działanie komercyjne.
Więc uważam że jak najbardziej powinno mnie to interesować ile kosztowała ta transakcja, żebym mógł drogą sądu cywilnego dopominać się swoich praw.
Nie pozdrawiam

PS Czy wszystko musi sprowadzać się do komercji?
-
Gronostaj
O jaaaa... Jaki pierdolnik
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
.
Czy z forum coś się dzieje na bieżąco? Bo mam wrażenie, że co chwilę ono wygląda inaczej o_O
-
Szamot
Krzysku_S!
Obiecujemy, że żadna z Twoich wypowiedzi nie znajdzie sie w części "VIP". Tam planujemy zamieszczać naprawde rzeczy EXTRA, na miarę nowoczesnego forum. Działamy juz troche w tym biznesie i naprawdę mamy dojścia do ciekawych informacji. A i programowo możemy wiele. 
A z tego co wiemy forum zawsze było na serwerze płatnym. I to płatnym nie mało. Jeśli uprzedni moderatorzy sponsorowali to z własnych kieszeni - ich prawo i ich pieniądze, nikt ich do tego nie zmuszał.
-
m72
- (mateusz72)
Rav5202 pisze:Ale bez urazy: Widzę, że robi się sztywno... Oby tak nie było.... i byłem przywyczajony do tamtych Moderów, pomimo że miałem punkciki... ZObaczymy co będzie jutro.
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Jutro będzie wielki kac i pierdolnik do ogarnięcia.
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.
-
JKTpl
-
Kontakt:
Dobra misie, jutro rano mnie trochę nie będzie, ale po południu podyskutowałbym już na ogarniętym forum

-
Krzysiek_S
A co to BB VIP czy forum dla ludzi? Już byłem na takim jednym forum i długo to forum nie przetrwało. Po prostu nikt nie chciał płacić. A płacić to ja wiem ile płacili , bo kiedyś całkiem przypadkiem zamieniłem http na ftp i była tam aktualna faktura. Na szczęście po mojej interwencji szybko to zabezpieczyli.
-
Bastian
- Sułtan Maroka
ikarus pisze:Korki i zatory chyba znikneły.
Analizowana jest przyszłość tego tematu.
-
MisiekK
Krzysiek_S pisze:Nie wiem jaką ma wartość 3191 moich postów , ale kłania się tutaj Prawo autorskie.
Nikt nie zapytał mnie czy zgadzam się na udostępnianie moich wypowiedzi na de facto już innym forum nie społecznym tylko skierowanym na działanie komercyjne.
Więc uważam że jak najbardziej powinno mnie to interesować ile kosztowała ta transakcja, żebym mógł drogą sądu cywilnego dopominać się swoich praw.
Oto opinia prawna w analogicznej sprawie:
Prawa autorskie do postów na forum dyskusyjnym
Pytanie: Użytkownik forum dyskusyjnego (z bardzo dużą ilością postów) zażądał usunięcia jego forumowego konta. Wraz z usunięciem konta domaga się również, usunięcia wszystkich jego postów. Poprzez takie działanie wiele wątków może stracić sens istnienia, szczególnie, kiedy inny użytkownik odwołuje się do postu usuniętego użytkownika. Konto użytkownika usunąć na żądanie trzeba, jednak czy to nie w gestii administratora (właściciela) forum pozostaje decyzja o usunięciu wiadomości pisanych przez użytkowników forum? Oczywiście z wyjątkiem tych postów, których treść może przyczynić się do jednoznacznej identyfikacji autora wiadomości - te usunąć trzeba. Czy prawo autorskie reguluje takie przypadki? Czy administrator mógłby "podciągnąć" posty pisane na forum jako publikacje zamieszczane w pismach, gdzie prawo do dysponowania treścią przechodzi na redakcję? Proszę o wskazanie (o ile istnieją) stosownych regulacji, zawartych w dokumentach prawnych
Prawo polskie nie przewiduje szczególnych regulacji dotyczących wypowiedzi na forum dyskusyjnym. Wypowiedzi takie podlegają regulacjom prawa autorskiego na takich zasadach tak, jak wszelkie inne wypowiedzi. W świetle zasad praw autorskiego przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia. Utworem w rozumieniu prawa autorskiego jest tylko rezultat działalności o charakterze twórczym, kreacyjnym, oryginalnym, charakteryzujący się indywidualnością.
W związku z powyższym należy zauważyć, że posty umieszczane na forum co do zasady nie stanowią przedmiotu prawa autorskiego. Typowe wypowiedzi nie spełniają bowiem przesłanek wymaganych przez ustawę Prawo autorskie. Podstawowym wymogiem stawianym utworom jest wymóg twórczego charakteru. Wypowiedź sama w sobie nie jest twórcza i nie stanowi utworu. Samo przekazanie informacji, opinii, czy idei nie jest przejawem działalności twórczej i w związku z tym nie podlega ochronie z punktu widzenia prawa autorskiego. Dla przyjęcia ochrony prawnoautorskiej wypowiedź musi się odznaczać formą o twórczym i indywidualnym charakterze. A zatem wypowiedź taka nie może być rutynowa, standardowa czy typowa. Warto także pamiętać o tym, że ochroną nie są objęte odkrycia, idee, procedury, metody i zasady działania oraz koncepcje matematyczne, a jedynie forma ich wyrażenia.
Reasumując, należy stwierdzić, że post użytkownika forum dyskusyjnego może stanowić przedmiot prawa autorskiego w zupełnie wyjątkowych przypadkach np. gdyby treścią postu użytkownika był wiersz albo tekst wyróżniający się szczególnie oryginalną formą. W przeciwnym razie użytkownikowi forum nie przysługuje żadna ochrona z tytułu prawa autorskiego. A zatem administrator forum nie jest zobowiązany do usunięcia postów użytkownika na jego żądanie.
Źródło – płatna porada na
http://www.e-prawnik.pl
Dodam jednak, że nie planujemy wykorzystywania Waszych postów w celach komercyjnych. Zasady dyskusji pozostają takie, jak dotychczas.
-
Krzysiek_S
Dobra wczoraj sobie żartowałem bo było PA. A co do prawa autorskiego to miałem 4 z tego przedmiotu, więc trochę tam wiem wbrew pozorom.
Mea culpa.

-
Dariusz
- Zbanowany
Nareście FIK "paszoł won"
Na Kraków jesteś wąski.... spieprzaj dziadu na Powazki
-
Gontar
- (Rav5202)
Jest już 2 kwietnia - i... NIC!
Mam podejrzenia co do nowych adminów... Myślę że to starzy użytkownicy, jak nie starzy admini....
przstańcie z opcją you w podpisie

-
Kleszczu
- Stoi... Sofista?
-
Kontakt:
Rav5202 pisze:Jest już 2 kwietnia - i... NIC!
Mam podejrzenia co do nowych adminów... Myślę że to starzy użytkownicy, jak nie starzy admini....
Młody kolego, proszę nie robić żadnych zbędnych insynuacji, dobrze 
-
m72
- (mateusz72)
Rav5202 pisze:Jest już 2 kwietnia - i... NIC!
Taka przychodzi kolej rzeczy, że stare odchodzi a przychodzi nowe.

Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.
-
Gontar
- (Rav5202)
m72 pisze:Rav5202 pisze:Jest już 2 kwietnia - i... NIC!
Taka przychodzi kolej rzeczy, że stare odchodzi a przychodzi nowe.

Nowe, nie znaczy lepsze, ale zobaczymy....
przstańcie z opcją you w podpisie

-
m72
- (mateusz72)
Rav5202 pisze:Nowe, nie znaczy lepsze, ale zobaczymy....
Ręka podniesiona na władzę zostanie obcięta. Wiesz kto to powiedział?