No o to mi chodziło. Niejasno się wyraziłem.TLG pisze:Unowocześnianie? (..) Nazwałbym to raczej" poprawą sytuwacji w taborze". .R-11 Kleszczowa pisze:est to jednak unowocześnianie taboru. Jakby na to nie patrzeć.
[Kraków] Tramwajowe nowości
Moderator: JacekM
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Bastian
- Sułtan Maroka
Solaris zmontuje tramwaje
pp, leh 23-03-2006, ostatnia aktualizacja 23-03-2006 10:16
Podpoznański producent autobusów - Solaris Bus & Coach - będzie współpracował przy produkcji... tramwajów. Pojazdy z Bolechowa trafią do Krakowa.
Umowę w sprawie produkcji tramwajów Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne w Krakowie zawarło wczoraj z konsorcjum trzech firm: Bombardierem, Vossloh Kiepe i Solarisem. Umowa dotyczy dostawy 24 niskopodłogowych tramwajów dla krakowskiego przewoźnika, a kontrakt opiewa na ponad 42 mln euro.
Pierwsze tramwaje wyjadą na krakowskie torowiska we wrześniu 2007 r., a ostatnie z puli 24 pojazdów zostaną oddane do użytkowania wiosną 2008 r.
Jaka będzie rola Solarisa, znanego z produkcji autobusów, w dostarczaniu tramwajów? W konsorcjum trzech firm role pomiędzy producentów zostały podzielone w następujący sposób: kanadyjski Bombardier dostarczy karoserie tramwajów, niemiecka firma Vossloh Kiepe osprzęt elektryczny, a Solaris Bus & Coach będzie odpowiadać za m.in. końcowy montaż pojazdów w fabryce w podpoznańskim Bolechowie. Jak zaznacza Krzysztof Olszewski, prezes Solarisa, produkcja tramwajów tylko z pozoru jest dla firmy zadaniem nowym. - Podobny zakres prac wykonujemy przy produkcji trolejbusów- zaznacza. Tramwaje, które trafią na torowiska Krakowa, to nowoczesne, trzyczłonowe, 26-metrowe modele NGT6-2. Mogą zabrać łącznie 184 pasażerów. Po krakowskich ulicach jeździ już 26 takich właśnie, niskopodłogowych tramwajów Bombardiera.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A jak pisałem, że Solaris mógłby się wziąć za tramwaje, to nikt mi wierzyć nie chciał - teraz się dopiero na rynku ruch zacznie .
A co do Wawy, skoro już tu wywołana została - 15 sztuk na jeden ciąg wynikało ze specyfiki wniosków do ZPORRu 1.6; w nowym PO ograniczenia w zakupie taboru nie będzie, stąd można oczekiwać, że następne modernizowane trasy zaowocują troche większą ilością taboru.
Jest także plan zamówienia samych, "nieznaczonych" wagonów na "pulę miejską", http://tramwar.republika.pl/twzakupy.html , chociaż propozycja, by tabor był dofinansowany tylko w 50%, a pula na aglomeracje była tylko 500M€, raczej ten projekt kładzie (IMHO) - i trzeba będzie liczyć na projekty modernizacyjno - wymianowe.
I jeszcze jedna rzecz - nowe trasy tramwajowe nie są odizolowanei, lecz łączą się z siecią.
A co do Wawy, skoro już tu wywołana została - 15 sztuk na jeden ciąg wynikało ze specyfiki wniosków do ZPORRu 1.6; w nowym PO ograniczenia w zakupie taboru nie będzie, stąd można oczekiwać, że następne modernizowane trasy zaowocują troche większą ilością taboru.
Jest także plan zamówienia samych, "nieznaczonych" wagonów na "pulę miejską", http://tramwar.republika.pl/twzakupy.html , chociaż propozycja, by tabor był dofinansowany tylko w 50%, a pula na aglomeracje była tylko 500M€, raczej ten projekt kładzie (IMHO) - i trzeba będzie liczyć na projekty modernizacyjno - wymianowe.
I jeszcze jedna rzecz - nowe trasy tramwajowe nie są odizolowanei, lecz łączą się z siecią.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Mozemy im tylko zazdrościć taboru tramwajowego
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Bastian
- Sułtan Maroka
Patrzę i ledwo widzę. On ma drzwi z przodu?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
A czy te drzwi nie sa zwykłymi drzwiami tak jak pierwsze drzwi w CityRunnerze
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
a jak definiujemy "zwykłe" drzwi? zresztą pewnie będzie tak jak w obecnie uzywanych NGT6, czyli tylko dla motorowegoR-11 Kleszczowa pisze:A czy te drzwi nie sa zwykłymi drzwiami tak jak pierwsze drzwi w CityRunnerze
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
A-ha. Dzięki
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"