W związku z podwyżką - proponuję masową jazdę na gapę.

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 03 cze 2011, 14:40

realista1 pisze:Jeśli w międzyczasie miasto widząc że podwyżka nie zwiększyła dochodów z biletów - zdecyduje się powrócić do dawnej taryfy - to tym samym cel zostanie osiągnięty.
1. Prędzej byłaby kolejna podwyżka cen biletów.
2. Na złodziejstwo jest prosta metoda - wsiadanie wyłącznie przednimi drzwiami, za okazaniem kierowcy biletu.
3. Jak się komuś nie podoba komunikacja - zawsze może iść piechotą. Za to się nie płaci O-)
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 03 cze 2011, 14:41

fik pisze: Nie zauważyłem, abyśmy mieli wiele prywatnych linii metra i tramwajowych. Nie zauważyłem również, aby do Zbójnej Góry, Olesina, na Groty, na Mokry Ług i w dziesiątki innych miejsc podążały setki niskopodłogowych, nowoczesnych autobusów prywaciarzy.
Ja chcę jeździć trzynastkami i lewarami i płacić co miesiąc 78. Nie potrzebuję klimatyzowanych solarisów i pes i ćwierci metra za 200. Pewnie większość ludzi też. Ktoś tu chyba przeinwestował i teraz zostaje już tylko pranie kieszeni...

realista1
Kontakt:

Post autor: realista1 » 03 cze 2011, 14:42

Wolfchen pisze: 2. Na złodziejstwo jest prosta metoda - wsiadanie wyłącznie przednimi drzwiami, za okazaniem kierowcy biletu.
I słusznie.
Ale przy zachowaniu obecnej taryfy.
Bo skoro wszyscy by mieli bilety, to dochód byłby większy i bez podwyżek.

Jak widać ZTM jednak nie zastosował tej "prostej metody". a wybrał złodziejską podwyżkę.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 03 cze 2011, 14:44

piotram pisze:Ja chcę jeździć trzynastkami i lewarami i płacić co miesiąc 78.
Trzynastki i lewary nie są nieśmiertelne.
piotram pisze:Nie potrzebuję klimatyzowanych solarisów i pes i ćwierci metra za 200.
Nie 200, a 112. Wczoraj jeden user wyleciał z tego podforum za rzucanie kwot z kosmosu, chcesz być następny?

[ Dodano: |3 Cze 2011|, 2011 14:45 ]
realista1 pisze:
Wolfchen pisze: 2. Na złodziejstwo jest prosta metoda - wsiadanie wyłącznie przednimi drzwiami, za okazaniem kierowcy biletu.
I słusznie.
Ale przy zachowaniu obecnej taryfy.
Bo skoro wszyscy by mieli bilety, to dochód byłby większy i bez podwyżek.

Jak widać ZTM jednak nie zastosował tej "prostej metody". a wybrał złodziejską podwyżkę.
Ta "prosta metoda" przyniosłaby zwiększenie kosztów, a nie dochodów.
the only thing that closes quicker than our caskets be the factories

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 03 cze 2011, 14:45

Wolfchen pisze:wsiadanie wyłącznie przednimi drzwiami, za okazaniem kierowcy biletu.
Na 190? Chociaż przy takich cenach...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 03 cze 2011, 14:45

piotram pisze:Ja chcę jeździć trzynastkami i lewarami i płacić co miesiąc 78.
Już widzę, jak czekasz na trzynastkę lub lewara... :bredzisz:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 03 cze 2011, 15:03

realista1 pisze:Kierowcom się udało. Kanał drogowy #19 jest oblegany 24h/doba 365dni/rok.
Walcz więc o powszechność używania CB i krótkofalówek w pojazdach KM. Jeszcze jakieś dofinansowanie na to załatw.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 03 cze 2011, 15:06

fik pisze: Ta "prosta metoda" przyniosłaby zwiększenie kosztów, a nie dochodów.
Ciekawe na jakich badaniach ZTM się oparł, twierdząc że drastyczna podwyżka spowoduje równie drastyczny wzrost dochodów.

realista1
Kontakt:

Post autor: realista1 » 03 cze 2011, 15:10

piotram pisze:
fik pisze: Ta "prosta metoda" przyniosłaby zwiększenie kosztów, a nie dochodów.
Ciekawe na jakich badaniach ZTM się oparł, twierdząc że drastyczna podwyżka spowoduje równie drastyczny wzrost dochodów.
Prawda jest taka, że pozostaną tylko ci, którzy jezdzą na biletach miesięcznych i kwartalnych, bo tam podwyzka jest nieznaczna.

Ci co nie mają uprawnień do ulg (czyli większość), a jezdzili na jednorazowych lub krótkookresowych i nie opłaca im się wykupić 30 lub 90 dniowego, to albo przesiądą się do samochodów, albo właśnie będą jeździć na gapę.

Jeszcze wracając do MPK Łódź:

Nie dość że bilety czasowe są u nich znacznie tańsze, to:

"Okres ważności biletu przedłuża się odpowiednio, o stwierdzony podczas kontroli wydłużony czas podróży, spowodowany opóźnieniem się pojazdu, w stosunku do obowiązującego rozkładu jazdy."

http://www.mpk.lodz.pl/showarticleslist ... %B3d%C5%BA

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 03 cze 2011, 15:19

realista1 pisze:nie opłaca im się wykupić 30 lub 90 dniowego, to albo przesiądą się do samochodów
Sprzeczność...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 03 cze 2011, 15:21

Bastian pisze:
realista1 pisze:nie opłaca im się wykupić 30 lub 90 dniowego, to albo przesiądą się do samochodów
Sprzeczność...
Niekoniecznie, bo jesli komuś się nie opłaca miesięczny, to pewnie rzadziej i nieregularnie jeździ, więc auto moze wyjść taniej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 03 cze 2011, 15:23

No i dobrze :>

Awatar użytkownika
yavorius

Post autor: yavorius » 03 cze 2011, 15:28

Dziwię się, że chce się wam dyskutować z tym człowiekiem, naprawdę...

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 03 cze 2011, 15:32

yavorius pisze:Dziwię się, że chce się wam dyskutować z tym człowiekiem, naprawdę...
Próbujemy dojść do sedna jego prometeizmu :)
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 03 cze 2011, 15:33

Par diabli z człowiekiem, temat jest ciekawy.

Zablokowany