[Kraków] Tramwajowe nowości

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 19 mar 2006, 18:45

TLG pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:est to jednak unowocześnianie taboru. Jakby na to nie patrzeć.
Unowocześnianie? (..) Nazwałbym to raczej" poprawą sytuwacji w taborze". .
No o to mi chodziło. Niejasno się wyraziłem.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 23 mar 2006, 11:14

Obrazek
Solaris zmontuje tramwaje

pp, leh 23-03-2006, ostatnia aktualizacja 23-03-2006 10:16

Podpoznański producent autobusów - Solaris Bus & Coach - będzie współpracował przy produkcji... tramwajów. Pojazdy z Bolechowa trafią do Krakowa.

Umowę w sprawie produkcji tramwajów Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne w Krakowie zawarło wczoraj z konsorcjum trzech firm: Bombardierem, Vossloh Kiepe i Solarisem. Umowa dotyczy dostawy 24 niskopodłogowych tramwajów dla krakowskiego przewoźnika, a kontrakt opiewa na ponad 42 mln euro.

Pierwsze tramwaje wyjadą na krakowskie torowiska we wrześniu 2007 r., a ostatnie z puli 24 pojazdów zostaną oddane do użytkowania wiosną 2008 r.

Jaka będzie rola Solarisa, znanego z produkcji autobusów, w dostarczaniu tramwajów? W konsorcjum trzech firm role pomiędzy producentów zostały podzielone w następujący sposób: kanadyjski Bombardier dostarczy karoserie tramwajów, niemiecka firma Vossloh Kiepe osprzęt elektryczny, a Solaris Bus & Coach będzie odpowiadać za m.in. końcowy montaż pojazdów w fabryce w podpoznańskim Bolechowie. Jak zaznacza Krzysztof Olszewski, prezes Solarisa, produkcja tramwajów tylko z pozoru jest dla firmy zadaniem nowym. - Podobny zakres prac wykonujemy przy produkcji trolejbusów- zaznacza. Tramwaje, które trafią na torowiska Krakowa, to nowoczesne, trzyczłonowe, 26-metrowe modele NGT6-2. Mogą zabrać łącznie 184 pasażerów. Po krakowskich ulicach jeździ już 26 takich właśnie, niskopodłogowych tramwajów Bombardiera.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 23 mar 2006, 12:55

Ech tylko pozazdrościć mieszkańcom Krakowa......
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 23 mar 2006, 19:46

Bastian pisze:Obrazek
Solaris zmontuje tramwaje

.
Ale jazda. Solaris składa tramwaje, a krakowskie tramwajowe warsztaty montują ... solarisy.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 23 mar 2006, 19:51

Nie ma co zazdrościć, tylko wziąć się za swoje ;)
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 mar 2006, 8:31

A jak pisałem, że Solaris mógłby się wziąć za tramwaje, to nikt mi wierzyć nie chciał ;) - teraz się dopiero na rynku ruch zacznie :dance: .

A co do Wawy, skoro już tu wywołana została - 15 sztuk na jeden ciąg wynikało ze specyfiki wniosków do ZPORRu 1.6; w nowym PO ograniczenia w zakupie taboru nie będzie, stąd można oczekiwać, że następne modernizowane trasy zaowocują troche większą ilością taboru.
Jest także plan zamówienia samych, "nieznaczonych" wagonów na "pulę miejską", http://tramwar.republika.pl/twzakupy.html , chociaż propozycja, by tabor był dofinansowany tylko w 50%, a pula na aglomeracje była tylko 500M€, raczej ten projekt kładzie (IMHO) - i trzeba będzie liczyć na projekty modernizacyjno - wymianowe.

I jeszcze jedna rzecz - nowe trasy tramwajowe nie są odizolowanei, lecz łączą się z siecią. :-#
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

TLG

Post autor: TLG » 23 maja 2006, 20:27

Tak będą wyglądać 24 nowe tramwaje dla Krakowa, produkowane przez konsorcjum, w ktorym udział mają m.in. Bombardier, Solaris i Kiepe. Mora jak chuj Belzebuba, ale to fotografia obrazka z gazety, odrastrowanie niewiele dało.
15/12/2005-12/7/2019

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 23 maja 2006, 20:29

Mozemy im tylko zazdrościć taboru tramwajowego =D>
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 23 maja 2006, 21:45

Patrzę i ledwo widzę. On ma drzwi z przodu?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 23 maja 2006, 21:46

Ma, ale tylko (chyba?) dla motorowego :-k... Niedobrze...
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 23 maja 2006, 21:53

A czy te drzwi nie sa zwykłymi drzwiami tak jak pierwsze drzwi w CityRunnerze :-k
Albert Camus-"Dżuma"

Tm

Post autor: Tm » 23 maja 2006, 21:57

R-11 Kleszczowa pisze:A czy te drzwi nie sa zwykłymi drzwiami tak jak pierwsze drzwi w CityRunnerze :-k
a jak definiujemy "zwykłe" drzwi? zresztą pewnie będzie tak jak w obecnie uzywanych NGT6, czyli tylko dla motorowego
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 23 maja 2006, 22:40

R-11 Kleszczowa pisze:A czy te drzwi nie sa zwykłymi drzwiami tak jak pierwsze drzwi w CityRunnerze :-k
Nie to są tylko dla motorniczego. Tak samo ma gdański sokół NGd99. BTW Przód tego Bombardiera jest taki sam jak w Bombardierze 12DD.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 23 maja 2006, 22:43

A-ha. Dzięki :smile:
Albert Camus-"Dżuma"

TLG

Post autor: TLG » 24 maja 2006, 13:52

Ponieważ większość użytkowników nie wie jak wygląda NGT12DD to pokazuje:wygląda on tak.
Desing jest zbliżony, ale jednak nie taki sam.
15/12/2005-12/7/2019

ODPOWIEDZ