Trasa Świętokrzyska
Moderator: Wiliam
No właśnie. I z pełną dostępnością przez normalne skrzyżowania, żeby nie trzeba było obudowywać siecią dróg dojazdowych/serwisowych.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Serwisówek tam nie miało być.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
2x2 z ograniczeniem do 50km/h i bez ekranów by uszło. Aleja Rzeczypospolitej też jest szeroka, ma rezerwę pod tramwaj, i wcale nie wygląda źle. Da się? Da, tylko trzeba chcieć.
Owszem, al. RP wygląda całkiem nieźle.
Cóż, mam nadzieję, że w końcu pójdą po rozum do głowy i zrobią tam normalną ulicę, a nie getto (znajomy mieszka w okolicach Nowolazurowej i idąc do niego tak się człowiek czuje)...
Cóż, mam nadzieję, że w końcu pójdą po rozum do głowy i zrobią tam normalną ulicę, a nie getto (znajomy mieszka w okolicach Nowolazurowej i idąc do niego tak się człowiek czuje)...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A przystanki, azyle dla pieszych, słupy? Pomijając fakt, że przy nowej G to, OIDP, nie wolno prowadzić chodnika tuż przy jezdni.
Tu chyba problemem jest przyjęcie tego jako G poza obwodnicą Śródmiejską (no właśnie - czy aby na lewym brzegu wszystkie obecne G nie są do deklasacji wewnątrz obwodnicy? To po co takie nowe budować w tej strefie)? G oznacza przecież także ograniczenie w bezpośredniej obsłudze otoczenia - stąd serwisówki.
EDIT: Poc Vocem mnie zmylił - to właśnie MA BYĆ Z wewnątrz obwodnicy wg SUIKZP.
Tu chyba problemem jest przyjęcie tego jako G poza obwodnicą Śródmiejską (no właśnie - czy aby na lewym brzegu wszystkie obecne G nie są do deklasacji wewnątrz obwodnicy? To po co takie nowe budować w tej strefie)? G oznacza przecież także ograniczenie w bezpośredniej obsłudze otoczenia - stąd serwisówki.
EDIT: Poc Vocem mnie zmylił - to właśnie MA BYĆ Z wewnątrz obwodnicy wg SUIKZP.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Ok, wiem, że 2x1 nie jest optymalny pomysł na tę ulicę. Ale nie mogę się zgodzić, że 2x1 to zawsze koszmar. Przykład ze stojącym (zepsutym?) pojazdem do mnie nie trafia. Jezdnia może być szersza niż 1 pas ruchu, tylko inaczej wykorzystana. Proste odcinki o dwóch pasach prowokują do za szybkiej jazdy. Przykładowo, Obozowa zawsze była bezpieczniejsza tu niż tu. Oczywiście, poparłbym rozwiązania pożyteczniejsze i skuteczniejsze od P-11.Poc Vocem pisze:Nie, raz, że 2x1 to jakiś koszmar bez możliwości ominięcia stojącego pojazdu [...] Optymalne byłoby 2x2 (14 m) + tramwaj (7 m), do tego chodniki (2*2 m) i drogi rowerowe (takoż). No, w 30 metrach to się powinno zmieścićst1545 pisze:to by miało sens
pozdrawiam, tomek
PS Wydzielonych ścieżek rowerowych przy ulicach 2x2 o Vdop<50km/h nie lubię. Wolę jeździć prawym pasem.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jest mocno dyskusyjne, na ile Obozowa z "prawie dwoma pasami" jest bezpieczniejsza od Obozowej z wydzielonymi dwoma pasami. Chętnie bym jakieś uzasadnienie usłyszał.
Natomiast układ "2x(1+R)" to by mógł zadziałać. Oszczędzamy DDR, a w razie awarii można po DDR ominąć uszkodzeńca. Choć pewnie formalnie lepiej, by było to pobocze a nie pas rowerowy.
Natomiast układ "2x(1+R)" to by mógł zadziałać. Oszczędzamy DDR, a w razie awarii można po DDR ominąć uszkodzeńca. Choć pewnie formalnie lepiej, by było to pobocze a nie pas rowerowy.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Ech, tak to jest pisać bez sprawdzenia, przepraszam za zamieszanie. Swoją drogą jest gdzieś jakieś opracowanie zbiorcze dostępne dla zwykłego śmiertelnika, w którym można zobaczyć do jakich klas są przypisane poszczególne ulice w Warszawie?Glonojad pisze:A przystanki, azyle dla pieszych, słupy? Pomijając fakt, że przy nowej G to, OIDP, nie wolno prowadzić chodnika tuż przy jezdni.
A to nie jest tak, że ktoś mądry inaczej (rada miasta) podjął decyzję o tym, że przy każdej nowej drodze ma być ścieżka?st1545 pisze:PS Wydzielonych ścieżek rowerowych przy ulicach 2x2 o Vdop<50km/h nie lubię. Wolę jeździć prawym pasem.
Ostatnio jakoś moje zaufanie do pasów dla rowerów na jezdni spadło. Od kiedy na Spacerowej wydzielili to różowe coś, nie ma dnia by nie przejechał po tym samochód lub autobus. Tylko kwestią czasu jest aż kiedyś zahaczy się rowerzystę, zwłaszcza, że zdarzyły mi się już 2 niebezpieczne sytuacje z udziałem autobusu i roweru. Jeśli by coś takiego miało funkcjonować jako zabezpieczenie na wypadek kolizji, byłoby chyba jeszcze większym zagrożeniem dla rowerzystów.Glonojad pisze:Natomiast układ "2x(1+R)" to by mógł zadziałać. Oszczędzamy DDR, a w razie awarii można po DDR ominąć uszkodzeńca. Choć pewnie formalnie lepiej, by było to pobocze a nie pas rowerowy.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Przypisanie to plany miejscowe. Ale wytyczne do tego przypisania to Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania przestrzennego, rys. 17.
Może być uzasadnienie trywialne albo tabloidowe?Glonojad pisze:Jest mocno dyskusyjne, na ile Obozowa z "prawie dwoma pasami" jest bezpieczniejsza od Obozowej z wydzielonymi dwoma pasami. Chętnie bym jakieś uzasadnienie usłyszał.
Z punktu widzenia kierowcy, droga z jednym, krzywoliniowym pasem ruchu wygląda na niebezpieczną. Z tego powodu jest na niej bezpieczniej.
Obozowa przy Radziwiu była niedawno "bohaterką" gazety. Mieszkańcy widzieliby tam nawet światła.
Niestety, żaden z tych dwóch skrajnych przykładów uzasadnienia nie odpowiada na pytanie "na ile". Swoją ocenę "na oko" przedstawiłem powyżej. Oba miejsca mają swoje niedostatki. Np. naprzeciwko Majakowskiego brak intuicyjnego azylu na czas przejazdu tramwajów z obu stron (w takiej sytuacji można zaczekać na jezdni; po zatrzymaniu najbliższego auta, pieszy byłby bezpieczny - wiadomo jednak, jak tam się jeździ). Ale myślę, że przy nowej inwestycji łatwiej rozwiązać ew. problemy wynikające z przekroju 2x1, niż zachować niegroźną prędkość samochodów na ulicy typu 2x2.
Z innej strony, to tam w zasadzie prawie nikt nie musi przechodzić przez jezdnię (studenci chyba dojeżdżają samochodami?). Zmuszanie kierowców do jazdy jak w centrum miasta nie ma większego sensu. Uwzględniając bezpieczną prędkość 80-100km/h i wynikający z tego hałas, Stanowisko Stowarzyszenia Michałów w sprawie ekranów wydaje się raczej dziwne (-;
Stawiam tu emotkę, bo o ile rozważania o pasach i ścieżkach dla rowerów nadają się raczej do innego wątku na tym forum (wybaczcie dygresję w PS'ie powyżej), to dywagacje o wysokości ekranów przy miejskiej ulicy nie nadają się chyba nigdzie. Jeżeli z prognozy ruchu i przyjętego przekroju drogi wynika nadmierna emisja, to trzeba przekrój zmienić i ruch ograniczyć!
pozdrawiam, tomek
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Majakowskiego akurat tak, ale cała reszta tej części Obozowej to te nieszczęsne "prawie dwa" pasy i obcierki, stłuczki, a pieszy to ma nawet gorzej, bo nie wie, czy za tym samochodem, co go przepuszcza, ktoś się może zmieścić, czy nie...
Krasnoludki dorysowały:Bastian pisze:Serwisówek tam nie miało być.

OT:

10/10 za wybór miejsca! Nie ma dnia, żeby przy skręcie w Majakowskiego nikt nie próbował mnie wyprzedzić po powierzchni wyłączonej, przez którą zaś z torowiska zwiewa pieszyst1545 pisze:Przykładowo, Obozowa zawsze była bezpieczniejsza tu
^^ Nie uważam tego za OT.
Zwróćcie uwagę, przy jakiej prędkości to się wszystko dzieje. Te stłuczki i obcierki oraz trudne dylematy pieszych nie mają skutków śmiertelnych. Zwężenie pasów, ograniczenie możliwości wyprzedzania, wpuszczenie na jezdnię rowerzystów - to są wszystko środki, dzięki którym ograniczenia do 50km/h nie muszą pilnować kaskadowe fotoradary.
Truizmem jest, że ludzie giną tam, gdzie czują się niby-bezpiecznie i robią coś za szybko.
BTW, bardzo mile widziane przy ekspresówkach poza miastem /-;
pozdrawiam, tomek
Zwróćcie uwagę, przy jakiej prędkości to się wszystko dzieje. Te stłuczki i obcierki oraz trudne dylematy pieszych nie mają skutków śmiertelnych. Zwężenie pasów, ograniczenie możliwości wyprzedzania, wpuszczenie na jezdnię rowerzystów - to są wszystko środki, dzięki którym ograniczenia do 50km/h nie muszą pilnować kaskadowe fotoradary.
Truizmem jest, że ludzie giną tam, gdzie czują się niby-bezpiecznie i robią coś za szybko.
MichalJ pisze:Krasnoludki dorysowałyBastian pisze:Serwisówek tam nie miało być.
Ktoś mądry postanowił, że każda inwestycja ma uwzględniać rozwiązania dla ruchu rowerowego. Takim rozwiązaniem może być np. prowadzenie tego ruchu po jezdniach serwisowych.Poc Vocem pisze:A to nie jest tak, że ktoś mądry inaczej (rada miasta) podjął decyzję o tym, że przy każdej nowej drodze ma być ścieżka?
BTW, bardzo mile widziane przy ekspresówkach poza miastem /-;
pozdrawiam, tomek
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie wiem, skąd jest ta wizka, ale w projekcie budowlanym:MichalJ pisze:Krasnoludki dorysowały:Bastian pisze:Serwisówek tam nie miało być.
(obrazek)
http://www.siskom.waw.pl/materialy/swie ... ys_syt.pdf
żadnych serwisówek w rejonie parku nie widzę...
(nb, sądziłem, żę na SSC już tego linka widziałeś - chyba, że masz sobowtóra...)