MAN Lion's 2010

Moderatorzy: JacekM, Dantte

blinski

Post autor: blinski » 30 wrz 2010, 18:53

Flash8222 pisze:Z prawej strony ani jednego otwieranego okna :D Oj wesoło będzie, jak jakiś gamoń ze Stalowej wyłaczy klimę, bo będzie chciał oszczędzać na paliwie...
Mimo, że design solarisa uważam za lepszej jakości niż manowski, to man - gdy poproszono go o okna przesuwane, nie uchylne - nie poszedł, jak solaris, na łatwiznę, lecz zaprojektował szybki odskokowe, idealnie wpasowujące się w gładką powierzchnię szyby. Dzięki temu wzornicza idea 'wall of glass' pozostała nienaruszona przez specyfikacje indywidualne. Dziwię się, że nie zauważyliście tego wcześniej, przecież w manach ITS-u od kilku lat rozwiązanie to jest widoczne (ułatwia niestety naklejanie siat reklamowych), z tym, że teraz - z tego co widze, przynajmniej - jeszcze bardziej je dopracowali. Pesa też tego spróbowała, niestety udało się hm.. połowicznie, wgłębienia są nadal wyraźnie widoczne.

Michalk001

Post autor: Michalk001 » 30 wrz 2010, 19:35

No faktycznie zaj... okna były w Manach - w pierwszym dniu eksploatacji szybom zachciało się podróżować samodzielnie. :D

Rosa

Post autor: Rosa » 30 wrz 2010, 20:57

I po pierwszych dniach problem zniknął :)
Z radościa czekam na te nowe MANY choc przednia mordka jakos mi do gustu za bardzo nie przypadla. Mam za to nadzieję że wnętrz będzie na conajmniej takim samym poziomie jak Lionsow (choć ta ostatnia dostawa SU18 tez już była prawie tak dobra, ach gdyby tylko zrezygnowano z wieży (-o< )

fluger

Post autor: fluger » 30 wrz 2010, 21:03

W manach po 5 latach zmieniła się na nowocześniejszą deskę rozdzielczą a w Solarisach nic od ponad 10 lat nic się nie zmieniło.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 30 wrz 2010, 21:41

Mobilisowe SU12 mają ciut inne pulpity (Actia). Moim zdaniem bardziej ergonomiczne i przyjemniejsze w obsłudze, za to jakość materiałów gorsza. Z drugiej strony w tych wcześniejszych też jakoś źle nie było, więc po co zmieniać coś, co się sprawdza?
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 30 wrz 2010, 22:23

blinski pisze:zaprojektował szybki odskokowe, idealnie wpasowujące się w gładką powierzchnię szyby. Dzięki temu wzornicza idea 'wall of glass' pozostała nienaruszona przez specyfikacje indywidualne. Dziwię się, że nie zauważyliście tego wcześniej, przecież w manach ITS-u od kilku lat rozwiązanie to jest widoczne (ułatwia niestety naklejanie siat reklamowych), z tym, że teraz - z tego co widze, przynajmniej - jeszcze bardziej je dopracowali
Proszę, o proszę, pokaż mi taką szybkę między pierwszymi a drugimi drzwiami. Może rzeczywiście należą mi się wielkie dioptrie, a może to jednak "nowe szaty MANa" z tymi szybami...

Jeżeli niesprawna klima będzie dyskwalifikowała wóz z ruchu, to niech już się nie otwiera, ale jeśli będzie po staremu, czyli autobus jeździ irrelewantnie do działania klimy, to ja dziękuję za takie coś. Nawet najlepsza śródziemnomorska klima gówno pomoże, jak się jej nie włączy.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 30 wrz 2010, 23:16

fluger pisze:W manach po 5 latach zmieniła się na nowocześniejszą deskę rozdzielczą a w Solarisach nic od ponad 10 lat nic się nie zmieniło.
A po co zmieniać coś, co jest ergonomiczne i wygodne? :-s
Adam G. pisze:
Flash8222 pisze:Ogólnie to MAN sprawiał dużo problemów przy tych wozach... Cały czas dało się słyszeć, nie da się, nie da się...
Rozmawiałeś z tym MANem?
Ja nie, ale tak o tym MANie mówimy. Wiele problemów teraz robił, a to przyciski, a to wiatrołap, a to tapicerka, a to szyby itp...

Adam G.

Post autor: Adam G. » 01 paź 2010, 1:13

Flash8222 pisze:
fluger pisze:W manach po 5 latach zmieniła się na nowocześniejszą deskę rozdzielczą a w Solarisach nic od ponad 10 lat nic się nie zmieniło.
A po co zmieniać coś, co jest ergonomiczne i wygodne? :-s
Nie da się ukryć, pulpit Solarisa jest ergonomiczny i wygodny. To fakt. A teraz porównaj go sobie na przykład z pulpitem Scanii :P To najlepszy przykład na to, że zawsze może być lepiej :)
noidea

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 01 paź 2010, 2:08

Adam G. pisze:Nie da się ukryć, pulpit Solarisa jest ergonomiczny i wygodny. To fakt. A teraz porównaj go sobie na przykład z pulpitem Scanii To najlepszy przykład na to, że zawsze może być lepiej
No tak, ale w Scanii masz zupełnie inaczej zbudowaną kabinę i stąd ergonomiczność pulpitu ;)

Awatar użytkownika
Drivter1234

Post autor: Drivter1234 » 01 paź 2010, 8:40

BJ pisze:
Adam G. pisze:Nie da się ukryć, pulpit Solarisa jest ergonomiczny i wygodny. To fakt. A teraz porównaj go sobie na przykład z pulpitem Scanii To najlepszy przykład na to, że zawsze może być lepiej
No tak, ale w Scanii masz zupełnie inaczej zbudowaną kabinę i stąd ergonomiczność pulpitu ;)
Proszę was... nie porównywajcie Scanii albo MAN-a do Solarisa... to tak jak by porównywać malucha do mercedesa. Scania i Man już od wielu lat się specjalizują w pojazdach użytkowych a solaris to w stosunku do nich to raczkuje czego dowodem jest to że nawet nowe wozy czasem nie mogą dojechać z fabryki do odbiorcy :-"

blinski

Post autor: blinski » 01 paź 2010, 18:10

chester pisze:Proszę, o proszę, pokaż mi taką szybkę między pierwszymi a drugimi drzwiami. Może rzeczywiście należą mi się wielkie dioptrie, a może to jednak "nowe szaty MANa" z tymi szybami...
Nie poświadczę ci, że tam owa szybka jest, bo sam tego nie widzę :P Za to widać że jest po drugiej stronie wozu.
Jeżeli niesprawna klima będzie dyskwalifikowała wóz z ruchu, to niech już się nie otwiera, ale jeśli będzie po staremu, czyli autobus jeździ irrelewantnie do działania klimy, to ja dziękuję za takie coś. Nawet najlepsza śródziemnomorska klima gówno pomoże, jak się jej nie włączy.
To zależy od stopnia nonszalancji w traktowaniu sprawy komfortu pasażerów przez MZA. Przy wysokim rzeczywiście może być kiepsko, przy zmiejszonym brak otwieranych szyb = brak wykrętów w sprawie serwisu klimy i zwiększona czujność, by zawsze funkcjonowała.

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 04 paź 2010, 10:05

blinski pisze:
chester pisze:Proszę, o proszę, pokaż mi taką szybkę między pierwszymi a drugimi drzwiami. Może rzeczywiście należą mi się wielkie dioptrie, a może to jednak "nowe szaty MANa" z tymi szybami...
Nie poświadczę ci, że tam owa szybka jest, bo sam tego nie widzę :P Za to widać że jest po drugiej stronie wozu.
A nie jest to czasem rama na wstawienie elektrodechy?
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

drapka

Post autor: drapka » 04 paź 2010, 10:17

chester pisze:
blinski pisze: Nie poświadczę ci, że tam owa szybka jest, bo sam tego nie widzę :P Za to widać że jest po drugiej stronie wozu.
A nie jest to czasem rama na wstawienie elektrodechy?
Nie popuszczą z tym ustrojstwem :nie: W połączeniu z megakobyłą do sprzedaży biletów sprawi to, ze komfort jazdy w rzeźni będzie porównywalny ze szczytowym osiągnięciami fabryki w Jelczu.
Popatrz, jaka franca!

Mario_K

Post autor: Mario_K » 06 paź 2010, 21:54

Linię Obsługuje R-10 "Ostrobramska"

alojz

Post autor: alojz » 06 paź 2010, 21:55

Obrazek

ODPOWIEDZ