Warszawiacy przesiadają się z samochodów do autobusów?

Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam

ashir

Post autor: ashir » 23 lis 2010, 20:57

Plesim pisze:
TGM pisze:517, 422 wymazali. Są niepoprawne politycznie :sick:
I pewnie dlatego od jutra wracają kursy skrócone (także na 127). :-k
Z 517 nie muszą wracać wtyczki, bo cały czas jeżdżą. ;-)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 23 lis 2010, 21:23

TGM pisze:517, 422 wymazali. Są niepoprawne politycznie :sick: .
"Niepoprawne politycznie" jest także rozbudowywanie dróg do Centrum - te uciśnione pomysły także popierasz?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 23 lis 2010, 21:50

Glonojad pisze:
TGM pisze:517, 422 wymazali. Są niepoprawne politycznie :sick: .
"Niepoprawne politycznie" jest także rozbudowywanie dróg do Centrum - te uciśnione pomysły także popierasz?
Nie za bardzo wiem gdzie mogłyby powstać takie drogi. Z wyjątkiem poszerzenia Andersa, które powinno nastąpić, oraz budowę Czerniakowskiej-bis, która jak najbardziej powinna powstać, chyba że zaczęliby grzebać przy przepustowości świateł przy Universusie na niekorzyść ciągu, z którego korzysta 501/519.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 23 lis 2010, 21:51

Ale można przecież wybudować estakady albo tunele w ciągu Marszałkowskiej albo Jana Pawła II. To jak? Za? Przecież ludzie tego chcą, zapytaj.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 23 lis 2010, 21:56

Jeśli JP II ma czekać na metro aż wybudują to coś na Gocław zakręcone jak świński ogon to jestem jak najbardziej za :P .

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 23 lis 2010, 21:58

Rozumiem, że gdy jesteś chory, pytasz się o poradę lekarską ciotek, sąsiadów i znajomych, a do opinii lekarzy podchodzisz z dużą rezerwą?

Zebra

Post autor: Zebra » 23 lis 2010, 22:06

Glonojad pisze:Rozumiem, że gdy jesteś chory, pytasz się o poradę lekarską ciotek, sąsiadów i znajomych, a do opinii lekarzy podchodzisz z dużą rezerwą?
Ale o co właściwie chodzi. Czytam wątek ursuski i cały czas powtarza się wątek bardzo dużego tłoku w 517 i argumenty, że pociąg nie jest taką zupełną alternatywą. W związku z tym ironia sama się nasuwa odnośnie "najbardziej obciążonych linii". Co do 422 też się zgodzę - jeździ nieźle napełnione. Nie do Wilanowa, ale także 180 jest pustawe od Goraszewskiej.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 23 lis 2010, 22:09

Chodzi o to, że po to jest polityka transportowa, żeby ją realizować nawet, jeśli powierzchowna ocena laika powoduje krytyczną ocenę jej postulatów jako "sprzecznych ze zdrowym rozsądkiem".

Pociąg nie jest zupełna alternatywą i nie ma nią być - ma zastępować 517 na relacji, na której jej przyspieszenie (ile wirtualne by nie było) ma sens - dojazd do ścisłego Centrum. Natomiast w relacjach lokalnych (czyli max na Ochotę) 517 spokojnie zastąpią linie zwykłe, których zresztą tempem 517 jedzie aż do Kleszczowej włącznie.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 23 lis 2010, 22:11

Glonojad pisze:Rozumiem, że gdy jesteś chory, pytasz się o poradę lekarską ciotek, sąsiadów i znajomych, a do opinii lekarzy podchodzisz z dużą rezerwą?
Nie wiem co to ma do rzeczy, ale przeziębienie wiem jak leczyć :roll: . A właściwie nie tyle wiem co lekarz nie wie wcale więcej. Leczone trwa 7 dni, nieleczone - tydzień ;-) .

[ Dodano: |23 Lis 2010|, 2010 22:15 ]
Glonojad pisze:Natomiast w relacjach lokalnych (czyli max na Ochotę) 517 spokojnie zastąpią linie zwykłe, których zresztą tempem 517 jedzie aż do Kleszczowej włącznie.
Kiedy zastąpią? Jak 517 będzie kursowało co 30 minut? 40?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 23 lis 2010, 22:18

Nie, jak 187, 158, 182 (ex 382) i 191 będą kursowały co 5/7,5//10.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 23 lis 2010, 22:45

Zebra pisze: Ale o co właściwie chodzi. Czytam wątek ursuski i cały czas powtarza się wątek bardzo dużego tłoku w 517 i argumenty, że pociąg nie jest taką zupełną alternatywą.
Mieszkam przy trasie 517 (pomiędzy Ursusem a Centrum) i "bardzo dużego tłoku" w nim nie ma.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

nowy90
Zbanowany

Post autor: nowy90 » 23 lis 2010, 22:53

Obciążona czy nie ale to jedyna szybka linia w ciągu Alei. W szczycie przy RZS zyskuje z 10 min przynajmniej. Likwidacja owszem ale jak coś będzie w zamian, przy okazji ten oberek przez Narutowicza mógłby zniknąc. Może reaktywacja dawnego E-5 nie byłoby takim głupim pomysłem...

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 23 lis 2010, 22:55

nowy90 pisze:Obciążona czy nie ale to jedyna szybka linia w ciągu Alei. W szczycie przy RZS zyskuje z 10 min przynajmniej. Likwidacja owszem ale jak coś będzie w zamian, przy okazji ten oberek przez Narutowicza mógłby zniknąc. Może reaktywacja dawnego E-5 nie byłoby takim głupim pomysłem...
Byłoby bardzo głupim pomysłem.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 23 lis 2010, 23:00

nowy90 pisze:Obciążona czy nie ale to jedyna szybka linia w ciągu Alei. W szczycie przy RZS zyskuje z 10 min przynajmniej. Likwidacja owszem ale jak coś będzie w zamian, przy okazji ten oberek przez Narutowicza mógłby zniknąc. Może reaktywacja dawnego E-5 nie byłoby takim głupim pomysłem...
Oberek przez Narutowicza daje jedyny wspólny przystanek przesiadkowy 191 i 517 z tramwajów.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

nowy90
Zbanowany

Post autor: nowy90 » 23 lis 2010, 23:06

Przecież i tak jest pomysł żeby skróci 517 do pl Trzech Krzyży. no to zamiast skracac powrócmy do wersji z E-5:)
Teraz jak 191 jeździ 2 razy częściej wspólne przesiadki jakby tracą sens...

ODPOWIEDZ